Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu 17,5% in primele opt luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2012, ajungand la 530.314, a anuntat Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
Astfel, numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu peste 79.000 fata de aceeasi perioada a anului 2012, se arata intr-un comunicat al ANCPI.
La nivel national, in luna august, au fost inregistrate 67.571 tranzactii imobiliare, cu 6.595 mai putine fata de luna precedenta si cu 2.637 mai multe comparativ cu luna august 2012.
Cele mai multe tranzactii imobiliare in primele opt luni au fost inregistrate in Bucuresti - 37.544, Timis - 32.700 si Arad - 27.941, iar cele mai putine in Teleorman - 3.144, Bistrita-Nasaud - 4.221 si Gorj - 5.288.
In perioada ianuarie - august 2013, numarul operatiunilor de cadastru si carte funciara la nivel national a fost de peste 3,3 milioane, cu 329.437 mai mult fata de intervalul similar al anului trecut. Cele mai multe operatiuni de cadastru si carte funciara au fost inregistrate in Bucuresti - 219.777, Timis - 198.428, Cluj - 154.769. Cele mai putine operatiuni de cadastru si carte funciara au fost inregistrate in judetele Salaj - 31.756, Olt - 35.566 si Covasna - 35.625.
Judetele in care s-au inregistrat mai putine operatiuni de cadastru si carte funciara comparativ cu primele opt luni ale anului trecut sunt Mures, cu o diferenta de 32.021, Gorj, cu o diferenta de 646 si Arges, cu o diferenta de 578.... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 12:14
Romania nu a inregistrat nicio tranzactie imobiliara semnificativa in al doilea trimestru din acest an, dificultatile de obtinere a finantarii si perceptia investitorilor vizavi de gradul de risc al pietei locale contribuind la aceasta situatie.
Astfel, ca la finele lunii iunie, valoarea tranzactiilor imobiliare cu proprietati comerciale - birouri, spatii de retail, industriale - a ramas la 116 de milioane de euro, nivel inregistrat la sfarsitul lunii martie.
Trimestrul al doilea a fost si anul trecut sarac in tranzactii cu proprietati imobiliare, fiind inregistrat un volum de doar 25 de milioane de euro. La nivelul primului semestru, in acest an a fost consemnata o scadere de usoara, avand in vedere ca in perioada ianuarie-iunie 2012 valoarea tranzactiilor a fost de 123 milioane de euro.
Consultantii sunt optimisti in ceea ce priveste sectorul investitiilor imobiliare insa mai ales pentru sfarsitul anului.
"Sunt cateva tranzactii in curs, care se vor inchide probabil spre sfarsitul anului. Motivele pentru care nu s-au inchis tranzactii semnificative in trimestrul al doilea sunt cele clasice si arhicunoscute pentru aceasta perioada: mediul macroeconomic fragil, Romania vazuta ca o piata cu grad ridicat de risc, putini cumparatori activi, dificultatile de obtinere ale finantarilor bancare, diferente de pret semnificative intre asteptarile vanzatorilor si ofertele cumparatorilor, putine produse de investitii de calitate institutionala, rate de neocupare destul de... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 12:19
Cluj-Napoca este singurul oras din cele mai mari sase din tara unde preturile locuintelor au crescut in ultimele 12 luni, in conditiile in care in Constanta, Ploiesti, Timisoara, Brasov si Bucuresti proprietarii locuintelor din Bucuresti au scazut preturile cu pana la 4,2%.
Dupa ce in aprilie preturile cerute pentru apartamentele din intreaga tara s-au depreciat, inregistrandu-se o scadere de 2,4%, de la 953 la 935 de euro pe metru patrat, in luna mai piata rezidentiala a fost marcata de stabilitate. Astfel, la nivel national in luna mai a fost consemnata o apreciere usoara, de 0,3%, pana la 938 de euro pe metru patrat. Cu toate acestea, tendinta generala in marile orase ale tarii a fost, cu doua exceptii, una de scadere, se arata intr-un comunicat al portalului imobiliare.ro.
Pe primul loc in topul marilor orase in functie de ieftinirile consemnate pe segmentul rezidential in decurs de 12 luni se afla Constanta si Ploiesti, cu scaderi de 4,2% fata de 2012.
In Constanta preturile au coborat sub 900 de euro pe metru patrat, respectiv de la 906 la 868 de euro pe metru patrat.
Pe de alta parte, in Ploiesti pretul mediu se apropie de limita de 800 de euro, in conditiile in care acesta s-a redus de la 836 la 801 euro pe metru patrat.
In Capitala, pretentiile proprietarilor si dezvoltatorilor s-au redus cu 3,9% in ultimele 12 luni, la 1.096 de euro pe metru patrat, fata de 1.140 de euro pe metru patrat in aceeasi perioada a anului trecut.
Pe urmatorul loc se... mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 12:21
Capitala detine 70% din volumul total tranzactionat in 2012 pe piata imobiliara, iar cele mai multe tranzactii au fost inregistrate in sectorul de birouri (62%), urmat de retail (30%) si de spatiile de depozitare si logistice (7%), potrivit reprezentantilor CBRE.
In semestrul al doilea al anului trecut, 98% din volumul total al tranzactiilor a fost inregistrat in Bucuresti, spre deosebire de primul semestru, cand toate tranzactiile au fost incheiate pentru proprietati aflate in provincie, potrivit raportului CBRE despre piata investitionala din Romania in semestrul doi din 2012.
"Proprietatile prime, inclusiv cele din provincie, vor ramane in continuare principalele tinte pentru investitori, insa este dificil de estimat nivelul noilor dezvoltari imobiliare ce vor fi livrate pe piata in urmatorii doi ani. In conditiile in care vanzatorii vor dori sa obtina in continuare randamente de 8% pentru cladiri de birouri, perfectarea tranzactiilor va fi ingreunata. De altfel, estimam ca randamentele prime vor creste cu 1% daca nu se imbunatatesc conditiile de finantare. Sectoarele de birouri si retail au dominat piata investitionala locala si ne asteptam ca in continuare sa reprezinte cel mai mare interes pentru investitori. Bucurestiul va atrage in continuare investitori pentru proiecte de birouri, in timp ce provincia este o tinta pentru dezvoltarea centrelor comerciale prime", a spus James Heyworth Dunne, Head of Capital Markets and Valuation Department CBRE Romania.... mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 15:11
Apartamentele s-au ieftinit cu pana la 52% din martie 2008 pana in prezent, potrivit indicelui imobiliare.ro.
Un metru patrat util costa, in medie, 2.058 de euro inainte de valul de scaderi provocate de recesiune. In prezent, aceeasi unitate de suprafata poate fi achizitionata cu mai putin de 1.000 de euro, respectiv cu 986 de euro.
Marja de scadere este diferita insa atat in functie de fiecare oras in parte, cat si de diferitele categorii de locuinte. Imobiliare.ro prezinta o analiza a evolutiei preturilor in marile orase ale tarii, luand ca exemplu particular unitatile locative cu doua camere, acestea fiind cele mai cautate de catre cumparatori.
Bucuresti
In Capitala, indicele Imobiliare.ro indica o scadere de 49,5% a preturilor apartamentelor noi si vechi, de la un nivel maxim de 2.264 de euro pe metru patrat in martie 2008, pana la o valoare de 1.142 de euro pe metru patrat la finele lunii noiembrie 2012.
Pe anumite categorii de locuinte, marja de scadere a fost si mai mare decat atat.
Spre exemplu, daca in momentul de apogeu al pietei un apartament vechi cu doua camere costa, in medie, 123.039 de euro, astazi o locuinta similara, cu o suprafata utila medie de 52 de metri patrati, poate fi achizitionata cu aproximativ 57.299 de euro, adica cu 53% mai putin, reiese din datele centralizate de Imobiliare.ro.
Pe de alta parte, daca in 2008 un apartament nou-construit cu doua camere (cu o suprafata medie utila de 68 de metri patrati) avea un pret de... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 14:08
Valoarea tranzactiilor imobiliare va ajunge ajunge in acest an la 250-300 milioane de euro, potrivit estimarile DTZ Echinox, care si-a revizuit astfel in scadere prognoza de la inceputul anului, care indica o valoare de 400-450 milioane euro.
Revizuirea in scadere a estimarilor privind tranzactiile imobiliare a avut loc in urma rezultatelor de pe piata imobiliara inregistrate din primul semestru al acestui an. Reprezentantii DTZ Echinox se asteapta ca bancile sa aduca pe piata active de credite neperformante.
"Dupa un prim trimestru incurajator, cu tranzactii de 99 milioane de euro, piata romaneasca a investitiilor a inregistrat o scadere in trimestrul al doilea, cand tranzactiile au totalizat doar 25 milioane de euro. In acest trimestru a fost incheiata doar o tranzactie, respectiv achizitia a 100 de hectare de teren din fosta platforma Tractorul din Brasov. Aceasta tranzactie a ridicat valoarea tranzactiilor din primul semestru la 124 milioane de euro, in linie cu performantele inregistrate in aceeasi perioada din 2010 si 2011. Pe de alta parte, volumul este egal cu cel inregistrat in intreg anul 2009", se arata in cel mai recent raport realizat de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Capacitatea bancilor de imprumuta a ramas redusa in 2012, cu impact direct asupra activitatii de investitii. Conditiile de pe piata continua deci sa fie dificile pentru companiile care vor sa investeasca capital in Romania si pun presiune pe profiturile obtinute de... mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 16:07
INS a facut publice vineri noi date pe domeniul imobiliar. Conform raportului, volumul lucrarilor de constructii a crescut in februarie cu 13,4% fata de luna precedenta, lucrarile la cladiri rezidentiale crescand cu 10,7 procente.
Daca aceasta crestere are sau nu radacini adanci, despre lucrarile de dezvoltare ale Capitalei, programul de reabilitare termica si alte teme, a vorbit intr-un interviu pentru Business24, Dr. Ion Radu Zilisteanu.
Business24: In urma cu putin timp, declarati pentru Business24 ca piata imobiliara isi revine abia la 6-12 luni dupa ce isi revine economia. In acest context, reprezinta cresterea din februarie o revenire a pietei imobiliare sau o pura intamplare?
Dr. Ion Radu Zilisteanu:E o crestere sezoniera. Rapoartele INS-ului pe constructii pe ultimii patru ani, anii de criza, arata fluctuatii destul de importante, dar nu e in mod neaparat o tendinta. Au fost perioade cand au crescut, cand au scazut, dar la niveluri reduse fata de perioada anterior crizei.
Acesta e un comportament tipic pentru indicatorii care reactioneaza cu intarziere.
Acelasi raport mentioneaza si cresteri la constructiile ingineresti. Ce fel de constructii intra la acest capitol?
In general, poduri, ceea ce la CFR se numeau "lucrari de arta".
In urma cu cateva saptamani s-a votat bugetul Capitalei. Consilierii au decis taierea fondurilor pentru anumite investitii, dar au refuzat si proiecte importante precum autostrada suspendata. Cum considerati aceasta... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 13:16
Piata imobiliara din Bucuresti se afla intr-un impas. Numarul de apartamente scoase spre inchiriere sau la vanzare a scazut, nivelul chiriilor a variat foarte putin in ultimul an, iar apartamentele se ieftinesc pe zi ce trece, in timp ce Prima Casa nu mai are viata lunga.
"Ofertele noi de apartamente sunt putine, iar suma ceruta drept chirie este aproximativ aceeasi ca anul trecut, diferenta fiind de cativa euro la pretul mediu. Motivul din spatele acestei situatii este o oferta bogata si o cerere scazuta", a declarat doctor Ion Radu Zilisteanu pentru Business24.
Singurele modificari notabile se inregistreaza la apartamentele mari, de patru camere, unde nivelul chiriei este cu aproximativ 100 de euro mai mic decat media aceleasi perioade a anului trecut.
Business24: Nivelul mediu al chiriilor in ultimul an s-a modificat foarte putin, acesta variind cu 2-3 euro. De ce credeti ca s-a intamplat acest lucru?
Dr. Ion Radu Zilisteanu: In primul rand trebuie sa spunem ca piata chiriilor a fost alimentata de imobilele care au venit la oferta ca urmare a faptului ca proprietarii nu au mai putut obtine preturile dorite din vanzarea lor.
Pentru a nu le lasa neutilizate si, totodata, pentru a scapa de niste cheltuieli de intretinere, s-au hotarat sa le inchirieze.
Din ofertele existente pe piata chiriilor, numeroase sunt noi. Oferta de pe piata chiriilor e relativ ridicata si preturile au stagnat, din cauza unei cereri mult mai mici.
Credeti ca se va relua o... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:36
Au trecut doar doua luni din 2012 si avem deja trei cereri de insolventa in piata imobiliara, in randul dezvoltatorilor. Lista esecurilor va continua si in 2012, potrivit analistilor chestionati de Business24.
Alia Apartments a intrat oficial in insolventa, dupa ce judecatorii Tribunalului Bucuresti au acceptat cererea spaniolilor de la Alia Inmobiliaria.
Este cel de-al treilea ansamblu rezidential care intra in insolventa doar in acest an, dupa Laguna Residence si Citadella Titan, iar lista esecurilor in industria imobiliara va continua in 2012, potrivit analistilor.
La lansarea proiectului Alia Apartments, in 2010, dezbvoltatorii au anuntat ca 45% din cele 124 de apartamente sunt deja contractate. Cu toate acestea, vanzarile au inceput sa scada tot mai mult, astfel incat in 2011, au vandut doar 11 locuinte.
Inca un an de cumpana pentru dezvoltatori
Nu sunt insa singurii dezvoltatori loviti de criza imobiliara. Doar in ultimul an 10 ansambluri rezidentiale din Bucuresti au intrat in procedura insolventei, printre care amintim Asmita Gardens cu 800 de apartamente, Green Lake Residence cu 38 de vile si 118 apartamente sau Vitan Platinum Tower, cu 312 apartamente.
"Cereri de intrare in insolventa vom mai vedea pe parcursul anului 2012, deja avem cateva exemple", este de parere analistul imobiliar, Dr. Ioan Radu Zilisteanu.
Potrivit analistului imobiliar, in 2012 nu vor exista schimbari fundamentale pe piata imobiliara, ci mai curand o tendinta de... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 12:47