Dupa ce, de o bucata buna de timp, pe santierele din Romania au inceput sa munceasca cu spor (si poate si cu drag) lucratori din China, in ultima perioada am vazut tot mai des angajati din Nepal, noua moda in materie de lucratori exotici, venita sa inlocuiasca mitul demult apus al bonelor filipineze, harnice si neobosite.
Potrivit datelor oficiale furnizate de Inspectia Muncii, in anul 2019, in Romania munceau oficial aproximativ 40.000 de cetateni straini, cei mai numerosi fiind cetatenii turci, urmati de cei din Vietnam, Italia, Republica Moldova, China si Minanmar.
In acest context, tot mai multi oameni de afaceri, din cele mai diverse domenii, fie ca vorbim de constructii de drumuri sau rezidentiale, fie ca vorbim de servicii, au inceput sa fie interesati de conditiile in care strainii pot fi incadrati in munca in Romania.
De asemenea, un interes similar il au si firmele straine care doresc sa intre pe piata din Romania dar sa isi aduca si angajatii lor, pe care sa ii detaseze aici, pe o perioada de timp, pentru a se asigura ca business-ul este implementat si functioneaza conform propriilor exigente.
Din aceste motive, ne-am propus sa prezentam, in mod cat mai succint, principalele dispozitii legale care reglementeaza procedura de incadrare in munca si detasare a strainilor pe teritoriul Romaniei.
Astfel, in functie de activitatea pe care vor sa o desfasoare, strainii pot munci in Romania in calitate de lucratori permanenti, stagiari, au pair (incadrati... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 15:11
In Romania, in primul trimestru al anului 2017, s-a atins pragul de 62.000 de locuri de munca vacante, cu peste 120% mai mult decat in primul trimestru din 2013, cand in tara noastra existau doar 28.000 de locuri de munca vacante, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).
Daca este sa privim in perspectiva, la acest trend de crestere a numarului de locuri de munca vacante trebuie sa adaugam alte zeci de mii care vor ramane neocupate in urmatorii ani, ca urmare a pensionarii muncitorilor calificati, joburi pentru care piata muncii din Romania nu mai ofera tineri inlocuitori, asa cum trag semnale de alarma in fiecare zi angajatorii din Romania.
Ne asteapta, asadar, o adevarata criza a pietei muncii, care va afecta puternic economia romaneasca si va forta investitorii sa mearga spre alte tari unde gasesc muncitori calificati pentru uzinele si fabricile lor.
Cine poarta vina acestei situatii total anormale pentru o tara din care peste 30.000 de oameni pleaca anual in strainatate in cautarea unui loc de munca?
Simplu, in termeni economici, cresterea numarului de locuri de munca vacante reflecta o cerere nesatisfacuta a fortei de munca, precum si potentialele nepotriviri intre competentele si disponibilitatea persoanelor care cauta un loc de munca si competentele cautate de angajatori.
In ultimii 4 ani, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) nu a facut nimic pentru a sprijini dezvoltarea pietei muncii din Romania, desi a avut la... mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 12:02
Una dintre agentiile online de recrutare a fortei de munca din Romania ofera un serviciu nou de angajari pe piata romaneasca.
Pana in prezent, agentia clujeana infomunca.ro a colaborat cu succes cu peste 2.000 de angajatori din tara si din strainatate, avand ca principala activitate recrutarea pentru angajatorii straini.
Incepand cu luna iulie a acestui an, aceasta a decis sa isi extinda activitatea, ca urmare a cresterii cererii si ofertei de locuri de munca din toate domeniile de activitate.
Extinderea activitatii pe piata din Romania este o idee noua care va pune la dispozitia romanilor si mai multe oportunitati de avansare profesionala.
Un website cu un trafic zilnic intre 5.000 si 10.000 de utilizatori unici lanseaza serviciul de recrutare a candidatilor in Romania.
Site-ul posteaza anunturi de angajare pentru intreaga tara, iar primele colaborari cu angajatorii romani au avut loc deja, materializandu-se prin recrutarea de personal pentru Hotelul Sunny Hill din Cluj ...citeste mai departe despre "Piata muncii este in crestere: mii de oferte de angajare in orasele Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 11:44
Piata muncii din Romania este una matura, din punct de vedere al pregatirii candidatilor, iar criteriile de salarizare nu fac diferente intre femei si barbati, spune Cristina Popescu, managerul companiei de recrutare QPas.
Cu toate acestea, strainii care ocupa functii de top inca sunt platiti mai bine decat omologii lor romani, a explicat consultantul HR, intr-un interviu acordat Business24.
In ce masura afecteaza sarbatorile traditionale, precum Martisorul, activitatea in cadrul companiilor?
Consider ca nicio sarbatoare nu afecteaza drastic activitatea unei companii, pentru ca in perioada sarbatorilor toate companiile au relativ acelasi program.
Cel mult, anumite companii, datorita sezonalitatii, in perioada sarbatorilor pot inregistra o crestere simtitoare a cifrei de afaceri, iar altele nu.
Se practica acordarea de bonusuri sau alte beneficii femeilor, cu ocazia sarbatorilor dedicate acestora?
Se practica, dar tine foarte mult de buget si de fiecare companie in parte. Sunt organizatii in care toate doamnele primesc cate o floare din parte companiei, altele care le ofera cateva ore libere.
Consider ca este o practica binevenita si recomand organizatiilor care nu obisnuiesc sa marcheze in vreun fel aceste sarbatori, dar au buget, sa ia in considerare acest aspect.
Exista diferente salariale pe piata din Romania intre femei si barbati? Dar intre romani si straini?
Sincer, nu cred ca sunt diferente salariale pe piata din Romania care sa aiba... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 12:26
Piata muncii din Romania a trecut prin transformari majore odata cu aparitia crizei economice, iar presiunea de a rezista pe o piata aflata in declin si-a lasat amprenta atat asupra managementului companiilor, cat si in randul angajatilor obisnuiti.
Despre modul in care a influentat criza sectorul resurselor umane din Romania si despre perspectivele acestuia pe viitor, vorbeste Ana Glavce, intr-un interviu acordat Business24.
Ana Glavce este HR Manager in cadrul TNT Romania din anul 2000. Cariera ei a debutat insa in mediul academic (Universitatea Bucuresti), pentru ca ulterior sa lucreze in sectorul neguvernamental (initial ca Project Manager, apoi Trainer si ulterior HR Manager).
Raportul dintre cerere si oferta de pe piata muncii s-a schimbat semnificativ odata cu aparitia crizei economice. Ce au invatat angajatorii cu aceasta ocazie? Dar angajatii?
Cred ca un lucru esential pe care angajatorii l-au invatat in ultimii ani este cum sa foloseasca mai bine instrumentele de motivare nefinanciara.
Angajatii cred ca au invatat ca, pentru a gasi si pastra un loc de munca, este nevoie de competente si performanta - lucruri care inaintea perioadei de criza, desi stiute, erau mai putin bagate in seama datorita cererii mult mai mari de forta de munca.
Romania primeste adesea critici in legatura cu productivitatea muncii. Cum ar putea sa fie aceasta imbunatatita?
Nu am date referitoare la productivitatea muncii, deci mi-ar fi greu sa raspund in cunostinta... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 09:00
Procesul de recrutare al managerilor privati pentru companiile de stat este aproape de finalizare, a declarat head-hunter-ul George Butunoiu pentru Business24. Listele scurte de nume vor fi depuse in urmatoarele doua saptamani.
Companiile pentru care statul roman cauta manageri privati si membri in consiliile de administratie sunt Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori (CFR Calatori), Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania CNADNR, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile, TAROM, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti , Societatea Nationala Aeroportul International Traian Vuia Timisoara, Societatea Comerciala de Transport Metroul Bucuresti (METROREX SA) si Telecomunicatii CFR.
Despre manageri privati, piata muncii din Romania si cum sa iti gasesti un loc de munca, a vorbit, pentru Business24, George Butunoiu.
In ce stadiu se afla recrutarile de manageri privati care sunt derulate de compania dumneavoastra si cand vor fi facute publice numele noilor sefi?
Suntem aproape de final. Saptamana aceasta depunem short-list-urile pentru cinci dintre companii si saptamana viitoare pentru celelalte. Rezultatele au depasit asteptarile, ceea ce e foarte bine.
In ceea ce priveste publicarea numelor, aceasta este treaba ministerului, nu a noastra.
Cate persoane ati identificat pentru posturile din companiile de... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:07
Ambasadorul agreat al Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, declara intr-un interviu ca tara sa va mentine restrictiile pe piata muncii pana la 1 ianuarie 2014, el precizand ca pana atunci, Haga ia masuri impotriva exploatarii muncitorilor straini.
El spune ca Olanda a explicat deja Comisiei Europene ca actuala situatie justifica mentinerea restrictiilor, scrie Mediafax.
Diplomatul mentioneaza ca autoritatile olandeze sunt constiente ca dupa 1 ianuarie 2014 trebuie sa fie pregatite pentru a primi romani si bulgari pe piata muncii si profita de actuala perioada pentru a adopta masurile necesare pentru a face accesul unor noi muncitori gestionabil de catre societate.
El mai spune si ca, in acest moment, Olanda are un aflux din tarile est-europene care au aderat mai devreme. Diplomatul a mai afirmat ca din punct de vedere macroeconomic, este un beneficiu, dar la scara mai mica acesti oameni sunt exploatati. El lauda insa muncitorii romani, pentru ca acestia "vorbesc engleza fluent, sunt bine educati, nu numai ca au o educatie tehnica, ci si vorbesc, ofera un feed-back".
Olanda raspunde acuzatiilor lui Basescu
Pe de alta parte, ambasadorul a raspuns si criticilor presedintelui Traian Basescu. Matthijs van Bonzel arata ca Rotterdam "este de departe cel mai mare port din UE, ceea ce inseamna ca este cea mai mare poarta de intrare pentru tot ceea ce este legal, insa, fireste, daca esti mare, atragi inevitabil si tot ceea ce este ilegal".
In ceea ce priveste... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 09:15
Aproximativ 63.000 de persoane au venit sa munceasca in Germania, la un an de la ridicarea restrictiilor pentru tarile din Europa de Est, a declarat, sambata, Frank-Jurgen Weise, seful Agentiei pentru fortele de munca.
Frank-Jurgen Weise a precizat pentru Rheinische Post ca Agentia pentru fortele de munca estimase, la ridicarea restrictiilor pentru muncitorii din estul Europei - cu exceptia romanilor si bulgarilor, pentru care restrictiile s-au ridicat doar partial -, ca vor veni in jur de 140.000 de persoane anual.
Weise considera ca unul dintre motive pentru numarul mic de muncitori veniti este acela ca Marea Britanie si Irlanda si-au deschis mai devreme piata muncii si cei care s-au dus in aceste tari au atras si alti conationali dupa ei. In plus, in Marea Britanie si Irlanda dificultatile cu limba sunt mai mici.
Cei mai multi muncitori straini provin din Polonia - 67%, Ungaria - 13% si Cehia - 7%. Ei muncesc in special in Bavaria, Renania de Nord-Westfalia si Baden-Wurttemberg.
De la 1 mai 2011, Germania a ridicat restrictiile pentru muncitorii din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Slovenia, la sapte ani dupa ce aceste tari au aderat la Uniunea Europeana. mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 09:32
Romania impune restrictii pe piata muncii pentru straini, doar 5.500 de lucratori straini vor putea fi acceptati in 2012.
In 2012 doar 5.500 de lucratori straini vor putea munci in Romania, in comparatie cu 2010 cand limita se ridica la 8.000 de autorizatii de munca pentru straini, potrivit unui proiect de hotarare a Guvernului Romaniei, relateaza Realitatea.net.
Cu toate acestea, in 2011 au fost acordate efectiv doar 834 autorizatii de munca pentru straini, o scadere considerabila fata de 2010, cand Romania a acordat efectiv 2.970 de permise de munca.
Printre strainii care vin sa munceasca in Romania, cei mai numerosi sunt chinezii (167 in primele luni ale 2011), turcii (132) si filipinezii (112). In plus, in 2011 a crescut considerabil numarul nepalezilor, coreenilor si srilankezilor care si-au dorit sa munceasca aici.
In ceea ce priveste meseriile strainilor, pe primul loc se afla cea de guvernanta, urmata de meseriile din constructii, de zidari si dulgheri. mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 14:41