Se pare ca luna noiembrie a anului curent a adus un numar semnificativ de vanzari pe piata imobiliara din Romania. Astfel ca, potrivit cifrelor publicate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), un numar de 48.360 de imobile - case, apartamente, terenuri - au fost vandute la nivelul intregii tari in luna noiembrie 2019.
Asta inseamna, cu 1.847 mai multe decat numarul imobilelor vandute in aceeasi luna a anului 2018. In luna noiembrie 2019, au fost inregistrate cele mai multe vanzari de imobile, astfel in Bucuresti s-a inregistrat un numar de 8.190 vanzari de imobile, in Ilfov un numar de 4.169 si in Brasov un numar de 3.136.
In ceea ce priveste operatiunile de ipotecare, la nivel national, in luna noiembrie 2019, s-a inregistrat o crestere fata de luna noiembrie 2018. Cele mai multe operatiuni de ipotecare s-au inregistrat in Bucuresti, adica un numar de 7.529, urmat de judetul Ilfov, cu un numar de 3.069 si Timis, cu un numar de 1.659. (informatii preluate din bursa.ro)
Facilitatile introduse pentru dezvoltatori au incurajat investitiile pentru locuinte noi. Este surprinzator interesul in ceea ce priveste achizitionarea de catre cetateni, a apartamentelor vechi.
Iata ce a declarat Bogdan Cosmin IVAN, Secretar General, Asociatia Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - URBANIS, in cadrul Dezbaterii Salonul Imobiliar - Perspective si tendinte pentru 2020:
"S-a reusit, dupa ani de de eforturi, ca TVA sa scada la 5 la suta pentru... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 15:23
Inca de la inceputul anului 2018, analistii pietei imobiliare sustineau faptul ca apartamentele din Romania vor continua sa se scumpeasca, asa cum s-a intamplat si in anul precedent.
In acea perioada, cele mai scumpe erau apartamentele din Cluj, pretul acestora crescand cu 16,6% fata de toamna anului 2016 si cu 46,9% fata de toamna anului 2014. Se prognoza chiar ca scumpirea apartamentelor ar putea provoca un nou boom.
Fenomenul de scumpire s-a produs si in capitala Romaniei, Bucuresti, preturile apartamentelor din acest oras fiind cu peste 11% mai mari fata de toamna anului trecut.
In ceea ce priveste zonele mai scumpe, se pot enumera Kiseleff (2.600 euro/mp), Herastrau-Nordului (2.370 euro/mp) si Dorobanti-Floreasca (1.970 euro/mp), pretul unui metro patrat util fiind de aproximativ 1.230 de euro.
De asemenea, pe clasamentul oraselor cu cele mai scumpe apartamente se afla si Timisoara (1.133 euro/mp), Constanta (1.083 euro/mp), Craiova (1.020 euro/mp), Brasov (1000 euro/mp) si Iasi (970 euro/mp).
Potrivit celor de la Flatfy, in ianuarie, pretul apartamentelor noi a crescut de la 1.310 euro pe metru patrat util la 1.327 de euro, acesta inregistrand o majorare de 1,50%. In cazul locuintelor vechi, pretul acestora s-a mentinut la valoarea de 1.188 de euro.
Pentru luna februarie, preturile apartamentelor noi a crescut din nou, de aceasta data la 1.371 de euro pe un metro patrat util, pretul locuintelor vechi crescand la 1.204 euro.
In luna martie s-a... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 10:02
Costurile mai mari pentru creditul prin programul "Prima Casa" in lei au determinat persoanele care vor sa cumpere locuinte sa caute oferte mai ieftine, astfel ca proprietarii au fost nevoiti sa mai lase din pret, scaderea ajungand la 4% in septembrie.
"Dupa o vara plina de incertitudini care au planat in jurul programului guvernamental , in luna septembrie 2013 preturile apartamentelor din Bucuresti au scazut cu pana la 4% fata de acelasi interval din 2012, pe fondul unei oferte mai mari cu peste 15% fata de anul trecut", potrivit raportului de monitorizare imobiliara realizat de portalul imobiliar AnunturiParticulari.ro.
Reprezentantii portalului mentioneaza ca in vara acestui an multi romani au fost nevoiti sa amane decizia de achizitie a unei locuinte deoarece situtia privind continuarea programului "Prima Casa" era incerta.
"Dupa ce s-a clarificat ca programul va continua, atat proprietarii, cat si clientii au fost nevoiti sa se adapteze noilor conditii. Costurile mai mari pentru creditul prin program a determinat persoanele care voiau sa cumpere locuinte, sa caute apartamente mai ieftine, iar proprietarii s-au vazut nevoiti sa mai lase din pret", se mentioneaza intr-un comunicat.
Potrivit calculelor realizate de AnunturiParticulari.ro pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate in presa scrisa si pe Internet, preturile medii solicitate de proprietari pentru garsonierele si apartamentele cu 2 camere au inregistrat cele mai importante ajustari din... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 13:35
Proprietarii au redus chiriile la apartamentele din Bucuresti cu pana la 4% in luna august, in conditiile in care in acest interval pe piata au fost scoase la inchiriere cu 10% mai multe locuinte, potrivit raportul lunar de monitorizare realizat de AnunturiParticulari.ro.
Astfel, in luna august, pe piata inchirierilor s-au inregistrat 2.889 de oferte noi, ceea ce reprezinta o crestere de 10,6% fata de aceeasi perioada din 2012. Asadar, luna trecuta cele mai multe oferte noi au venit din partea proprietarilor de apartamente cu 2 camere - 1.219 oferte.
Tot in luna august circa 1.043 de bucuresteni au scos la inchiriere garsonierele. In cazul locuintelor cu 3 camere, numarul ofertelor noi a fost de 513, in timp ce pe segmentul apartamentelor cu 4 camere numarul ofertelor a fost de 114 unitati.
In luna august 2013, chiriile medii solicitate de proprietari au fost mai mici decat in luna precedenta pe toate categoriile de apartamente. Cea mai mare reducere din ultima luna, dar si din ultimul an, a fost aplicata de proprietarii apartamentelor cu 2 camere, care au cerut in luna august 2013 o chirie de 308 euro, cu 4% mai putin decat in iulie 2013 sau august 2012.
Potrivit raportului AnunturiParticulari.ro, in august 2013 chiriasii puteau plati 222 de euro pentru o garsoniera, ceea ce insemna o ajustare de 1% fata de luna precedenta, si o reducere de 2% fata de aceeasi perioada din 2012.
In ceea ce priveste chiria medie pentru un apartament cu 3 camere, in august... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 11:10
Tranzactiile de inchiriere de spatii de birouri din Bucuresti au totalizat in primul trimestru circa 60.000 metri patrati, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor firmei The Advisers / Knight Frank, care a intermediat o treime din contracte.
Zonele care au inregistrat un interes crescut din partea companiilor sunt CBD (Central Business District) si centru-vest, reprezentand 39% din suprafata totala tranzactionata, transmite Mediafax.
Printre cele mai importante tranzactii in aceste zone se regasesc cele incheiate in cladirea Charles de Gaulle Plaza, reprezentata exclusiv de compania de consultanta The Advisers/Knight Frank. Generali, Lafarge si Tenaris au inchiriat in total 8.400 de metri patrati in imobilul de langa Parcul Herastrau.
Cererea in zona central-vestica s-a concentrat in special in cladirile de birouri livrate recent, precum AFI Park 1, sau aflate in constructie, precum Green Gate.
Din totalul tranzactiilor incheiate pe piata, ponderea cea mai mare a fost inregistrata de tranzactiile de relocare si de intrari noi pe piata (54%), urmate de tranzactiile de renegociere (37%).
In ceea ce priveste livrarile in primul trimestru, au fost finalizate proiecte de aproximativ 71.000 metri patrati suprafata inchiriabila, inclusiv proiectul Sky Tower (57.000 metri patrati), din zona Floreasca, si cladirea H5 din West Gate Park (14.000 metri patrati), din vestul capitalei.
Inchirierea spatiilor de birouri va ramane in... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 12:10
Capitala detine 70% din volumul total tranzactionat in 2012 pe piata imobiliara, iar cele mai multe tranzactii au fost inregistrate in sectorul de birouri (62%), urmat de retail (30%) si de spatiile de depozitare si logistice (7%), potrivit reprezentantilor CBRE.
In semestrul al doilea al anului trecut, 98% din volumul total al tranzactiilor a fost inregistrat in Bucuresti, spre deosebire de primul semestru, cand toate tranzactiile au fost incheiate pentru proprietati aflate in provincie, potrivit raportului CBRE despre piata investitionala din Romania in semestrul doi din 2012.
"Proprietatile prime, inclusiv cele din provincie, vor ramane in continuare principalele tinte pentru investitori, insa este dificil de estimat nivelul noilor dezvoltari imobiliare ce vor fi livrate pe piata in urmatorii doi ani. In conditiile in care vanzatorii vor dori sa obtina in continuare randamente de 8% pentru cladiri de birouri, perfectarea tranzactiilor va fi ingreunata. De altfel, estimam ca randamentele prime vor creste cu 1% daca nu se imbunatatesc conditiile de finantare. Sectoarele de birouri si retail au dominat piata investitionala locala si ne asteptam ca in continuare sa reprezinte cel mai mare interes pentru investitori. Bucurestiul va atrage in continuare investitori pentru proiecte de birouri, in timp ce provincia este o tinta pentru dezvoltarea centrelor comerciale prime", a spus James Heyworth Dunne, Head of Capital Markets and Valuation Department CBRE Romania.... mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 15:11
Piata imobiliara actuala se caracterizeaza prin diferente semnificative intre asteptarile financiare ale vanzatorilor si cele ale cumparatorilor.
Aceste diferente se estompeaza insa pe masura ce o proprietate ramane mai mult timp in piata, conform unui studiu al portalului imobiliare.ro.
Pe segmentul locuintelor cu doua camere construite intre 1978 si 2000, cel mai bine conectati la asteptarile cumparatorilor sunt proprietarii din zona Gorjului - Apusului.
In aceasta zona, pretul mediu pentru ofertele iesite din piata in ultimele trei luni a fost de 53.000 de euro, iar valoarea medie de listare a unitatilor locative disponibile inca spre vanzare la inceputul lui septembrie era foarte apropiata, respectiv 53.750 de euro. In aceasta zona, ofertele scoase de pe portal in ultimele trei luni au consemnat o scadere de 5%, in timp ce anunturile active la inceputul lui septembrie inregistrasera o ieftinire de 2%.
Pe locul al doilea se situeaza zona Unirii, unde pretul mediu cerut pentru ofertele active la inceputul lunii septembrie era de 114.900 de euro. Diferenta fata de ofertele retrase din piata in ultimele trei luni - la un nivel de 110.000 de euro - este, in acest caz, de aproximativ 4%.
In ultimele trei luni, locuintele din Unirii au inregistrat o ajustare medie de pret de 7% pana a ajunge la un nivel interesant pentru cumparatori, in vreme ce unitatile disponibile inca spre vanzare consemnasera un declin de doar 3%.
In cartierul Iancului s-a inregistrat... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 16:05
Vara isi pune amprenta pe sectorul imobiliar. Preturile si oferta de apartamente a inregistrat scaderi semnificative.
Atat pe un interval de sase luni, cat si comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut - respectiv luna iunie 2011, preturile medii solicitate de proprietari au cunoscut o usoara scadere pe toata linia, indiferent de tipul de unitate.
Astfel, potrvit datelor publicate de anunturiparticulari.ro, pretul mediu solicitat pentru o garsoniera situata in Bucuresti a ajuns in luna iunie la aproximativ 35.700 euro, cu 5% mai putin fata de pretul solicitat de proprietari pentru acelasi tip de unitate in prima luna a lui 2012, cand media ajungea la 37.510 euro. O diferenta similara observam si fata de luna iunie a anului trecut, cand pretul mediu se invartea in jurul valorii de 37.600 euro.
O situatie similara constatam si in cazul apartamentelor de doua camere. Aici, pretul mediu in luna iunie 2012 a trecut cu putin peste pragul de 55.500 euro, in scadere cu 4% fata de luna ianuarie, de la aproximativ 57.750 euro. O scadere si mai accentuata observam pe un interval de 12 luni, variatia de pret fiind de -6%, de la 59.380 euro.
Din ianuarie 2012 si pana in prezent, apartamentele de trei camere au trecut sub pretul de 80.000 euro, ajungand in iunie la 76.490 euro, in scadere cu 5% fata de prima luna a acestui an. De altfel, o diferenta similara se pastreaza si daca ne raportam la intervalul similar al anului trecut, respectiv luna iunie 2011, cand pretul... mai mult
Luni, 02 Iulie 2012, ora 12:31
Ritmul de scadere a preturilor locuintelor din Bucuresti a incetinit semnificativ in acest an, la 3-5% fata de 2010, comparativ cu 16% in perioada 2009-2010, potrivit unui raport al portalului imobiliar Imopedia.ro.
Conform datelor centralizate de Imopedia.ro, cele mai mari scaderi din acest an le-au inregistrat apartamentele din sudul si vestul Capitalei, unde pretul garsonierelor a scazut cu 5%, iar cel al apartamentelor, cu 4%.
Cele mai ieftine garsoniere se gasesc in sudul Capitalei, unde o garsoniera este scoasa la vanzare la 35.800 de euro. Tot in aceasta zona se afla si cele mai ieftine apartamente de 2 sau 3 camere din Bucuresti. Apartamentele de 2 camere se vand cu 50.200 de euro, iar cele de 3 camere cu 65.900 de euro. In anul 2009, acelasi tip de apartamente se vindea cu 58.300 de euro - 2 camere, respectiv 76.000 de euro - 3 camere.
Situatia este similara in vestul Capitalei, unde pretul unei garsoniere a coborat la 36.200 de euro, de la 38.100 de euro in 2010, respectiv 43.200 de euro in 2009. Si apartamentele din aceasta zona sunt printre cele mai ieftine din Bucuresti, in conditiile in care un apartament cu doua camere costa 55.200 euro si unul de trei camere 67.900 euro.
Cele mai mici scaderi de preturi le-au inregistrat apartamentele de 2 si 3 camere
Pe de alta parte, cele mai mici scaderi de preturi din 2011 le-au inregistrat apartamentele de 2 si de 3 camere din zonele rezidentiale. Acestea au coborat cu 2% si au ramas cele mai scumpe din... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 11:57