Cea mai importanta institutie financiara a Danemarcei din segmentul ipotecar, Banca Nykredit, trage un semnal de alarma privind posibila prabusire a pietei imobiliare din tara.
"Concret, exista pericolul ca danezii sa nu sesizeze riscul unei eventuale cresteri a dobanzilor din sistemul bancar, iar acest lucru ar atrage la un moment dat o scadere a pretului proprietatilor", crede analistul sef Tore Stramer, citat Bloomberg.
Dobanzi negative
Dobanda de referinta din Danemarca este mentinuta negativa de catre banca centrala din regat de aproape 4 ani, iar unii dintre bancheri, asa cum este si Thomas F. Borgen, director executiv al Danske Bank, permit subordonatilor sa lucreze plecand de la premisa ca, pana in 2018, nu vor interveni schimbari in politica monetara.
Mai mult, recenta decizie a Marii Britanii de a parasi blocul comunitar creste riscul ca dobanda de referinta de pe piata daneza sa ramana sub 0% pentru o perioada mai lunga.
Nicio alta tara din lume nu a mentinut o dobanda de referinta negativa pentru atat de mult timp, iar piata imobiliara din Danemarca are acum un aspect amenintator.
Preturi in crestere
In sectorul imobiliar din Danemarca, pretul apartamentelor este cu 5% mai mare decat la varful atins in 2006, inaintea crizei financiare globale.
Socul din 2009 a redus cu 30 de procente valoarea locuintelor, iar acest lucru da in continuare fiori analistilor.
"Trebuie sa ne amintim ca exista un risc real ca pretul locuintelor sa... mai mult
Vineri, 22 Iulie 2016, ora 15:01
Pentru a deveni proprietare, familiile trebuie sa faca un efort financiar mai mic in Danemarca, Germania si Portugalia, decat in Franta, Marea Britanie si in Polonia, unde cumpararea unei locuinte inghite mai multi ani de venituri, potrivit unui studiu publicat miercuri si citat de AFP.
In Danemarca, achizitionarea unei locuinte noi de 70 mp nu necesita decat 2,1 ani de venit mediu brut, fata de 3 ani in Germania si 3,1 ani in Portugalia, potrivit acestui al treilea studiu anual al cabinetului de consultanta Deloitte, care vizeaza piata imobiliara rezidentiala in 15 tari din Europa si in Israel.
In Belgia, Olanda, Irlanda, Spania si Austria, locuinta este inca relativ abordabila pentru ca achizitionarea ei necesita intre 3,6 si 5,6 ani de venit mediu brut. Dimpotriva, familiile trebuie sa investeasca 7,9 ani de venituri medii brute in Franta, 8,5 in Marea Britanie si 10,4 in Rusia, adica un efort financiar mult mai considerabil.
In Republica Ceha, Italia, Ungaria si Polonia, efortul financiar care trebuie depus este aproape la fel de consecvent, cu 7,2 pana la 7,4 ani de venituri.
Acest efort financiar 'nu pare sa fie corelat semnificativ cu nivelul de bogatie al tarii', comenteaza Deloitte.
De fapt, in tarile cu Produs Intern Brut (PIB) ridicat ca Italia, Marea Britanie si Franta, precum si in altele cu economie mai putin dezvoltata ca Republica Ceha, Ungaria si Polonia, el este cvasisimilar, mergand de la 7,2 la 8,5 ani de salariu mediu brut.
In ceea... mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 09:05
Piata imobiliara din Romania a devenit mai transparenta in ultimii doi ani, ocupand locul 32, din 81 de piete, in urcare cu cinci pozitii fata de 2008, intr-un raport intocmit de compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle, citat de Mediafax.Romania s-a mentinut astfel in categoria pietelor semitransparente, cu 2,68 puncte, pe o scara de la 1 la 5, unde 1 reprezinta maximul de claritate, iar 5 cea mai opaca piata, potrivit Indicelui de Transparenta Globala realizat de Jones Lang LaSalle.
Cele 81 de piete sunt impartite in cinci categorii, respectiv cu transparenta ridicata, transparente, semitransparente, transaparenta scazuta si opace. Dintre pietele analizate, Romania a inregistrat a sasea imbunatatire ca amploare raportat la anul 2008, de 0,26 puncte, la fel ca Germania si Irlanda.
Evolutii pozitive mai importante au fost inregistrate de Turcia (0,94 puncte), care a urcat 27 de pozitii, pe 36, urmata de Polonia, orasele din categoria a doua de transparenta din China, Portugalia, orasele din categoria trei din China si orasele de nivel doi din India, se arata in raport.
Orasele din Rusia, China si India sunt impartite fiecare in trei categorii de transparenta. Australia este cea mai transparenta piata la nivel mondial in 2010, urmata de Canada, Marea Britanie, Noua Zeelanda, Suedia, Statele Unite, Irlanda, Franta, Olanda, Germania, Belgia si Danemarca.
Aceste 12 state sunt singurele desemnate de specialistii Jones Lang LaSalle ca avand un grad ridicat de... mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 23:33