Piata globala a produselor contrafacute a ajuns sa se umfle la nivelul unei industrii, "fake"-urile puse in vanzare atingand valoarea de 461 miliarde de dolari, dupa cum arata o analiza a Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica.
In 2013, comertul cu produse contrafacute a ajuns sa reprezinte 2,5% din intregul comert global, in crestere cu 0,6 procente fata de perioada anului 2008, mai spun expertii institutiei, citati de CNN Money.
Branduri preferate
Din acest punct de vedere, industria falsurilor a ajuns sa cantareasca la fel de mult cat economia Austriei.
Creatorii falsurilor si-au concentrat atentia in mod deosebit asupra unor branduri din zona de lux, datele centralizate din vamile unde au fost confiscate marfuri contrafacute indicand marcile Rolex, Nike, Ray Ban si Louis Vuitton ca tinte preferate ale falsificatorilor.
Hainele sunt cele mai copiate produse, urmate de imbracaminte, produse de marochinarie si gadgeturi, se arata in raportul OCDE, realizat in parteneriat cu Biroul pentru Protejarea Dreptului de Proprietate Intelectuala din UE.
Made in China
Cele doua institutii sustin ca, in continuare, China ramane lider in productia si comertul de marfuri contrafacute, pe piata europeana aproximativ 5% din totalul importurilor fiind de falsuri ale unor branduri cunoscute.
Astfel, vizionarea unui film piratat sau cumpararea unei posete falsificate dupa un original mult mai valoros "poate submina intreg procesul de inovatie din anumite... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2016, ora 16:13
Lipsa de control a marfurilor intrate pe piata europeana din spatiul non-UE a cauzat pierderi producatorilor romani, ca de altfel cei europeni in general, fiind necesara o Directiva europeana pentru certificare, etichetare si calitate a produselor, a sustinut vineri, intr-o conferinta de presa, eurodeputata PC Maria Grapini.
"Degeaba ne-am pus noi tot felul de conditii de calitate intre noi, in cadrul UE, daca ponderea marfurilor care se consuma pe piata UE este din non-UE si nu protejezi cetateanul. Comisia din care fac parte (de Reglementare a pietei interne a UE-n.n) include si protectia consumatorului. De aceea am solicitat, in proiectul de buget pe anul 2015, suplimentarea cu 3 miliarde de euro a capitolului legat de Functionarea si dezvoltarea pietei interne a UE, in special in materie de certificare si de apropiere sectoriala", a afirmat Grapini.
Europarlamentarul considera ca piata interna comunitara nu este suficient de bine reglementata si protejata, pentru ca nu exista masuri de aparare comerciala impotriva intrarilor din pietele exterioare Pietei Comune.
"Trebuie sa vad ce intra, pentru ca daca nu supraveghezi intrarile din tarile non-UE, distrug - si asa s-a si intamplat in acesti ani-, producatorii din Piata Europeana, care nu pot sa tina piept avalansei de produse contrafacute, cu pret foarte mic, de dumping, necertificate, pentru ca certificarile costa", a explicat Maria Grapini.
Pana in 11 august, europarlamentarii pot avansa propuneri si... mai mult
Sambata, 02 August 2014, ora 16:27