Operatorii de telefonie mobila care activeaza pe piata din Romania vor percepe un tarif maxim de terminare a apelurilor la puncte mobile de 0,76 eurocenti/minut, in scadere cu 10% fata de 0,84 eurocenti/minut, cat este in prezent, incepand cu 1 ianuarie 2020, a anuntat, miercuri, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Aceasta masura de reglementare a fost deja consultata cu industria din Romania si a primit acum si avizul Comisiei Europene, precizeaza institutia.
Stabilirea tarifului la 0,76 eurocenti/minut este o masura tranzitorie, pana la adoptarea unui tarif de terminare a apelurilor la puncte mobile unic la nivel european preconizata a avea loc pana la finalul anului 2020.
Potrivit sursei citate, noul tarif va fi perceput de catre toti operatorii de telefonie mobila desemnati cu putere semnificativa pe piata serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile in propriile retele publice de telefonie: Lycamobile S.R.L., Orange Romania S.A., Vodafone Romania S.A., RCS&RDS S.A. si Telekom Romanian Mobile Communications S.A.
Tariful de 0,76 eurocenti/minut a fost calculat ca medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite in statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unui model de cost LRIC pur. Conform prevederilor Directivei (UE) 2018/1972, intrate in vigoare la data de 20 decembrie 2018, pana cel tarziu la 31 decembrie 2020 se vor aplica tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 14:26
Chiar daca majoritatea dintre noi consideram telefonul mobil o necesitate, trebuie sa recunoastem ca de multe ori acesta are mai multe functii si aplicatii decat avem nevoie. Cu toate acestea, simtim nevoia sa fim la curent cu cele mai noi inovatii in materie de smartphone-uri si sa ne cumparam mereu cea mai noua versiune. In anul 2018 producatorii nu dezamagesc si ne ofera multe variante dintre care putem alege in functie de buget si gustul personal:
Samsung - telefoanele din seria Samsung Galaxy si Note aparute in acest an au fost asteptate si dorite de catre fanii companiei datorita calitatii si design-ului inovator care nu dezamagesc niciodata.Iphone X - aparut, ca de obicei, cu mare valva si intr-o bula imensa de publicitate, iPhone X a facut valuri printre fanii loiali ai companiei si a determinat multi nehotarati sa isi achizitioneze un astfel de smartphone mai ales datorita camerei foto si video de calitate superioara.Huawei Mate 10 Pro - Huawei este o companie chinezeasca ce aduce o alternativa de foarte buna calitate produselor marilor giganti de pe piata, la un pret mai accesibil publicului larg. Pentru cei care doresc un telefon rezistent dar nu tin cont de brand-ul din spatele lui, un Huawei este varianta cea mai potrivita.
Nevoia de a ne inlocui telefonul atunci cand apare un model mai nou este normala si fireasca pentru oricine. Chiar daca nu avem neaparat nevoie de toate noile functii, noul smartphone ne va face mai fericiti si ne va stimula imaginatia.... mai mult
Luni, 18 Iunie 2018, ora 13:03
Aproximativ un miliard de indieni vor beneficia de conexiune 4G gratis in cadrul unei investitii initiate de cel mai bogat om din India, Mukesh Ambani, prin intermediul retelei sale de telefonie mobila Reliance Jio.
Noua firma de telecomunicatii reprezinta o investitie de 20 de miliarde de dolari a mogulului indian si, pana la sfarsitul acestui an, abonatii vor putea folosi serviciul de internet 4G in mod gratuit, din 2017 urmand sa plateasca un abonament de 2,25 USD, anunta CNN Money.
Viata digitala
Reteaua 4G acopera in prezent aproximativ 80% din teritoriul Indiei, iar Ambani vrea sa impinga intreaga tara intr-o era digitala.
"Totul si orice poate evolua spre digital devine digital. Viata a devenit digitala", le-a explicat Ambani investitorilor care au mers alaturi de el in afacerea Reliance Jio.
Pentru piata mobile din India, lansarea Reliance Jio, petrecuta la inceputul acestei saptamani, reprezinta un adevarat soc, pana acum doar o cincime din populatia adulta a tarii avand acces la internet.
Reteaua lui Ambani ar putea schimba radical peisajul online al Indiei, mogulul asteptandu-se ca in urmatorii ani, cateva sute de milioane de indieni sa devina tot mai activi in mediul virtual, in mare parte prin intermediul smartphone-urilor.
Piata indiana este una ravnita si de marii giganti IT din SUA, Google si Facebook incercand sa penetreze in interiorul acesteia cu diverse servicii gratuite oferite populatiei.
Mukesh Ambani a riscat insa mult mai... mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 12:30
Apple este un producator de telefoane mobile. Bineinteles, produce si alte terminale si aplicatii - iPad, iPod, Apple TV, iTunes. Dar in prezent, 60% din veniturile sale sunt generate de vanzarile de telefoane mobile, in special de vanzarile din afara SUA.
Restul afacerilor acestei companii americane scad, de fapt, se arata intr-un articol al lui Derek Thompson, publicat de Business Insider.
Sursa foto: The Atlantic
Si Facebook este companie de "mobile"
Pentru Thomson, Facebook este, de asemenea, o companie de "mobile". Si aceasta are mai multe produse, dar aproximativ 60% din veniturile sunt generate, acum, de publicitatea pe telefoane mobile, fata de 30% cu doar un an in urma.
Ca si Apple, Facebok este o companie de tehnologie al carei viitor este, literalmente, in mainile strainilor. Pentru Apple, fiecare crestere de un dolar pe piata americana din ultimul an corespunde uneia de 8 dolari in afara SUA.
La Facebook, fiecarui nou utilizator activ din Statele Unite si Canada ii corespund peste 12 de noi utilizatori din afara Americi de Nord. Si, ca si in cazul Apple, daca nu se tine cont de mobile, compania nu inregistreaza o crestere.
Sursa foto: The Atlantic
Piata de mobile se transforma in oligopol
Mobilul reprezinta viitorul, iar acesta piata pare sa ajunga un oligopol, mai spune Thompson. Apple si Samsung, acesta din urma sustinut de Android, acopera 96% din piata smartphone.
In acelasi timp, Facebook si Google au o cota de aproximativ... mai mult
Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 15:38
Doar o treime din bancile din Romania ofera aplicatii pentru telefonul mobil, prin
intermediul carora utilizatorii pot efectua tranzactii sau vizualiza informatii detaliate si in timp real despre conturile lor.
La nivel global, insa, trendul este diferit fata de ceea ce se intampla pe piata locala. Pana in 2017, peste un miliarde de utilizatori de telefonie mobila se vor
folosi de aparatele lor pentru operatiuni de tip mobile banking, potrivit unui studiu realizat de catre Juniper Research.
Potrivit raportului Juniper Research, multi dintre consumatori sunt constienti de beneficiile pe care le ofera serviciile bancare realizate prin intermediul telefonului mobil.
In Romania, piata de mobile banking inseamna in jur de 200.000 de utilizatori, potrivit informatiilor detinute de catre Ministerul pentru Societatea Informationala.
Business24 a facut o selectie a celor mai folosite aplicatii bancare pentru smartphone-uri, in functie de statisticile oferite de catre libraria digitala Google Play, principalul portal cu aplicatii pentru sistemul de operare Android.
ING Bank
ING ofera doua aplicatii pentru telefonul mobil: ING Home Bank si ING Pay.
Aplicatia ING Home Bank a fost dezvoltata chiar de catre specialistii
ING Bank Romania si le ofera clientilor posibilitatea de a-si folosi telefonul mobil pentru verificarea conturilor, pentru transferuri, dar si pentru a verifica
istoricul tranzactiilor.
Fast Play ofer optiunea de scanare a facturii de... mai mult
Duminica, 02 Iunie 2013, ora 09:17
Piata de mobile marketing va creste anul acest cu 1,5 milioane de euro fata de anul trecut, pana la 8,5 milioane de euro, potrivit cifrelor anuntate de catre agentia Breeze Mobile, lansata recent de catre grupul Leo Burnett.
In acest moment, aproximativ 6 milioane de utilizatori din Romania acceseaza Internetul prin intermediul telefonului mobil, iar dintre acestia 50% folosesc smartphone-uri.
"In 2013, estimam ca intre 8,5 si 9 milioane de utilizator din Romania vor accesa Internetul de pe telefonul mobil", a declarat pentru Business24 directorul Breeze Mobile, Dan Virtopeannu.
"Este foarte posibil ca in 2013, penetrarea telefoanelor inteligente sa ajunga la o cifra critica de peste 20%", a mai spus Virtopeanu.
Liderul agentiei a spus ca aplicatiile pentru smartphone-uri vor contoriza anul viitor aproximativ 10% din valoarea pietei de mobile marketing, incluzand in aceasta valoare si costurile de productie, si costurile de comunicare pentru aceste aplicatii.
Cea mai populara retea sociala din lume, Facebook, este accesata de aproximativ 1,8 milioane de romani prin intermediul telefonului mobil. In ceea ce priveste serviciul Yahoo, acesta este accesat de catre 2,2 milioane de romani de pe mobil.
Potrivit cifrelor sintetizate de catre Breeze Mobile, in Romania exista aproximativ 23 de milioane de cartele active, ceea ce inseamna o penetrare a telefoniei mobile de 120%.
Conexiunile active de Internet mobil sa ridica la 7,5 milioane, in timp ce audienta... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 12:05
Piata de mobile marketing, respectiv informari si texte promotionale prin SMS, va creste cu 8% in volum, dupa ce anul trecut a depasit 100 milioane de SMS-uri, potrivit reprezentantilor furnizorului de servicii de comunicatii Netopia.
In ceea ce priveste valoarea pietei, cresterea se va situa intre 2% - 3%.
"Din punct de vedere al cotei de piata, reprezentantii Netopia mizeaza, in anul curent, pe o crestere de minimum 1,5% peste avansul pe care il va inregistra piata, la aproximativ 36% din volumul pietei. In ceea ce priveste valoarea pietei, cresterea va fi de doar 2-3%", se arata in document.
In acest an, notificarile si informarile trimise de catre companii clientilor isi vor reduce ponderea cu cateva procente sub cota de 80% de anul trecut din numarul total de mesaje, pe cand textele promotionale se vor apropia de 25% pondere, fata de 20% anul trecut.
"In prezent se poate observa o incetinire pe acest sector, cauzat in principal de scaderea ritmului de crestere al cererii venite de la segmentele mari de clienti. Aceste grupe de clienti au contribuit si la erodarea pretului mediu pe SMS (notificare), cu circa 6%. Asadar, in conditiile in care presiunea pe costuri va avea un impact semnificativ la nivelul pietei, cresterea acesteia ar trebui sa vina din mesajele comerciale", a declarat Liviu Pandrea, director Mobile Marketing Netopia.
SMS-ul ca metoda de comunicare este folosit de companii cu baze mari de clienti
Companiile din Romania care utilizeaza... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 14:20
Vanzarile de laptopuri si tablete au crescut in primul trimestru, reprezentand insa o exceptie pe piata bunurilor de folosinta indelungata, care a suferit o scadere usoara , de 1%, in primele trei luni ale anului 2012, potrivit GfK.
"Primul trimestru a adus o scadere usoara, de 1%, fata de acelasi trimestru al lui 2011. Cel mai mare sector, IT, a fost singurul care a inregistrat o usoara crestere (3,2%) fata de T1 2011. Sectorul electronicelor a fost relativ stabil - cu 0,2%. Si pietele foto si electrocasnice mici s-au apropiat de performanta din 2011 cu rate de crestere negative de -1% si -1,3%. In schimb, electrocasnicele mari, echipamentele de birou si telecom au dat semne mai putin incurajatoare in T1 2012", se arata in analiza GfK TEMAX in Romania.
In primul trimestru din 2011, vanzarile de bunuri de folosinta indelungata au fost de 300 milioane euro.
Piata de IT a avut o valoare de 101 milioane euro, iar categoriile de produse care au mentinut sectorul pe crestere au fost laptopurile si tabletele.
Piata de electronice a stagnat, in timp ce sectorul electrocasnice a inregistrat scaderi
In primul trimestru, piata de electronice a stagnat, la 62 milioane euro, evolutie diferita de startul puternic din T1 2011, dar conditiile meteo nefavorabile au influentat comportamentului consumatorului.
In cadrul sectorului de electronice s-au inregistrat rate de scadere de doua cifre pentru mai toate categoriile, cu exceptia televizoarelor, a consolelor video si a... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 19:28
Numarul utilizatorilor activi de telefonie mobila din Romania a ajuns, in primul semestru al anului, la 23,6 milioane, in scadere cu 3,2% comparativ cu perioada similara din 2011, potrivit datelor oficiale prezentate, marti, intr-o conferinta de specialitate, de Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
"A scazut numarul de simuri active, dar am avut o crestere a traficului originat in retelele publice. In Romania, exista in primul semestru din 2011 un numar de 23,6 milioane de utilizatori activi, in scadere cu 3,2% fata de anul trecut. Aici sunt incluse abonamentele si cartele prepaid active", a spus Marinescu.
Conform oficialului ANCOM, dupa primele sase luni ale anului, acoperirea telefoniei mobile la nivel national s-a situat la un procentaj de 110,2%, in scadere cu 3% fata de perioada similara din anul anterior.
Anul viitor, se va pune accent pe scaderea tarifelor de interconectare
In ceea ce priveste estimarile pentru anul viitor, se pune accent pe scaderea tarifelor de interconectare, conform reglementarilor din Uniunea Europeana. Astfel, o prima etapa va insemna ajungerea la un tarif de 4,05 eurocenti/minut incepand cu 1 ianuarie 2012, iar incepand cu data de 1 septembrie 2012, tariful se va diminua pana la 3,07 eurocenti/minut.
Potrivit sefului ANCOM, Catalin Marinescu, in perioada urmatoare vor fi publicate rapoartele referitoare la piata conexiunilor la Internet, vitezele de... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 11:40