Piata de IT din Romania va creste in acest an cu 9,1%, la 5,4 miliarde de lei, surclasand evolutia din majoritatea tarilor din regiune, avansul fiind sustinut de cresterea economica puternica si de statutul de centru regional pentru profesionisti IT, potrivit Business Monitor International (BMI).
"Pe termen mediu, cresterea salariilor va sprijini dezvoltarea pietei de retail pentru componente hardware, in timp ce modernizarea infrastructurii de telecomunicatii este preconizata sa accelereze procesul de pozitionare a Romaniei drept o piata importanta de outsourcing si cloud computing", se arata intr-un raport trimestrial al firmei de cercetare de piata.
Cu toate acestea, instabilitatea economica si politica din regiune ar putea afecta negativ evolutia pietei, potrivit raportului.
Care sunt estimarile BMI
BMI estimeaza ca vanzarile de componente hardware vor creste la 2,9 miliarde de lei in acest an, de la 2,8 miliarde de lei in anul anterior, sprijinite de revigorarea pietei de calculatoare personale si notebook-uri, precum si de o crestere semnificativa in volumul vanzarilor de tablete.
Piata de software este preconizata sa avanseze la 1,2 miliarde de lei, fata de vanzari de 1,1 miliarde de lei anul trecut.
Ritmul de crestere continua sa fie afectat de numarul mare de piratari, dar cheltuielile cu solutii software sunt estimate sa creasca, pe fondul instalarilor de noi versiuni pentru sistemele de operare existente, ca urmare a deciziei Microsoft din... mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 16:45
Microsoft a raportat venituri si profit in urcare pentru perioada iulie-septembrie, primul trimestru al anului fiscal 2014, compania adaptandu-se la declinul pietei PC-urilor prin cresterea vanzarilor de console Xbox, software de business si servicii cloud.
Veniturile Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, au urcat cu 15% in perioada anlizata raportat la intervalul corespunzator din 2012, de la 16 miliarde de dolari la 18,52 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat publicat de companie.
Profitul net a avansat cu 17%, de la 4,46 miliarde de dolari la 5,24 miliarde de dolari.
Veniturile si profitul au depasit estimarile analistilor, datorita cererii mai ridicate pentru suita de software Office si pentru servere si baze de date, transmite Bloomberg.
Reorganizarea Microsoft
Microsoft traverseaza o perioada de schimbare profunda. Compania cauta un nou CEO si desfasoara o reorganizare prin care vrea sa focuseze afacerile pe dispozitive si servicii si sa reduca dependenta de sistemul de operare Windows si de piata PC-urilor, aflata in declin odata cu ascensiunea smartphone-urilor si tabletelor.
Dupa ce a lansat anul trecut tabletele Surface, primul computer produs de companie, Microsoft va prelua divizia producatoare de telefoane mobile a Nokia pentru 5,4 miliarde euro, pentru a-si consolida pozitia pe piata smartphone-urilor, dominata de Samsung, Apple si Google.
Actiunile companiei au crescut cu pana la 7,4% in prelungirea sedintei... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 10:53
Asumarea riscurilor in business poate aduce castiguri fabuloase, dar la fel de bine poate duce la esecuri rasunatoare. Aceste realitati sunt valabile si in IT&C. Microsoft, de exemplu, a pierdut 6,2 miliarde de dolari la 5 ani dupa achizitia aQuantive, dar aceasta achizitie nu este singura suma enorma aruncata pe geam. Vezi top 5 fuziuni si achizitii dezastruoase in IT&C, potrivit unui clasament realizat de CIO.
1. Hewlett-Packard si Compaq
Hewlett-Packard a achizitionat in 2002 Compaq, in speranta ca va impusca doi iepuri dintr-o lovitura: va invinge astfel Dell pe piata PC-urilor si va elimina concurenta Compaq. Investitia de 25 miliarde dolari nu a fost insa de bun augur pentru companie.
Citeste mai multe despre Top 5 fuziuni si achizitii dezastruoase in IT&C pe HIT.ro mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 16:02
Microsoft a premiat compania Brinel pentru cel mai bun partener in urma rezultatelor raportate la planul de afaceri in anul fiscal 2011, pe segmentul de piata al companiilor mici si mijlocii, potrivit unui comunicat remis Business24.
"Premiul Microsoft obtinut in acest an reconfirma faptul ca Brinel isi indeplineste cu seriozitate si profesionalism promisiunile, atat fata de clienti, cat si fata de partenerii strategici pe care ii are. Cresterea constanta a companiei Brinel s-a regasit si in parteneriatul cu Microsoft, cu care suntem parteneri de cand exista Microsoft Romania, de acum 15 ani", a declarat Marcel Borodi, CEO Brinel.
Brinel este unul din partenerii Microsoft Large Account Reseller (LAR), certificat pentru consultanta si licentiere Enterprise.
De asemenea, compania de tehnologie si servicii IT a primit patru certificari Gold: ERP, Identity and Security, Server Platform si Volume Licensing. mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 15:27
Pentru prima data in 15 ani, Microsoft a fost depasit de IBM, ca valoare de piata, marcand un nou punct de cotitura in istoria agitata a doua dintre cele mai vechi si mai reputate companii din sectorul tehnologiei, transmite Reuters.Rasturnarea de situatie reprezinta totodata un nou eveniment nefast in istoria recenta a Microsoft, care nu a reusit sa convinga investitorii ca poate continua sa domine viitorul tehnologiei asa cum a facut-o in trecut, actiunile companiei stagnand in ultimul deceniu.
Un investitor care a plasat 100.000 de dolari in fiecare dintre cele doua companii cu 10 ani in urma ar castiga astazi 143.000 de dolari daca ar vinde actiunile la IBM si doar 69.000 de dolari in cazul titlurilor Microsoft.
Microsoft a coborat luni pe locul al treilea in topul companiilor americane din sectorul tehnologiei dupa capitalizare, fiind devansata de IBM si de Apple, a carei revigorare din ultimii patru ani a propulsat-o in 2010 pe primul loc.
IBM a dominat industria IT timp de cateva decenii pana la inceputul anilor '80, cand a contractat Microsoft, o firma mica si putin cunoscuta la acea data, sa creeze un sistem de operare pentru noua gama de computere personale.
Bill Gates a transformat aceasta sansa intr-o pozitie dominanta asupra industriei, demonstrand propria teorie ca software-ul va fi mai valoros decat hardware-ul.
Pana la sfarsitul anului 1999, valoarea de piata a Microsoft era de trei ori mai mare decat cea a IBM, si mai ridicata decat a oricarei alte... mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 11:18
Recuperarea economiei mondiale a stimulat extinderea companiilor din industria IT, printre locatiile vizate in ultimele luni de marile companii din domeniu numarandu-se Romania, Australia, Brazilia sau Dubai, potrivit cotidianului The Hindu Business Line.In timp ce compania Wipro a anuntat in martie o noua investitie in Brazilia, urmata de un centru de cercetare in Australia, HCL Tehnologies a deschis in Dubai un sediu regional pentru Asia de Vest, iar Genepact si-a anuntat expansiunea in Romania.
Intensificarea activitatii este vizibila nu doar in cazul companiilor indiene, dar si a gigantilor ca Microsoft sau Steria, care si-au extins operatiunile din India prin noi servicii IT sau facilitati de cercetare si dezvoltare, noteaza publicatia.
"In ultimele luni am inregistrat o accelerare a activitatii in domeniu, iar companiile incep sa investeasca anticipand recuperarea economica", a declarat directorul operational al companiei de consultanta pentru outsourcing TPI India, Sid A. Pai.
Acest trend este valabil pentru toate segmentele IT. "Companiile exploreaza noi motoare de crestere si noi zone geografice, existand o necesitate clara de a fi aproape de client. Astfel ca va exista extindere pe toate segmentele IT, servicii, dezvoltare-cercetare si delocalizare", a afirmat Praveen Bhadada, manager al companiei Zinnov Management Consulting.
Genpact a anuntat, saptamana trecuta, ca va deschide al doilea birou din Cluj pana in iulie, extinderea operatiunilor din Romania... mai mult
Luni, 05 Aprilie 2010, ora 23:10
Liderii din Romania sufera de sindromul "one man show", omul care le stie pe toate si care, in loc sa delege, controleaza oamenii si ii tine departe de ceea ce ar trebui sa stie. Acest sindrom a mers cat a mers in anii trecuti, dar, in momentul de fata, reprezinta o bariera pentru urmatorului nivel, a declarat Silviu Hotaran, fost CEO Microsoft Romania, in primul interviu de cand a ales antreprenoriatul.Vezi video: Ce solutii are ex-CEO-ul Microsoft Romania, pe timp de criza?
Silviu Hotaran: Liderii din Romania sufera de sindromul "one man show"
Va ocupati acum de consultanta. Cum a fost trecerea de la statutul de CEO la cel de antreprenor? Au fost doua faze. Prima, cand eram inca la Microsoft si a doua, dupa ce am plecat. Ma gandesc de doi ani sa fac acest pas si, in sfarsit, l-am facut. Intr-o lume ideala, mi-as fi dorit si sa raman la Microsoft si sa fac ce fac acum, dar, din pacate, nu se poate. Nu a fost usor sa iau aceasta decizie. Am luat-o in februarie-martie si am plecat de la Microsoft la mijlocul lui octombrie. Am infiintat firma la sfarsitul lui noiembrie si abia din ianuarie am inceput sa reintru intr-un ritm normal de activitate.
V-au inlesnit experienta si reputatia castigate la Microsoft aceasta trecere? Nu pot spune ca am terminat trecerea, dar ma bazez, inca, pe realizarile de la Microsoft, pe perceptia pe care compania si colegii mei, inclusiv eu, ne-am creat-o pe piata. Experienta pe care am acumulat-o la Microsoft imi va folosi foarte... mai mult
Marti, 17 Februarie 2009, ora 11:59