Pandemia COVID-19 si-a pus amprenta din plin asupra pietei muncii, aflata intr-o continua schimbare. Anul 2020 a produs o modificare capitala din perspectiva modului de desfasurare al activitatilor, mutate in majoritatea cazurilor in mediul online.
Un raport facut de Forumul Economic Mondial arata ca predictiile din piata muncii sunt dificil de facut in actualul context, in care companii de diferite marimi si-au redus structurile de personal, adaptandu-si business-ul.
Principala tendinta din piata muncii in 2021 va ramane adaptarea tehnologica, urmata de automatizare. Aceasta a doua tendinta va duce la o modificare majora a activitatilor, a locurilor de munca si a competentelor care vor fi necesare in piata muncii pana in anul 2025.
Taieri de personal
Conform raportului citat, anul 2021 reprezinta un an de cotitura pentru a face trecerea, pana in 2025, la o situatie in care jumtate din activitati vor putea fi robotizate si, in consecinta, o serie de meserii facute acum de oameni, vor fi desfiintate. De asemenea, companiile anticipeaza ca accelerarea procesului de tehnologizare va duce la o taiere de personal.
De asemenea, Forumul Economic Mondial avertizeaza ca numarul de locuri de munca nou create nu va depasi numarul de locuri de munca desfiintate, ca urmare a noilor tendinte aparute in context pandemic.
Sistemul de telemunca, pastrat
Mai mult de 40% din companii intentioneaza sa pastreze strict sistemul de munca remote, din confortul casei. Totusi,... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 00:05
Amazon intentioneaza sa cheltuiasca 700 de milioane de dolari in urmatorii sase ani pentru recalificarea unui sfert dintre angajatii sai din SUA, astfel incat acestia sa fie mai bine pregatiti pentru schimbarile pe care automatizarea si progresele tehnologice le vor aduce pe piata muncii.
Noul program se numeste Upskilling 2025, iar participarea va fi voluntara, noteaza CNN.
Programul se adreseaza in special angajatilor care detin in prezent posturile cu cel mai ridicat risc de a fi desfiintate ca urmare a automatizarii, care pot dobandi competentele necesare pentru a accede la pozitii noi in cadrul companiei. De exemplu, lucratorii din depozite pot fi instruiti in cadrul acestui program pentru pozitii tehnice din departamentul IT.
Pana la 100.000 de angajati ar urma sa treaca printr-un astfel de proces de recalificare pana in 2025.
Initiativa este lansata in contextul in care progresele din domeniul automatizarii si al inteligentei artificiale au ca rezultat eliminarea factorului uman din efectuarea unui numar tot mai mare de activitati.
Conform unui raport recent al Oxford Economics Machines, robotii ar putea inlocui 20 de milioane de angajati pana in 2030 la nivel global.
"Prin angajamentul Upskilling 2025, Amazon se concentreaza pe deschiderea drumului catre cariere in domeniile care vor continua sa creasca in anii care vin, printre care sanatate, robotica si informatica", spun reprezentantii companiei intr-o declaratie de presa.
Amazon este una... mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 07:18
Lipsa fortei de munca este o problema majora care se accentueaza in Romania, de la an la an, insa, intamplator sau nu, totul se petrece intr-un moment revolutionar pe piata muncii.
Acum avem sansa ca altcineva sa ocupe de aspectele neplacute ale multor job-uri: colegii roboti vin sa rezolve acele task-uri neplacute si repetitive, cu precizie fantastica, excluzand din start potentialul oricarei erori umane si permitandu-le celorlalti colegi sa exceleze in domeniul in care sunt pregatiti.
Iar colegii roboti nu sunt tocmai de domeniul SF-ului, in 2019.
Cristian Ignat construieste astfel de roboti in Romania, impreuna cu echipa sa de la Canopy si Aggranda.
"Un robot reprezinta intre 20 si 30% din costul unei persoane cu un venit mediu in Romania. Acest robot poate sa lucreze de 3-4 ori mai mult, tinand cont ca poate lucra noaptea si in weekend daca ii sunt programate sarcini", explica Cristian Ignat, intr-un interviu acordat Business24.
Cu toate acestea, robotii nu vin sa "fure" locurile de munca, ci dimpotriva, explica antreprenorul.
"Cred ca cel mai mare impact pe care il are un astfel de robot intr-o companie este ca isi face colegii fericiti", mai spune tanarul antreprenor.
Pentru inceput, spune-ne cateva cuvinte despre tine si experienta pe care o ai in lumea antreprenoriatului.
Am inceput cand eram in gimnaziu cu o revista creata de la zero de mine si cel mai bun prieten de-ai mei din copilarie. Vindeam revista in cartierul nostru. Chiar daca... mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 14:17
Aproape doua miliarde de tineri din intreaga lume risca sa devina inadaptati la piata muncii in cea de-a patra revolutie industriala (Industria 4.0), care se schimba in ritm tot mai alert ca urmare a tehnologiilor emergente, potrivit raportului global al Deloitte "Pregatirea fortei de munca de maine pentru cea de a patra revolutie industriala", efectuat impreuna cu Global Business Coalition for Education.
Pana in anul 2030, mai mult de jumatate din cei 1,8 miliarde de tineri din intreaga lume, cu varste cuprinse astazi intre 15 si 29 de ani, nu vor avea aptitudinile sau calificarile necesare pentru a participa activ in campul muncii, subliniaza raportul.
Raportul concluzioneaza ca mediul de afaceri trebuie sa-si asume un rol mai activ in pregatirea tinerilor de astazi pentru a le asigura adaptarea la Industria 4.0, caracterizata de fuziunea resurselor fizice cu tehnologiile digitale precum robotica, inteligenta artificiala, Internet of Things (IoT), digitalizarea si automatizarea.
"Liderii de afaceri din intreaga lume, inclusiv din Romania, sunt ingrijorati pe buna dreptate ca forta de munca nu va putea tine pasul cu ritmul si cu magnitudinea schimbarii, intrucat Industria 4.0 transforma munca.
Reducerea decalajului de competente si gasirea unor metode de a accesa energia si creativitatea tinerilor par provocari majore, iar studiul nostru cuprinde numeroase recomandari pentru a aborda aceste provocari.
Una dintre cele mai importante, accesul la formare... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 10:54
Firmele cu profil tehnologic din Marea Britanie se arata ingrijorate de faptul ca iesirea tarii din blocul comunitar le-ar putea lasa fara forta de munca instruita si experimentata din restul tarilor europene, cu un impact serios asupra numarului de profesionisti din sector.
Mai bine de o treime dintre angajatori sunt convinsi ca, in urmatorii 4-5 ani, bazinul de recrutare se va restrange dramatic, pe masura ce accesul la piata muncii din UE va fi restrans in urma Brexi, iar de pe bancile scolilor britanice ies tineri tot mai slapb pregatiti si fara experienta, arata CNBC.
Un sondaj efectuat in randul a 400 de angajatori din sectorul tehnologic arata ca 62% dintre acestia sunt dezamagiti de cunostintele acumulate de tinerii ingineri britanici, iar 68% considera ca invatamantul tehnic superior din tara va ramane in urma cu noile descoperitri din domeniu.
Pe de alta parte, 5% dintre intervievati cred ca Brexit va avea un impact pozitiv in acest sens, 23% opineaza ca nu se va simti nicio schimbare majora in acest sens, iar 36% inca nu stiu ce sa creada.
"Cererea de ingineri pe piata muncii este in crestere, dar raportul scoate si mai bine in evidenta problema aptitudinilor si experientei viitorilor angajati.
In urmatorul deceniu ne vom confrunta cu un deficit de ingineri pe piata muncii, iar cum Brexit ridica si problema experientei si cunostintelor angajatilor, devine mai important ca oricand sa pregatim o generatie viitoare de talente in inginerie si... mai mult
Duminica, 25 Septembrie 2016, ora 13:26
Tehnologia, fara indoiala, transforma lumea asa cum o stim intr-un ritm mai rapid decat orice alt megatrend de pana acum si reinventeaza societatea in moduri greu de imaginat in urma cu doar cativa ani.
Tehnologii precum cloud computing, aplicatii mobile, eCommerce sau realitatea virtuala ajuta la democratizarea informatiei si dau acces oamenilor la cunostinte de scara globala. Traim acum intr-o societate interconectata, mereu aflata in schimbare si in redefinire.
Concurs pentru tineri: Premiul - o excursie la Bruxelles
Revolutia tehnologica a transformat toate aspectele vietii noastre, iar modul in care lucram este unul dintre domeniile care se schimba cel mai mult. Nu mai este vorba doar de "cum lucram", ceea ce trebuie sa regandim, dar si "de ce", "cand" si "de unde".
Adaptarea la o astfel de schimbare se arata deja a fi o provocare foarte mare in majoritatea industriilor, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori - din mediul public sau privat. Depinde de noi sa ne ...citeste mai departe despre "Revolutia tehnologica la locul de munca" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Mai 2016, ora 07:52
Cele trei revolutii industriale prin care a trecut lumea au modificat directia economiei si au schimbat puternic societatea umana.
Primele doua revolutii au creat premisele industrializarii statelor occidentale, ceea ce le-a permis sa devina principalele puteri economice ale planetei si sa ofere propriilor locuitori, si nu numai, un nivel de trai mai bun.
Concurs pentru tineri: Premiul - o excursie la Bruxelles
A treia revolutie industriala a fost marcata de inventia microcipurilor si de aparitia calculatoarelor care au crescut conectivitatea intre locurile aflate la distanta si au facilitat gestiunea unui volum mare de date. Primii roboti industriali au dus la cresterea eficientei din industrie, precum si la reducerea numarului de oameni de pe liniile de asamblare.
Lumea se afla din nou in fata unui punct de cotitura. A patra revolutie industriala promite sa aduca schimbari radicale si ireversibile la nivelul economiei globale cu consecinte care ne vor afecta pe toti. ...citeste mai departe despre "Cum ne pregatim de revolutie? Piata muncii si a patra revolutie industriala" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Aprilie 2016, ora 07:37
Douazeci si trei de state de pe teritoriul SUA au legalizat treptat in ultimul deceniu si jumatate consumul de marijuana in scopuri medicinale si recreative. In ciuda temerilor privind aparitia unei intregi generatii de dependenti de droguri, minifermele de marijuana si dispensarele care permit consumul au avut un efect benefic asupra economiei.
Cel putin asa arata evolutia pe piata muncii, unde aceste mici afaceri au atras un numar mare de someri, in special din randul celor fara studii superioare care si-au gasit o slujba stabila in serele unde este cultivata canepa.
Iar afacerile cu marijuana nu sunt plasate in mainile unor indivizi dubiosi, cum si-ar putea inchipui cei mai conservatori. Bruce Nassau, 61 de ani, a lucrat o viata aproape in domeniul televiziunii prin cablu. Acum fostul director executiv si-a investit resursele in patru centre de cultivare si consum de marijuana, deschise in Colorado. In cele patru magazine de vise lucreaza 75 de angajati, iar numarul acestora este asteptat sa ajunga la 90 pe masura ce Bruce si partenerii sai planuiesc deschiderea unui nou magazine, dezvaluie revista Bloomberg intr-un reportaj dedicat industriei legale a drogurilor din Statele Unite.
O afacere infloritoare
Alaska, Oregon si Districtul Columbia au adoptat legea comertului legal de marijuana pe 4 noiembrie, in vreme ce in Florida este in continuare interzisa. Alte 20 de state din Statele Unite au deja vechime in comercializarea marijuanei, iar afacerea... mai mult
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 16:23
Bursele americane au deschis sedinta de joi pe rosu, dupa ce statisticile saptamanale au aratat o crestere neasteptata a cererilor de ajutor de somaj, iar dolarul s-a apreciat puternic, potrivit NewsIn.Astfel, la 20 minute dupa deschiderea sedintei, indicele Dow Jones scadea cu 0,60%, la 10.378,32 puncte, indicele Nasdaq, dominat de titluri din sectorul tehnologic, cobora cu 0,58%, la 2.194,17 puncte, iar indicele mai extins Standard & Poor's 500 pierdea 0,60%, ajungand la 1.102,51 puncte.
Departamentul american al Muncii a anuntat ca numarul de noi cereri de ajutor de somaj a crescut saptamana trecuta cu 7.000 fata de saptamana precedenta, la 480.000, ceea ce indica o situatie inca negativa pe piata muncii.
Un alt factor ce afecteaza cotatiile pe piata americana este aprecierea puternica a dolarului in fata euro, in urma unor speculatii ca Federal Reserve ar putea majora dobanzile mai repede decat se estima.
In Europa, indicii principalelor burse erau si ei pe rosu in jurul orei 16:30, ora Romaniei: FTSE 100, al bursei din Londra, cobora cu 1,15%, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, pierdea 0,66%, iar CAC 40, al bursei din Paris, scadea cu 1,00%. mai mult
Joi, 17 Decembrie 2009, ora 18:00