Guvernul federal din Elvetia a dispus, miercuri, activarea unei clauze prevazute in Acordul cu Uniunea Europeana care prevede introducerea in mod temporar a unor restrictii pe piata muncii elvetiana pentru cetatenii romani si bulgari.
"In sedinta din 10 mai 2017, Consiliul Federal (Guvernul Elvetiei -n.red.) a decis activarea clauzei de siguranta prevazuta in Acordul privind libera circulatie a persoanelor, pentru cetatenii bulgari si romani.
Ca efect, in urmatoarele 12 luni, cetatenii bulgari si romani care intentioneaza sa efectueze activitati de lucru vor avea doar acces limitat pe piata muncii din Elvetia", se arata intr-un comunicat al Executivului federal de la Berna.
Elvetia a eliminat, de la 1 iunie 2016, toate restrictiile pe piata muncii impuse cetatenilor romani si bulgari, insa masurile de limitare a imigratiei pot fi reintroduse unilateral in cazul in care se constata un aflux de imigranti din cele doua tari. ...citeste mai departe despre "Elvetia reintroduce restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Mai 2017, ora 16:53
Dupa anuntarea rezultatelor partiale ale alegerilor din Franta, cand era deja sigur ca a castigat, Emmanuel Macron a venit in piata din fata Muzeului Luvru sa-si intampine sustinatorii pe acordurile imnului Europei - Oda bucuriei.
Este, pentru moment, salvatorul celei mai importante constructii politice de pe Batranul Continent.
Uniunea Europeana a fost lovita puternic de criza economica, una care a provocat stagnare, somaj si saracie, totul culminind cu falimentul Greciei, care a pus in pericol moneda unica.
Pe acest fond de pesimist generalizat, miscarile populiste au castigat teren, fiind impulsionate de criza imigrantilor sirieni care au invadat Europa din cauza razboiului civil.
Referendumul pentru Brexit, apoi, la cateva luni, alegerea unui populist de extrema dreapta la Casa Alba au fost doua evenimente care pareau ca vor avea ca efect dezintegrarea Uniunii Europene.
Liderii politici moderati si o mare parte a opiniei publice au inteles pericolul si, incet, incet, accesul populistilor de dreapta a fost blocat in state ca Austria, Olanda si, astazi, Franta.
Erau putini cei care la inceputul anului ar fi pariat pe cresterea increderii in Uniunea Europeana si pe faptul ca alegatorii din democratiile occidentale vor reactiona, oferind o noua sansa unei constructii fragile, imperfecte, dar care asigura pacea si prosperitatea pe continent de peste 60 de ani.
Tinta celui mai dur atac purtat cu mijloace digitale
Tanarul politician independent, in... mai mult
Luni, 08 Mai 2017, ora 20:25
Economia romaneasca se indreapta catre o criza acuta pe piata fortei de munca, numarul salariatilor si gradul de profesionalizare inregistrand o scadere in ultimii ani, fenomen care s-ar putea accentua in viitor.
Este concluzia unui studiu efectuat de KeysFin pe baza datelor statistice legate de piata muncii din ultimii 10 ani.
Nu exista, probabil, firma in Romania care sa nu se confrunte in prezent cu efectele crizei de personal. Indiferent ca vorbim de programatori IT, ingineri sau specialisti in finante, sunt tot mai multe companii care reclama faptul ca nu gasesc personal calificat, potrivit analizei remise Ziare.com.
Dovada stau statisticile INS care arata ca, dupa boom-ul economic din 2007-2008, numarul locurilor de munca vacante aproape s-a dublat, de la 38.625 in 2009 la 59.753 in 2016.
Cea mai puternica cerere de forta de munca este in jurul Capitalei, acolo unde statisticile arata ca sunt disponibile peste 16.000 de posturi, urmate de polii de crestere economica reprezentati de orasele Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Ploiesti si Constanta. Industria prelucratoare, cu 15.793 de locuri de munca vacante, sectorul de sanatate (8461) si comertul (5216) se aflau, alaturi de sectorul public, pe lista principalilor angajatori.
Au plecat in cautarea unui loc mai bine platit
Datele statistice confirma, in parte, exodul romanilor catre Occident. De la intrarea in UE, in 2007, au fost foarte multi romani care au ales sa plece in tarile dezvoltate, in... mai mult
Luni, 01 Mai 2017, ora 15:15
Mii de persoane dezavantajate social din Romania, inclusiv romi, vor participa la programe de formare profesionala finantate de Uniunea Europeana.
Agentii guvernamentale din Romania lanseaza proiecte finantate de UE pentru a crea oportunitati egale pentru toti cetatenii, indiferent de originea etnica, gen, religie, varsta sau dizabilitati, potrivit unui articol publicat de site-ul setimes.com.
In acest context, psihologi, experti si formatori vor lucra cu sute de oameni din intreaga tara, ajutandu-i sa-si dezvolte abilitatile si sa fie competitivi pe piata fortei de munca.
Spre exemplu, primaria sectorului 6 al capitalei Romaniei a lansat saptamana trecuta un program de formare profesionala in valoare de 310.000 de euro, finantat de UE. Mihaela Dragoi, purtatoarea de cuvant a Departamentului de asistenta sociala al primariei, a declarat ca programul va ajuta 220 de persoane apartinand diferitelor grupuri vulnerabile din Bucuresti, printre care persoane de origine roma, persoane cu handicap si tineri care au parasit recent sistemul de asistenta de stat.
"Obiectivul general consta in evitarea si prevenirea pe termen lung a excluziunii socio-profesionale a grupurilor vulnerabile, prin facilitarea accesului la piata fortei de munca, cresterea ofertelor de locuri de munca si a ratelor de ocupare", a declarat Dragoi pentru SETimes.
Proiectele finantate de UE, esentiale pentru orientarea profesionala
De cealalta parte, beneficiarii au declarat ca astfel de... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 13:55
In plina campanie de blocare a imigratiei saraciei, elita politica germana primeste un raspuns clar legat de efectele ridicarii totale a barierelor pe piata muncii pentru romani si bulgari de la 1 ianuarie 2014.
Cercetatorul german in probleme de migratie, Klaus Zimmermann, sustine ca ridicarea completa a barierelor pentru romani si bulgari este o oportunitate buna pentru piata muncii din Germania. "Cei mai multi imigranti din Romania si Bulgaria reprezinta o forta de munca calificata, precum medicii sau inginerii, de care Germania are imediata nevoie", noteaza in concluzia studiului sau directorul Institutului de cercetare a viitorului Muncii (IZA) din Bonn.
"Nu putem vorbi despre o migratie masiva din motive de saracie in sistemul social german. Este doar o creare iresponsabila de atmosfera", considera Zimmermann, citat de Die Welt.
"In ciuda ideilor preconcepute, romanii si bulgarii apartin deja de grupele de straini deosebit de bine integrate. Un sfert dintre ei au o ...citeste mai departe despre "Cercetator german: Imigrantii romani sunt un castig pentru piata muncii" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Decembrie 2013, ora 16:49
Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca tarile din zona euro ar trebui sa urmeze exemplul Germaniei in ceea ce priveste restrangerea bugetului si restructurarea pietei muncii pentru revenirea la crestere si preintampinarea unei noi crize, relateaza, din Berlin, Vesti-24.
Pe fondul efortului liderilor europeni de a face fata din rasputeri somajului in crestere si recesiunii economice, Merkel a laudat masurile luate de tara sa si a spus ca toate cele 17 state din zona euro ar trebui sa respecte reteta de disciplina fiscala germana si de sporire a competitivitatii.
"Este in interesul Germaniei de a face totul pentru ca reformele structurale si disciplina fiscala sa fie aplicate si in alte tari", a afirmat Angela Merkel, care intentioneaza sa candideze pentru un al treilea mandat de cancelar in alegerile prevazute sa se desfasoare la 22 septembrie.
In prezent, liderii tarilor din UE se pregatesc pentru un summit programat sa aiba loc la 27 iunie. Presedintele francez Francois Hollande a apreciat ca faza acuta a crizei a trecut, iar obiectivul primordial din acest moment este asigurarea cresterii economice si ocuparea locurilor de munca.
"Europa a devenit mai stabila, dar acum ar trebui sa fie mult mai axata pe crestere", a subliniat liderul de la Elysee intr-o conferinta de presa duminica la Tokyo.
Ministrii de finante si ai muncii din Franta, Spania, Germania si Italia urmeaza sa aiba o reuniune la 14 iunie la Roma pentru a elabora un plan de reducere a... mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 11:28
Piata muncii din Romania este una matura, din punct de vedere al pregatirii candidatilor, iar criteriile de salarizare nu fac diferente intre femei si barbati, spune Cristina Popescu, managerul companiei de recrutare QPas.
Cu toate acestea, strainii care ocupa functii de top inca sunt platiti mai bine decat omologii lor romani, a explicat consultantul HR, intr-un interviu acordat Business24.
In ce masura afecteaza sarbatorile traditionale, precum Martisorul, activitatea in cadrul companiilor?
Consider ca nicio sarbatoare nu afecteaza drastic activitatea unei companii, pentru ca in perioada sarbatorilor toate companiile au relativ acelasi program.
Cel mult, anumite companii, datorita sezonalitatii, in perioada sarbatorilor pot inregistra o crestere simtitoare a cifrei de afaceri, iar altele nu.
Se practica acordarea de bonusuri sau alte beneficii femeilor, cu ocazia sarbatorilor dedicate acestora?
Se practica, dar tine foarte mult de buget si de fiecare companie in parte. Sunt organizatii in care toate doamnele primesc cate o floare din parte companiei, altele care le ofera cateva ore libere.
Consider ca este o practica binevenita si recomand organizatiilor care nu obisnuiesc sa marcheze in vreun fel aceste sarbatori, dar au buget, sa ia in considerare acest aspect.
Exista diferente salariale pe piata din Romania intre femei si barbati? Dar intre romani si straini?
Sincer, nu cred ca sunt diferente salariale pe piata din Romania care sa aiba... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 12:26
Comisia Europeana va cere ca restrictiile pentru romani si bulgari pe piata muncii sa fie ridicate de cele noua state UE care le mai impun, a spus comisarul european pentru munca si afaceri sociale, Laszlo Andor.
Dintre cele 27 state membre, noua - Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda si Marea Britanie - au decis sa mentina restrictiile pana la 31 decembrie 2013.
"Comisia va prezenta o evaluare a implementarii masurilor tranzitionale de catre statele membre ce vor continua sa impuna restrictiile. A treia faza, finala, a inceput la 1 ianuarie", a spus CE vineri.
CE noteaza ca, dintre cele 11 state membre care inca aplicau restrictii la sfarsitul lui 2011, doua state - Italia si Cehia - au informat CE ca au decis sa aplice legea UE privitoare la libera circulatie a angajatilor de la 1 ianuarie 2012.
"Noua state au notificat CE inainte de 31 decembrie 2011 in legatura cu decizia lor de a aplica in continuare restrictiile si au prezentat o explicatie, cu argumente si date, legata de perturbarile serioase pe piata muncii sau despre existenta unui risc de perturbari", potrivit CE.
Potrivit lui Andor, argumentele date de cei noua nu par a fi convingatoare, relateaza radioului national bulgar.
CE nu are insa nicio modalitate la dispozitie de a forta statele membre sa deschida piata muncii pentru romani si bulgari inainte de expirarea perioadei de tranzitie. mai mult
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 17:48
Noua state membre UE au anuntat Comisia Europeana ca vor mentine restrictiile legate de libera circulatie a muncitorilor romani si bulgari pana la finalul lui 2013, in timp ce Italia si Cehis isi deschid portile.
Prima tara dintre cele avand in vigoare pana la 31 decembrie 2011 restrictii pentru lucratorii romani si bulgari si care au notificat Comisia a fost Marea Britanie, la 24 noiembrie, fiind urmata de Irlanda (15 decembrie), Germania (21 decembrie), Belgia, Luxemburg, Malta, Austria (22 decembrie), Franta si Olanda (23 decembrie).
Toate cele 9 state membre care au trimis notificari CE au oferit executivului comunitar explicatii privind evaluarea asupra unei perturbari grave a pietei fortei de munca sau a pericolului unei astfel de perturbari. Daca notificarile nu ar fi fost trimise inainte de 1 ianuarie 2012, lucratorilor romani si bulgari li s-ar fi aplicat de la acea data legislatia UE privind libera circulatie.
Conform acelorasi surse, desi Comisia Europeana nu trebuie sa autorizeze statele membre pentru continuarea aplicarii restrictiilor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune Laszlo Andor intentioneaza sa-si prezinte punctul de vedere privind notificarile statelor respective si explicatiile lor intr-o reuniune a Consiliului EPSCO (munca, afaceri sociale, sanatate si protectia consumatorilor). In urma cu trei zile, Ryan Heath, purtator de cuvant al CE, declarase ca executivul UE urma sa analizeze in cursul... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 16:41