Peste un sfert dintre angajatorii britanici au declarat ca angajatii proveniti din alte state ale Uniunii Europene s-au gandit sa plece din companii sau din tara in 2017, dupa votul pro-Brexit de anul trecut, potrivit unei organizatii industriale.
In sectorul educatiei, proportia este de 43%, iar in cel al sanatatii de 49%, potrivit unui sondaj efectuat in peste 1.000 de companii, efectuat de Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), arata Reuters.
Piata britanica a muncii ramane puternica, dar decizia votantilor de a iesi din Uniunea Europeana va obliga probabil companiile sa isi regandeasca strategiile de training, in perspectiva unui numar mai mic de angajati din UE, in viitor.
Deputatii britanici au votat covarsitor pentru declansarea Brexit. Ce urmeaza
Premierul Theresa May a promis un control mai strict al imigratiei dupa iesirea din UE, care va avea loc probabil in 2019, chiar daca asta va insemna pierderea accesului liber pe piata unica.
Date oficiale recente arata ca angajatorii care depind in mare masura de migranti au probleme sa ocupe unele posturi. Astfel, 45% intre locurile de munca vacante la sfarsitul anului trecut erau in firme de retail si angro, industria prelucratoare, sanatate, industria ospitalitatii si servicii alimentare.
Un consilier pentru piata muncii al CIPD a spus ca datele oficiale mai arata ca numarul cetatenilor UE care lucreaza in Marea Britanie a crescut mai lent in trimestrul al treilea, decat inainte de... mai mult
Luni, 13 Februarie 2017, ora 22:46
Producatorul auto nipon Nissan cere garantii suplimentare de la guvernul britanic inainte de a continua investitiile in fabrica de la Sunderland.
Conform cotidianului The Independent, compania nu are de gand sa realizeze noi investitii in uzina din Marea Britanie fara o garantie clara privind acordarea unor despagubiri pentru eventualele pierderi pe care le-ar suferi in cazul limitarii accesului pe piata unica din UE.
Pe loc repaus in industria auto
Carlos Ghosn, presedintele Aliantei Nissan-Renault, a apreciat ca fiecare producator auto din Marea Britanie are dreptul la despagubiri in cazul impunerii unor taxe pentru exporturile in UE dupa iesirea tarii din blocul comunitar.
Investitia Nissan din Sunderland asigura o treime din productia de automobile a Marii Britanii, iar relatia cu piata europeana este vitala pentru producator.
Marea Britanie exporta peste 500.000 de automobile anual in UE, reprezentand o treime din productia auto a tarii, iar reprezentantii industriei avertizeaza ca orice soc transmis in acest sector poate aduce pierderi economice serioase.
Sunderland reprezinta si cea mai mare capacitate de productie deschisa de Nissan in Europa, dar planurile de extindere ale companiei sunt puse acum sub semnul intrebarii.
"In cazul in care ar trebui sa fac o investitie in cursul lunilor urmatoare si nu pot astepta pana la finalizarea procesului Brexit, atunci am nevoie de o intelegere ferma cu guvernul britanic. Daca vor fi taxe vamale adaugate... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 16:33
2Varianta Brexit se poate dovedi impovaratoare pentru afaceri si pentru locuitorii din Regatul Unit, arata un studiu publicat de lordul Stuart Rose, liderul organizatiei "Britain Stronger in Europe".
Noile costuri ar putea surveni in urma trecerii la sistemul de taxe impus de Organizatia Mondiala a Comertului, odata ce Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana si ar putea ajunge la 11 miliarde de lire sterline anual, relateaza The Guardian.
Fara alternativa
Premierul Cameron spera sa discute zilele acestea cu liderii politici din Europa conditiile de reforma cerute de Marea Britanie pentru a ramane in interiorul Uniunii Europene.
In schimb, partizanii ramanerii in blocul comunitar, condusi de Stuart Rose, argumenteaza ca tabara adversa propune o afacere nefireasca: eliminarea contributiilor catre bugetul UE, inchiderea granitelor in fata fortei de munca de pe continent si impunerea unor legi economice proprii in schimbul pierderii accesului pe piata europeana.
"Este un vis ireal. Ei nu au o alternativa credibila sau accesibila pe care sa o propuna in schimbul beneficiilor oferite de piata unica europeana.
Daca isi urmareasc in continuare rezolvarea cerintelor, Marea Britanie s-ar putea trezi in afara Europei fara vreun acord comercial de vreun fel", a acuzat lordul Rose.
Politicianul a apreciat ca riscurile economice pentru populatie si afacerile din Marea Britanie ar fi enorme, daca insularii s-ar vedea nevoiti sa intretina relatii comerciale cu UE in... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2015, ora 15:10
Mai mult de trei sferturi dintre britanici vor ca numarul imigrantilor sa fie redus, la doar o saptamana dupa deschiderea pietei muncii pentru romani si bulgari, arata un sondaj de opinie citat de Daily Mail in editia online.
Sondajul arata ca 56 la suta din populatie crede ca numarul imigrantilor care pot intra in Marea Britanie ar trebui redus "cu mult", iar 21 la suta cred ar trebui redus "putin". Cu toate acestea, cei care cred ca imigratia dauneaza economiei sunt mai putini decat in 2011, respectiv 47 la suta comparativ cu 52 la suta, potrivit sondajului realizat de NatCen Social Research, informeaza Daily Mail.
Sondajul "British Social Attitudes arata ca dorinta populatiei de reducere a imigratiei in Marea Britanie a inceput sa creasca chiar inainte de ridicarea restrictiilor pentru imigrantii din Romania si Bulgaria, la inceputul anului", a declarat Penny Young, director executiv al NatCen Social Research.
Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care cred ca imigratia este buna din punct de vedere economic si cultural pentru Marea Britanie cred ca aceasta ar trebui redusa.
Sondajul arata ca 54 la suta dintre respondenti cred ca imigratia este buna pentru economie, iar 55 la suta dintre cei care o considera benefica din punct de vedere cultural, tot vor ca aceasta sa fie redusa.
Aproximativ 40 la suta dintre sustinatorii laburistilor cred ca imigratia nu este buna pentru economie, iar 36 la suta cred ca este, potrivit sondajului, in timp ce 40 la... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 10:18
Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, si omologul sau bulgar au dat asigurari marti, in Parlamentul britanic, ca estimarile vehiculate de presa britanica privind numarul romanilor si bulgarilor care ar urma sa vina in Marea Britanie incepand din 2014 sunt exagerate.
Ambasadorul roman, Ion Jinga, a declarat, in fata membrilor Comisiei pentru Afaceri interne a Camerei Comunelor, ca intre 15.000 si 25.000 de romani ar urma sa mearga in Marea Britanie dupa eliminarea restrictiilor de pe piata muncii, pe 1 ianuarie 2014.
Jinga a explicat ca nu are "o bila de cristal" dar crede ca imbunatatirea starii economiei Romaniei, scaderea ratei somajului si a posibilitatii gasirii unor spatii locative convenabile vor fi factori care vor limita numarul romanilor care vor veni in Marea Britanie. "In acest moment, destinatia preferata a romanilor este Romania", a spus Jinga, conform ziarului The Guardian.
"Majoritatea celor 80.000 - 100.000 de romani care lucreaza deja in Marea Britanie au venit aici pentru acoperirea unor lipsuri de locuri de munca in sectoare precum constructiile", a apreciat ambasadorul roman.
La randul sau, ambasadorul Bulgariei, Konstantin Dimitrov, le-a spus deputatilor britanici ca predictiile privind venirea a 350.000 de imigranti bulgari si romani in Marea Britanie sunt "exagerari". Dimitrov se asteapta ca aproximativ 8.000 - 10.000 de bulgari sa emigreze in Marea Britanie dupa eliminarea restrictiilor.
Luni, Dimitrov a catalogat drept... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 08:29
Cat de intemeiata este temerea britanicilor ca romanii si bulgarii vor invada Anglia, de la 1 ianuarie 2014, cand va fi deblocata piata muncii?
Nu este prima oara cand presa din Marea Britanie deruleaza o campanie impotriva lucratorilor romani. Aceeasi situatie a fost si la 1 ianuarie 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana si cand se discuta despre "invadarea teritoriului Marii Britanii" de catre romani.
"Realitatea a demonstrat contrariul", au declarat reprezentantii Ministerului Muncii pentru Business24.
Mobilitatea fortei de munca din Romania spre Marea Britanie va fi influentata de evolutia economiei britanice si implicit de solicitarile angajatorilor britanici, spun acestia.
"Eliminarea restrictiilor in ceea ce priveste accesul pe piata muncii din Marea Britanie, sau din oricare alt stat membru al Uniunii Europene, nu ar conduce la cresterea numarului lucratorilor romani care s-ar indrepta catre aceste state, ci ar pune in legalitate lucratorii deja aflati pe piata muncii si care ar beneficia, in acest fel, de drepturi egale si de o protectie corespunzatoare", afirma oficialii ministerului.
La solicitarea Business24, Ministerul Muncii a transmis informatii cu privire la cati romani au lucrat in Marea Britanie anii trecuti.
Cati romani au primit autorizatii de munca in Marea Britanie
In intervalul 2007 - 2012 (trimestrul 1), Agentia pentru Frontiere din Marea Britanie (UK Border Agency) a emis cetatenilor romani 8.278 autorizatii de munca... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 15:56
Mii de bulgari si romani sunt deja pregatiti sa se indrepte spre Marea Britanie in cautarea unui loc de munca in 2014, dupa ridicarea actualelor restrictii pe piata britanica a muncii, releva publicatia Daily Mail, intr-o ancheta publicata duminica in editia sa online.
Restrictiile pentru bulgari si romani pe piata muncii din Marea Britanie vor fi ridicate la 31 decembrie acest an, iar Londra va deschide oficiile pentru ocuparea fortei de munca (Jobcentres) pentru cei care, potrivit previziunilor Migration Watch, vor veni din Bulgaria si Romania in numar anual de 70.000, in urmatorii cinci ani.
Guvernul britanic refuza sa faca publice estimarile privitoare la acest dosar, iar autoritatile din Romania si Bulgaria sunt sceptice fata de datele oferite de Migration Watch, desi nu si-au procesat propriile date.
Totusi, ancheta realizata de Daily Mail in cele doua state arata ca multi dintre cei 29 de milioane de bulgari si romani asteapta sansa de a putea ajunge in Marea Britanie pentru a gasi de munca.
De indata ce vor gasi un job, ei vor deveni eligibili pentru celelalte beneficii sociale, de departe mult mai generoase decat in tarile lor de origine. Accesul la sistemul de beneficii sociale este mai facil in Marea Britanie decat in Germania sau Franta, tari care vor ridica si ele la finalul anului restrictiile pentru bulgari si romani, adauga publicatia citata.
O agentie pentru plasarea fortei de munca din Bucuresti i-a declarat corespondentei Daily Mail ca... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 16:31
Piata muncii din Marea Britanie este amenintata de aproximativ 30 de milioane de romani si bulgari, odata cu apropierea anularii, in 2014, a restrictiilor care ii vizeaza, potrivit unor experti numarul acestora urmand sa fie mai mare ca al migrantilor polonezi in 2004, relateaza Sunday Mail online.
Tabloidul citeaza experti care avertizeaza cu privire la un "val semnificativ" de migranti dupa anularea restrictiilor impuse pe piata muncii cetatenilor celor doua state membre ale Uniunii Europene (UE), la sfarsitul acestui an. Ei preciaza ca numarul bulgarilor si romanilor va fi mai mare decat al celor veniti din cele opt state est-europene care au primit aceste drepturi in 2004, din cauza starii economice fragile din Europa.
Ministrul britanic de Interne Theresa May s-a pronuntat recent pentru o incetare a liberei circulatii a muncitorilor in Uniune, dar Marea Britanie nu poate bloca anularea acestor restrictii fara sa incalce tratatul semnat cu Bulgaria si Romania in 2007, la aderarea celor doua tari la UE, subliniaza publicatia.
Guvernul nu a anuntat oficial cati romani si bulgari estimeaza ca vor migra in Marea Britanie, dar unii critici ai acestuia afirma ca a subestimat cu mult numarul imigrantilor in 2004, scrie ziarul. Potrivit unor estimari neoficiale ar urma sa soseasca aproximativ 20.000 de persoane, insa, conform unor date de la Biroul National britanic pentru Statistica, 600.000 de persoane munceau in 2011 in tara, adauga Sunday Mail.
Un raport... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 08:17
Sistemul de asistenta sociala din Marea Britanie face din aceasta tara o destinatie foarte atragatoare pentru est-europeni, dar pune o presiune considerabila pe serviciile publice si risca sa compromita tintele de imigratie ale guvernului, potrivit unui studiu realizat de Migration Watch UK.
Studiul se axeaza pe cea mai numeroasa comunitate de muncitori veniti din Europa de Est, dupa aderarea acestor tari la Uniunea Europeana.
In Marea Britanie muncesc aproximativ 750.000 de imigranti.
Perioada de tranzitie pentru statele care au aderat la UE in mai 2004 a luat sfarsit la 1 mai 2011, ceea ce inseamna ca cetatenii acestor tari au acum acces deplin la statul social din Marea Britanie. Imigrantii romani si bulgari vor avea acces similar incepand din ianuarie 2014, cand se incheie perioda de tranzitie care se aplica acestor state.
Un muncitor polonez cu salariu minim in Marea Britanie, cu o sotie si doi copii, va castiga de aproape patru ori mai mult decat in Polonia cu salariul minim, tinand cont de costul vietii. mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 13:46