Batrana economie a zonei euro ar putea beneficia de pe urma crizei refugiatilor declansata in ultimii doi ani pe continent, chiar daca perspectiva este inca neclara pentru multi analisti ai fenomenului.
Dimensiunile fenomenului sunt cele care, in acelasi timp, dau speranta, dar nasc si temeri in randul europenilor.
Luna trecuta, in Europa au ajuns 170.000 de refugiati, totalul pe primele noua luni ale acestui an ridicandu-se astfel la 710.000, conform agentiei Frontex, citata de Reuters.
Cu dublu sens
Fluxul imigrantilor intrati anul acesta in interiorul Uniunii Europene este de aproape trei ori mai mare decat cel inregistrat anul trecut si, deocamdata, vorbim doar de cifrele oficiale.
Astfel, analiza Frontex prevede un numar de un milion de imigranti care vor intra in Europa pe tot parcursul acestui an, dar alte statistici ale unor agentii si organizatii private fac vorbire de o cifra care ar putea ajunge la 1,6 milioane de persoane.
Dimensiunea valului migrationist a luat prin surprindere organismele UE, care nici pana acum nu dau semne ca si-ar fi adaptat politica de inregistrare, acordare a azilului, repartizare si integrare a refugiatilor.
Germania si-a luat un angajament ferm de a oferi azil pentru 800.000 dintre acesti napastuiti, alte 120.000 de refugiati urmand sa fie redistribuiti in restul tarilor membre UE.
Socul transmis de criza refugiatilor i-a scos din letargie si pe analistii economici care se zbat sa prevada impactul pe care... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 17:03
Vesti bune pentru muncitorii din cele 28 de state europene care fac naveta pe distante lungi intre casa si locul de munca. Curtea Europeana de Justitie a decis ca timpul pierdut de acestia pe drum sa fie inclus in programul de munca.
Prevederile se vor aplica navetistilor care calatoresc intre doua locatii distincte, timpul inclus in programul de munca fiind acel cel petrecut pe traseul de dus, cat si la intoarcere, conform deciziei din 10 septembrie a Curtii Europene de Justitie, citata de CNN Money.
Sub scuza protectiei muncii
"Excluderea acestui timp de calatorie catre locul de munca nu ar fi in concordanta cu obiectivul de a asigura protectia salariatilor si a sanatatii acestora", au justificat magistratii europeni.
Astfel se face ca, daca un muncitor are de parcurs un traseu de o ora pana la locul de munca, acesta va beneficia de doua ore adaugate la pontajul sau zilnic, iar timpul poate creste substantial daca angajatul parcurge un drum cu dese ambuteiaje.
Din nefericire, decizia nu ii vizeaza pe functionarii publici si pe cei care fac naveta in interiorul oraselor de mari dimensiuni.
Decizia Curtii de Justie este imediat aplicabila in interiorul Uniunii Europene, avand caracter de lege.
Caz flagrant in Spania
Hotararea luata de magistratii europeni vine in urma unei analize privind practicile intalnite in cadrul firmei de securitate Tyco din Spania.
Conform declaratiilor angajatilor din firma, acestia primeau comenzi de instalare, service... mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 13:13
Restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari au fost ridicate in toate tarile UE, de la 1 ianuarie 2014, pe fondul temerilor ca va exista un val de imigranti din Romania si Bulgaria care vor "abuza" de beneficiile sistemelor sociale din tari precum Marea Britanie sau Germania.
La 7 ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franta, Malta si Marea Britanie vor ridica restrictiile pe piata muncii impuse muncitorilor din cele doua tari. La cele 8 se adauga si Spania, care in decembrie 2012 a primit acordul Comisiei Europene pentru a reintroduce restrictiile doar pentru muncitorii romani, din cauza crizei economice si financiare.
Potrivit Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor dintre Elvetia si UE, Berna poate mentine restrictiile pentru romani si bulgari pana la 31 mai 2019.
Momentul a fost precedat insa de dispute aprinse si temeri ale unor tari, in frunte cu Marea Britanie, in legatura cu impactul pe care ...citeste mai departe despre "Romanii pot lucra in orice tara a UE - noua state au ridicat restrictiile" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 09:26
Liderii europeni s-au angajat vineri, la summit-ul Uniunii Europene, sa accelereze punerea in practica a unor masuri de sustinere a cresterii economice si a pietei muncii, in fata ravagiilor produse de austeritate.
In urma cu o zi, oficialii europeni au decis sa introduca anul viitor un mecanism de supraveghere bancara.
Summit Bruxelles: Acord pe mecanismului de supraveghere bancara in zona euro
La incheierea celei de-a doua zile a summit-ului european, sefii de state si de guverne vor adopta un text care sa reafirme angajamentele unui acord din iunie, care include un pact de crestere de 120 miliarde de euro.
Potrivit proiectului de declaratie, "este esential ca Uniunea Europeana sa faca rapid eforturi maxime pentru punerea in practica a masurilor convenite pentru relansarea cresterii, a investitiilor si a pietei muncii, restabilirea increderii si imbunatatirea competitivitatii".
Declaratiile intervin pe fondul nemultumirii sociale in crestere in fata austeritatii impuse de mai multe tari europene, pentru redresarea finantelor publice afectate de criza datoriilor.
Joi, in prima zi a summit-ului UE, in Grecia au avut loc o greva generala si manifestatii de protest.
Greva generala in Grecia: Transporturile vor fi afectate
Potrivit proiectului de acord, Banca Europeana de Investitii (BEI) va efectua in urmatoarele saptamani o majorare de capital de zece miliarde de euro, astfel ca va ajunge la o capacitate de finantare de 60 de miliarde de euro.
In... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 16:39
Decizia unor state UE de a mentine restrictiile la angajare pentru romani reprezinta o piedica in valorificarea deplina a potentialului pietei unice, a declarat presedintele Traian Basescu, in intrevederea cu Michel Barnier, comisarul european pentru Piata Interna si Servicii.
De asemenea, Basescu a reiterat sprijinul Romaniei fata de obiectivul de consolidare si desavarsire a Pietei Unice, unul dintre cele mai importante avantaje competitive ale Uniunii in plan global. El a salutat eforturile Comisiei Europene de continuare a acestui proces prin adoptarea Actului pentru Piata Unica II.
La randul sau, comisarul Michel Barnier a semnalat necesitatea unor eforturi suplimentare pentru a finaliza negocierile cu privire la propunerile restante din cadrul Actului pentru Piata Unica I.
In ceea ce priveste Actul pentru Piata Unica II, oficialul european a mentionat ca acesta reprezinta un al doilea set de actiuni prioritare dedicate pietei interne, pe care Comisia le considera in masura sa genereze efecte pozitive reale in economie si sa creasca increderea cetatenilor si a mediului de afaceri in Piata Unica si in beneficiile pe care aceasta le poate genera, se mai evidentiaza in comunicatul Presedintiei.
Seful statului afirma in mai 2012 ca o liberalizare completa a pietei fortei de munca in Uniunea Europeana este un element de crestere economica.
"Nu putem fi intr-un soi de limbaj dublu: cand este vorba de piata unica liberalizata, sa putem cumpara orice, oriunde... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 18:08
Peste 25 de milioane de cetateni din Uniunea Europeana nu au un loc de munca, iar 94 la suta dintre contractele de munca incheiate in 2011 au fost de tip part-time, a declarat, luni, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Nicolae Idu.
Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania a aratat ca autoritatile nu au putut sa identifice solutii pentru a rezolva criza de pe piata muncii, in contextul actualei crize financiare.
Nicolae Idu a aratat ca, din cauza crizei, s-au adancit si problemele existente in piata muncii, rata somajului a depasit 10 la suta la nivelul UE, peste 25 de milioane de cetateni europeni neavand un loc de munca.
"Unu din cinci tineri nu-si gasesc un angajator si peste 116 milioane de oameni sufera din cauza saraciei si a excluziunii sociale", a precizat seful Reprezentantei CE in Romania, la conferinta nationala "Parteneriat transnational pentru promovarea ocuparii fortei de munca".
Nicolae Idu a mai spus ca 94 la suta dintre locurile de munca care au fost create anul trecut, la nivelul UE, au fost contracte de tip part-time.
"Locurile de munca se degradeaza. In Spania, unu din doi tineri este somer, aceeasi situatie fiind si in Grecia. Romania este la mijlocul acestei evaluari, cu o rata a somajului in randul tinerilor de 22 - 23 la suta", a adaugat Nicolae Idu.
El a mai spus ca redresarea economica va trebui sa aduca elemente care sa permita nu doar o stabilizare a pietei muncii, dar si reducerea decalajelor existente... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 14:38
Comisarul pentru ocuparea fortei de munca, Laszlo Andor, a anuntat ca a trimis o scrisoare tarilor care au decis mentinerea restrictiilor pentru muncitorii romani si bulgari, comunicandu-le ca nu e multumit de motivele invocate pentru aceasta decizie.
"Comisia Europeana nu este multumita de argumentele statelor membre si am trimis o scrisoare celor care au decis mentinerea restrictiilor, prin care le-am comunicat ca aceste argumente sunt insuficiente. Guvernele tarilor respective trebuie sa ne furnizeze detalii suplimentare", a spus comisarul Andor miercuri raspunzand unei intrebari a europarlamentarului roman, Renate Weber.
"Nu exista discriminare intrucat cele trei etape de tranzitie au fost stabilite pentru toate statele membre - si pentru cele care au aderat la UE in 2004, si pentru cele care au aderat in 2007, si pentru Croatia care va adera. Le-am cerut statelor membre (...) sa deschida cat mai repede piata muncii si cateva au facut acest lucru. Spre exemplu, Italia si Cehia au ridicat restrictiile de la 1 ianuarie 2012", a declarat comisarul european, intrebat de Renate Weber ce planuri are CE pentru a convinge statele membre sa ridice restrictiile.
La sfarsitul anului trecut, noua tari - Belgia, Germania, Marea Britanie, Austria, Franta, Malta, Luxemburg, Olanda si Irlanda - au anuntat ca mentin restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari pana la 1 ianuarie 2014 - termenul maxim prevazut. In plus, Spania a reintrodus restrictiile, ca urmare a... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 17:59
Candidata extremei-drepte la alegerile prezidentiale din Franta, Marine Le Pen, a criticat propunerea CE de a fixa salarii minime diferentiate pe sectoare profesionale si de a liberaliza in totalitate piata muncii in UE pentru romani si bulgari.
"Ce inseamna salariul minim diferentiat, inseamna ca unele ramuri de activitate vor avea un salariu minim de 600 de euro, altele de 500 de euro. Sunt aceleasi remedii ultraliberale ce ne-au fost propuse deja in urma cu 20 de ani", a subliniat ea, avertizand ca masurile sunt sortite esecului.
"Vor sa liberalizeze in totalitate piata muncii in Uniunea Europeana, autorizand astfel romanii, bulgarii sa vina si sa concureze cu muncitorii nostri", a adaugat ea.
"Este Bolkestein de 1.000 de ori", a avertizat candidata Frontului National, facand referire la o directiva a Comisiei Europene din 2006, ce propunea liberalizarea tuturor serviciilor publice si ce a generat o polemica aprinsa.
Le Pen a avertizat ca astfel va disparea sistemul francez de protectie sociala.
In aceste conditii, ea s-a prezentat ca "suflul schimbarii radicale", ca "votul util", pentru ca este "singura care vrea sa schimbe lucrurile".
"Toti ceilalti sunt reprezentanti ai esecului", a adaugat lidera FN.
Creditata cu 15% din intentiile de vot inainte de primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, de duminica, este putin probabil ca ea sa ofere o surpriza si sa se califice mai departe. mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 11:00
Cetatenii din Romania si Bulgaria vor obtine permise de lucru in Olanda doar in conditii exceptionale, informeaza Mediafax.
Proiectul care contine aceste prevederi, initiat de ministrul Muncii, Henk Kamp, a fost adoptat de Parlamentul olandez in pofida avertizarilor Uniunii Europene privind riscul incalcarii dreptului la libera circulatie.
Comisarul UE al Muncii, Afacerilor Sociale si Incluziuni, Laszlo Andor, a declarat ca restrictionarea accesului bulgarilor si romanilor afecteaza piata europeana a muncii.
Olanda este unul dintre celelalte zece state UE care au mentinut restrictiile la angajare pentru cetatenii din Romania si Bulgaria dupa aderarea celor doua state la UE in 2007.
Incepand de la 1 ianuartie 2014, romanii si bulgarii vor putea lucra liber in toate statele membre UE.
mai mult
Vineri, 01 Iulie 2011, ora 15:29