Preturile locuintelor au inregistrat evolutie pozitiva si in ultima luna din 2020, dupa un plus de 1,2% in noiembrie, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Suma medie solicitata pentru un apartament la nivel national s-a majorat cu 1,5% pe parcursul lui decembrie, de la 1.351 la 1.371 de euro pe metru patrat util.
"In ciuda provocarilor ridicate de epidemia de COVID-19, pretentiile vanzatorilor au revenit pe o traiectorie ascendenta in ultima parte a anului trecut, acestea fiind, in momentul de fata, cu 2,2% mai mari comparativ cu inceputul lui 2020. Putem spune ca 2020 a fost un an bun pentru piata imobiliara. Cererea s-a mentinut la nivel ridicat in special in a doua jumatate a anului. Diferente anuale pozitive pot fi observate in toate cele sase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, in fruntea clasamentului scumpirilor situandu-se, si de data aceasta, Cluj-Napoca, in vreme ce Bucurestiul se afla la polul opus", arata Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
In Bucuresti, preturile locuintelor sunt pre crestere
In cel mai mare oras al tarii, preturile locuintelor au ajuns la o medie de 1.425 de euro pe metru patrat util in decembrie 2020, in crestere cu 1,8% fata de finele lui noiembrie (cand costau 1.400 de euro pe metru patrat).
Comparativ cu inceputul anului trecut, apartamentele din Capitala se situeaza la o diferenta de 0,8% (fata de o valoare de 1.413 euro pe metru patrat util). Tendintele de crestere consemnate pe cele doua... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 11:11
In prima luna a acestui an preturile apartamentelor noi si vechi au continuat sa creasca usor in comparatie cu cele inregistrate in ultima luna a anului trecut.
Tendinta de crestere resimtita in ianuarie 2018 a fost sustinuta "in mod exclusiv de segmentul locuintelor nou-construite, intrucat preturile apartamentelor vechi din marile centre regionale fie au stagnat, fie au consemnat scaderi. Acest fapt este o noutate deoarece pana in prezent apartamentele vechi au fost cele care au 'dat tonul' in materie de scumpiri", se arata intr-un comunicat Imobiliare.ro remis Ziare.com
In Bucuresti, pretul apartamentelor a crescut cu 0,64% in ianuarie 2018, de la 1.259 la 1.267 de euro pe metru patrat util, in timp ce pretul unui apartament vechi s-a mentinut constant la 1.187 de euro pe metru patrat. In cazul apartamentelor din noile ansambluri rezidentiale preturile au crescut cu 1,45%, de la 1.306 la 1.325 de euro pe metru patrat util.
In Brasov, "pretul mediu cerut de vanzatori a crescut usor in prima luna a anului, cu 0,2%, mai exact, de la 1.007 la 1.009 euro pe metru patrat util. In vreme ce apartamentele vechi din oras s-au ieftinit cu 0,2% (de la 1.011 la 1.009 euro pe metru patrat), cele nou-construite s-au scumpit cu 1,51%, ajungand astfel la un nivel de pret similar cu cele dintai, respectiv 1.009 euro pe metru patrat util (fata de 994 de euro pe metru patrat util) ", se mai arata in comunicatul citat.
Si la Cluj-Napoca pretul locuintelor noi a crescut usor, de... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 13:05
Cresterea economica a Romaniei si suplimentarea fondurilor pentru programul "Prima Casa" in 2014 readuc speranta pe piata imobiliara la inceput de an. Analistii ii tempereaza totusi pe cei mai optimisti, avertizand ca nu va exista un boom imobiliar, ci doar o "dezmortire" usoara a pietei.
"Piata imobiliara va avea o anumita crestere in 2014. Exista o revenire a acestei piete inca din 2013 care s-a bazat in special pe scaderea preturilor la achizitie si la inchiriere... Parera mea este insa ca bancile se vor orienta mai mult spre creditele de consum, pentru ca deja sunt foarte aglomerate cu creditele imobiliare. Creditele de consum sunt mult mai usor de manipulat si de manevrat la nivelul bancilor", a declarat pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.
Inca din 2013 asistam o revenire a pietei imobiliare, bazata in special pe scaderea preturilor locuintelor, atat pe piata vanzarilor, cat si pe piata inchirierilor.
BCR, cea mai mare banca din Romania, a anuntat ca soldul creditelor ipotecare acordate in moneda nationala a crescut de peste patru ori, pe parcursul anului 2013, astfel ca dupa o lunga perioada in care creditele in euro erau cele mai solicitate, au inceput sa devina o varianta atractiva si creditele ipotecare in lei.
Potrivit anlistilor contactati de Business24, anul 2014 poate fi mai bun decat precedentii dintr-un singur motiv, si anume relatia mult mai echilibrata si mai corecta dintre calitate si pret.
Cresterea creditului ipotecar, la... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 13:10
Chiar daca stiu ca tot ce voi spune in editorialul de saptamana aceasta va fi privit cu scepticism de autoritati, care cu siguranta ca nu se vor grabi sa schimbe lucrurile, vreau sa imi fac datoria fata de piata imobiliara, un domeniu pe care il cunosc foarte bine, datorita celor 17 ani de experienta pe care ii am.
Sunt constient ca nu voi putea schimba sistemul existent in Romania pentru acordarea oricarui tip de autorizatii, dar vreau sa prezint in randurile de mai jos o utopie, daca doriti. Dar o utopie care ar putea imbunatati semnificativ foarte multe aspecte ale pietei imobiliare, daca ar fi implementata de autoritati.
In Romania, nu exista nicio persoana interesata sa aduca o schimbare pozitiva in domeniul imobiliar, afirmatie pe care o sustin cu tarie. Desigur, exista si o exceptie: daca investitorul care doreste sa dezvolte un proiect contribuie cu "o atentie", atunci reuseste sa capteze atentia autoritatilor.
Mai mult, in functie de valoarea "atentiei" platite, autoritatile acorda favoruri direct proportionale. Daca nu acorzi o atentie, atunci iti poti cel putin teoretic lua adio de la investitia ta de milioane de euro, intrucat va trebui sa astepti multi ani pana ce vei putea construi si sunt sanse sa iti scada apetitul considerabil.
Din fericire insa, pentru cei ce doresc sa construiasca o casa pentru uz propriu, lucrurile culmea stau multmai bine, intrucat autorizatiile se obtin cat de cat intr-o perioada de timp acceptabila pentru marea... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 00:07
Din pacate, in toata istoria imobiliara post-decembrista din Romania au existat extrem de putini dezvoltatori imobiliari care au venit cu intentii bune si au ramas pe piata pastrand aceleasi standarde.
De-a lungul anilor au existat foarte multi dezvoltatori imobiliari de renume si talie mondiala care nu si-ar fi permis niciodata in tara lor natala sa duca la bun sfarsit o dezvoltare imobiliara altfel decat respectand sute si chiar mii de standarde.
Venind in Romania, marea majoritatea a acestor dezvoltatori a observat ca este loc si de mai bine, financiar vorbind, cu conditia sa faci lucrurile mai prost.
Au observat ca acest lucru se poate, in Romania, pentru ca piata este "fraiera" si suporta absolut orice. Cumparatorul suporta tot, pentru ca nu stie, agentiile imobiliare sunt neprofesioniste, le intereseaza numai castigurile imediate.
Din punctul meu de vedere, au existat doar doi dezvoltatori imobiliari pe piata, in ultimii 17 ani, care se pot mandri cu o atitudine impecabila, cu un mod de gandire extrem de profesionist, fapt care se regaseste si in activitatea lor de succes. De-a lungul anilor au continuat sa realizeze proiecte profitabile, care s-au vandut/inchiriat si au fost la mare cautare, in fiecare perioada in care acestia au dezvoltat.
Acesti doi dezvoltatori sunt un roman si un strain. Cel roman, Tantareanu, este, din punctul meu de vedere pionierul imobiliarelor rezidentiale din Romania.
A fost primul si a ramas singurul care a construit un... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 07:30
Piata imobiliara din Romania este unica, intrucat, spre deosebire de alte piete imobiliare evoluate, piata locala nu a oferit niciodata vreun fel de predictibilitate. Ba din contra, evolutia domeniul real estate din tara poate fi comparata cu dezvoltarea unui animal salbatic: nu stii ce va face, de la un minut sau altul.
In aceste conditii, sunt stupefiat de faptul ca marile agentii imobiliare si nu numai, in fiecare an, prezic viitorul cu o incapatanare impresionanta, chiar daca isi dau seama ca sansele sa "nimereasca adevarul" sunt extrem de mici, dupa cum a aratat trecutul ultimilor 17 ani.
"Situatia este diametral opusa in afara tarii"
In alte tari dezvoltate, unde exista o piata imobiliara cu traditie, ce ofera un grad ridicat de predictibilitate, poti gasi trenduri si poti face comparatii intre diverse zone. Piata este organizata in asa fel incat poti primi informatii precise despre orice imobil, agentul imobiliar avand acces la toate informatiile. Dar acest lucru se intampla doar in momentul in care toate agentiile imobilarele lucreaza impreuna pentru binele cumparatorului si nu una impotriva alteia, orientate numai si numai catre castig, cum se intampla in Romania.
O alta problema a pietei imobiliare din Romania este absenta unui raport de piata coerent si uniform. Aici, daca studiezi raportul intocmit de cinci agentii imobiliare, iti dai seama ca toate sunt diferite, parca spunand povestea unor pieti diferite, cand toate de fapt se refera la... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 10:00
Capitala detine 70% din volumul total tranzactionat in 2012 pe piata imobiliara, iar cele mai multe tranzactii au fost inregistrate in sectorul de birouri (62%), urmat de retail (30%) si de spatiile de depozitare si logistice (7%), potrivit reprezentantilor CBRE.
In semestrul al doilea al anului trecut, 98% din volumul total al tranzactiilor a fost inregistrat in Bucuresti, spre deosebire de primul semestru, cand toate tranzactiile au fost incheiate pentru proprietati aflate in provincie, potrivit raportului CBRE despre piata investitionala din Romania in semestrul doi din 2012.
"Proprietatile prime, inclusiv cele din provincie, vor ramane in continuare principalele tinte pentru investitori, insa este dificil de estimat nivelul noilor dezvoltari imobiliare ce vor fi livrate pe piata in urmatorii doi ani. In conditiile in care vanzatorii vor dori sa obtina in continuare randamente de 8% pentru cladiri de birouri, perfectarea tranzactiilor va fi ingreunata. De altfel, estimam ca randamentele prime vor creste cu 1% daca nu se imbunatatesc conditiile de finantare. Sectoarele de birouri si retail au dominat piata investitionala locala si ne asteptam ca in continuare sa reprezinte cel mai mare interes pentru investitori. Bucurestiul va atrage in continuare investitori pentru proiecte de birouri, in timp ce provincia este o tinta pentru dezvoltarea centrelor comerciale prime", a spus James Heyworth Dunne, Head of Capital Markets and Valuation Department CBRE Romania.... mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 15:11
Preturile pe piata imobiliara vor continua sa mai scada, apreciaza directorul portalului Imobiliare.ro, Adrian Erimescu, care a mai precizat ca pe segmentul spatiilor comerciale a aparut un nou fenomen.
Tendinta de scadere inregistrata pe piata imobiliara din perioada 2009-2010 va continua scada, apreciaza Erimescu, daca nu vor aparea factori perturbatori. Unul dintre acestia ar putea fi chiar programul guvernamental Prima Casa, crede directorul portalului, care a fost prezent la conferinta de lansare a proiectului SpatiiComerciale.ro, adresat in principal IMM-urilor.
Cum credeti ca vor evolua preturile pe piata imobiliara, in ceea ce priveste segmentul rezidential si cel al spatiilor comerciale?
In ceea ce priveste segmentul rezidential, toate semnele sunt ca tendinta aceasta de scadere va continua. Piata are tendinta de a se stabiliza incet incet si, daca nu mai apar alti factori perturbatori macroenomici sau politici, o sa avem un trend usor de scadere.
Modificarea Programului Prima Casa poate influenta piata, daca se va axa pe locuintele noi. Pe segmentul spatiilor comerciale nu avem inca informatii incat sa facem o estimare.
Pe segmentul spatiilor comerciale, a aparut un nou fenomen: noii chiriasi sunt firmele locale. In trecut, o banca era un client foarte solid, dar acum si la acest nivel pot aparea rezilieri de contracte. Prin urmare, tinta se muta catre companii locale.
In opinia dumneavoastra, ce credeti ca este mai eficient: sa cumperi sau... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 13:16
Valoarea tranzactiilor imobiliare va ajunge ajunge in acest an la 250-300 milioane de euro, potrivit estimarile DTZ Echinox, care si-a revizuit astfel in scadere prognoza de la inceputul anului, care indica o valoare de 400-450 milioane euro.
Revizuirea in scadere a estimarilor privind tranzactiile imobiliare a avut loc in urma rezultatelor de pe piata imobiliara inregistrate din primul semestru al acestui an. Reprezentantii DTZ Echinox se asteapta ca bancile sa aduca pe piata active de credite neperformante.
"Dupa un prim trimestru incurajator, cu tranzactii de 99 milioane de euro, piata romaneasca a investitiilor a inregistrat o scadere in trimestrul al doilea, cand tranzactiile au totalizat doar 25 milioane de euro. In acest trimestru a fost incheiata doar o tranzactie, respectiv achizitia a 100 de hectare de teren din fosta platforma Tractorul din Brasov. Aceasta tranzactie a ridicat valoarea tranzactiilor din primul semestru la 124 milioane de euro, in linie cu performantele inregistrate in aceeasi perioada din 2010 si 2011. Pe de alta parte, volumul este egal cu cel inregistrat in intreg anul 2009", se arata in cel mai recent raport realizat de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Capacitatea bancilor de imprumuta a ramas redusa in 2012, cu impact direct asupra activitatii de investitii. Conditiile de pe piata continua deci sa fie dificile pentru companiile care vor sa investeasca capital in Romania si pun presiune pe profiturile obtinute de... mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 16:07