Cererea mondiala de aur a crescut modest pana la 1.107,9 tone in trimestrul al treilea al acestui an, un avans de 3% comparativ cu perioada similara a anului trecut, a anuntat, marti, Consiliul mondial al aurului (WGC) in ultimul sau raport trimestrial, transmite Reuters.
Potrivit WGC, majorarea investitiilor in aur din partea fondurilor de tip exchange-traded funds (ETF) a contracarat scaderea achizitiilor de aur pentru bijuterii, lingouri si monede, ceea ce a dus la majorarea modesta a cererii de aur in perioada iulie-septembrie 2019.
Pe ansamblu, in primele noua luni ale acestui an cererea mondiala de aur a ajuns la 3.317,5 tone, cel mai ridicat nivel de dupa 2016.
"Cresterea investitiilor din partea ETF a compensat pentru cererea slaba din alta parte", a subliniat directorul de studii de piata de la WGC, Alistair Hewitt.
In mod traditional aurul este considerat o investitie sigura in perioade de incertitudine, iar inrautatirea perspectivelor economiei mondiale a generat interes pentru aur din partea investitorilor financiari.
In perioada iulie-septembrie 2019, detinerile de aur ale fondurilor de tip exchange-traded funds (ETF) au crescut cu 258,2 tone pana la un nou record istoric. In schimb, apetitul consumatorilor de retail pentru aur s-a redus chiar daca pretul metalului galben a atins cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani.
Potrivit WGC, cererea de aur pentru bijuterii in trimestrul al treilea a scazut cu 16% in ritm anual pana la 460,9 tone,... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 12:06
Cererea mondiala pentru aur a atins in 2014 cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, in conditiile in care achizitiile de bijuterii, monede si lingouri nu au reusit sa tina pasul cu nivelul ridicat din 2013, in special in China, unul din cei mai importanti consumatori mondiali, a anuntat, joi, Consiliului Mondial al Aurului (WGC), transmite Reuters.
Potrivit WGC, cererea mondiala de aur s-a redus anul trecut cu 4%, pana la 3.924 tone, cea mai scazuta valoare anuala inregistrata dupa 2009, comparativ cu nivelul de 4.087,6 tone inregistrat in 2013.
Cu toate acestea, directorul de investitii de la WGC, Marcus Grubb, a apreciat ca acest trend descrescator al cererii de aur dupa 2011 ar urma sa se inverseze in 2015, potrivit Agerpres.
"In termeni de tonaj, ne asteptam ca piata sa creasca pana undeva intre 4.100 si 4.200 de tone pentru intregul an 2015. Ne asteptam la cresterea cererii din India si cred, de asemenea, ca vom vedea o imbunatatire semnificativa si in China", a spus Grubb. mai mult
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 10:02
Apetitul mondial pentru aur in trimestrul al treilea a atins cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, in conditiile in care cumparatorii din China si-au redus achizitiile cu o treime, arata cel mai recent raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC) publicat joi, transmite Reuters.
Cererea totala de aur in perioada iulie-septembrie 2014 a scazut cu 2,5% in ritm anual pana la 929,3 tone, cel mai scazut nivel inregistrat dupa trimestrul patru 2009. In trimestrul al treilea cererea globala de aur pentru bijuterii, cel mai mare domeniu de consum pentru metalul galben, a scazut cu 4% pana la 534,2 de tone. De asemenea, achizitiile globale de lingouri si monede de aur au scazut cu 21% pana la 245,6 tone. Bancile centrale din intreaga lume au adaugat 92,8 tone la rezervele lor de aur in trimestrul al treilea, cu 8,6% mai putin decat in perioada similara a anului trecut. Chiar daca este in scadere achizitiile de aur ale bancilor centrale au inregistrat al 15-lea trimestru consecutiv de crestere, potrivit Agerpres.
Cererea de bijuterii a scazut masiv si pe cea mai mare piata din lume
Pe piata din China, care anul trecut a fost cel mai mare consumator mondial, consumul de bijuterii de aur a scazut cu 39% in timp ce investitiile in lingouri si monede de aur au scazut cu 30%. In total, cererea de aur a consumatorilor chinezi a scazut cu 37%. In aceste conditii, India a redevenit cel mai mare consumator mondial de aur, cumparand 225,1 tone de bijuterii, lingouri si... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 11:13
1Miliardarul George Soros si-a redus plasamentele in instrumente financiare garantate cu aur inainte de scaderea puternica a cotatiilor din luna aprilie, la fel ca Northern Trust si BlackRock, in timp ce John Paulson si-a pastrat detinerile si a pierdut circa 165 milioane dolari, in primul trimestru.
Soros Fund Management si-a restrans investitia in SPDR Gold Trust, cel mai mare fond de investitii pe piata de profil, cu 12%, la 530.900 de actiuni, pana la 31 martie, comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit datelor Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare (SEC), transmite Bloomberg.
In ultimele trei luni ale anului trecut, Soros Fund Management a taiat cu 55% plasamentele in aur.
Fondurile administrate de Northern Trust si BlackRock si-au redus detinerile de acest tip cu mai mult de jumatate, in primul trimestru, conform datelor comunicate de SEC.
Paulson & Co.cel mai mare investitor in instrumente financiare garante in aur (SPDR), detinea la sfarsitul primului trimestru 21,8 milioane de titluri, in timp ce Schroder Investment Management Group a cumparat 2,1 milioane de titluri.
Investitorii si-au pierdut increderea in aur
Pretul aurului a atins un nivel record in 2011, dar luna trecuta a intrat in "piata bear", stergand 42 de miliarde de dolari din valoarea titlurilor garantate in aur tranzactionate la bursa (exchange traded funds-ETP), potrivit datelor Bloomberg.
Unii investitori si-au pierdut increderea in aur ca plasament sigur,... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 16:42
Pretul aurului a inregistrat cel mai slab inceput de an din ultimul sfert de secol, iar luna februarie s-a incheiat cu cea mai mare cantitate din metalul pretios vanduta de investitori din 2003 pana in prezent.
Situatia de pe piata aurului sugereaza ca metalul este pe cale sa se devalorizeze puternic pentru prima data dupa 12 ani de crestere sustinuta, perioada in care valoarea pretiosului minereu a crescut de peste patru ori, ajungand la nivelul record de 1.921,15 dolari pe uncie in septembrie 2011. Uncia de aur, unitatea de masura
utilizata pentru cotarea metalului pe pietele internationale, reprezinta 31,1 grame, transmite Bloomberg.
Pretul aurului a scazut cu 5,6% de la inceputul acestui an, finalizand sedinta de luni pe bursa de la Londra la cotatia de 1.581,55 dolari pe uncie, fata de un pret mediu de 1.669 dolari pe uncie inregistrat anul trecut.
Scaderea marcheaza cel mai prost inceput de an din 1988 pentru piata aurului, iar datele pentru luna februarie sugereaza continuarea trendului.
Astfel, jucatorii la burse au vandut in februarie 106,2 tone de aur, evaluate la 5,4 miliarde de dolari, cea mai mare cantitate vanduta din 2003, potrivit datelor Bloomberg. De la inceputul lunii martie, investitorii au renuntat la alte 26,1 tone de aur din portofolii.
Analistii Credit Suisse si Barclays anticipeaza ca raliul de 12 ani al aurului se va incheia in 2013, iar miliardarul George Soros si-a redus cu 55% expunerea pe cel mai mare fond de tranzactionare a... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 16:40
Pretul aurului va atinge noi preturi record in 2013, pe fondul scenariilor inflationiste, este opinia a tot mai multor investitori de pe acest segment.
Un oficial Deutsche Bank a declarat, miercuri, ca pretul aurului va depasi 2.000 de dolari/ uncie, dupa ce luni, directorul general al Barrick Gold, cel mai mare producator mondial de aur, a anuntat ca se asteapta ca aurul sa atinga nivelul de 2.000 de dolari/ uncie in 2013.
Pretul aurului se apropie de un nou record
Investitorii conteaza pe faptul ca bancile centrale si guvernele principalelor economii lovite de criza, SUA, UE si Japonia, vor continua sa introduca masuri de stimulare a economiei si combatere a recesiunii globale, iar acestea vor avea ca efect cresterea inflatiei, explica Bloomberg.
Pretul aurului a crescut cu 10% in acest an pe piata din Singapore, iar pe 6 septembrie a fost atins nivelul record de 1.921,15 dolari/ uncie.
Cresterea pretului a fost chiar de 70% in perioada decembrie 2008 - iunie 2011, pe fondul relaxarii cantitative introduse de Rezerva Federala a Statelor Unite.
Rolul tarilor emergente in cresterea pretului aurului
Pretul aurului ar putea atinge noi recorduri, daca Beijingul va mari rezervele
Cresterea pretului la aur este provocata si de asteptarile investitorilor ca Banca Nationala a Chinei, dar si alte banci centrale, sa isi creasca rezervele de aur.
In prezent, acestea sunt de doar 1,8% din totalul rezervelor valutare ale Chinei, desi aceasta tara are... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 07:00
Pretul record al aurului si criza din Europa au facut firmele care activeaza pe aceasta piata sa se orienteze catre aurul populatiei.
Pretul aurului cu livrare imediata a crescut anul trecut pe piata londoneza cu 10% si a atins pe 6 septembrie un record istoric de 1.921,15 dolari pe uncie. Cotatia a coborat cu 17% de atunci si se tranzactiona miercuri la Londra la sub 1.600 dolari pe uncie.
In Portugalia, una dintre tarile cu cele mai bogate rezerve de aur, numarul magazinelor de bijuterii, in cadrul carora functioneaza si buticuri care cumpara aur, a crescut cu 29% anul trecut fata de 2010, potrivit unui raport al Parlamentului de la Lisabona, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
In primul trimestru al acestui an, s-au deschis in medie doua astfel de magazine pe zi, se spune in raport. Cu toate acestea, in prezent, afacerile au inceput deja sa se inchida, dupa ce majoritatea eventualilor clienti si-au epuizat "rezervele" de aur si bijuterii.
Cum a evoluat piata aurului anul acesta
Oferta de aur reciclat, in care sunt incluse si bijuteriile topite, a scazut in primul trimestru cu 8% fata de nivelul din ultimele trei luni ale anului trecut, la 391,5 tone, potrivit unui raport al World Gold Council.
Cererea totala pentru aur a coborat cu 5% in primele trei luni ale anului comparativ cu intervalul corespunzator din 2011, la 1.097,6 tone. In trimestrul al doilea, cererea pentru aur a coborat mai abrupt, cu 7,1%, la 990 de tone, cu o scadere de 23% in zona... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 17:14