Piata de leasing operational a inregistrat, in primul semestru din 2014, o crestere de 12,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, depasind pragul de 45.000 de unitati, potrivit unui comunicat al Asociatiei Societatilor de Leasing Operational (ASLO).
In primele sase luni ale anului au fost inmatriculate aproximativ 5.400 de autovehicule noi de catre companiile de leasing operational, mai mult decat dublu fata de prima jumatate a anului trecut, reprezentand peste 15% din totalul inmatricularilor de autoturisme si autovehicule comerciale usoare noi.
Evolutia inregistrata in primele sase luni din 2014 se suprapune peste o perioada de crestere economica si de relansare a vanzarilor de autovehicule, mentioneaza comunicatul ASLO.
Conform datelor centralizate de Asociatia Societatilor de Leasing Operational, in topul primelor cinci companii membre intra LeasePlan Romania, ALD Automotive, Porsche Mobility, Arval Service Lease Romania si Fleet Management Services.
ASLO estimeaza ca piata totala de leasing operational ar putea ajunge la 47.000 de unitati, la finalul anului 2014, avand in vedere interesul pentru leasing operational si servicii de management de flote, manifestat prin cresterea numarului de solicitari din partea companiilor detinatoare de parcuri auto.
"Cererea pentru servicii de leasing operational si management de flota auto a crescut semnificativ in prima parte a acestui an, iar rezultatele nu au intarziat sa apara, trendul fiind concretizat... mai mult
Marti, 22 Iulie 2014, ora 15:55
Piata de leasing financiar din Romania inregistra, dupa primul trimestru din acest an, un volum total nou finantat in valoare de 310 milioane euro, in crestere cu 28% fata de aceeasi perioada a anului 2013.
Pe tipuri de active finantate, distributia a fost 78% (242 milioane euro) - autoturisme si vehicule comerciale, 19% (59 milioane euro) - echipamente si 3% (9 milioane euro) - imobiliare.
Prin aceasta evolutie la finele primului trimestru al anului 2014, rezultatul inscris de firmele de leasing financiar indica faptul ca leasingul este un instrument financiar ancorat in realitatea economica a Romaniei si poate reprezenta o sursa accesibila si flexibila necesarului de finantare al acesteia. Relansarea creditarii economiei romanesti este o necesitate pe care leasingul financiar o sustine si pentru care acest produs are capacitatea tehnica de a se adapta realitatii economice.
"Evolutia economiei din primele trei luni ale acestui an a influentat pozitiv performanta industriei de leasing, care a resimtit o consolidare de 28% in primul trimestru din 2014, fata de acelasi interval al anului trecut, dupa o perioada prelungita de stagnari si scaderi. In acest context, daca previziunile de crestere economica vor fi confirmate si spre finalul anului, trendul de recuperare al pietei de leasing ar putea atinge cea mai buna crestere din ultimii patru ani. Asa cum am mai declarat anterior, leasingul este un barometru exact al evolutiei economiei, rezultatele industriei fiind... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 15:35
Piata de leasing s-ar putea situa in acest an la nivelul de anul trecut, de 1,3 miliarde euro, desi la inceputul anului companiile de profil sperau la o crestere de 10% in 2013, a declarat directorul de vanzari al Garanti Leasing, Oana Stoenescu, in cadrul unei conferinte de specialitate.
"Pentru 2013 eram optimisti la inceputul anului si prognozam o crestere de 10%. Din pacate, la semestru a trebuit sa ne revizuim prognoza, iar acum cred ca daca incheiem anul cu aceeasi cifra ca anul trecut, vom fi foarte fericiti. La sfarsitul trimestrului trei aveam finantari de 830 milioane euro, ceea ce reprezinta 10% scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut. Sezonalitatea ori ne ajuta, ori ajungem in zona de constanta", a aratat Stoenescu.
Finantarile companiilor de leasing sunt legate preponderent de industria auto, acest sector reprezentand 70% din piata.
"Consumul intern este intr-o revenire modesta, ceea ce ne face sa speram ca si piata auto va putea beneficia de acest lucru, iar reducerile succesive ale dobanzii de politica monetara au incurajat finantarile sectorului real si productiv. Pentru a beneficia de acestea trebuie sa ne indreptam atentia si spre absorbtia fondurilor europene, unde suntem in urma. De asemenea, cererea de creditare si oferta bancilor ar trebui sa fie echilibrata in ceea ce priveste profilul clientului, iar deciziile economice ar trebui sa fie sustinute, sustenabile, iar razgandirile pe care le vedem de multe ori sunt mai grave, decat... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 14:36
Raiffeisen Leasing achizitioneaza active de peste 30 de milioane de euro de la ING Lease Romania si preia aproximativ 60 de clienti corporatii mari si medii, potrivit unui acord semnat luni seara de cele doua companii.
De asemenea, Raiffeisen Leasing va prelua si un numar de angajati ai ING Lease Romania.
Conform unui comunicat al celor doua companii, tranzactia urmeaza sa fie finalizata dupa aprobarea acesteia de catre Consiliul Concurentei, cel mai probabil la inceputul anului 2014.
"Incheierea acestui acord cu ING Lease Romania inseamna pentru noi un transfer de activitate si de oameni care completeaza fericit portofoliul nostru existent. De altfel, tipurile de active din portofoliul ING si profilul clientilor au fost factorii determinanti care ne-au facut sa luam decizia de a incheia aceasta tranzactie. Sunt convins ca finalizarea preluarii portofoliului ING Lease si integrarea operationala se vor face in cele mai bune conditii, fara a afecta in vreun fel clientii", arata directorul executiv al Raiffeisen Leasing, Felix Daniliuc.
Structura portofoliului preluat de la ING Lease, in functie de tipurile de bunuri finantate, include vehicule (49,7%), echipamente (31,6%) si real estate (18,7%).
"Acordul cu Raiffeisen Leasing reprezinta un pas firesc in implementarea strategiei de restructurare a activitatilor ING Lease in Romania. Vom transfera mare parte a clientilor activi... Am incredere ca transferul va avea un impact minim asupra clientilor, asta si... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 15:50
Piata de leasing financiar din Romania a inregistrat, la 30 iunie 2013, un volum total nou finantat in valoare de 546 milioane euro, in scadere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului 2012, potrivit Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania.
"Un motiv obiectiv care a afectat negativ si direct finantarea pietei de leasing in domeniul vehiculelor rulate il constituie instituirea timbrului de mediu in baza OUG 9/2013. Un alt factor il constituie scaderea volumului de achizitii de vehicule noi, indiferent de sursa de finantare, in contextul in care finantarea domeniului transportatorilor ramane o nisa de interes major pentru societatile de leasing financiar", se arata in comunicat.
Astfel, finantarile acordate in primele 6 luni ale anului 2013 s-au indreptat catre diverse domenii, cel al mijloacelor de transport ramanand in continuare cu o pondere majoritara de 73%, 400 milioane euro, in comparatie cu finantarea echipamentelor in pondere de 24%, 133 milioane euro, si a sectorului imobiliar cu o pondere de 3%, 13 milioane euro.
Potrivit ALB Romania, in domeniul finantarii mijloacelor de transport se observa pastrarea unui interes relativ constant al pietei in finantarea majoritara a autoturismelor (56%) urmata de finantarea vehiculelor comerciale grele (peste 3,5 tone - 26% ), a vehiculelor comerciale usoare (sub 3,5 tone - 15%) precum si a altor categorii de vehicule (3%).
"In contextul economic si politic al anului 2013 finantarea echipamentelor agricole... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 15:34
Piata de leasing va stagna in acest an, iar volumul noilor finantari se va situa in jurul a 1,3 miliarde de euro, este de parere presedintele Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania, Antoaneta Curteanu.
"Vedem o evolutie similara cu cea din 2012. Nu mai suntem la fel de de optimisti ca la inceputul anului, cand estimam 15% crestere fata de anul trecut. In 2012 am realizat un volum de noi finantari, in valoare de de 1,35 miliarde euro, iar anul acesta speram sa ramanem in continuare la acel nivel", a precizat Antoaneta Curteanu pentru Agerpres.
Presedintele ALB Romania a explicat ca motivul acestei stagnari il constituie, in primul rand, lipsa de predictibilitate in economie si schimbarea foarte rapida a legislatiei, precum si lipsa de incredere a investitorilor.
Aceasta considera ca exista foarte multe companii care au nevoie de echipamente si utilaje sau sa isi schimbe flotele de masini care sunt vechi si consuma mult - si ar face in acest sens o schimbare - insa le este teama sa investeasca si sa se angajeze in noi credite si finantari.
De asemenea, Antoaneta Curteanu a explicat ca o problema o constituie faptul ca foarte multe muti clienti intra in insolventa si "se declanseaza un lant de neplati si de probleme, de paralizare a fluxurilor de numerar".
"Foarte multi avocati sfatuiesc companiile sa-si puna umbrela insolventei si atunci intervine lipsa de incredere care psihologic nu incurajeaza investitiile noi", a spus Antoaneta Curteanu.
In... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 15:50
Piata de leasing operational a inregistrat in primul trimestru o crestere de doar 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 41.700 de autovehicule, urmand sa ajunga la circa 45.000 pana la finalul lui 2013, a anuntat joi Asociatia Societatilor de Leasing Operational (ASLO).
"Am asistat la un prim trimestru 2013 care a reprezentat practic o stagnare in ceea ce priveste dezvoltarea pietei de leasing operational. Acest rezultat vine, pe de o parte de la inceputul de an, in care, de obicei, nu sunt miscari masive in piata, dar mai ales din combinatia mediului economic slab, a pietei auto in continua scadere si a schimbarilor legislative (limitarea deductibilitatii cu amortizarea) care afecteaza activitatea firmelor de leasing operational", a declarat, intr-un comunicat, Bogdan Apahidean, presedinte ASLO pana la data de 18 aprilie.
In perioada mentionata au fost inmatriculate peste 2.200 de autovehicule prin leasing operational, reprezentand o cota de aproximativ 18% din totalul inmatricularilor de autoturisme si autovehicule comerciale usoare noi.
Primele cinci companii de pe piata de leasing operational sunt LeasePlan Romania, ALD Automotive, Porsche Mobility, Arval Service Lease Romania si RCI Finantare, potrivit datelor ASLO.
Piata auto romaneasca, puternic afectata de schimbarile legislative
La 18 aprilie a fost votat in AGA noul consiliu director al asociatiei, conform statutului acesteia, conducerea fiind asigurata pentru urmatorul an de Daniel... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 14:50
Piata de leasing ar putea consemna anul viitor o crestere de 10%-15% fata de acest an, pentru care se estimeaza o stagnare la nivelul anului 2011, de 1,35 miliarde euro, numai daca mediul economic isi va reveni, iar investitorii isi vor recapata increderea, apreciaza reprezentanti ai industriei.
"Speram ca daca lucrurile se vor stabiliza la nivel economic, investitorii vor avea anul viitor mai mult curaj pentru a demara proiecte de investitii. Speram pentru 2013 o crestere categorica a pietei, insa e greu de spus daca va fi una de 10%-15%, trebuie sa vedem ce se intampla", a declarat joi presedintele Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania, Antoaneta Curteanu, la Conferinta Nationala ALB.
La randul sau, directorul general al BCR Leasing, Bogdan Speteanu, a declarat pentru Mediafax ca piata de leasing va ramane in 2013 cel mai probabil aproape de nivelul acestui an, cu un mic plus.
Pentru finele anului curent, Speteanu anticipeaza ca piata va avea o scadere de 5%-10% fata de 2011, intrucat a doua jumatate a anului a fost foarte slaba, pe fondul situatiei economice dificile, care include si o scadere a numarului de masini vandute la nivel national.
"Daca anul viitor incepe sa mearga economia cat de cat, sa continue restructurarile si sa creasca absorbtia fondurile europene, am putea reusi sa avem o crestere de 15% pentru piata de leasing", a spus Speteanu.
Piata de leasing financiar a inregistrat in primele noua luni o scadere de 3% fata de aceeasi... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 16:03