In doar 6 luni, programul Windows 10 a ajuns sa ruleze pe mai multe calculatoare decat celebrul Windows XP lansat la finalul anului 2001.
Conform unei estimari facute de Net Merket Share, 11,9% din computerele personale existente in intreaga lume foloseau in luna ianuarie programul de operare Windows 10, cu 0,5% mai multe decat cele ramase pe Windows XP, anunta CNN Money.
Windows 7, campion absolut
Varianta 10 a programului de operare lansat de Microsoft are insa un drum lung de strabatut pentru a se impune ca lider de piata.
A depasit XP si Windows 8,1 (prezent pe 10,4% din calculatorele din lumea intreaga - n.red.), dar mai are mult de recuperate pana a ajunge la recordul detinut de Windows 7 (52,5% din piata PC - n.red.)
Cu toate acestea, Windows 10 pare sa fie un succes pentru compania americana, din iulie si pana in prezent fiind instalat pe aproximativ 200 de milioane de calculatoare din lumea intreaga.
O parte a retetei de succes este si oferta facuta de companie utilizatorilor de Windows 7 si 8.1, care au primit dreptul de a descarca gratuit noul program de operare.
Planurile Microsoft pentru urmatorii doi ani includ o crestere a numarului de utilizatori Windows 10 la 1 miliard. mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 12:05
Vanzarile mondiale de PC-uri (unde sunt incluse desktop-urile, notebook-urile si tabletele), au atins 123,7 milioane de unitati in primul trimestru al anului, in crestere cu 5% fata perioada similara din 2013.
Ritmul de crestere al vanzarilor de tablete s-a redus in aceasta perioada la 21%, insa volumul vanzarilor a continuat sa-l depaseasca pe cel al noebook-urilor. Astfel, in primele trei luni ale anului au fost vandute 50,8 milioane de tablete, cota de piata a acestora fiind de 41%, in timp ce notebook-urile au avut o cota de 38%, conform datelor anuntate de compania de cercetare Canalys.
Retragerea suportului pentru Windows XP a influentat piata notebook-urilor
Notebook-urile au inregistrat o reducere a ritmului de scadere a vanzarilor pe piata mondiala la 7%, dupa ce acest segment a continuat sa creasca in Europa Occidentala, iar in America de Nord s-a mentinut constant. Aceasta situatie se datoreaza retragerii suportului acordat de Microsoft pentru sistemul de operare Windows XP, fapt ce a avut o influenta si asupra desktop-urilor, segment care s-a mentinut constant in primele trei luni, fata de acelasi interval din 2013.
De remarcat este faptul ca vanzarile de notebook-uri si desktop-uri din China, a doua piata a PC-urilor, au scazut cu 13%, respectiv 6%, fata de primul trimestru din 2013.
Pe piata tabletelor, din punct de vedere geografic, cea mai mare crestere (100%) a fost inregistrata in Orientul Mijlociu, aceasta fiind urmata de Greater China... mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 09:15
Vanzarile de PC-uri au scazut anul trecut la nivel mondial cu 10%, cel mai prost an inregistrat vreodata, din cauza ascensiunii smartphone-urilor si tabletelor si incetinirii ritmului in care sunt inlocuite computerele vechi, potrivit estimarilor Gartner si IDC.
Ambele companii raporteaza evolutia pietei computerelor personale inca din anii '80.
Dupa un 2013 dificil, industria PC-urilor are motive sa respire usurata, deoarece datele din ultimele cateva luni indica incetinirea ratei de scadere a vanzarilor, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Astfel, numarul de PC-uri livrate anul trecut la nivel mondial a coborat la aproximativ 315 milioane, fata de circa 350 milioane in 2012, estimeaza cele doua companii de cercetare.
Gartner noteaza ca sistemul de operare Windows dezvoltat de Microsoft va rula in acest an pe doar 15% din dispozitivele conectate la internet, avand in vedere cota de piata redusa a companiei in zona smartphone-urilor si tabletelor.
Microsoft a convenit anul trecut preluarea diviziei de telefoane mobile a grupului finlandez Nokia intr-o tranzactie de 5,4 miliarde euro.
Totodata Intel, cel mai mare producator de microprocesoare pentru PC-uri, a stabilit ca prioritate consolidarea propriei prezente in zona dispozitivelor mobile, investind masiv in dezvoltarea de cipuri cu aceasta destinatie.
Producatorii de PC-uri spera sa genereze cerere cu noi tipuri de dispozitive
Producatorii de PC-uri spera sa genereze cerere cu noi tipuri de... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 11:14
Microsoft a raportat venituri si profit in urcare pentru perioada iulie-septembrie, primul trimestru al anului fiscal 2014, compania adaptandu-se la declinul pietei PC-urilor prin cresterea vanzarilor de console Xbox, software de business si servicii cloud.
Veniturile Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, au urcat cu 15% in perioada anlizata raportat la intervalul corespunzator din 2012, de la 16 miliarde de dolari la 18,52 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat publicat de companie.
Profitul net a avansat cu 17%, de la 4,46 miliarde de dolari la 5,24 miliarde de dolari.
Veniturile si profitul au depasit estimarile analistilor, datorita cererii mai ridicate pentru suita de software Office si pentru servere si baze de date, transmite Bloomberg.
Reorganizarea Microsoft
Microsoft traverseaza o perioada de schimbare profunda. Compania cauta un nou CEO si desfasoara o reorganizare prin care vrea sa focuseze afacerile pe dispozitive si servicii si sa reduca dependenta de sistemul de operare Windows si de piata PC-urilor, aflata in declin odata cu ascensiunea smartphone-urilor si tabletelor.
Dupa ce a lansat anul trecut tabletele Surface, primul computer produs de companie, Microsoft va prelua divizia producatoare de telefoane mobile a Nokia pentru 5,4 miliarde euro, pentru a-si consolida pozitia pe piata smartphone-urilor, dominata de Samsung, Apple si Google.
Actiunile companiei au crescut cu pana la 7,4% in prelungirea sedintei... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 10:53
Compania chineza Lenovo a devenit cel mai mare producator de PC-uri, detronand grupul american Hewlett-Packard, liderul ultimilor sase ani.
Lenovo, care a cumparat in urma cu sapte ani divizia de PC-uri a IBM, a avut in trimestrul al treilea o cota de piata de 15,7%, fata de 15,5% pentru HP, potrivit Gartner.
HP si-a pastrat pozitia de lider in topul IDC, insa aproape la egalitate cu Lenovo, trendul datelor indicand ca grupul chinez vine puternic din urma.
HP, liderul pietei PC-urilor in ultimii sase ani, este in declin dupa mai multe schimbari rapide de management si de strategie, care au antrenat inclusiv discutii despre posibila vanzare a diviziei de computere personale, idee abandonata ulterior de directorul general Meg Whitman.
Asteptari modeste pentru HP in 2013: Pretul actiunilor scade cu 13%
Grupul american se clatina din cauza situatiei economice dificile si ascensiunii tabletelor si altor gadget-uri mobile, preferate de consumatori in detrimentul PC-urilor traditionale.
Zvonurile despre revenirea HP pe piata smartphone-urilor in 2013 au fost clarificate de sefa companiei, Meg Whitman. HP Mobility planuieste sa lanseze si smartphone-uri, dar nu in viitorul apropiat, ci in "urmatorii 5 ani".
HP amana lansarea unui smartphone dupa 2013
Totodata, Lenovo se bucura de o pozitie mai solida pe pietele emergente, care ofera un potential mai ridicat de crestere.
Deceniul trecut, vanzarile de PC-uri au crescut puternic de la un an la altul... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 11:31
Profitul Microsoft a scazut usor in primele trei luni ale acestui an, la 5,1 miliarde de dolari, depasind insa estimarile analistilor, iar veniturile au urcat cu 6%, la 17,4 miliarde dolari, datorita performantei peste asteptari a pietei PC-urilor.
Compania americana care produce sistemul de operare Windows a avut, in perioada corespunzatoare a anului trecut, un profit net de 5,2 miliarde dolari si vanzari de 16,4 miliarde dolari.
Profitul companiei a depasit estimarile analistilor contactati de Reuters, datorita vanzarilor de computere personale, care au rezistat mai bine decat se estima la asaltul tabletelor.
In primele noua luni ale anului fiscal 2011-2012, incheiate la 31 martie, Microsoft a avut venituri de 55,6 miliarde dolari, in urcare cu 6%, si un profit de 17,4 miliarde dolari, fata de 17,2 miliarde dolari in intervalul corezpunzator al perioadei anterioare de raportare.
Microsoft pregateste pentru acest an o versiune pentru tablete a Windows si spera ca va reusi, in 2012, sa stirbeasca dominatia Apple si Google pe piata smartphone-urilor si tabletelor.
Microsoft nu a anuntat cand va fi lansat Windows 8, urmatoarea versiune a celui mai popular sistem de operare, insa majoritatea expertilor din industrie se asteapta la aparitia produsului pe piata in apropierea lunii octombrie. Windows 8 va deschide o noua nisa pe piata tabletelor si s-ar putea dovedi un concurent redutabil pentru iPad-ul gigantului Apple.
Piata asteapta in aceeasi perioada si o... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 13:31
Microsoft si-a marit profitul net cu 30%, la 5,87 de miliarde de dolari peste estimarile analistilor. Cu toate acestea, vanzire Windows au dezamagit invetsitorii intrucat acestea au scazut substantial, informeaza Mediafax.Compania nu a reusit sa entuziasmeze investitorii cu profitul ridicat, pe fondul temerilor persistente privind perspectivele pietei computerelor personale, afectata de popularitatea tot mai ridicata a tabletelor si altor gadget-uri mobile.
"Ochii sunt pe Windows si pe modul in care se va descurca aceasta franciza in viitor, pe masura ce piata PC-urilor pierde teren in fata tabletelor", comenteaza un analist american.
Intel, cel mai mare producator de microprocesoare pentru PC-uri din lume, anticipa miercuri ca vanzarile de computere personale nu vor fi, in acest an, atat de solide pe cat se preconiza.
Microsoft va intra anul viitor pe piata tabletelor, odata cu lansarea urmatorului sistem de operare, cu nume de cod Windows 8, care va fi compatibil cu chip-urile cu consum scazut produse de ARM Holdings si favorizate de producatorii de smartphone-uri si tablete.
In pofida scaderii vanzarilor Windows, Microsoft a depasit semnificativ estimarile analistilor de pe Wall Street, datorita performantelor suitei de software de business Office si consolei de jocuri video Xbox. Totodata, taxele platite de companie au scazut puternic in trimestrul analizat. mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 14:30
Primele zile din viata Microsoft au fost grele: nopti albe, pline de urgente, negocieri de contracte la sange si conflicte legale. La fel ca in cazul oricarui alt start-up. Care au fost deciziile si intamplarile care au transformat compania intr-un gigant?Cofondatorul Microsoft, Paul Allen, ne ofera o viziune unica asupra inceputurilor Microsoft in cartea sa autobiografica "Idea Man", care a fost lansata saptamana aceasta.
El si Bill Gates au luat foarte multe decizii marete in prima perioada a companiei, dar au existat si o serie de intamplari norocoase.
Jurnalistii de la Business Insider au citit cartea si au selectat cateva evenimente care au ajutat Microsoft sa se transforme dintr-un startup dezorganizat in cea mai profitabila companie tehnologica din lume, cu 89.000 de angajati si venituri anuale de peste 60 de miliarde de dolari.
Totul a inceput de la o reclama
In 1974, Allen luase o pauza de la faultate si locuia in Massachusetts in apropierrea prietenul sau Bill Gates. Cei doi se straduiau sa-si dea seama cum sa-si construiasca o cariera in programare.
A vazut o reclama la un nou tip de microcomputer numit Altair 8080. I-a aratat reclama lui Gates si s-au gandit imediat ca ar putea sa adapteze codul BASIC pentru Altair.
Prima minciuna, primul contract
Gates l-a pus pe Allen sa-l sune pe Ed Roberts, CEO al MITS, compania care produsese Altair, si sa-i spuna ca mai au putin si finalizeaza versiunea BASIC. Evident ca nu era adevarat.
Roberts le-a zis ca va semna un... mai mult
Duminica, 24 Aprilie 2011, ora 10:59
Lansarea sistemului de operare Windows 7, programata pentru 22 octombrie, va contribui doar in mica masura la cresterea cererii pe piata computerelor personale, a declarat miercuri, la Munchen, directorul general executiv al Microsoft, Steve Ballmer.
"Va exista o crestere a vanzarilor de PC-uri, dar probabil ca nu va fi semnificativa", a afirmat Ballmer, citat de Mediafax, raspunzand unei intrebari legate de efectul lansarii noului pachet de software asupra pietei computerelor personale, care va inlocui Windows Vista, produs care nu s-a bucurat de o popularitate ridicata in randul utilizatorilor.
Sistemul de operare Windows, dezvoltat de Microsoft, ruleaza pe circa 90% din PC-urile din intreaga lume, iar lansarile importante de software ale companiei americane sunt asteptate cu entuziasm de producatorii de computere, care spera la o crestere ale vanzarilor.
Insa sase din fiecare zece companii americane intentioneaza "sa sara peste" Windows 7, din cauza reducerilor de cheltuieli si temerilor legate de compatibilitatea noului sistem de operare cu software-ul si computerele deja achizitionate, conform unui sondaj efectuat in luna iulie de firma americana ScriptLogic, la care au participat 1.000 de companii.
Ballmer si-a reiterat viziunea asupra sectorului tehnologiei, aratand ca piata va iesi din recesiune intr-un ritm lent, si a afirmat ca revenirea sectorului high-tech la nivelurile anterioare crizei va fi un proces indelungat.
Executivul CE lanseaza "teste de piata"... mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 14:15