O agentie de advertising full-service este absolut necesara si extrem de benefica pentru orice afacere. In mod fundamental, ideea oricarui business este de a produce valoare pentru clientii sai, printr-un raport corect de calitate vs.pret.
Asta face o agentie de advertising full-service, iti poate ajuta compania sa atinga noi culmi, prin diferite metode si strategii. Din pacate, am vazut o stagnare cu privire la calitatea serviciilor oferite de companiile care si-au stabilit deja cota de piata de multi ani. Acum este momentul schimbarii si trebuie ca noile agentii sa demostreze ceea ce pot sa faca. Contextul de business actual este dificil insa cei care care reusesc sa vada oportunitatile, vor castiga pe termen lung.
O noua generatie in advertising
De-a lungul anilor, am observat cum publicitatea si marketingul au functionat in acelasi mod, fara vreo directie sau o sansa de progres. Dar, din fericire, o noua generatie de agentii de publicitate prind viata si reusesc sa inoveze si sa aduca intreaga industrie la un alt nivel. In aceasta situatie ii avem si pe Shrimp Media, un jucator nou pe piata advertising-ului care, desi nu se afla de mult timp in industria publicitatii, au reusit sa dezvolte un set de servicii integrale in privinta productiei publicitare si sa colaboreze cu multe companii cu renume din Romania, cum ar fi Bayer, Vodafone, Western Union, Telekom si multi altii.
Cu ce se ocupa mai exact Shrimp Media
Majoritatea companiilor din domeniu ofera... mai mult
Luni, 15 Martie 2021, ora 13:50
Segmentele digitale vor fi cele mai dinamice componente ale pietei media si divertismentului din Romania in urmatorii 5 ani, conform raportului PwC Global Entertainment & Media Outlook 2018-2022 (GEMO).
"Intreaga piata de media si divertisment din Romania ar putea inregistra un ritm mediu anual de crestere de 7,4%, ajungand la venituri totale de 3,7 miliarde de dolari in 2022. Din aceasta suma, aproximativ o jumatate o reprezinta cheltuielile pentru accesul la internet, care vor inregistra o rata medie de crestere anuala estimata de 11,6% la orizontul anului 2022, ajungand la peste 1,8 miliarde de dolari", mentioneaza PwC intr-un comunicat remis AGERPRES.
Spre comparatie, la nivelul Europei Centrale si de Est (ECE) piata de media si divertisment va avea un ritm mediu de crestere de aproximativ 7,1% si va ajunge la venituri totale de aproximativ 83 de miliarde de dolari.
Segmentul serviciilor de acces la internet va genera venituri de aproximativ 30,5 miliarde de dolari cu o crestere medie anuala de 10,3%, comparativ cu 6,6% la nivel global.
Atat in Romania cat si in Europa Centrala si de Est, dar si la nivel global, accesul la internet reprezinta segmentul care aduce cele mai mari venituri de pe piata de media si divertisment. In Romania ponderea acestui segment va creste de la 38%, in 2017 la 47% in 2022, in vreme ce in ECE aceasta se va majora de la 31% la 36% (la nivel global, va evolua de la 26% la 29%).
O usoara crestere este previzionata pentru... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 13:45
Piata locala de publicitate va creste cu 2,8% pana la sfarsitul anului 2014, ajungand la 394 de milioane de dolari, evolutia fiind in principal o consecinta a expansiunii mediului digital (+12%), potrivit estimarilor Zenith Romania.
Potrivit Zenith Romania, este de asteptat ca, pana la sfarsitul acestui an, totalul investitiilor din media sa ajunga la suma de 394 de milioane de dolari, transmite Mediafax.
Publicitatea pe dispozitivele mobile (incluzand display, classified, search si in-app ads livrate pe smartphone-uri si tablete) este de departe segmentul cu cea mai rapida evolutie, sustinuta atat de cresterea penetrarii acestor dispozitive si dinamica lor tehnologica, cat si de introducerea unor noi formate, ce le permit clientilor de publicitate sa angajeze utilizatorii in mod creativ.
Pe de alta parte, cu toate ca inregistreaza cea mai mare crestere (+30%), segmentul mobile atinge o pondere in continuare redusa (5% din totalul investitiilor digitale). Zenith Romania preconizeaza ca la sfarsitul anului viitor acest segment va ajunge la 6 - 6,5% din publicitatea online, "pe masura ce dispozitivele mobile vor prolifera si se vor diversifica".
Televiziunea ramane mediul care atrage cea mai mare parte a investitiilor in publicitate (63,9%), fiind urmata de digital (13,7%), outdoor (10,1%), radio (5,8%), reviste (3,5%), ziare (2,6%) si cinema (0,4%).
La nivel de macro-categorii, produsele alimentare (16,1%), medicamentele & produsele pentru sanatate... mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 16:21
Anul 2014 este unul dificil pentru piata media, sub influenta stagnarii consumului populatiei, iar "batalia" pentru bugete va fi la fel de aspra ca anul trecut. Piata de media se va mentine in acest an la jumatatea maximului atins in urma cu cativa ani, iar procesul de recuperare va mai dura.
Intr-un interviu acordat Business24, Bogdan Prajisteanu, Expert Media, a prezentat principalele "miscari" din piata de media in 2013 si cum estimeaza ca va evolua in cursul acestui an.
Bogdan Prajisteanu a decis, in toama anului trecut, ca este momentul potrivit pentru finalizarea stagiul Alumni la Harvard Business School, urmand sa se dedice ulterior unei noi provocari in cariera.
Care au fost, din punctul dumneavoastra de vedere, cele mai importante miscari in piata media anul trecut?
Spre deosebire de anii trecuti, cand online-ul crestea si era singura "voce buna" din piata de media, in 2013 vedetele au fost Legea Audiovizualului si televiziunile.
Incep cu modificarea legii audiovizualului, care a influentat profund intreg ecosistemul format din client agentie si statie TV, astfel incat rolul agentiei de a cumula bugete si a negocia in numele tuturor clientlor a fost diminuat si a oferit o noua sansa statiilor TV de a fi proprietarul de drept a preturilor punctelor de audienta.
In plus, mai sunt si alte masuri prin care se transparentizeaza relatiile din piata TV, iar veniturile sunt la vedere. In acest context, agentiile multinationale si locale, mici si... mai mult
Duminica, 09 Februarie 2014, ora 09:30
Piata de publicitate online a fost de 45,5 milioane de lei in primul semestru al acestui an, industria telecom mentinandu-si suprematia in ceea ce priveste sumele investite in publicitatea online autohtona in prima jumatate a lui 2013.
Potrivit celui mai recent studiu ROADS, industria telecom isi mentine suprematia in ceea ce priveste sumele investite in publicitatea online autohtona in prima jumatate a anului 2013, contribuind cu 7,3 milioane de lei la o piata de 45,5 milioane de lei.
Conform celei mai recente editii a studiului ROADS, valoarea pietei de publicitate online pe primul semestru al anului in curs a fost de 45,5 milioane de lei, cu 2% mai putin comparativ cu primul semestru al anului 2012.
Topul celor mai mari industrii investitoare este completat la distanta de sectorul bancar (4,4 milioane lei) si auto (4,2 milioane lei).
In privinta formatelor, cele embedded raman de departe cele mai utilizate in publicitatea online in primul semestru al anului 2013, urmate la o distanta considerabila de interruptive formats.
"Legat de dinamica pietei masurate in cadrul studiului, se observa o tendinta de scadere, atat fata de semestrul similar (S1) al anului trecut (2%), cat si fata de cea de-a doua jumatate a anului - S2 2012 (fata de care s-a inregistrat o scadere de 12%). Tinand cont de valoarea raportata de grupul de referinta, scaderea pietei este si mai abrupta - 23% fata de S2 2012 si 17% fata de S1 2012", se spune in comunicat.
Potrivit sursei... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 13:00
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata media, suspectand o posibila intelegere a multinationalelor, care s-ar fi inteles sa imparta conturile clientilor si sa excluda firmele locale mici.
Sesizarea a fost depusa in urma cu trei saptamani de un jucator de pe aceasta piata, iar in cursul saptamanii trecute, Consiliul a efectuat controale inopinate in 13 locatii ale unor firme care activeaza pe aceasta piata, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, pentru Hotnews.ro. Durata medie a unei astfel de investigatii este de doi ani.
Se pare ca subiectul investigatiei ar fi Clubul de Media, format din 10 agentii de media Brand (Programming Network, Initiative Media, MEC Romania, MediaCom, Mindshare, Optimedia, Starcom MediaVest Group, United Media, Universal McCann, Zenith Romania).
Consiliul Concurentei isi propune, printre altele, sa dezvolte un Ghid de reguli de organizare a unei licitatii, cu criterii de selectie a castigatorilor.
Legea Concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei.
Companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor. mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 16:20
Dupa o scadere de trei ani, industria media si divertismentului din Romania va intra din nou in teritoriu pozitiv in acest an, valoarea totala nominala a pietei revenind la nivelurile de dinaintea crizei.
Piata locala de media si divertisment va creste de la 2,7 miliarde de dolari americani in 2012, la 3,4 miliarde in 2016, o rata medie de crestere anuala de 5,3% (in termeni reali, 2%).
Cea mai mare parte a cresterii va veni din segmentul accesului la Internet, atat prin conexiuni fixe, cat si mobile, cu o rata medie anuala de crestere estimata la 9,3% in termeni nominali pana in 2016 .Veniturile din publicitate vor inregistra o crestere moderata de 4,8%. In schimb, cheltuielile consumatorilor finali pe produsele media, vor inregistra o evolutie real negativa, potrivit estimarilor PwC, cresterea nominala medie anuala fiind de 1,7%, sub rata estimata a inflatiei.
"Este clar ca sectorul media si divertismentului a fost puternic afectat de criza economica globala. Insa, aceasta s-a suprapus cu o criza mai severa si cu implicatii mai profunde pentru sector, acesta suferind o transformare radicala ca urmare a dezvoltarii tehnologiilor digitale.
Acestea fac din produsele media marfuri comodizate, fortand totodata companiile din domeniu sa experimenteze noi forme de monetizare a produselor si serviciilor lor", a declarat John Webster, Partener, Liderul Departamentului de Audit, PwC Romania.
Desi noile estimari indica o diminuare a ritmului de crestere a... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 14:27
Un nou studiu arata ca 70% din companiile de publicitate planuiesc sa-si creasca bugetele pentru investitii in mobile market.
Bugetele de publicitate nu trebuie crescute pentru segmentul "mobile", scrie Mashable, ci banii trebuie cheltuiti eficient, potrivit unei strategii bine puse la punct.
"O multime de marci cheltuie extrem de multi bani pe piata de aplicatii mobile", spune Scott Forshay, specialist in e-marketing in cadrul Acquity Group.
Bani aruncati pe geam /b>
Cheltuielile pe piata de publicitate mobila din SUA sunt prognozate sa ajunga la 2,6 miliarde de dolari, in acest an, fiind incluse si campaniile care se afiseaza pe ecran, dar si cele propagate prin intermediul SMS-urilor.
Alte estimari prognozeaza ca publicitatea mobila prin intermediul terminalelor smartphone va ajunge la 5,04 miliarde de dolari pana in anul 2015. "Din cele 2,6 miliarde de dolari cheltuite, cred ca vreo 2,5 miliarde de dolari au fost aruncate pe apa smabetei", a declarat Forshay.
Marcile isi schimba strategiile de promovare catre consumatorii aflati in permanenta miscare, care isi poarta mereu dispozitivele mobile cu ei. Si strategia este una normala. "Intreaga noastra viata este stocata in dispozitivele mobile", a declarat specialistul.
De la poze la notari in calendar si date personale, le oferim merketerilor o ocazie unica, pe care nu au avut-o pana acum:acces nelimitat la datele personale. Totusi, acestia trebuie sa fie extrem de precauti cum vor face acest... mai mult
Sambata, 07 Iulie 2012, ora 12:03
Anul viitor, piata media va inregistra inca o scadere usoara in totalul publicitatii, crede analistul media Iulian Comanescu.
Comanescu a recapitulat pentru Business24 cum a fost 2011 pentru piata media din Romania.
"Ar fi trei lucruri importante in 2011", spune el. "Vanzarea Edipresse catre Ringier, imputinarea cotidienelor (fenomen care a inceput mai de mult) si aparitia talent show-urilor la TV. Ultimul inseamna ca televiziunile romanesti investesc serios in continut, cotidiene mai putine inseamna un inceput de limpezire a pietei, iar tranzactia Edipresse-Ringier se leaga de posibila intrare pe piata a Axel Springer, care va ingloba probabil noul conglomerat", crede Comanescu.
Criza financiara a limpezit piata publicatiilor tiparite din Romania, crede analistul. "Din bubble-ul investitional din 2005-2008 ne-am ales cu o piata de tabloide ("Libertatea" si "Click!", iar "Cancan" nu pare exclus din competitie). La ziare serioase, ar putea supravietui pe termen lung "Romania libera" si "Jurnalul national". Sunt doua ziare cu o orientari ideologice diferite, care au reusit sa reziste presiunilor politicului", spune Comanescu.
Un bun studiu de caz pentru acesti ani este "Adevarul", spune Comanescu. Ziarul e pe o traiectorie descendenta al carui punct final e greu de intuit. Interesant e cum proprietarul, Dinu Patriciu, a renuntat la un moment dat la strategia initiala, de cumparare a cotei de piata pe criza prin marketingul agresiv cu inserturi. "Scos din priza",... mai mult
Luni, 26 Decembrie 2011, ora 12:32