Apetit pentru achizitiile de cladiri de birouri si parcuri industriale, mai putine birouri inchiriate si centre comerciale cu deschideri amanate, asa ar putea fi rezumat primul trimestru din acest an pentru piata de real estate din Romania, potrivit raportului trimestrial al CBRE, liderul pietei de consultanta imobiliara.
Investment: Apetit pentru achizitiile de birouri si spatii industriale
Volumul total al investitiilor imobiliare in primele trei luni din 2020 a fost de 120,9 milioane de euro, dintre care 85% au fost achizitii de birouri si spatii industriale, arata datele CBRE Research. Cea mai mare tranzactie pe piata de birouri a fost achizitia de catre Globalworth a 50% din actiunile proiectului Renault Bucharest Connected din vestul Bucurestiului, in timp ce pe sectorul industrial tranzactia record a trimestrului a fost reprezentata de achizitia Equest Logistic Park de catre CTP pentru suma de 30 de milioane de euro.
"Investitorii romani au continuat sa fie activi si in acest an, cu o valoare medie a achizitiei de 7,5 milioane de euro si cu o cota de piata de 19% din totalul tranzactiilor. In continuare, desi mai multe tranzactii aflate in derulare ar putea fi intarziate, estimam ca sectorul birourilor ramane cel mai activ, insa surprize placute ar putea veni si din piata spatiilor industriale, unde observam un apetit ridicat", a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE Romania.
Yieldurile au ramas stabile pe sectorul spatiilor de birouri... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 17:27
Aproape 70% dintre proprietarii si chiriasii din piata spatiilor de birouri considera ca epidemia de Covid-19 va continua sa le afecteze activitatea pe tot parcursul acestui an, primele semne de recuperare fiind asteptate incepand cu 2021, potrivit unui studiu realizat de Colliers International in randul a 60 de proprietari si peste 100 de chiriasi.
In timp ce majoritatea chiriasilor se asteapta ca angajatii lor sa revina la birou pana in toamna, reprezentantii pietei de birouri isi fac griji ca impactul crizei epidemiologice pe piata imobiliara va fi cel putin similar cu criza financiara din 2009. Studiul Colliers International face parte dintr-o analiza ampla asupra pietei imobiliare in ansamblu, bazata pe informatii relevante ale factorilor de decizie din toate segmentele de piata, care vor fi prezentate in perioada urmatoare.
92% dintre chiriasi se asteapta sa revina la birou cel tarziu in vara acestui an
Un sfert dintre chiriasi se asteapta sa isi reia activitatea la birou chiar din luna mai, in timp ce 67% cred ca acest lucru se va intampla pe perioada verii, potrivit studiului Colliers International realizat in randul chiriasilor, dintre care aproape 30% reprezinta companii cu peste 1.000 de angajati, avand relevanta in piata de spatii de birouri.
Aproximativ 55% dintre ei se confrunta deja cu un impact negativ sau oarecum negativ asupra activitatii pe fondul epidemiei de Covid-19, cei care sunt activi in domenii precum medical, comert cu amanuntul si... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 16:51
Piata imobiliara a inregistrat o evolutie spectaculoasa in 2017, cu volume record de activitate in sectorul industrial si cel de birouri.
Nivelul chiriilor a fost in general stabil, cu usoare cresteri in piata spatiilor comerciale si segmentul industrial, in timp ce preturile rezidentiale s-au apreciat in medie cu 10%, conform unui raport de specialitate, remis, joi, AGERPRES.
Segmentul industrial si logistic a inregistrat volume record de livrari si cerere la nivel national, 2017 devenind varful evolutiei pietei de pana acum. A fost finalizat un stoc speculativ nou de 500.000 metri patrati (mp), in crestere cu 42% fata de anul precedent, dezvoltatorii internationali (CTP Invest, WDP, P3, Logicor, Zacaria Group, Globalworth) raspunzand rapid la explozia cererii, conform raportului realizat de compania de consultanta imobiliara Activ Property Services.
Volumul tranzactiilor majore de inchiriere a crescut cu 70% intr-un singur an, pana la 730.000 mp la nivel national, peste 73% din cerere fiind reprezentata de activitati de logistica/depozitare.
Gradul de ocupare al stocului competitiv continua sa depaseasca 95%, majoritatea parcurilor dominante fiind integral ocupate, in timp ce nivelul chiriilor pentru spatii industriale/logistice de clasa A a avut o tendinta de usoara crestere, cu valori medii cuprinse intre 3,5 - 4 euro/mp/luna la nivel national.
Piata de birouri a raportat de asemenea o activitate in crestere. Stocul nou finalizat in Bucuresti, de 147.800... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 14:54
Contextul economic va continua sa fie favorabil tuturor segmentelor pietei imobiliare in anul 2018, cu toate ca situatia la nivel macro nu se mai bucura de aceleasi fundamente solide comparativ cu anii anteriori, se arata intr-o analiza realizata de o companie de consultanta imobiliara internationala, remisa vineri AGERPRES.
'Situatia economica din Romania anului 2017 pune presiune pe asteptarile din acest an, ca urmare a inregistrarii celor mai bune rezultate din perioada post criza', spun analistii imobiliari care apreciaza ca Romania poate depasi performantele economice ale celorlalte state din regiunea Europei Centrale si de Est si in 2018, marcand inca un an foarte bun pentru domeniul imobiliar.
Principalele 10 tendinte asociate anului 2018 in analiza realizata de Colliers International vizeaza evolutia pietei de investitii, rezultatele economice mai bune decat in majoritatea tarilor din UE, piata fortei de munca, retailul la nivel national, cererea pentru terenuri.
Luand in considerare reducerea stimulentelor fiscale si inasprirea politicii monetare incepand cu 2018, cresterea PIB va incetini pana la un nivel mai sustenabil (spre 5%), insa Romania va continua sa fie una dintre cele mai dinamice economii europene, spun analistii imobiliari.
Piata de investitii va avea parte de o evolutie spectaculoasa. Dupa acumularea in 2017 a unui volum investitional usor peste pragul de 0,9 miliarde euro si amanarea unor tranzactii pentru anul viitor, analistii de la... mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 14:59
Valoarea investitiilor imobiliare ar putea ajunge in acest an la circa 500 de milioane de euro, in crestere cu peste 60% fata de 2013, in urmatoarele trei luni cel putin doua tranzactii de mari dimensiuni urmand sa fie finalizate, a declarat Ilinca Paun, managing director Colliers International.
"Exista elementele pentru care putem spune ca anul acesta ar putea fi un punct de maxim in care piata imobiliara devine lichida. Avand in vedere ca in primele sase luni valoarea tranzactiilor imobiliare a totalizat circa 300 de milioane de euro si ca cel putin doua tranzactii de mari dimensiuni se vor inchide pana la finele anului, estimam ca piata va ajunge la circa 500 milioane de euro", a explicat Paun, la un forum pe teme economice.
Investitorii au cumparat, in 2013, proprietati de circa 300 milioane euro
Anul trecut, investitorii au cumparat proprietati in valoare de circa 300 milioane de euro, iar nivelul prognozat de reprezentantul Colliers pentru 2014 ar fi un maxim al ultimilor sase ani.
Ea a adaugat ca si investitiile in terenuri s-au dublat in prima jumatate a anului fata de aceeasi perioada anului trecut, in timp ce valoarea tranzactiilor imobiliare din acest interval a fost egala cu cea inregistrata in intreg anul 2013.
"Avem semnale bune ca piata este in crestere, iar un alt element in acest sens este sectorul productiv, in conditiile in care in fiecare saptamana exista cate o companie din industria auto interesata de Romania. Asta nu inseamna ca vom... mai mult
Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 09:32
Volumul investitiilor pe piata imobiliara, inregistrat in prima jumatate a anului 2014, este estimat la 432 milioane de euro, mai mare decat oricare dintre valorile anuale inregistrate din 2008 pana in prezent, conform raportului realizat de Jones Lang LaSalle (JLL), aferent trimestrului al doilea al anului 2014, incluzand analiza spatiilor de birouri, industriale, de retail si hoteluri.
"Ne asteptam ca acest volum sa creasca semnificativ pana la sfarsitul anului si sa se apropie de nivelurile inregistrate inainte de criza, deoarece mai multe proiecte importante sunt in prezent in negocieri avansate. Dincolo de cresterea volumelor investite, tranzactiile in desfasurare ne arata ca numarul potentialilor cumparatori interesati de proprietati prime in Romania este mai mare, ceea ce reflecta o crestere semnificativa a lichiditatii din piata", apreciaza Andrei Vacaru, head of Reseach & Consultancy la JLL.
Volumul tranzactiilor imobiliare inregistrat in T2 2014 este estimat la 95 milioane euro, cu 53% mai mare decat in perioada similara din 2013. Cea mai mare tranzactie a fost achizitia Silver Mountain, un proiect mixt din Poiana Brasov ce include un hotel si o componenta rezidentiala, de catre BCR (membru al Erste Group) pentru aproximativ 50 de milioane de euro.
Desi activitatea tranzactionala din prima jumatate a anului 2014 s-a axat in principal pe segmentul de birouri, care a reprezentat mai mult de 62% total, retailul a inceput sa atraga atentia investitorilor.... mai mult
Vineri, 08 August 2014, ora 16:47
Volumul tranzactiilor imobiliare din Romania va creste usor in acest an, in special pe segmentul de birouri, iar la nivel european principalele orase din Germania, alaturi de Dublin si Londra, sunt cele mai atractive piete pentru investitori, potrivit PwC.
In topul primelor zece orase pentru investitii imobiliare in acest an se plaseaza, in ordine, Munchen, Dublin, Hamburg, Berlin, Londra, Zurich, Istanbul, Copenhaga, Stockholm si Frankfurt, potrivit raportului Emerging Trends in Real EstateĀ® Europa 2014.
"In ceea ce priveste piata imobiliara din Romania ne asteptam la o usoara crestere a tranzactiilor, indeosebi pe segmentul de birouri si mult mai mica activitate de achizitie pe segmentele de retail, industrial si rezidential", a declarat Francesca Postolache, director servicii de audit, liderul echipei de servicii pentru sectorul imobiliar PwC.
Tranzactii imobiliare pe piata romaneasca de 300 de milioane de euro anul trecut
Datele companiilor de consultanta imobiliara arata ca anul trecut volumul tranzactiilor imobiliare din Romania a depasit 300 de milioane de euro.
Potrivit raportului, investitorii imobiliari se orienteaza spre pietele in redresare economica, capitalele regionale si proprietatile de clasa secundara, pe masura ce competitia pentru activele imobiliare europene de clasa A se intensifica.
"Competitia acerba pentru activele imobiliare de clasa A pe marile piete imobiliare ale Europei ii determina pe investitorii in cautare de randamente... mai mult
Joi, 13 Februarie 2014, ora 11:35
Piata imobiliara are nevoie de o "recalibrare", deoarece s-a dezvoltat prea mult, intr-o perioada scurta, iar gradul de neocupare este mare, crede Liviu Tudor, proprietarul parcurilor Novo Park si West Gate, mentionand ca va incepe un nou proiect doar daca un client existent vrea sa se extinda.
"Am asistat la o criza de supradezvoltare a pietei imobiliare si de supraevaluare a pietei. Este nevoie de o recalibrare. Trebuie o perioada de revenire cu picioarele pe pamant, sa iei aer in piept si sa te adaptezi. Nu este un dat ca trebuie sa dezvoltam. S-a dezvoltat prea mult, avem un grad mare de neocupare, iar bancile asteapta o recalibrare a cererii cu oferta", a declarat Tudor.
Din acest motiv, planurile viitoare ale omului de afaceri vizeaza in special consolidari ale portofoliului si mai putin probabil investitii noi, desi terenurile detinute pentru parcurile de afaceri Novo Park din Pipera si West Gate, din Militari permit extinderea spatiilor.
"Filosofia de investitii astazi este dezvolti cand ai semnat precontracte de inchiriere. Novo Park a prins patru ani de crestere economica, cand se faceau dezvoltari speculative si nici atunci nu am dezvoltat speculativ. Regula era atunci sa ai 50% preinchirieri, acum trebuie sa ai 80%. Exista un stoc disponibil semnificativ in Bucuresti. Doar in zona sunt cel putin patru dezvoltari speculative. Exista spatii de birouri libere, iar singura motivatie pentru care am incepe un proiect nou ar fi daca unul din chiriasii nostri... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 15:11
1Suprafata totala de birouri tranzactionata in Capitala este estimata sa ajunga la 240.000 - 260.000 metri patrati pana la finalul anului 2013, cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani, potrivit unui raport al companiei CBRE.
Comparativ cu anul 2012, cresterea este de 10%, conform raportului despre piata spatiilor de birouri in Bucuresti in T2 2013.
Activitatea totala de tranzactionare inregistrata in al doilea trimestru al anului 2013 in Bucuresti a fost de 68.800 metri patrati, in crestere cu 13% fata de trimestrul precedent. Stocul modern de birouri a ajuns la 2,23 milioane mp, dupa livrarea a doua cladiri in intervalul aprilie-iunie: CSDA Siriului, cu o suprafata de 3.600 mp si ocupat 100%, si Armand Calinescu, cu o suprafata de 3.500 mp si o rata de ocupare de 70%.
Pana la finalul anului vor mai fi livrati 55.800 mp, constand in trei cladiri de birouri noi, si alti 30.500 mp, ca urmare a doua conversii. Cele mai importante proiecte care vor fi finalizate in perioada urmatoare sunt Floreasca Park, dezvoltat de Portland Trust, si City Offices, in urma conversiei City Mall.
"Pentru 2014 se afla in constructie doar 48.700 mp, ceea ce ar putea reprezenta cel mai scazut nivel al livrarilor din 2000 pana in prezent. De asemenea, alti 25.100 mp in constructie au ca termen de livrare primul trimestru al anului 2015, cea mai notabila livrare fiind prima faza a cladirii Green Court Bucharest, dezvoltata de Skanska. Din suprafata totala de cladiri de birouri in... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 08:57