Anul 2016 ar putea fi unul dintre cei mai buni pentru istoria pietei rezidentiale din Romania, daca dezvoltatorii imobiliari isi vor respecta termenele de livrare si vor finaliza pana la sfasitul acestui an circa 28.000 de locuinte noi in principalele orase din Romania.
Este o crestere cu 36,5% fata de 2015, arata datele furnizate de compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Cele mai importante piete rezidentiale din Romania sunt Bucuresti - Ilfov, Cluj, Iasi, Constanta, Brasov, Sibiu si Timisoara.
Cele mai multe locuinte vor fi livrate in Bucuresti-Ilfov, unde dezvoltatorii ar putea finaliza 13.000 in acest an.
Consultantii imobiliari sunt, insa, mai rezervatii in privinta prognozelor pentru 2017, cand dezvoltatorii ar putea livra mai putin locuinte decat in 2016, dar mai multe decat in 2015, an in care au fost finalizate 20.500 de unitati.
"Anul va incepe insa in conditii favorabile: cererea exista si este solvabila, programul Prima Casa ...citeste mai departe despre "2016 ar putea fi unul dintre cei mai buni ani pe piata imobiliara" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Decembrie 2016, ora 11:39
1Valoarea proprietatilor de lux din Londra va scadea considerabil incepand cu acest an, in urma votului dat de britanici in favoarea iesirii din Uniunea Europeana, arata o analiza a agentiei imobiliare Savills.
Pretul proprietatilor de lux din capitala Marii Britanii va cobori cu 9 procente in cursul acestui an, sustin agentii imobiliari, citati de Bloomberg. Va fi cea mai mare scadere inregistrata in sectorul premium al pietei imobiliare londoneze din 2008 si pana in prezent, dupa cum arata analiza Savills.
Votul pro-Brexit pare sa stea in spatele acestei evolutii a pietei imobiliare din Londra, in contextul in care prognozele facute in octombrie 2015 indicau doar o stagnare a preturilor proprietatilor de lux.
Cu toate acestea, evolutia pietei imobiliare de lux din capitala britanica este ascunsa in ceata, atata timp cat nimeni nu poate anticipa care va fi deznodamantul negocierilor dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana.
"Brexit a reprezentat un test al realitatii pentru segmentul superior al pietei imobiliare, care oricum fusese afectat de cresterea succesiva a impozitelor pe tranzactii.
Este dificil sa spunem de unde va aparea o presiune ascendenta pe preturi pana nu stim si rezultatul negocierilor", afirma Lucian Cook, director cercetare in cadrul Savills.
Proprietarii de resedinte de lux din capital Regatului Unit sunt intr-o febrila cautare de clienti, dupa ce taxa de timbru aplicata tranzactiilor a crescut pana la 15% in luna aprilie a acestui... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2016, ora 17:54
Piata imobiliara din intreg Bucurestiul si zonele limitrofe incepe sa dea semne de maturizare. Pentru prima data in ultimii trei ani, anul a inceput fara fluctuatii majore in pretul apartametelor puse spre revanzare.
Daca in prima luna din anii anteriori, respectiv 2014 si 2015, proprietarii de apartamente solicitau preturi cu mult mai mari decat in celelalte luni ale anului, in 2016, pretentiile proprietatilor s-au moderat, arata o HomeFinders, realizata pe baza a 2.477 de oferte scoase la revanzare in ianuarie.
Preturi mai mici decat acum un an
Preturile medii solicitate a inceputul acestui an pentru apartamentele puse la revanzare in intreaga Capitala s-au mentinut exact la acelasi nivel din decembrie 2015.
Sumele solicitate au fost de aproximativ 70.000 de euro pentru apartamentele din centru, semicentru si nord si de 52.000 de euro pentru zonele de est, sud si vest. Comparativ cu ianuarie 2015, aceste preturi sunt cu 7,89%, respectiv 3,7% mai mici.
"Pe tipuri de apartamente, cele cu trei camere sunt singurele care s-au mentinut la aceeasi valoare inregistrata in decembrie 2015.
Pretul pe care proprietarii l-au solicitat in ianuarie pentru aceste tipuri de locuinte din zonele semicentrale, centrale si de nord ale Capitalei este de 79.000 de euro. In estul, vestul si sudul Bucurestiului, valoarea medie solicitata este de 60.000 de euro", arata analiza Home Finders.
Cele mai multe apartamente puse din nou in vanzare au fost cele de 2 camere, numarul... mai mult
Joi, 04 Februarie 2016, ora 13:00
Piata imobiliara din Romania a crescut cu 10%, comparativ cu 2014, atat in ceea ce priveste valoarea, cat si volumul tranzactiilor realizate, urmand ca si in 2016 sa continue trendul ascendent, conform estimarilor RE/MAX Romania.
"Cu siguranta, 2015 a fost anul revenirii pietei imobiliare locale. Astfel, anul trecut am asistat nu doar la o majorare a pietei in principalele orase din tara, ci si la o crestere a increderii investitorilor care au relansat proiecte in toti polii principali precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Arad sau Brasov. In plus, observam ca piata are perspective de dezvoltare pentru urmatorii ani", a declarat Razvan Cuc, Presedintele RE/MAX Romania, intr-un comunicat remis Business24.
Preturile medii din principalele orase din tara sunt stabile, variind de la oras la oras, sustine acesta. Astfel, in Bucuresti si Cluj-Napoca, doua orase asemanatoare ca si efervescenta, pretul mediu pe metrul patrat, pe segmentul rezidential, este de cca. 1.000-1.100 euro, iar in Brasov ajunge la cca. 850 euro/mp. In Arad costul pe metrul patrat este, in medie, de 800 de euro, in timp ce in Sibiu se situeaza la cca. 700 euro/mp.
"In ceea ce priveste segmentul rezidential, suntem de parere ca piata va reactiona diferit in functie de orasul la care facem referire, asa cum s-a intamplat si in 2015. Insa, credem ca 2016 va aduce cresteri ale preturilor medii nationale cu cel putin 5% - atat la locuintele vechi, cat si la cele noi", a mai afirmat reprezentantul RE/MAX... mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 10:37
Prima jumatate a acestui an a adus un suflu proaspat pe piata imobiliara din Romania, observandu-se o revenire a vanzarilor de imobile aflate inca in faza de proiect.
"Una dintre tendintele perioadei de boom imobiliar din 2006 - 2008 revine pe piata locala imobiliara. Chiar daca acum cumparatorii au alte criterii la achizitia unei locuinte, tot mai multi aleg sa achizitioneze un imobil inca din faza incipienta, cand acesta exista doar la nivel de planseta - acest comportament fiind caracteristic in special proiectelor foarte bine localizate", a declarat Razvan Cuc, Director Regional RE/MAX Romania.
Astfel, potrivit RE/MAX Romania, lider mondial in real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment, in primele sase luni ale acestui an, piata imobiliara rezidentiala a crescut cu cca. 5%, fapt demonstrat si de numarul mare de proiecte rezidentiale finalizate sau aflate in curs de dezvoltare in toate centrele economice ale tarii.
"In acest prim semestru s-a simtit o efervescenta puternica in special in Bucuresti, dar si in alte orase importante ale tarii, precum Cluj-Napoca, Brasov sau Iasi. Sunt foarte multe proiecte in plin proces de constructie, precum si in etapa de proiectare, ceea ce inseamna ca urmatoarea perioada a anului se arata benefica pentru accelerarea numarului de unitati livrate", a mai spus Razvan Cuc.
Nu in ultimul rand, reprezentantul companiei distinge o schimbare notabila in comportamentul vanzatorilor, care, in anii de criza pe... mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 13:29
Anul 2015 pare a fi cel in care se poate consemna falimentul marilor dezvoltatori imobiliari, dar si mari reduceri de pret ce vor face zona imobiliara mai atractiva in anii urmatori, este concluzia unei dezbateri organizate la Bucuresti de Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica (IRICE).
Cifrele anului 2014 au fost incurajatoare, calculele medii aratand scaderi medii de preturi, de circa 25% in anul trecut cu maxime de 35% in zona case, vile si terenuri centrale.
Aceste reduceri au fost sensibile si arata o tendinta de normalizare a pietii si de racordare la posibilitatile economice ale clientilor, dar mai este nevoie de inca trei-patru ani de scaderi similare pentru a se obtine preturile normale, arata IRICE.
Se intampla pentru prima data dupa 7 ani: S-au scumpit apartamentele in toate marile orase din tara
"Anul 2015 va aduce noi scaderi marcante de preturi, iar reducerile in sectorul imobiliar vor fi de pana la jumatate din actualele preturi. Tendinta ...citeste mai departe despre "Piata imobiliara in 2015: Apartamentele si casele se vor ieftini, dar marii dezvoltatori pot da faliment" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 18:05
Cresteri de executari silite, dezvoltari rezidentiale precaute in paralel cu construirea de parcuri de retail noi, iesirea in piata a mai multor proprietati de lux si cresterea interesului pentru acest segment sunt numai cateva dintre caracteristicile sectorului imobiliar in anul 2015, a declarat, vineri, expertul Razvan Muntean.
"Ma astept ca in 2015 sa avem o crestere a executarilor silite prin dezghetarea portofoliilor bancare executate. In ultimii ani, bancile s-au dovedit tot mai putin permisive, urmare a cresterii portofoliului de credite neperformante.
Dupa o perioada in care terenurile aproape ca nu mai aveau pret, iata ca a doua parte a anului 2014 a creat un interes tot mai mare in acest segment, interes pe care il vad continuat si in 2015. Aceasta ar putea fi baza aparitiei atat de dezvoltari rezidentiale, cat si in zona de retail", a precizat managerul general al Imopedia.ro, Razvan Muntean.
Factorii care influenteaza pretul unui apartament
Dezvoltatorii vor ...citeste mai departe despre "Piata imobiliara in 2015: Executari silite in crestere, dezvoltari rezidentiale precaute, mai multe locuinte de lux" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 15:10
Conform agentiilor imobiliare, cererea pentru locuinte vechi si noi este in crestere aceasta toamna in ciuda faptului ca bancile sunt inca reticente in acordarea de credite in conditii mai avantajoase.
Vestea buna pentru potentialii cumparatori dar si mai putin buna pentru proprietari este faptul ca preturile stagneaza, analistii estimand ca vor exista fluctuatii de maxim 5% in a doua jumatate a lui 2014, fluctuatii ce vor consta cel mai probabil in scaderi de preturi, dar care sunt considerate normale pe o piata sanatoasa.
Toamna incepe cu o stabilizare a preturilor
Odata cu inceputul lunii septembrie se poate face bilantul primei parti a anului ajungandu-se la concluzia ca per total trendul a fost acela de stabilizare, preturile apartamentelor suferind fluctuatii usoare de doar cateva procente pe parcursul primelor 8 luni ale anului.
Toamna este anotimpul tranzactiilor, astfel ca agentii imobiliari sunt pregatiti pentru un nou val de cereri si nu vor fi dezamagiti pentru ca, dupa previziunile specialistilor cererea este in crestere pe segmentul de locuinte in marile orase.
Tot analistii sfatuiesc acei proprietari care asteapta o noua crestere spectaculoasa a preturilor sa scoata proprietatile la vanzare pentru ca aceasta nu se va intampla.
Singurele cresteri la care se pot astepta proprietarii in aceasta perioada sunt cele organice, care se intampla de la sine, in cativa ani, in urma modernizarii infrastructurii. Zonele in care locuintele mai pot... mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 15:46
Creditele bancare raman in continuare principala sursa de finantare pe piata imobiliara romaneasca, ca urmare a slabei dezvoltari a pietei de capital, spre deosebire de celelalte tari din Europa, unde exista tendinta de crestere a ponderii finantarilor in acest domeniu din surse non-bancare.
Astfel, deficitul net de finantare in Europa s-a diminuat in ultimele 6 luni cu 42%, de la 86 miliarde de dolari la 50 miliarde de dolari, ca urmare a reducerii gradului de indatorare si a finantarilor din surse non-bancare, se arata intr-o analiza DTZ Echinox.
"Desi in Europa exista tendinta de a creste ponderea finantarilor in real estate din surse non-bancare, cum ar fi de exemplu emisiunea de actiuni sau obligatiuni corporative, Romania este inca extrem de dependenta de creditele bancare din cauza unei slabe dezvoltari a pietei de capital. Din acest motiv, fondurile de investitii ce detin proprietati in Romania si care in general apeleaza la atragerea de resurse de pe piata de capital, din pacate fac acest lucru pe alte burse si nu la Bucuresti ", sustine Marius Grigorica, senior business analyst DTZ Echinox, intr-un comunicat de presa al companiei.
Comparativ cu anul trecut se remarca o reducere a gradului de indatorare pe majoritatea pietelor importante din Europa, situatie care contribuie la relaxarea creditelor de refinantare.
Daca pe termen scurt disponibilitatile de creditare sunt limitate intrucat atragerile de capital ale fondurilor se realizeaza mai lent, pe... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 11:42