Piata locala de IT va atinge un volum de 5,9 miliarde de euro pana la finele acestui an, aproximativ 80% fiind reprezentat de exporturi, conform celui mai recent studiu realizat de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS).
"Volumul pietei locale de IT a crescut in ultimii ani cu o rata relativ constanta, de aproximativ 500 de milioane de euro pe an. Pentru sfarsitul lui 2019, ANIS estimeaza un volum de 5,9 miliarde de euro, din care 4,8 miliarde de euro reprezinta segmentul software si servicii, iar 1,1 miliarde alte activitati din piata de IT. In acest context, ANIS estimeaza mentinerea cotei de crestere anuala, atingand un procent de 25% pana in 2022, respectiv un volum de 7,3 miliarde de euro", se arata in studiul citat.
Aproximativ jumatate din veniturile totale (2,7 miliarde de euro) sunt generate de companii mari, cu peste 250 de angajati, urmate de companiile mici (cu pana in 50 de angajati) care aduc un volum de 2,1 miliarde de euro si companii medii (50 - 249 angajati), care contribuie cu 1,2 miliarde de euro.
De asemenea, firmele cu capital strain, desi reprezinta numai 10% din numarul total de companii din industrie, genereaza 73% din veniturile pietei si au un ritm sustinut de crestere, de circa 12% pe an, comparativ cu cele romanesti, care genereaza circa 27% din piata, iar in ultimii trei ani au fost marcate de stagnare.
La nivel geografic, Bucurestiul contribuie cu 63% dintre venituri, iar celelalte regiuni importante sunt... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 14:22
Piata IT din Romania a urcat in 2017 cu 14-15%, ritmul de crestere fiind similar celor inregistrate in 2014 - 2015, dar este amenintata de infrastructura defectuoasa, atrage atentia, luni, Euler Hermes, intr-un comunicat.
"Ritmul de crestere valoric (nominal) s-a situat in jurul a 14-15%, similar cresterilor anuale inregistrate in 2014 - 2015 (12,5 - 14%), comparativ cu anul 2016, care a avut o crestere mai lenta, doar de 9%. In termeni reali, cresterea din 2017 ar fi sensibil mai redusa, daca luam in calcul inflatia din decembrie pentru marfurile nealimentare, de aproximativ 4% fata de perioada similara din anul anterior", se arata in document.
Potrivit acestuia, in ultimii ani, telefoanele mobile sunt cele care conduc topul ratelor de crestere cu peste 25%, urmate de electrocasnice, in care cele mici au fost schimbate cu cele mari, si electronice. De asemenea, se observa o tendinta de crestere a ponderii telefoanelor si laptopurilor din categoria mediu si premium, cu efecte pozitive asupra marjelor.
"Piata echipamentelor de printare continua sa scada, iar sectorul IT creste doar valoric pe segmentul laptopuri, consumatorii orientandu-se mai mult spre varfurile de gama. Gradul de concentrare al pietei de retail este unul ridicat, conducatori fiind Altex si Flanco, urmati apoi de Dante International, detinand aproximativ 60% din piata totala.Presiunea asupra marjelor de profit ramane o caracteristica dominanta a intregului sector, partial explicata de tendinta... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 15:50
In ultimii ani, industria de IT a devenit unul dintre principalii vectori de crestere ai economiei romanesti.
Numai in anul 2015, contributia sectorului tehnologic la produsul intern brut al Romaniei a crescut cu 13%, iar specialistii prognozeaza o crestere continua.
In plus, industria de software romaneasca este apreciata si peste hotare, exporturile in domeniu atingand deja pragul de doua miliarde de euro.
Companiile locale isi pot dezvolta afacerile in cadrul evenimentului Internet & Mobile World, defasurat pe 5-6 octombrie la Romexpo Bucuresti, care aduce laolalta peste 8.000 de vizitatori din mediul business local si international. Inscrierea pentru eveniment e disponibila pe www.imworld.ro.
Companiile internationale, interesate de penetrarea pietei romanesti
Anul 2015 a reprezentat consolidarea industriei de software romaneasca pe piata internationala. Pe langa cresterea de 500 de milioane de euro al exporturilor fata de anul anterior, mai multe companii ...citeste mai departe despre "Piata romaneasca de IT, vector de crestere al economiei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 14:45
In ultimii ani, industria de IT a devenit unul dintre principalii vectori de crestere ai economiei romanesti. Numai in anul 2015, contributia sectorului tehnologic la produsul intern brut al Romaniei a crescut cu 13%, iar specialistii prognozeaza o crestere continua. In plus, industria de software romaneasca este apreciata si peste hotare, exporturile in domeniu atingand deja pragul de doua miliarde de euro.
Companiile locale sunt sustinute in procesul lor de crestere de evenimentele din domeniu, unde isi pot dezvolta afacerile prin gasirea unor noi parteneri si clienti si unde gasesc informatii despre trendurile existente la nivel mondial. Cel mai amplu eveniment este Internet & Mobile World, defasurat pe 5-6 octombrie la Romexpo Bucuresti, care aduce laolalta peste 8,000 de vizitatori din mediul business local si international. Inscrierea pentru eveniment e disponibila pe www.imworld.ro.
Companiile internationale, interesate de penetrarea pietei romanesti
Anul 2015 a reprezentat consolidarea industriei de software romaneasca pe piata internationala. Pe langa cresterea de 500 de milioane de euro al exporturilor fata de anul anterior, mai multe companii internationale si-au deschis sedii noi in Romania. Un astfel de exemplu este MiniCRM, o companie care ofera servicii de gestionare a relatiilor cu clientii.
O companie fondata la Budapesta, MiniCRM, a avut prima interactiune cu piata romana la editia din 2015 Internet&Mobile World. Raspunsurile primite din piata... mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 13:49
Piata de IT din Romania va creste in acest an cu 9,1%, la 5,4 miliarde de lei, surclasand evolutia din majoritatea tarilor din regiune, avansul fiind sustinut de cresterea economica puternica si de statutul de centru regional pentru profesionisti IT, potrivit Business Monitor International (BMI).
"Pe termen mediu, cresterea salariilor va sprijini dezvoltarea pietei de retail pentru componente hardware, in timp ce modernizarea infrastructurii de telecomunicatii este preconizata sa accelereze procesul de pozitionare a Romaniei drept o piata importanta de outsourcing si cloud computing", se arata intr-un raport trimestrial al firmei de cercetare de piata.
Cu toate acestea, instabilitatea economica si politica din regiune ar putea afecta negativ evolutia pietei, potrivit raportului.
Care sunt estimarile BMI
BMI estimeaza ca vanzarile de componente hardware vor creste la 2,9 miliarde de lei in acest an, de la 2,8 miliarde de lei in anul anterior, sprijinite de revigorarea pietei de calculatoare personale si notebook-uri, precum si de o crestere semnificativa in volumul vanzarilor de tablete.
Piata de software este preconizata sa avanseze la 1,2 miliarde de lei, fata de vanzari de 1,1 miliarde de lei anul trecut.
Ritmul de crestere continua sa fie afectat de numarul mare de piratari, dar cheltuielile cu solutii software sunt estimate sa creasca, pe fondul instalarilor de noi versiuni pentru sistemele de operare existente, ca urmare a deciziei Microsoft din... mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 16:45
Anul 2014 va fi dificil pentru piata IT. In timp ce subiecte precum cloud computing, analytics/big data, digital, mobilitate si securitate vor genera oportunitati substantiale de crestere pentru industria IT, modificarile modelelor de operare si livrare - in special modelele cloud si offshore - vor avea in continuare un efect negativ asupra pietei.
Piata IT este din ce in ce mai mult impartita in doua segmente principale cu dinamici contrare: in timp ce o parte din piata "traditionala" va scadea chiar mai rapid decat pana acum, segmentele "inovatoare" vor genera o crestere de doua cifre pentru cei ce pot sa le abordeze eficient, conform prognozei Pierre Audoin Consultants (PAC) privind tendintele actuale din industria IT.
"Este evident ca piata IT europeana nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor in 2013. Iar 2014 nu va aduce, in mod sigur, nicio accelerare majora! Totusi, va incepe o redresare progresiva in cursul anului, mai devreme sau mai tarziu, in functie de tara," afirma Christophe Chalons, Chief Analyst al grupului PAC.
Avand in vedere toate tendintele si noile oferte care ar trebui sa redreseze piata IT - cloud computing, analytics/big data, digital, mobilitate si securitate - situatia actuala a pietei pare destul de pesimista; o anumita stagnare reiese din performanta celor mai multi lideri traditionali de pe piata de servicii IT, care au afisat pana acum venituri constante sau chiar mai mici pentru 2013, in lume si mai ales in ceea ce priveste... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 16:16
Tabletele vor inregistra o crestere importanta in 2014, iar Apple si Samsung vor domina in continuare piata terminalelor mobile, sustin reprezentantii eMag.
Mai mult, se va inregistra in continuare un avans al smartphone-urilor si vor exista multe inovatii in domeniu, precum telefoane cu ecrane curbate si aplicatii utile, au aratat reprezentantii eMag pentru Ziare.com.
Ce schimbari va aduce pe piata telefoanelor mobile anul 2014? Care vor fi
functiile-surpriza si inovatiile cu care producatorii vor vrea sa cucereasca piata
(ecrane curbate, recunoastere faciala, dispozitive cu doua ecrane etc.)?
In 2014, telefoanele vor fi mai subtiri si de aproape doua ori mai puternice. Ne asteptam sa vedem o crestere a numarului de telefoane cu ecrane curbate, precum si cel al telefoanelor cu ecrane FullHD.
Cum credeti ca se va schimba comportamentul utilizatorilor? Care vor fi produsele cu cea mai mare ascensiune (phablets, smartwatch-uri etc.)?
Ne asteptam ca tot mai multi ...citeste mai departe despre "Mobile 2014: Produsul care va cuceri piata IT - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Decembrie 2013, ora 10:56
Piata romaneasca de servicii IT a inregistrat, anul trecut, o crestere sensibila fata de 2011, ajungand la 506,62 milioane dolari, de la 481,8 milioane dolari in 2011, a declarat, intr-un interviu acordat Business24, Irina Socol, presedinte si director general SIVECO Romania.
SIVECO Romania detine 7,9% din piata locala de servicii IT, inregistrand o crestere semnificativa a valorii serviciilor livrate atat clientilor din tara cat si din strainatate.
Pe segmentul serviciilor de integrare de sisteme din Romania, SIVECO este principalul furnizor cu o cota de piata de 16,8%, iar pe segmentul "Training and Education Services" cota de piata a companiei este de 17,2%, in timp ce la categoria "Custom Application Development Services", cota este de 15,1%. Datele sunt furnizate de un studiu realizat de IDC.
Cum vedeti piata IT din Romania?
Piata IT romaneasca cunoaste un proces intens de maturizare, faptul ca veniturile provenite din servicii si produse software incep sa devine preponderente semnaland, in mod clar, acest lucru.
Ce a contribuit la aceste cote detinute de Siveco pe aceste segmente?
Prin natura core-business-ului sau, SIVECO Romania se concentreaza pe doua mari sub-segmente ale pietei de software, respectiv dezvoltarea de software si serviciile IT. Avand in vedere cerintele prioritare ale clientilor nationali si internationali pentru servicii de integrare software, am venit in intampinarea lor oferind acest tip de servicii. Expertiza dobandita in... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 16:34
Piata IT din Romania va creste in 2011-2012 in medie cu 7%, dupa un declin de 2,6% in 2010, remarcandu-se o crestere a interesului pentru investitii a jucatorilor de profil din China, Rusia si UE, potrivit unui studiu al firmei de cercetare poloneze PMR. "Piata IT isi revine usor.(...) Valoarea totala a pietei IT in 2010 a scazut cu 2,6%, la 831 milioane euro, insa declinul nu a fost la fel de semnificativ ca in urma cu un an. In general, in 2009-2010 criza economica din tara a afectat consumatorii privati si companiile, ceea ce a avut ca efect reducerea bugetelor pentru IT.
Cheltuiala publica pe partea de IT a scazut, desi posibilitatea de a atrage fonduri europene a devenit un factor menit sa reinvie o parte din proiectele IT din Romania", se arata in analiza PMR.
In 2010, au existat cateva cresteri de nisa si pe grupe de produse, inclusiv pe segmentele de laptopuri, servere, solutii de Business Intelligence si de management al relatiei cu clientii, software pentru securitate, fara a imbunatati situatia intregii piete."Cota de hardware in valoarea totala a pietei romanesti de IT a scazut semnificativ in 2009 si 2010, ceea ce se explica prin reducerea masiva a cheltuielilor IT.
Declinul vanzarilor hardware in 2009 si 2010 a afectat afacerile distribuitorilor si retailerilor IT. In acelasi timp, declinul cererii pe segmentul de hardware a determinat scaderea preturilor", sustin analistii PMR.In ceea ce priveste partea de retail, ca urmare a reducerii... mai mult
Luni, 14 Martie 2011, ora 16:57