Perpectiva oferita de piata europeana permite Rusiei sa majoreze pretul gazelor naturale livrate pe puietele de pe continent.
Fata de prognozele anterioare, pretul gazului rusesc ar putea creste cu 14% in tarile ne-membre ale UE si cu 4,6% in piata UE, au anuntat oficiali din Ministerul Dezvoltarii Economice de la Moscova, citati de agentia TASS.
Pretul gazelor naturale livrate catre fostele republici republici sovietice va creste de la 174 dolari/1000 mc la 199 de dolari, incepand cu luna urmatoare.
In acelasi timp, oficialii de la Moscova estimeaza ca pretul miei de metri cubi de gaze livrata pe piata europeana va ajunge la 250 de dolari in cursul acestui an.
In estimarile anterioare, oficialii Ministerului Dezvoltarii Economice prevazusera un pret de 239 de dolari la mia de metri cubi de gaz.
In primele opt luni ale acestui an, media de pret a gazelor rusesti livrate pe piata interna UE a fost de 238 de dolari/1000 mc, a apreciat directorul adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev.
UE reprezinta si una dintre cele mai importante piete pentru Gazprom, anul acesta cantitatea contractata ajungand la 158 miliarde mc de gaz. Alte 12 miliarde mc de gaz vor fi livrate pe pietele din fostele republici sovietice.
Pentru anul viitor, reprezenrantii Gazprom asteapta ca volumul de gaze exportate pe piata europeana sa creasca la 174,7 miliarde meteri cubi. mai mult
Luni, 26 Octombrie 2015, ora 10:21
Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" a semnat un Memorandum de Intelegere privind cooperarea in vederea aderarii la pietele integrate de energie electrica pentru ziua urmatoare din Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Polonia, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.
Memorandumul, care a fost semnat de reprezentanti ai autoritatilor nationale de reglementare, operatorilor de transport si sistem si ai operatorilor de piata/burselor de energie din Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Polonia si Romania, are ca scop dezvoltarea proiectului pentalateral de cuplare a pietelor, numit 5Market Market Coupling (5M MC), respectiv crearea unei piete de energie electrica pentru ziua urmatoare functionand in regim cuplat, ca parte a pietei interne europene unice.
Cuplarea pietelor nationale de energie electrica pe baza modelului tinta (Cuplare unica prin pret utilizata pentru tranzactionarea energiei electrice pe piata pentru ziua urmatoare si alocarea implicita a capacitatii de transport transfrontalier) va conduce la o abordare armonizata a organizarii pietei, o utilizare mai eficienta a capacitatilor de transport transfrontalier, o sporire a concurentei, preturi angro pentru energia electrica mai stabile si convergente, precum si o lichiditatea mai mare a pietei, de toate aceste avantaje urmand sa beneficieze si Romania.
Proiectul va fi dezvoltat in conformitate cu tintele europene si viitoarea legislatie UE, tinand cont in... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 08:34
Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, sustine ca Romania va avea o problema in aplicarea calendarului de reglementare a preturilor la energie electrica, daca va trebui sa alinieze costurile la nielul celor existente in Uniunea Europeana.
"Romania trebuie sa tina cont de foarte multi consumatori vulnerabili. Exista o foarte mare discrepanta, intre nivelul mediu incasat de o familie din Romania, comparativ cu o familie europeana", a declarat, joi, Havrilet, in cadrul unui eveniment organizat de catre Comisia Europeana.
La eveniment au participat reprezentanti ai institutiilor publice centrale, ai sectoarelor energetice de profil si ai asociatiilor producatorilor si consumatorilor. mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 12:24
Crearea unei piete interne ajuta la dezvoltarea economica, iar PIB-ul, la niveul european, ar putea creste cu 0,8% si s-ar putea economisi 13 miliarde de euro pe an, sustin reprezentantii Comisiei Europene.
Consumatorii din UE ar putea economisi pana la 13 miliarde de euro, pe an, daca ar alege cel mai ieftin furnizor de electricitate disponibil, conform estimarilor.
Pentru a finaliza piata interna a energiei a Uniunii Europene, Comisia Europeana prevede mai multe actiuni, care includ punerea in aplicare a legislatiei privind piata interna si asigurarea repsectarii normelor privind concurenta, dar si consolidarea pozitiei consumatorilor.
Preturile reglementate impiedica investitiile
Preturile reglementate pentru consumatorii finali impiedica investitiile. Ele impiedica intreprinderile sa intre pe piata si sa investeasca in noi modalitati de producere a energiei. Preturile reglementate la un nivel inferior costurilor duc la datorii care, in cele din urma, vor fi platite de contribuabili.
Mai mult, preturile stabilite prin interventia statului nu ofera consumatorilor cel mai bun raport calitate-pret. Ele risca sa ofere o impresie falsa de protectie si nu stimuleaza consumatorii sa examineze in mod activ optiuni mai bune, inclusiv serviciile privind eficienta energetica, atrag atentia reprezentantii CE.
Romania are un mix energetic echilibrat, in care gazul reprezinta 30%. In Romania, gazul are o pondere mai mare, fata de nivelul european.
In prezent,... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 10:55