Parlamentul olandez a votat cu o majoritate covarsitoare sa nu prelungeasca regimul restrictiv existent pentru lucratorii bulgari si romani dupa 1 ianuarie 2014, in pofida sentimentelor puternic negative ale publicului.
La sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, partidul de dreapta VVD (Partidul Popular pentru Libertate si Democratie) si Partidul Laburist (PvdA) au ajuns la un acord, sub auspiciile caruia restrictiile pentru lucratorii din Bulgaria si Romania vor fi ridicate in 2014, iar cerinta privind rezidenta pentru a putea vota la alegerile locale va fi majorata de la cinci la sapte ani.
Imigrantii vor fi exclusi de la acordarea ajutoarelor sociale in primii sapte ani de rezidenta, iar durata de rezidenta pentru a obtine cetatenia a crescut de la cinci la sapte ani.
Olanda,potrivit publicatiei Novinite, a fost una dintre cele zece state membre UE care au anuntat in vara anului trecut ca va pastra restrictiile existente pe piata muncii pentru cetatenii din Bulgaria si Romania, tari intrate in UE in 2007.
Sondajelor de opinie arat ca sentimentele publicului olandez raman in continuare foarte ostile imigrantilor, iar oamenii cer ca granitele Olandei sa ramana inchise pentru cetatenii bulgari si romani pana in 2019, o propunere care castiga teren in Marea Britanie. mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 10:30
Tarile care au refuzat sa isi deschide piata muncii pentru romani si bulgari in 2012 vor trebui sa transmita explicatii Comisiei Europene pana la sfarsitul lunii mai.
Potrivit europarlamentarului olandez Marije Cornelissen, unele state membre UE au inaintat argumente ridicole pentru mentinerea restrictiilor.
CE noteaza ca, dintre cele 11 state membre care inca aplicau restrictii la sfarsitul lui 2011, doua state - Italia si Cehia - au informat CE ca au decis sa aplice legea UE privitoare la libera circulatie a angajatilor de la 1 ianuarie 2012.
Restul - Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda si Marea Britanie - au decis sa mentina restrictiile pana la 31 decembrie 2013.
In plus, Spania a reintrodus restrictiile, ca urmare a somajului ridicat, 23,6%. mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 17:38
Ambasadorul agreat al Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, declara intr-un interviu ca tara sa va mentine restrictiile pe piata muncii pana la 1 ianuarie 2014, el precizand ca pana atunci, Haga ia masuri impotriva exploatarii muncitorilor straini.
El spune ca Olanda a explicat deja Comisiei Europene ca actuala situatie justifica mentinerea restrictiilor, scrie Mediafax.
Diplomatul mentioneaza ca autoritatile olandeze sunt constiente ca dupa 1 ianuarie 2014 trebuie sa fie pregatite pentru a primi romani si bulgari pe piata muncii si profita de actuala perioada pentru a adopta masurile necesare pentru a face accesul unor noi muncitori gestionabil de catre societate.
El mai spune si ca, in acest moment, Olanda are un aflux din tarile est-europene care au aderat mai devreme. Diplomatul a mai afirmat ca din punct de vedere macroeconomic, este un beneficiu, dar la scara mai mica acesti oameni sunt exploatati. El lauda insa muncitorii romani, pentru ca acestia "vorbesc engleza fluent, sunt bine educati, nu numai ca au o educatie tehnica, ci si vorbesc, ofera un feed-back".
Olanda raspunde acuzatiilor lui Basescu
Pe de alta parte, ambasadorul a raspuns si criticilor presedintelui Traian Basescu. Matthijs van Bonzel arata ca Rotterdam "este de departe cel mai mare port din UE, ceea ce inseamna ca este cea mai mare poarta de intrare pentru tot ceea ce este legal, insa, fireste, daca esti mare, atragi inevitabil si tot ceea ce este ilegal".
In ceea ce priveste... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 09:15
Comisia Europeana va cere ca restrictiile pentru romani si bulgari pe piata muncii sa fie ridicate de cele noua state UE care le mai impun, a spus comisarul european pentru munca si afaceri sociale, Laszlo Andor.
Dintre cele 27 state membre, noua - Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda si Marea Britanie - au decis sa mentina restrictiile pana la 31 decembrie 2013.
"Comisia va prezenta o evaluare a implementarii masurilor tranzitionale de catre statele membre ce vor continua sa impuna restrictiile. A treia faza, finala, a inceput la 1 ianuarie", a spus CE vineri.
CE noteaza ca, dintre cele 11 state membre care inca aplicau restrictii la sfarsitul lui 2011, doua state - Italia si Cehia - au informat CE ca au decis sa aplice legea UE privitoare la libera circulatie a angajatilor de la 1 ianuarie 2012.
"Noua state au notificat CE inainte de 31 decembrie 2011 in legatura cu decizia lor de a aplica in continuare restrictiile si au prezentat o explicatie, cu argumente si date, legata de perturbarile serioase pe piata muncii sau despre existenta unui risc de perturbari", potrivit CE.
Potrivit lui Andor, argumentele date de cei noua nu par a fi convingatoare, relateaza radioului national bulgar.
CE nu are insa nicio modalitate la dispozitie de a forta statele membre sa deschida piata muncii pentru romani si bulgari inainte de expirarea perioadei de tranzitie. mai mult
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 17:48
Noua state UE trebuie sa-si justifice decizia de a restrictiona accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii pana la sfarsitul lui 2013, relateaza Sofia News Agency.
Austria, Belgia, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franta, Marea Britanie si Irlanda vor fi trase la raspundere in cadrul reuniunii ministrilor pentru munca si politica sociala din Uniunea Europeana, care are loc vineri.
Insecuritatea economica si sociala alimentata de criza financiara ar urma sa fie unul dintre principalele argumente.
Restrictiile trebuie impuse numai daca exista probleme serioase pe pietele muncii sau daca exista pericolul unor astfel de probleme. CE poate decide sa impuna sanctiuni, daca ea considera ca nu exista niciun pericol pentru piata muncii, dar o astfel de optiune este considerata improbabila. mai mult
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 15:15
Doar Spania a avut argumente solide pentru impunerea de restrictii pentru romani pe piata muncii, nu si Olanda, Marea Britanie sau Irlanda, a declarat marti ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
Romania regreta decizia mai multor tari de a prelungi restrictiile pe piata muncii pentru romani.
"Recent, foarte recent, Irlanda a luat aceasta decizie - sa se alature Marii Britanii pentru continuarea restrictiilor pana la finalizarea intervalului de 7 ani permis de Tratatul de aderare. Noi regretam aceste decizii, regretam faptul ca ele au fost luate".
"In opinia noastra, in multe dintre tarile care au luat aceste decizii, masurile luate nu se justifica. Daca in cazul Spaniei intr-adevar existau argumente solide, pe care si Comisia Europeana le-a apreciat ca fiind justificate, in alte cazuri, de genul Olandei, dar si al Marii Britanii si al Irlandei, aceste masuri nu se justifica", a precizat Leonard Orban, raspunzand intrebarilor jurnalistilor.
"Ramane sa vedem cum va reactiona Comisia Europeana, pentru ca CE are inclusiv posibilitatea de a declansa procedura de infringement contra acestor tari, daca se constata ca situatia pe piata muncii in respectivele tari nu prezinta riscuri care sa genereze asemenea decizii. Ramane de vazut, suntem in dialog permanent cu CE in ceea ce priveste masurile care vor fi luate in continuare", a mai spus ministrul afacerilor europene.
Zece tari europene aplica inca restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari
Si... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 19:51
Restrictiile impuse lucratorilor romani si bulgari pe piata fortei de munca belgiene ar urma sa fie ridicate de la 1 ianuarie anul viitor, dupa ce regiunea flamanda, cea care sustinea restrictiile, si-a revizuit pozitia, noteaza luni EurActiv.
O decizie in acest sens se asteapta in cursul acestei saptamani de la un "comitet mixt" format din reprezentanti ai regiunilor Flandra, Valonia si Bruxelles. Pana atunci insa, Belgia trebuie sa isi anunte componenta guvernului federal condus de Elio Di Rupo, dupa mai bine de 500 de zile de la alegerile anticipate din vara anului trecut.
Belgia ar putea fi prima tara care ridica restrictiile pentru romani si bulgari
Daca Belgia va decide liberalizarea totala a pietei sale a fortei de munca pentru lucratorii romani si bulgari, ea va deveni prima ce renunta la restrictii dintre tarile care inca au in vigoare aceste masuri tranzitorii pentru romani si bulgari.
Statele membre UE care in prezent restrictioneaza accesul lucratorilor romani si bulgari pe pietele lor ale fortei de munca (Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie si Austria) au redus restrictiile in unele sectoare/profesii sau au simplificat procedurile comparativ cu regulile aplicate inaintea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE.
Statele UE mai pot mentine restrictiile pana la 31 decembrie 2013
Tratatul de aderare din 2005 le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 10:37
Restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari pe piata muncii din Olanda au fost prelungite cu doi ani, a confirmat ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, exprimandu-si regretul fata de decizia adoptata de Guvernul olandez.
"Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, isi exprima regretul fata de decizia adoptata de Guvernul olandez de a prelungi, cu doi ani, restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari pe piata muncii din Olanda", se arata intr-un comunicat de presa transmis vineri de MAE.
Potrivit sursei citate, seful diplomatiei romane a subliniat ca "este regretabil ca unele state membre decid sa prelungeasca restrictiile pentru cetatenii nostri pe piata muncii, fara ca cifrele si situatia reala sa o justifice".
"Din pacate, asemenea decizii nu sustin obiectivele UE de a construi o piata fara bariere si restrictii interne", a spus Baconschi.
Conform comunicatului, decizia ignora apelurile recente ale comisarului european pentru afaceri sociale, Laszlo Andor, si ale Parlamentului European, prin raportul Ungureanu, in sensul eliminarii obstacolelor existente in calea deplinei mobilitati a lucratorilor in spatiul UE.
"Masura autoritatilor olandeze de mentinere a restrictiilor survine, in mod paradoxal, la scurt timp dupa publicarea unui raport al Comisiei Europene (11 noiembrie 2011) din care rezulta ca, in statele membre care au acceptat liberalizarea, nu s-a inregistrat pana in prezent un impact serios asupra nivelului somajului sau... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 22:35
Restrictiile impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Olanda ar putea fi prelungite inca doi ani, propune Ministrul olandez pentru afaceri sociale, Henk Kamp.
Propunerea urmeaza sa fie discutata in sedinta de vineri a cabinetului, transmite postul de televiziune olandez Nos, citat de Agerpres.
Ba mai mult, romanilor si bulgarilor li s-ar putea permite accesul pe piata muncii, insa numai pentru muncile pe care nu le poate efectua niciun alt cetatean din Uniunea Europeana.
In aceasta vara, el a interzis fermierilor sa angajeze culegatori de fructe din Romania si Bulgaria, precizand ca in locul acestora ar trebui lucreze someri olandezi. mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 14:48