Editia din februarie a Indexului pietei locuintelor anunta o scadere dureroasa in lunile urmatoare din cauza coronavirusului.
Potrivit datele colectate inainte de 4 martie 2020, indexul pietei locuintelor arata un semn de blocaj.
Prin urmare, abia de luna viitoare se vor arata cele mai grave efecte ale temerilor de coronavirus.
Indicele pietei de locuinte Wells Fargo a dezvaluit o scadere in randul constructiilot si a potentialilor cumparatori de case noi.
Dar raportul, creat in asociere cu Asociatia Nationala a Constructorilor de case (NAHB), arata o imagine incompleta a efectului coronavirus.
Pe masura ce piata bursiera se prabuseste si potentialii cumparatori de locuinte isi fac griji cu privire la contractarea sau transmiterea coronavirusului, constructorii se asteapta la incetinirea vanzarilor.
Problemele lantului de aprovizionare legate de Pandemie perturba si piata locuintelor: In general, 21% dintre constructorii din sondaj raporteaza o perturbare a aprovizionarii din cauza preocuparilor de virus din alte tari, cum ar fi China.
Cu toate acestea, incidenta este mai mare (33%) in randul constructorilor care au raspuns la sondaj dupa 6 martie, ceea ce indica faptul ca aceasta este o problema emergenta.
Vanzarile de locuinte noi au scazut precipitat de la inceputul Marii Recesiuni din decembrie 2007.
Piata de locuinte nu a inceput sa se recupereze pana in vara anului 2011.
Agentii imobiliari aflati pe teren, pe mai multe piete cheie ale... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 14:39
25.000 de locuinte modulare vor fi construite, in urmatorii 5 ani, in Marea Britanie, de o companie detinuta de statul chinez, ca urmare a unui contract de asociere semnat intre dezvoltatorul imobiliar Your Housing Group si China National Building Material Company.
Afacerea are si girul guvernului de la Londra, investitorul chinez fiind obligat sa construiasca si 6 fabrici pentru realizarea panourilor modulare, in total creandu-se 1.000 de noi locuri de munca, informeaza The Telegraph. Valoarea totala a investitiei comune se ridica la 2,5 miliarde lire sterline.
Statisticile guvernamentale arata ca, pana in 2020, locuitorii din Regatul Unit vor avea nevoie de un milion de locuinte noi, anul trecut fiind marcat de o criza in constructia de case noi, cu doar 142.890 de locuinte ridicate, in loc de cifra de 200.000 anuntata initial.
Casele modulare au avantajul de a putea fi construite in diverse fabrici si apoi montate pe proprietatea cumparatorului, economisind timpul de executie a lucrarii si costurile finale. In prezent, in Marea Britanie se construiesc 15.000 de locuinte modulare in fiecare an.
Daca proiectul se va dovedi fezabil, alte 25.000 de case de acest tip vor putea fi introduse pe piata imobiliara in fiecare an, sustin partile implicate in afacere.
Primul experiment se va desfasura in ianuarie, in Liverpool. "Acest parteneriat va impulsiona livrarilre de locuinte noi catre populatie, beneficiind si de costuri reduse de intretinere prin introducerea... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2016, ora 20:50
Fondul Monetar International (FMI) a publicat miercuri noi date care arata ca in multe tari preturile caselor sunt mult peste mediile istorice iar accelerarea ritmului de crestere a pretului caselor a devenit una din principalele amenintari la adresa stabilitatii economice, transmite Financial Times.
Pentru a se asigura ca ciclurile de genul boom-to-bust sunt identificate si evitate inainte de declansarea unei noi crize financiare, Fondul Monetar International a inceput sa publice analize ale pietelor imobiliare din intreaga lume. In acest sens, FMI a lansat un nou website intitulat Global Housing Watch care va realiza comparatii intre pretul mediu al caselor in diferite tari, precum si intre pretul caselor si venituri si chirii.
"Preturile caselor raman mult peste mediile istorice pentru majoritatea tarilor in relatie cu venituri si chirii", a declarat adjunctul directorului general al FMI, Min Zhu. "Acest lucru este valabil de exemplu in Australia, Belgia, Canada, Norvegia si Suedia", a adaugat Zhu.
In urma recesiunii mondiale, bancile centrale din intreaga lume au coborat dobanzile la nivel record, astfel ca pretul caselor a atins un nivel care, potrivit FMI, reprezinta un pericol pentru economiile din intreaga lume, inclusiv Hong Kong si Israel. De exemplu, in Canada pretul caselor este cu 33% peste media istorica in raport cu veniturile si cu 87% peste medie in relatie cu chiriile. In Marea Britanie cifra este cu 27% peste medie in raport cu veniturile si cu... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 12:36
Explozia bulei imobiliare chineze abia a inceput, iar statul asiatic a inceput sa simta "durerile" cu care s-au confruntat americanii in ultimii 5 ani, a precizat Jim Chanos, presedintele fondului de hedging Kynikos Associates.
Economia Chinei a cunoscut o scadere, in timp ce politicienii incearca sa previna un eventual colaps al economiei asiatice. Chanos nu crede intr-o prabusire iminenta, de aceea spune ca investitorii nu trebuie sa tina cont de ceea ce se intampla, potrivit CNBC.
"China va supravietui tuturor acestor intemperii. Nu este nicidecum sfarsitul Regatului Mijlociu. Ei au o bula imobiliara si sunt nevoiti sa treaca prin asta", a mai adaugat specialistul.
"Nu spun ca statul chinez se va "topi" ca societate, insa vor avea o problema reala in privinta creditelor. China se va confrunta cu o problema in sectorul care are cel mai mare impact asupra economiei", spune Chanos.
Saptamana trecuta, China a anuntat reducerea rezervelor minime obligatorii pentru bancile sale, o masura stimulativa pentru a se asigura ca fluxurile de capital vor continua.
In opinia lui Chanos, problema cea mai mare cu care se confrunta statul asiatic este legata de industria de constructii, acesta oferind exemplul unui dezvoltator imobiliar care a pierdut recent 2 miliarde de yuani, echivalentul a 314 milioane de dolari.
Potrivit acestuia, trendul va continua, avand in vedere faptul ca industria imobiliara a scazut cu 40% in luna septemebrie.
"Piata s-a oprit, de aceea... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 11:10
Cu o populatie de 3,4 milioane de locuitori, in continua crestere, Berlin a devenit un oras atragator pentru investitorii imobiliari.
Piata imobiliara din Berlin ofera oportunitati de business investitorilor care doresc sa inchirieze imobile, o afacere sigura, potrivit expertilor din cadrul Cluttons Resorts, unul din cei mai importanti dezvoltatori din Berlin, scrie The Independent.
Piata chiriilor din Berlin este puternic dezvoltata, dovada fiind faptul ca doar 16% din berlinezi sunt proprietarii locuintelor in care traiesc, comparativ cu 45% la nivelul intregii tari sau comparativ cu Anglia, unde 70% dintre englezi sunt proprietarii locuintelor.
Proprietarii de locuinte din Germania, obtin un randament mediu de inchiriere de 6-7%, ceea ce inseamna ca in 15 ani investitia initiala este acoperita, potrivit celui mai mare agent imobiliar din Germania, Engel & Volkers.
Proprietatile din Berlin sunt atractive pentru cumparatori, indicand ca un numar mare de investitori straini, in special chinezi si englezi, vor sa cumpere locuinte in oras.
Berlin are un ritm de constructie de 5.000 de locuinte pe an, care nu este suficient pentru a acoperi nevoile pietei, fapt ce determina o presiune asupra preturilor chiriei.
Preturile din Berlin sunt mult mai mici decat cele din Londra si Paris, chiar in cele mai bune zone ale orasului. Acestea sunt calculate pe metru patrat, ceea ce face comparatiile dificil de realizat, insa chiar si in centru, preturile sar rar de... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 08:01
Cum piata imobiliara din China nu da nici un semn de crestere, multe companii din acest sector apeleaza la masuri creative pentru a convinge oamenii sa cumpere proprietati. Printre promotiile inovative se numara oferirea de mici cadouri precum iPhone-uri sau masini de lux la achizitionarea unui imobil.
Promotiile la imobiliare reprezinta reactia disperata a companiilor ce activeaza in acest sector, scrie CNN.
Octombrie s-a dovedit cea mai proasta perioada pentru piata imobiliara chineza, preturile caselor inregistrand o scadere in 33 din cele 70 de orase importante ale Chinei, precum Shanghai, Wenzhou, Shenzhen sau Guangzhou, potrivit datelor unui raport publicat vineri de Biroul National de Statistica.
In Zhejiang, provincia de est a Chinei, si in special in cel mai important oras al zonei, Wenzhou, preturile proprietatilor au scazut cu 4,4% comparativ cu Beijing, unde au scazut cu 0,5% si Shanghai cu o scadere de 0,2%. Aceste date se traduc printr-o lovitura semnificativa adusa dezvoltatorilor imobiliari care au inregistrat ani de-a randul cresteri in aceasta zona a Chinei.
Un BMW gratuit la achizitionarea unei locuinte
Pentru ca perspectivele nu sunt deloc imbucuratoare, companiile au fost fortate sa gaseasca solutii creative la aceasta problema. Astfel, o companie a reusit sa atraga 130 de cumparatori pentru proprietatile sale in doar doua saptamani, promovand o oferta inedita: un BMW gratuit primilor 150 de cumparatori.
Referitor la aceasta promotie,... mai mult
Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 09:00
In timp ce SUA risca sa intre in incapacitate de plata, China a urcat rapid in topul celor mai puternice economii din lume. Cu toate acestea, cele doua state au ceva in comun: problemele din sistemul economic. Iata care sunt "bolile" de care sufera economia chineza:Prima problema a Chinei este legata de concurenta preturilor.
Bazandu-se pe produse ieftine si de proasta calitate, China a inceput sa piarda investitii in segmentele de productie, la fel ca si SUA.
Alternativa ar fi directia spre inovatie si calitate, astfel incat sa scape de eticheta marfurilor proaste.
Cea de-a doua mare problema cu care se confrunta statul chinez este iresponsabilitatea fiscala.
Statul chinez are o mare problema cu datoriile atrase de municipalitati, care au depasit nivelul de 30% din PIB, informeaza ZF.
Premierul Wen Jibao spune ca nivelul datoriilor este sub control.
O a treia problema a statului chinez si poate una din cele mai grave este situatia din piata imobiliara.
Ponderea investitiilor chineze in sectorul constructiilor a crescut de la 6% din PIB in anii '90 pana la 13% din PIB in 2010.
Analistii internationali sunt de parere ca economia chineza este alimentata de piata rezidentiala si nu de investitii. mai mult
Sambata, 23 Iulie 2011, ora 01:21
Dupa cum dovedeste experienta, crizele financiare si economice au ca preludiu sau chiar ca factor declansator perturbatii majore in sectorul imobiliar. Si actuala criza financiara si economica la nivel international probeaza experienta.Faptul nu trebuie deloc sa mire. Sectorul imobiliar este practic terenul tuturor promisiunilor populiste de sorginte politica si electorala si se afla printre primele care cedeaza la confruntarile cu realitatea.
Dar, mai ales, imobiliarul este segmentul economic in care se manifesta cel mai acut lacomia, inclinatia speculativa si apetitul pentru profit lejer al celei mai agresive componente a capitalului actual, respectiv cea financiar-bancara.
Ravagiile facute de capitalul financiar-bancar in sectorul imobiliar sunt imense si ies la suprafata primele. Pentru a evidentia dimensiunea acestor ravagii este de ajuns a arata ca, in sistemul imobiliar, exista un singur platitor (beneficiarul) si vreo sapte-opt intermediari care pretind profituri colosale (agentul imobiliar, asa-numitul dezvoltator, proprietarul terenului, constructorul, banca finantatoare, asiguratorul si, in multe tari, brokerul de ipoteci, speculatorul de titluri ipotecare, speculatorul de contracte la termen pe ipoteci etc.).
Bietul beneficiar platitor nici nu mai stie cine il vlaguieste, pe cine achita si pe cine poate sa traga la raspundere.
Cert este doar ca, daca o cat de mica divergenta se produce de la scenariul programat (o crestere a dobanzilor, o schimbare in... mai mult
Luni, 18 Iulie 2011, ora 00:02
Piata imobiliara din Romania a devenit mai transparenta in ultimii doi ani, ocupand locul 32, din 81 de piete, in urcare cu cinci pozitii fata de 2008, intr-un raport intocmit de compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle, citat de Mediafax.Romania s-a mentinut astfel in categoria pietelor semitransparente, cu 2,68 puncte, pe o scara de la 1 la 5, unde 1 reprezinta maximul de claritate, iar 5 cea mai opaca piata, potrivit Indicelui de Transparenta Globala realizat de Jones Lang LaSalle.
Cele 81 de piete sunt impartite in cinci categorii, respectiv cu transparenta ridicata, transparente, semitransparente, transaparenta scazuta si opace. Dintre pietele analizate, Romania a inregistrat a sasea imbunatatire ca amploare raportat la anul 2008, de 0,26 puncte, la fel ca Germania si Irlanda.
Evolutii pozitive mai importante au fost inregistrate de Turcia (0,94 puncte), care a urcat 27 de pozitii, pe 36, urmata de Polonia, orasele din categoria a doua de transparenta din China, Portugalia, orasele din categoria trei din China si orasele de nivel doi din India, se arata in raport.
Orasele din Rusia, China si India sunt impartite fiecare in trei categorii de transparenta. Australia este cea mai transparenta piata la nivel mondial in 2010, urmata de Canada, Marea Britanie, Noua Zeelanda, Suedia, Statele Unite, Irlanda, Franta, Olanda, Germania, Belgia si Danemarca.
Aceste 12 state sunt singurele desemnate de specialistii Jones Lang LaSalle ca avand un grad ridicat de... mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 23:33