Piesele auto reprezinta o categorie de produse exrem de cautate, orice sofer fiind nevoit cel putin o data sa-si inlocuiasca piesele uzate. Din acest motiv, pe piata au aparut si componente auto contrafacute, mai ieftine, dar care sunt extrem de periculoase pentru sofer si pentru pasageri.
In urma cu cateva luni, o razie efectuata de inspectorii RAR a scos la iveala faptul ca la cel mai mare targ de piese auto din Romania se vindeau piese auto contrafacute. Cele mai multe dintre componentele contrafacute descoperite de inspector erau piese de la sistemul de franare, dar si componente ale sistemului de directie si suspensie. Dupa control, piesele au fost oprite de la vanzare si fiecare magazin a fost amendat cu sume cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei.
Majoritatea pieselor contrafacute provin din China, Turcia sau Bulgaria si se vand la preturi si cu 70% mai mici decat cele omologate. Pretul scazut se traduce insa printr-o calitate slaba a componentelor si implica multiple riscuri pentru soferi si pasageri.
Pe termen lung, achizitionarea de piese auto contrafacute este in mod cert o solutie care te va costa mai mult, pentru ca aceste componente au o rezistenta in timp mai mica.
Spre exemplu, un kit de distributie contrafacut nu va rezista la cateva zeci de mi de kilometri, asa cum ar fi normal, ci va trebui inlocuit mult mai devreme. Si in cazul placutelor de frana este valabil acelasi principiu; in plus, placutele de frana contrafacute maresc distanta de... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 11:31
Tara noastra a fost in ultimii ani un adevarat magnet pentru investitori din zona pieselor auto, la fel ca majoritatea tarilor din Europa de Est, care face tot posibilul sa atraga investitori straini.
In ultimii ani, la noi s-au deschis numeroase uzine destinate producerii de piese auto, astfel ca acum se construiesc 80% din componentele necesare construirii unei masini.
Piesele auto necesare pentru o Dacie provin din Romania
Cei doi producatori de automobile prezenti in tara noastra, Dacia si Ford, profita din plin de componentele auto produse local, deoarece preturile sunt mult mai bune. Oficialii Renault spun insa ca este de dorit ca toate piesele necesare Daciilor produse in Arges sa fie facute in Romania pentru a creste productivitatea uzinei din Mioveni.
In prezent, o Dacie contine 80% componente facute in Romania, restul de piese auto necesare unui automobil fiind importat de pe piata asiatica, unde preturile sunt foarte mici. In ceea ce priveste partea de mecanica, necesarul de la Dacia este acoperit in proportie de 60%, asa ca in aceasta arie sunt asteptati preponderent investitorii, a explicat presedintele Dacia, Nicolas Maure, pentru Digi 24.
Din cele 600 de companii de piese auto prezente in Romania, 158 de firme reprezinta furnizori pentru Dacia. O masina fabricata la Mioveni are anvelope Pirelli sau Continental made in Romania, cablaje si interioase de la Draxlmaier, stergatoare de la Federal Mogul si module electronice de la Bosch. Printre... mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 17:33
Scandalul in care este implicata in aceasta perioada compania auto VAG (Volkswagen Automobile Group) este departe de a fi incheiat, iar efectele sale nu vor influenta numai grupul auto in sine, ci si companiile care furnizeaza piese auto pentru cele 12 marci care apartin VW.
Un procent din PIB il reprezinta exportul de piese auto catre Germania
In Romania sunt doar doi producatori de automobile - Dacia si Ford - insa chiar daca uzinele de masini nu sunt prea multe, avem un numar mare de fabrici de piese auto, iar un client important pentru ele este Germania.
Cu o industrie auto fructuoasa, Germania este un important consumator al pieselor auto fabricate in tara noastre. Exporturile catre nemti reprezinta 2,9% din totalul exporturilor romanesti si 1% din PIB-ul tarii, arata un raport al Erste Group.
Dieselgate va putea afecta aceste cifre, avand un impact important asupra economiei nationale, insa tara noastra nu este nici pe departe atat de afectata precum alte economii europene, asa cum sunt Cehia, Polonia sau Slovacia, tari in care VW avea uzine. Potrivit Bloomberg, impactul asupra cresterii economice va fi de pana la 0,5 puncte procentuale.
600 de companii de piese auto activeaza in Romania
Piesele auto reprezinta un vehicul important al economiei noastre, avand o cifra de afaceri in 2014 de 12,6 miliarde de euro, suma deloc de neglijat. Anul trecut, exporturile au fost in valoare de 8,6 miliarde de euro, iar cel mai exportat produs a fost setul de... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 14:46
Piata auto se afla in revenire dupa ce criza economica mondiala i-a facut pe europeni, deci si pe romani, sa fie mai precauti cu achizitile de masini. Acum, ea s-a dezghetat, iar fiecare noua luna aduce cresteri.
In luna august, s-au inregistrat din nou cresteri, cele mai mari la masinile si piesele auto second-hand, semn ca romanii inca prefera masinile rulate, mai ieftine, in defavoarea unora noi.
Potrivit statisticilor realizate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, in tara noastra s-au inmatriculat 156.885 de autoturisme la mana a doua, in comparatie cu 139.244 inmatriculate anul trecut in aceeasi perioada. Si pe piata pieselor auto s-a inregistrat o crestere de 2,3 procente.
Crestera achizitiilor de piese auto este strans legata de faptul ca romanii isi cumpara mai multe masini second-hand, care necesita in mod evident investitii mai multe in piese din cauza varstei si uzurii.
De altfel, si in ceea ce priveste producerea de piese auto, Romania sta destul de bine, la noi in tara activand numeroase companii din acest domeniu. Anul trecut, companiile care au ca principala activitate producerea de piese auto au raportat insumat o cifra de afaceri de 12,6 miliarde de euro. Impreuna cu cele aproape 6 miliarde raportate de uzina Ford si Dacia, industria auto contribuie cu 12 procente la Produsul Intern Brut al Romanii, nefiind deloc un domeniu de neglijat.
Chiar daca la noi in tara sunt numeroase fabrici de componente auto,... mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 11:06
Orice masina ai avea in garaj, fie ca este una ieftina sau una de lux, cu siguranta va avea nevoie si de cateva piese noi la un moment dat.
Masina, orice sofer stie, are nevoie mereu de investitii pentru a ramane intr-o stare buna si pentru a-si atinge performantele promise de producator.
In tara noastra, e nevoie chiar mai des sa schimbi piesele deoarece drumurile nu sunt in cea mai buna forma, iar piesele se deterioreaza relativ repede.
Cele mai cumparate piese auto in 2014
Daca ne referim la piesele auto de schimb, reparatiile cu piese auto originale maresc costurile cu 22%. Spre exemplu, in functie de piesele auto de schimb pe care alege, costul emdiu al reparatiilor este in cazul pieselor aftermarket de 965 de lei, in cazul celor aftermarket 965 de lei si in cazul pieselor auto provenite din dezmembrari, asadar second hand, costul mediu este de 1.085.
In 2014, cele mai vandute piese auto in tara noasta au fost cele de la sistemul de suspensie, cele de la sistemul de franare, si cele consumabile, in general filtre, se arata intr-o analiza publicata in Curierul National.
O explicatie pentru care cele mai cumparate piese auto sunt cele de suspensie este faptul ca drumurile din Romania au numeroase denivelari, gropi si chiar cratere, astfel ca masina se va uza mult mai repede, iar aceste piese de schimb auto vor trebui inlocuite in mult mai putina vreme.
O alta explicatie este si faptul ca varsta medie a masinilor care cirula la noi in tara este... mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 11:17
Piata pieselor auto din tara noastra este una destul de buna, iar in ultimii ani tot mai multi investitori din zona productiei de piese auto aleg sa investeasca la noi in tara.
Ultimul venit este Sumitomo Electric Wiring System (SEWS) care va deschide o noua uzina in Romania, dupa ce a inchis-o pe cea din Slovacia.
SEWS produce piese auto in Romania inca din 2000
Producatorul japonez de piese auto Sumitomo Electric Wiring System a inceput sa investeasca in tara noastra inca din anul 2000, cand a deschis la Deva o fabrica de cablaje.
Au urmat alte doua fabrici deschise la Orastie si la Alba-Iulia. Se pare ca japonezilor le-a placut in Romania pentru ca acum au inchis fabrica de la Topolcany, Slovacia, si vor mai deschide una la noi, anunta Agerpres, citand cotidianul praghez The Slovack Spectator.
La slovaci, SEWS producea cablaje pentru masinile Nissan si avea in 2002 aproximativ 1.200 de angajati vand planuri de extindere. Criza financiara le-a dat calculele peste cap asa ca au inceput sa concedieze in masa oameni, asa ca pana in 2015 au mai ramas doar 461 de salariati. Si acestia au ramas insa fara joburi din cauza mutarii japonezilor in Romania, unde insa vor face angajari masive, ceea ce nu poate fi decat o veste buna pentru noi.
Oficialii companiei nu au anuntat inca in ce oras din Romania vor deschide noua uzina in care vor produce diverse piese auto, in special cablaje.
Motivul invocat de conducerea pentru mutarea in Romania este legat, in mod... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 15:22
Tara noastra nu sta prea rau in ceea ce priveste vanzarile din industria auto. De altfel, cea mai mare companie din Romania este una auto, Dacia, care a devansat pentru al doilea an consecutiv compania care detinea suprematia in anii precedenti, Petrom.
O evolutie buna au avut si firmele care produc piese auto, astfel ca industria auto a devenit cel mai important sector economic din tara noastra.
Cat au produs anul trecut firmele de piese auto
In anul 2014, primele 10 companiile care se ocupa de productia de piese auto au realizat, insumat, venituri mai mari per total decat in anul anterior. Bineinteles, principalii clienti sunt cele doua uzine locale, Dacia si Ford, insa venituri indestulatoare vin si din cereri externe.
Firmele care produc piese auto si-au crescut anul trecut atat veniturile, cat si numarul de angajati, semne, evident, de bun augur pentru industrie, dupa ce criza economica mondiala a lovit din plin acest sector.
Topul cu primele 10 companii producatoare de piese auto din Romania nu s-a schimbat fata de 2013, modificarile au aparut insa in ceea ce priveste locurile ocupate, dar intrari si iesiri din top nu au fost inregistrate. O singura companie si-a mentinut pozitia ocupata si in anul precedent.
Topul primelor 10 firme producatoare de piese auto
Pe primul loc se situeaza Autoliv, o companie cu capital suedez si care produce sisteme de siguranta auto - centuri de siguranta, chinga pentru centurile de siguranta, airbaguri, generatoare... mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 14:10
Consiliul Concurentei recomanda autoritatilor sa liberalizeze productia de componente auto, masura urmand sa duca la scaderea preturilor, a declarat miercuri presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu.
"Piesele auto pot fi copiate. Poate sunt multi care nu inteleg de ce este un subiect important. Comisia Europeana recomanda liberalizarea si acestui sector, adica sa poata produce oricine anumite piese. Este vorba de piesele vizibile. Romania are un proiect de lege, trecut de Parlament, returnat de presedinte. Trebuie sa ne decidem de care parte suntem", a afirmat Chiritoiu.
El a adaugat ca institutia pe care o conduce a recomandat liberalizarea acestui domeniu.
"Consiliul Concurentei vrea sa vada deschidere, concurenta. De aceea am recomandat liberalizarea pietei, pentru ca vor scadea preturile pentru consumatori. Un alt aspect, relevant, este legat de siguranta produselor. Este o critica legitima, dar nu orice pui pe masina are legatura cu siguranta. Nu vedem rostul ca orice componenta a masinii sa fie produsa doar de un singur producator, nu vad de ce ne-am incapatana", a spus Chiritoiu. mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 14:30
Datorita iesirii din garantie a masinilor cumparate in urma cu trei-patru ani, piata pieselor auto va creste cu 5% in 2011, depasind 1 miliard de euro, conform NewsIn."Piata pieselor de schimb este direct determinata atat de cresterea numarului de autovehicule noi, dar mai ales de autovehicule vechi, care ies din termenul de garantie sau trec in perioada profitabila, aceea intre trei si sapte ani", a declarat presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Piese Auto din Romania (ADPAR), Haralambie Stanciu.
"In momentul in care se ajunge la acea perioada, piata (pieselor de schimb, n.r.) are o dezvoltare ceva mai puternica. Ne aflam practic in situatia in care mare parte din autovehiculele achizitionate acum trei-patru ani ies din perioada de garantie", a mai spsu Stanciu.
Acesta a mentionat ca valoarea pietei nationale a pieselor auto, comercializate atat de catre reprezentantele oficiale, cat si de catre distribuitorii independenti, este estimata anul trecut la 950 milioane de euro.
"Pentru anul 2011, ADPAR estimeaza ca piata nationala a pieselor de schimb va inregistra o crestere de 4-5%.
Cresterea are la baza in special pe dezvoltarea excesiva a segmentului pe care Asociatia Europeana a Furnizorilor de Piese Auto il numeste 'Independent Aftermarket Manufacturer', reprezentand piesele produse de catre producatori independenti", a mai spus Haralambie. mai mult
Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 13:19