Pandemia COVID-19 si-a pus amprenta din plin asupra pietei muncii, aflata intr-o continua schimbare. Anul 2020 a produs o modificare capitala din perspectiva modului de desfasurare al activitatilor, mutate in majoritatea cazurilor in mediul online.
Un raport facut de Forumul Economic Mondial arata ca predictiile din piata muncii sunt dificil de facut in actualul context, in care companii de diferite marimi si-au redus structurile de personal, adaptandu-si business-ul.
Principala tendinta din piata muncii in 2021 va ramane adaptarea tehnologica, urmata de automatizare. Aceasta a doua tendinta va duce la o modificare majora a activitatilor, a locurilor de munca si a competentelor care vor fi necesare in piata muncii pana in anul 2025.
Taieri de personal
Conform raportului citat, anul 2021 reprezinta un an de cotitura pentru a face trecerea, pana in 2025, la o situatie in care jumtate din activitati vor putea fi robotizate si, in consecinta, o serie de meserii facute acum de oameni, vor fi desfiintate. De asemenea, companiile anticipeaza ca accelerarea procesului de tehnologizare va duce la o taiere de personal.
De asemenea, Forumul Economic Mondial avertizeaza ca numarul de locuri de munca nou create nu va depasi numarul de locuri de munca desfiintate, ca urmare a noilor tendinte aparute in context pandemic.
Sistemul de telemunca, pastrat
Mai mult de 40% din companii intentioneaza sa pastreze strict sistemul de munca remote, din confortul casei. Totusi,... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 00:05
Amazon intentioneaza sa cheltuiasca 700 de milioane de dolari in urmatorii sase ani pentru recalificarea unui sfert dintre angajatii sai din SUA, astfel incat acestia sa fie mai bine pregatiti pentru schimbarile pe care automatizarea si progresele tehnologice le vor aduce pe piata muncii.
Noul program se numeste Upskilling 2025, iar participarea va fi voluntara, noteaza CNN.
Programul se adreseaza in special angajatilor care detin in prezent posturile cu cel mai ridicat risc de a fi desfiintate ca urmare a automatizarii, care pot dobandi competentele necesare pentru a accede la pozitii noi in cadrul companiei. De exemplu, lucratorii din depozite pot fi instruiti in cadrul acestui program pentru pozitii tehnice din departamentul IT.
Pana la 100.000 de angajati ar urma sa treaca printr-un astfel de proces de recalificare pana in 2025.
Initiativa este lansata in contextul in care progresele din domeniul automatizarii si al inteligentei artificiale au ca rezultat eliminarea factorului uman din efectuarea unui numar tot mai mare de activitati.
Conform unui raport recent al Oxford Economics Machines, robotii ar putea inlocui 20 de milioane de angajati pana in 2030 la nivel global.
"Prin angajamentul Upskilling 2025, Amazon se concentreaza pe deschiderea drumului catre cariere in domeniile care vor continua sa creasca in anii care vin, printre care sanatate, robotica si informatica", spun reprezentantii companiei intr-o declaratie de presa.
Amazon este una... mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 07:18
Lipsa fortei de munca este o problema majora care se accentueaza in Romania, de la an la an, insa, intamplator sau nu, totul se petrece intr-un moment revolutionar pe piata muncii.
Acum avem sansa ca altcineva sa ocupe de aspectele neplacute ale multor job-uri: colegii roboti vin sa rezolve acele task-uri neplacute si repetitive, cu precizie fantastica, excluzand din start potentialul oricarei erori umane si permitandu-le celorlalti colegi sa exceleze in domeniul in care sunt pregatiti.
Iar colegii roboti nu sunt tocmai de domeniul SF-ului, in 2019.
Cristian Ignat construieste astfel de roboti in Romania, impreuna cu echipa sa de la Canopy si Aggranda.
"Un robot reprezinta intre 20 si 30% din costul unei persoane cu un venit mediu in Romania. Acest robot poate sa lucreze de 3-4 ori mai mult, tinand cont ca poate lucra noaptea si in weekend daca ii sunt programate sarcini", explica Cristian Ignat, intr-un interviu acordat Business24.
Cu toate acestea, robotii nu vin sa "fure" locurile de munca, ci dimpotriva, explica antreprenorul.
"Cred ca cel mai mare impact pe care il are un astfel de robot intr-o companie este ca isi face colegii fericiti", mai spune tanarul antreprenor.
Pentru inceput, spune-ne cateva cuvinte despre tine si experienta pe care o ai in lumea antreprenoriatului.
Am inceput cand eram in gimnaziu cu o revista creata de la zero de mine si cel mai bun prieten de-ai mei din copilarie. Vindeam revista in cartierul nostru. Chiar daca... mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 14:17
Aproape doua miliarde de tineri din intreaga lume risca sa devina inadaptati la piata muncii in cea de-a patra revolutie industriala (Industria 4.0), care se schimba in ritm tot mai alert ca urmare a tehnologiilor emergente, potrivit raportului global al Deloitte "Pregatirea fortei de munca de maine pentru cea de a patra revolutie industriala", efectuat impreuna cu Global Business Coalition for Education.
Pana in anul 2030, mai mult de jumatate din cei 1,8 miliarde de tineri din intreaga lume, cu varste cuprinse astazi intre 15 si 29 de ani, nu vor avea aptitudinile sau calificarile necesare pentru a participa activ in campul muncii, subliniaza raportul.
Raportul concluzioneaza ca mediul de afaceri trebuie sa-si asume un rol mai activ in pregatirea tinerilor de astazi pentru a le asigura adaptarea la Industria 4.0, caracterizata de fuziunea resurselor fizice cu tehnologiile digitale precum robotica, inteligenta artificiala, Internet of Things (IoT), digitalizarea si automatizarea.
"Liderii de afaceri din intreaga lume, inclusiv din Romania, sunt ingrijorati pe buna dreptate ca forta de munca nu va putea tine pasul cu ritmul si cu magnitudinea schimbarii, intrucat Industria 4.0 transforma munca.
Reducerea decalajului de competente si gasirea unor metode de a accesa energia si creativitatea tinerilor par provocari majore, iar studiul nostru cuprinde numeroase recomandari pentru a aborda aceste provocari.
Una dintre cele mai importante, accesul la formare... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 10:54
1 Mai reprezinta o ocazie buna sa ne facem o idee despre viitorul pietei muncii in Romania. Vom avea salarii mai mari? Vor fi mai putini someri? Competitivitatea tarii noastre va creste?
Pentru a raspunde la aceste intrebari, Ziare.com a selectat cateva date reprezentative din prognoza de primavara publicata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Astfel, castigul salarial mediu brut este estimat sa ajunga de la 3.256 lei, cat a fost anul trecut, la 5.190 de lei, in 2021. Cresterea este sustinuta, fiind in general de 7-8 procente, an la an. Cu o exceptie notabila: 2018 fata de 2017, cand avansul a fost de peste 21%, dupa mutarea contributiilor de la angajator la angajat, masura coroborata cu alte schimbari fiscale.
Castigul salarial mediu brut - estimari CNP
2017: 3.256 lei/luna
2018: 4.162 lei/luna
2019: 4.507 lei/luna
2020: 4.841 lei/luna
2021: 5.190 lei/luna
Castigul salarial mediu net va avea o evolutie similara. Dupa o crestere de 11% de la 2017 la 2018, apoi avansul va fi de 7-8% pana in 2021.
Castigul salarial mediu net - estimari CNP
2017: 2.373 lei/luna
2018: 2.634 lei/luna
2019: 2.855 lei/luna
2020: 3.069 lei/luna
2021: 3.293 lei/luna
Observatie: In contextul schimbarilor fiscale, salariul "pe hartie" a crescut cu peste 21% in 2018 fata de 2017, iar cel "in mana" cu doar 11%.
In plus, se mareste discrepanta intre salariile brute acordate bugetarilor si celor care lucreaza la privat. Potrivit CNP, daca diferenta intre aceste... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 00:00
In Romania, in primul trimestru al anului 2017, s-a atins pragul de 62.000 de locuri de munca vacante, cu peste 120% mai mult decat in primul trimestru din 2013, cand in tara noastra existau doar 28.000 de locuri de munca vacante, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).
Daca este sa privim in perspectiva, la acest trend de crestere a numarului de locuri de munca vacante trebuie sa adaugam alte zeci de mii care vor ramane neocupate in urmatorii ani, ca urmare a pensionarii muncitorilor calificati, joburi pentru care piata muncii din Romania nu mai ofera tineri inlocuitori, asa cum trag semnale de alarma in fiecare zi angajatorii din Romania.
Ne asteapta, asadar, o adevarata criza a pietei muncii, care va afecta puternic economia romaneasca si va forta investitorii sa mearga spre alte tari unde gasesc muncitori calificati pentru uzinele si fabricile lor.
Cine poarta vina acestei situatii total anormale pentru o tara din care peste 30.000 de oameni pleaca anual in strainatate in cautarea unui loc de munca?
Simplu, in termeni economici, cresterea numarului de locuri de munca vacante reflecta o cerere nesatisfacuta a fortei de munca, precum si potentialele nepotriviri intre competentele si disponibilitatea persoanelor care cauta un loc de munca si competentele cautate de angajatori.
In ultimii 4 ani, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) nu a facut nimic pentru a sprijini dezvoltarea pietei muncii din Romania, desi a avut la... mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 12:02
Guvernul federal din Elvetia a dispus, miercuri, activarea unei clauze prevazute in Acordul cu Uniunea Europeana care prevede introducerea in mod temporar a unor restrictii pe piata muncii elvetiana pentru cetatenii romani si bulgari.
"In sedinta din 10 mai 2017, Consiliul Federal (Guvernul Elvetiei -n.red.) a decis activarea clauzei de siguranta prevazuta in Acordul privind libera circulatie a persoanelor, pentru cetatenii bulgari si romani.
Ca efect, in urmatoarele 12 luni, cetatenii bulgari si romani care intentioneaza sa efectueze activitati de lucru vor avea doar acces limitat pe piata muncii din Elvetia", se arata intr-un comunicat al Executivului federal de la Berna.
Elvetia a eliminat, de la 1 iunie 2016, toate restrictiile pe piata muncii impuse cetatenilor romani si bulgari, insa masurile de limitare a imigratiei pot fi reintroduse unilateral in cazul in care se constata un aflux de imigranti din cele doua tari. ...citeste mai departe despre "Elvetia reintroduce restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Mai 2017, ora 16:53
Economia romaneasca se indreapta catre o criza acuta pe piata fortei de munca, numarul salariatilor si gradul de profesionalizare inregistrand o scadere in ultimii ani, fenomen care s-ar putea accentua in viitor.
Este concluzia unui studiu efectuat de KeysFin pe baza datelor statistice legate de piata muncii din ultimii 10 ani.
Nu exista, probabil, firma in Romania care sa nu se confrunte in prezent cu efectele crizei de personal. Indiferent ca vorbim de programatori IT, ingineri sau specialisti in finante, sunt tot mai multe companii care reclama faptul ca nu gasesc personal calificat, potrivit analizei remise Ziare.com.
Dovada stau statisticile INS care arata ca, dupa boom-ul economic din 2007-2008, numarul locurilor de munca vacante aproape s-a dublat, de la 38.625 in 2009 la 59.753 in 2016.
Cea mai puternica cerere de forta de munca este in jurul Capitalei, acolo unde statisticile arata ca sunt disponibile peste 16.000 de posturi, urmate de polii de crestere economica reprezentati de orasele Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Ploiesti si Constanta. Industria prelucratoare, cu 15.793 de locuri de munca vacante, sectorul de sanatate (8461) si comertul (5216) se aflau, alaturi de sectorul public, pe lista principalilor angajatori.
Au plecat in cautarea unui loc mai bine platit
Datele statistice confirma, in parte, exodul romanilor catre Occident. De la intrarea in UE, in 2007, au fost foarte multi romani care au ales sa plece in tarile dezvoltate, in... mai mult
Luni, 01 Mai 2017, ora 15:15
Guvernul austriac de coalitie a anuntat luni ca va interzice valul islamic complet si ca va restrictiona accesul muncitorilor est-europeni pe piata muncii, in cadrul unui pachet de politici menit sa contracareze ascensiunea Partidului Libertatii, de extrema-dreapta.
Partidul Libertatii (FPO), antiislam, conduce in sondajele de opinie de luni de zile, pe fondul nemultumirii publice fata de cei peste un milion de migranti care au intrat in Europa in ultimii doi ani si a temerilor privind impactul lor asupra locurilor de munca si securitatii.
Luna trecuta, candidatul FPO a fost pe punctul de a castiga alegerile prezidentiale din Austria.
In conditiile in care anul viitor vor avea loc alegeri parlamentare, cancelarul Christian Kern, din Partidul Social-Democrat (SPO), spera ca pachetul va ajuta coalitia creata in urma cu opt luni si perceputa in mare parte ca ineficienta.
Anterior, luna aceasta, Kern a propus intoarcerea la un sistem care le da angajatilor localnici prioritate la locurile de munca din sectoarele unde lucreaza multe persoane din statele membre UE mai sarace, din estul Europei. Sistemul a fost aplicat temporar, in perioada 2004-2011, dupa ce statele foste comuniste au aderat la blocul comunitar.
Acordul prezentat luni prevede ca Guvernul sa exercite presiuni asupra Comisiei Europene pentru a permite un sistem similar, sustinand o "reducere si limitare a fortei de munca straine".
Este insa putin probabil ca Bruxellesul sa accepte un astfel de... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 22:47