Amazon intentioneaza sa cheltuiasca 700 de milioane de dolari in urmatorii sase ani pentru recalificarea unui sfert dintre angajatii sai din SUA, astfel incat acestia sa fie mai bine pregatiti pentru schimbarile pe care automatizarea si progresele tehnologice le vor aduce pe piata muncii.
Noul program se numeste Upskilling 2025, iar participarea va fi voluntara, noteaza CNN.
Programul se adreseaza in special angajatilor care detin in prezent posturile cu cel mai ridicat risc de a fi desfiintate ca urmare a automatizarii, care pot dobandi competentele necesare pentru a accede la pozitii noi in cadrul companiei. De exemplu, lucratorii din depozite pot fi instruiti in cadrul acestui program pentru pozitii tehnice din departamentul IT.
Pana la 100.000 de angajati ar urma sa treaca printr-un astfel de proces de recalificare pana in 2025.
Initiativa este lansata in contextul in care progresele din domeniul automatizarii si al inteligentei artificiale au ca rezultat eliminarea factorului uman din efectuarea unui numar tot mai mare de activitati.
Conform unui raport recent al Oxford Economics Machines, robotii ar putea inlocui 20 de milioane de angajati pana in 2030 la nivel global.
"Prin angajamentul Upskilling 2025, Amazon se concentreaza pe deschiderea drumului catre cariere in domeniile care vor continua sa creasca in anii care vin, printre care sanatate, robotica si informatica", spun reprezentantii companiei intr-o declaratie de presa.
Amazon este una... mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 07:18
Vazut de catre liderii politici din cele 12 tari semnatare drept cel mai mare acord comercial derulat intre tarile nord-americane si regiunea Asia-Pacific, Parteneriatul Trans-Pacific starneste si ingrijorarea reprezentantilor din diverse industrii.
Desi acordul deschide granitele comertului liber intre piete care insumeaza 40% din economia globala, nu toata lumea va avea de beneficiat de pe urma acestui parteneriat, mentioneaza reporterii BBC.
Industria auto
Fiecare sector economic are castigatorii si perdantii sai, dar in cazul industriei auto se disting doar doua forte care vor trage foloase mari de pe urma deschiderii pietelor.
Japonia, tara care numara unii dintre gigantii industriei auto din topul mondial, precum Toyota sau Honda, da o sansa acestor producatori sa obtina un "bilet de intrare" mult mai ieftin pe piata americana.
In acelasi timp, furnizorii de componente din alte state asiatice vor avea si ei de castigat, cata vreme tratatul semnat recent nu prevede ca masinile exportate in Statele Unite sa fie construite din materiale produse de companiile locale.
De un oarecare castig vor avea parte si producatorii auto din SUA, in conditiile in care vor putea sa vanda masini pe piata din Vietnam carora nu li se va mai aplica o taxa de 70% stabilita de oficialii din Hanoi.
Agricultura
Fermierii si companiile aflate in spatele unor sectoare din industria alimentara din Statele Unite, cum este cel al produselor din carne de pui, vor gasi piete... mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 17:55
Douazeci si trei de state de pe teritoriul SUA au legalizat treptat in ultimul deceniu si jumatate consumul de marijuana in scopuri medicinale si recreative. In ciuda temerilor privind aparitia unei intregi generatii de dependenti de droguri, minifermele de marijuana si dispensarele care permit consumul au avut un efect benefic asupra economiei.
Cel putin asa arata evolutia pe piata muncii, unde aceste mici afaceri au atras un numar mare de someri, in special din randul celor fara studii superioare care si-au gasit o slujba stabila in serele unde este cultivata canepa.
Iar afacerile cu marijuana nu sunt plasate in mainile unor indivizi dubiosi, cum si-ar putea inchipui cei mai conservatori. Bruce Nassau, 61 de ani, a lucrat o viata aproape in domeniul televiziunii prin cablu. Acum fostul director executiv si-a investit resursele in patru centre de cultivare si consum de marijuana, deschise in Colorado. In cele patru magazine de vise lucreaza 75 de angajati, iar numarul acestora este asteptat sa ajunga la 90 pe masura ce Bruce si partenerii sai planuiesc deschiderea unui nou magazine, dezvaluie revista Bloomberg intr-un reportaj dedicat industriei legale a drogurilor din Statele Unite.
O afacere infloritoare
Alaska, Oregon si Districtul Columbia au adoptat legea comertului legal de marijuana pe 4 noiembrie, in vreme ce in Florida este in continuare interzisa. Alte 20 de state din Statele Unite au deja vechime in comercializarea marijuanei, iar afacerea... mai mult
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 16:23
Piata americana a muncii nu a iesit complet din criza, a declarat vineri presedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Janet Yellen, care a avertizat insa ca daca redresarea se va accelera, atunci institutia va incepe mai devreme majorarea dobanzilor.
Intr-un discurs sustinut la reuniunea anuala a bancilor centrale organizata de Fed la Jackson Hole (Wyoming), Yellen a afirmat ca nu are o reteta simpla pentru politica monetara, in contextul unor incertitudini considerabile privind evolutia inflatiei si a somajului, scrie Mediafax.
Presedintele Fed a confirmat faptul ca incheierea programului de achizitie de active in scopul suplimentarii lichiditatilor va avea loc in octombrie.
In discursul consacrat pietei muncii si politicii monetare, Yellen a parut pentru prima oara mai putin dedicata protejarii pietei muncii in detrimentul combaterii inflatiei.
Ea a subliniat, asa cum a mai facut in mai multe randuri, ca rata somajului nu reflecta realitatea pietei muncii. Yellen a evocat numarul mare al locurilor de munca part-time si somerii descurajati, care au incetat sa mai caute un loc de munca.
In prezent, rata somajului din Statele Unite este 6,2%, sub nivelul de 7,3% de acum un an.
Pe de alta parte, Yellen nu a exclus ca inflatia sa se accelereze, afirmand ca salariile, care pana in prezent au avut o evolutie relativ liniara, ar putea sa creasca peste asteptari.
Cresterea preturilor din SUA este deocamdata sub obiectivul Rezervei Federale pe termen... mai mult
Sambata, 23 August 2014, ora 12:26
Numarul cererilor pentru ajutoare de somaj din Statele Unite a scazut saptamana trecuta, aproape de cel mai redus nivel din ultimii patru ani, potrivit datelor guvernamentale care arata imbunatatirea in continuare a conditiilor de pe piata muncii.
Departamentul Muncii a anuntat ca numarul solicitarilor s-a redus cu 2.000, la 351.000.
Datele aferente saptamanii precedente au fost revizuite in crestere de la 351.000 la 353.000 de cereri. Numarul solicitarilor de indemnizatii pentru somaj s-a mentinut in ultimele cateva saptamani in jurul celui mai redus nivel din ultimii patru ani.
Analistii anticipau ca numarul cererilor va ramane neschimbat fata de saptamana precedenta.
Media ultimelor patru saptamani, considerata un indicator mai relevant al tendintei pietei muncii, a scazut cu 5.500, la 354.000, cel mai redus nivel dupa martie 2008.
Presedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, a declarat miercuri ca piata muncii este "departe de normalitate", iar imbunatatirea situatiei necesita o crestere economica solida. mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 18:43
Piata muncii din Statele Unite ale Americii da semne de revenire, numarul cererilor de somaj atingand minimul ultimelor sapte luni.
Saptamana trecuta, numarul cererilor de somaj a scazut atingand nivelul minim din ultimele sapte luni, conform datelor guvernamentale, scrie Reuters.
Initial analistii anticipau o crestere a cererilor de ajutor de somaj de la 390.000 la 395.000, insa Departamentul Muncii a anuntat ca numarul de solicitari de somaj a scazut cu 5.000, atingand un minim de 388.000 de cereri.
De asemenea, ocuparea fortei de munca din sectorul fabricilor a atins nivelul cel mai ridicat din ultimele 6 luni, iar date recente arata ca productia industriala si vanzarile retail sunt in crestere, fapt ce reduce riscul de recesiune.
Economistii sunt de parere ca in cel de-al patrulea trimestru se va inregistra o crestere economica ce va duce la o crestere anuala de 3%, dar criza din Europa ar putea incetini sau deraia tendinta de recuperare a economiei americane.
In plus, revenirea pietei muncii este insuficienta pentru scaderea ratei somajului sub 9% si accelerarea cresterii economice.
Cu toate acestea, declinul evident al cererilor de somaj, de saptamana trecuta, este un indiciu clar ca economia isi mentine ritmul de dezvoltare si va inregistra o crestere in trimestru al patrulea. mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 21:30
Explozia exporturilor chineze din ultimii ani a adus un val de marfuri ieftine pentru consumatorii americani, insa produsele "made in China" au venit la pachet cu un cost mare SUA.SUA au pierdut aproape 2,8 milioane de locuri de munca in ultimul deceniu odata ce productia in China a devenit ieftina si abundenta, potrivit unui raport recent al Institutului de Politici Economice.
Pierderile locurilor de munca au afectat toate cele 50 de state si Districtul Columbia, Texas, New York si Illinois.
Exporturile chineze catre SUA au devansat rapid exporturile americane catre China, productia americana pierzand 1,9 milioane de locuri de munca din 2001, ca urmare a deficitului balantei comerciale.
Mai mult de o treime din cei care si-au pierdut locul de munca in frabricile americane au abandonat piata de munca, in timp ce procentajul scazut de muncitori americani care au reusit sa gaseasca noi locuri de munca au primit salarii mai mici cu 10%.
Pierderile locurilor de munca din ultimul deceniu sunt doar un capitol dintr-o poveste americana mult mai veche.
Incepand cu 1990, cresterea somajului, scaderea salariilor si scaderea ratelor de participare pe piata muncii au fost corelate expunerea la concurenta din China.
Informatiile provin dintr-un studiu efectuat de trei economisti, care au comparat datele de comert pentru pietele locale din SUA si au constatat rezultate alarmante.
Nu doar comertul cu China impinge in jos salariile si conduce la somaj, ci autorii studiului au constatat ca... mai mult
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 12:21
Presedintele american, Barack Obama, a propus Congresului sa adopte un plan de 447 milarde de dolari pentru stimularea crearii de noi locuri de munca, urmand recomandarea Republicanilor de a reduce taxele. Presedintele a cerut de sase ori, intr-un discurs in fata adunarii Congresului ca legiuitorii sa actioneze imediat si sa faca un plan care sa amplifice cheltuielile pe infrastructura, sa opreasca seria de concedieri din invatamant si sa reduca jumatate din taxele pe venit platite de angajati si proprietarii companiilor mici, relateaza Bloomberg."Intrebarea, in fata unei crize nationale continue, este daca putem sa oprim circul politic si sa facem ceva care ar chiar putea ajuta la refacerea economiei", sustinea Obama in discursul in fata legiuitorilor. mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 08:19
Numarul noilor cereri de somaj din Statele Unite a crescut neasteptat saptamana trecuta, datele furnizand noi dovezi privind problemele de pe piata muncii cu numai cateva ore inainte ca presedintele SUA, Barack Obama, sa sustina un discurs in fata Congresului, informeaza Mediafax.
Principalii indici ai burselor americane au fost influentati negativ de datele privind piata muncii in perioada de pretranzactionare, inainte de deschiderea bursei.
Aplicatiile pentru ajutoare de somaj au urcat la 414.000 in saptamana incheiata pe 3 septembrie, dupa 412.000 de cereri in saptamana anterioara, a anuntat, joi, Departamentul Muncii. Analistii de pe Wall Street se asteptau la un declin pana la 405.000 de noi aplicatii.
Cu exceptia unei saptamani la inceputul lui august, numarul cererilor pentru somaj s-a mentinut peste 400.000 din prima parte a lunii aprilie. Departamentul Muncii a afirmat ca nu exista un efect sesizabil asupra datelor al recentelor uragane si furtuni care au afectat SUA.
Media ultimelor patru saptamani, care elimina volatilitatea, a urcat la 414.750 de cereri, de la 411.000 in saptamana anterioara.
Cresterea numarului de locuri de munca din SUA s-a oprit in august si pune presiune pe Rezerva Federala sa relaxeze, in continuare, politica monetara la sedinta programata pentru aceasta luna, noteaza Reuters.
mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 21:16