Momentan, Romania nu reprezinta o piata prea atragatoare pentru jucatorii de lux, ca urmare a mediului economic incert, taxelor ridicate, marimii si evolutiei populatiei cu venituri mari.
In perioada 2008-2012, in conditiile unor fluctuatii semnificative ale cifrei de afaceri, cuprinse intre -39% (2009 vs. 2008) si +24% (2011 vs. 2010), ritmul mediu anual al evolutiei indicatorului a fost de -12,2%, reiese din analiza realizata de manageranticriza.ro la nivelul celor mai importante companii care activeaza pe piata de lux din Romania.
Evolutia pietei produselor de lux in perioada 2008-2012 a fost influentata de factori precum: scaderea puterii de cumparare (in special datorita restrangerii accesului la creditare si leasing); preturile practicate in Romania, mai mari decat in alte orase ale lumii, precum si de reducerea costurilor de cazare si transport aerian pentru marile destinatii de shopping.
Cercetarea a vizat sapte segmente caracteristice pietei, ce au inregistrat in anul 2012 urmatoarele ponderi in totalul cifrei de afaceri a esantionului analizat: moda - 3%; aeronave (transport aerian de lux) - 5%; autoturisme - 53%; ambarcatiuni 1%; parfumuri si cosmetice - 16%; accesorii - 4%; bijuterii - 19%.
Segmentul ambarcatiuni a contribuit semnificativ la evolutia pietei in perioada 2008-2012, ca urmare a crizei economice reducerea cifrei de afaceri realizandu-se intr-un ritm mediu anual de 27%. Cresteri ale cifrei de afaceri au fost inregistrate in perioada... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 15:07
Daimler va lansa 13 noi modele de automobile in urmatorii opt ani, in cadrul unui plan agresiv de recastigare a pozitiei de lider in functie de vanzarile de masini de lux, cel tarziu pana in 2020, transmite Bloomberg.
"Am mare incredere ca vom redobandi pozitia de lider. In primul rand este vorba de design si de atractivitatea produselor noastre", a declarat directorul general al grupului, Dieter Zetsche.
Seful Daimler, al carui contract ar putea fi prelungit in aceasta luna pe inca cinci ani, are ca obiectiv majorarea veniturilor si a livrarilor in fiecare din urmatorii doi ani, prin lansarea unei noi versiuni a sedanului Mercedes clasa E, a modelului coupe cu patru usi CLA si a noii versiuni Mercedes clasa S.
Anul trecut, Daimler a lansat versiuni actualizate ale masinilor Mercedes clasa A si clasa B.
Grupul va cheltui in urmatorii doi ani 21 de miliarde de euro pentru cercetare si dezvoltare, fabrici si echipamente, in incercarea de a propulsa Mercedes-Benz de pe pozitia a treia in randul producatorilor de masini de lux pe cea de lider de piata, inaintea BMW si Volkswagen.
"Suntem convinsi ca avem cel mai puternic brand. Din punct de vedere tehnologic suntem pe prima pozitie", a spus Zetsche.
Grupul anticipeaza pentru acest an un profit inainte de deducerea taxelor si dobanzilor similar cu cel din 2012, care a scazut cu 10%, la 8,1 miliarde de euro. mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 08:46
Constructorul de automobile de lux Rolls-Royce Motor Cars, divizie a grupului german BMW, a anuntat joi ca in 2012, pentru al treilea an consecutiv, a avut cele mai mari vanzari din istoria companiei, transmite BBC.
Rolls-Royce a livrat anul trecut un numar record de 3.575 de autovehicule, in crestere cu 1% fata de 3.538 unitati in 2011. Cu toate acestea ritmul de crestere inregistrat anul trecut a fost mai mic decat cresterile de 31% si respectiv 150% inregistrat in 2011 si 2010.
"Am avut un an excelent in pofida provocarilor cu care ne confruntam si in prezent Rolls-Royce conduce piata de automobile de ultra lux cu un avans considerabil", a declarat directorul general de la Rolls-Royce Motor Cars, Torsten Muller-Otvos.
In 2012 Rolls-Royce s-a extins pe noi piete, inclusiv in America Latina, astfel ca pentru prima data in istoria grupului reteaua de dealeri a trecut pragul de 100 de unitati, astfel ca Rolls-Royce a vandut automobile de lux in peste 40 de tari din intreaga lume.
Vanzarile au crescut in multe regiuni, cu rezultate notabile in Orientul Mijlociu (crestere de 26%), Europa continentala (21%) si Asia Pacific (18%). SUA si China au ramas cele mai mari piete individuale pentru Rolls-Royce Motor Cars.
In schimb, un raport elaborat de economistii de la Deutsche Bank estimeaza ca inmatricularile de autoturisme in Europa Occidentala au scazut pentru al treilea an consecutiv in 2012 si vor scadea si in 2013, chiar daca intr-un ritm mai redus decat in 2012. mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 11:43
Bucurestiul este tot mai pregatit pentru noi proiecte in domeniul bijuteriilor de lux, considera Andreea Ionita-Loukas, director general Micri Gold.
Managerul vorbeste despre stadiul in care se afla piata bijuteriilor de lux in 2012, despre tendinte, dar si despre ce inseamna sa investesti in diamante, atat ca om de afaceri, cat si ca iubitor de bijuterii.
Calea Victoriei isi recastiga usor, usor, titlul de gazda a luxului, lucru incurajator pentru orice plan de a infiinta un magazin monobrand pe aceasta strada in viitorul apropiat, recunoaste Andreea Ionita-Loukas.
Ea nu s-a gandit niciodata sa vanda acest business, dar nu respinge complet ideea. In acest moment are in plan o noua abordare pentru afacerea sa: "Incepand cu anul acesta vrem sa surprindem nu numai femeile, dar si barbatii si sa ne axam si pe branduri de ceasuri foarte frumoase si recunoscute in toata lumea", a declarat managerul Micri Gold, intr-un interviu acordat Business24.
Cele mai mari investitii pentru propria placere le-a facut tot in magazinul propriu: este pasionata de bijuteriile Micri Gold si ii place sa aiba accesorii in functie de cerintele anotimpului. Tinuta ei business nu poarta eticheta unui brand anume, ci este un adevarat concept alcatuit dupa reguli clar stabilite.
Pentru inceput, spuneti-ne mai multe despre afacerea Micri Gold si stadiul in care se afla ea in 2012
Afacerea Micri Gold a fost infiintata in 1991 ca o afacere de familie si care a dorit sa aduca in Romania... mai mult
Sambata, 26 Mai 2012, ora 00:00
LVMH, cel mai mare grup producator de bunuri de lux, a anuntat o crestere peste estimari a veniturilor pe primul trimestru al 2012, datorita unei accelerari a cererii de pe pietele emergente ale lumii.
Venitul companiei a crescut cu 25% pana la 6,58 miliarde de euro, a anuntat miercuri compania cu sediul in Paris. Analistii intervievati de Bloomberg estimau un venit mediu de 6,39 miliarde de euro pentru aceasta perioada, scrie Bloomberg.
Vanzarile companiei au crescut cu 14 procente, in crestere de la cele 12 puncte procentuale castigate la finalul ultimului trimestru al 2011.
Cererea pentru produsele LVMH este in crestere in ciuda efectului asupra puterii de cumparare, a incetinirii economiei chineze si a crizei datoriilor suverane din Europa.
"LVMH a continuat in 2012 pe acelasi trend pe care a terminat anul 2011, cu cresteri rapide pe piata asiatica si in SUA, dar si in Europa, in ciuda mediului economic", scrie in comunicatul de presa al companiei.
Conform estimarilor, piata bunurilor de lux ar putea inregistra o crestere de 10 procente in 2012, sustine analistul CA Cheuvreux, Thomas Mesmin.
Lantul de cosmetice Sephora si magazinele duty-free DFS au inregistrat cresteri in vanzari de 18%. Aceste magazine din aeroporturi sau alte locatii au inregistrat cresteri substantiale pe masura ce turismul in Asia a cunoscut un avant, mai ales in Hong Kong si Macao. Cresterea consistenta inregistrata si de Sephora, indica cota de piata in crestere in diverse... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 12:31
Cel mai mare grup de produse de lux din lume, LVMH, a raportat saptamana aceasta o crestere pozitiva in primul trimestru al lui 2012, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Vanzarile nete pentru primul trimestru s-au dovedit a fi mai mari, asa ca anul nu incepe prost. Avem de ce sa fim increzatori cu privire la dezvoltarea afacerii noastre", a declarat Bernardd Arnault, proprietarul LVMH.
Mai multe companii LVMH, cum ar fi Louis Vuitton, Celine, Givenchy si Dom Perignon au anuntat la inceputul lui februarie rezultate record pe anul 2011, cu vanzari de peste 23 de miliarde de euro si un profit net de mai mult de 3 miliarde de euro.
"Cu toate acestea, trebuie sa fim atenti la potentiale turbulente care pot avea loc la nivel mondial cu consecinte care pot afecta moneda europeana. Noi vom continua pe drumul nostru", a mai adaugat Arnault.
Acesta spune ca obiectivul LVMH este aceea de a oferi in continuare produse de cea mai buna calitate, de a imbunatati imaginea marcilor si, bineinteles, de a fi profitabil pentru actionari.
Seful LVMH a salutat intrarea fondului Qatar Holding in capitalul LVMH, acesta detinand 1,03%, potrivit unui anunt facut la mijlocul lunii martie.
"Qatar a cumparat actiuni ca si alte fonduri de investitii. Sunt incantat de faptul ca grupul nostru atrage investitori dornici sa-si plaseze banii la noi", a mai precizat acesta. mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 10:29
Lamborghini, producatorul de masini sport de lux, estimeaza ca vanzarile pe piata auto de lux vor scadea in 2012, pe fondul incetinirii cresterii economice din China, care ii face pe soferi sa amane astfel de achizitii.
"Daca iei pulsul economiei in acest moment, ai vedea o urma de nesiguranta care ii face pe oameni sa isi amane deciziile de cumparare. Numarul persoanelor dispuse sa cheltuiasca atatia bani este limitat", a declarat Christian Mastro, general Manager pe Asia-Pacific al Lamborghini, intr-un interviu acordat Bloomberg.
Cresterea celei de-a doua economie a lumii a incetinit in trimestrul patru pana la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, iar ministerul chinez al Comertului a caracterizat, saptamana trecuta, perspectiva exporturilor drept una destul de "sumbra".
2011 a fost un an mai bun pe segmentul auto de lux
Vanzarile Lamborghini au crescut in 2011 cu 70% in China, pe fondul cresterii numarului de milionari chinezi in acea perioada, care a coincis si cu cresterea nivelului de trai in tara. Producatorul masinilor sport de lux a vandut aici 342 de masini anul trecut, acest lucru insemnand ca SUA a trecut pe locul doi in topul celor mai mari piete pentru Lamborghini.
Numarul total de vanzari auto de lux a inceput sa scada anul trecut, imediat dupa incetarea masurilor de stimulare economica si dupa ce expansiunea economica a inceput sa dea semne de relaxare.
Planuri de vanzari
Lamborghini isi propune sa sporeasca livrarile in China cu... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 07:00
China a devenit una dintre cele mai productive piete de desfacere pentru companiile de lux. Noii bogati ai Chinei se mandresc cu averile cladite si cauta noi moduri opulente pentru a arata acest lucru. Astfel, masinile de lux sunt unele dintre cele mai cautate bunuri.
In ciuda crizei economice globale si a pozitiei instabile a statului Chinez, aici este poate cel mai evident ca problemele economice ating doar paturile sociale de jos. Cei aproximativ 450.000 de milionari si 146 miliardari in dolari din zona se lupta pentru editiile limitate ale celor mai rapide masini, pe o piata care s-a dezvoltat peste noapte.
"China este cea mai importanta piata pentru bolizii de lux, asa ca, odata cu cresterea puterii de consum, ordinea celor mai importante pentru producatorii auto se schimba la nivel global, iar reflectorul e pe China", considera seful Institutului de Cercetare Economica Samsung, Liu Siyang.
Companiile occidentale spera sa profite pe seama spiritului de sarbatoare care se asterne peste China odata la 12 ani, cand Anul Dragonului incepe. Conform statisticilor, in acest an creste numarul casatoriilor, al nasterilor, dar si al sumelor cheltuite pentru diverse mofturi.
Numarul producatorilor de lux care doresc sa faca pe plac bogatilor chinezi este in crestere, iar odata cu acesta creste si numarul obiectelor de lux, exclusive pentru aceasta zona. Ceasuri, stilouri, bijuterii, masini, toate create cu dedicatie pentru aceasta piata.
Dragon88, un Aston... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 18:19
In 2010, romanii au cheltuit 450 de milioane de euro pe produse si servicii de lux. Jucatorii din domeniu nu au de ce sa se planga. Anul acesta au reusit sa scoata cu 50 de milioane de euro mai mult din buzunarele bogatasilor romani. Nu este de mirare ca 2012 va demara cu intrarea a patru noi branduri pe aceasta piata.
Produsele si serviciile de lux vor genera anul acesta o piata de 500 de milioane de euro, fara a pune la socoteala segmentul hotelier si de parfumerie. Cel mai mare procent din aceasta industrie, 50-60%, apartine masinilor de lux.
Urmeaza moda si accesoriile (excluzand bijuteriile), care detin o cota de aproximativ 30% din piata luxului. Acest lucru inseamna ca marile branduri,precum Gucci sau Hugo Boss, se bat pe o piata de 150 de milioane de euro.
Restul este generat de bijuterii, ceasuri, spa-uri si calatorii (linii aeriene, hoteluri de cinci stele si destinatii exotice).
"Industria are o valoare foarte mica in comparatie cu alte state europene. Acest lucru nu inseamna ca romanii nu dau bani pe lux, ci ca isi fac cumparaturile in strainatate", a declarat pentru Business 24 Oliver Petcu, managing director al CPP Management Consultants, singura companie companie de consultanta specializata in industria de lux din Romania.
Valentino si Burberry - "branduri disperate"
Anul 2012 va marca intrarea in Romania a cel putin patru retaileri de lux. In februarie, Valentino va deschide primul magazin din Romania, in incinta Hotelului Marriott.... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 18:46