Preturile apartamentelor vechi vor scadea in acest an cu cateva procente, iar incheierea programului Prima Casa va accentua si mai mult acest declin, a declarat analistul imobiliar, Radu Zilisteanu.
"Anul acesta estimez o corectie de cateva procente a preturilor la apartamentele vechi. Daca programul Prima Casa se va incheia, numarul de tranzactii va fi mai mic, urmand ca preturile sa scada si mai mult", a declarat Zilisteanu.
Acesta sustine ca variatiile de preturi in ceea ce priveste piata imobiliara vor fi "cu o cifra" in urmatoarea perioada, asa cum s-a intamplat in ultimii trei ani.
"Ne-am obisnuit ca panta aceasta descrescatoare sa fie lina, de cateva procente. Anul 2012 fata de anul 2011 nu s-a modificat in fundamentele economice care determina preturile pe piata imobiliara decat cu un aspect si anume: banca centrala a facut mai greoi accesul la creditele imobiliare ipotecare in valuta.
In conditiile in care piata imobiliara este valutizata (preturile sunt exprimate in euro n.r.), iar dobanzile la creditele in euro sunt inca mai mici decat cele la creditele in lei, multi ar fi fost tentati sa acceseze credite in euro, motiv pentru care cererea solvabila mai scade in 2012 fata de 2011", a explicat Zilisteanu.
Potrivit regulamentului BNR, romanii care isi obtin veniturile in lei si vor sa contracteze un credit imobiliar in euro vor trebui sa contribuie cu un avans de cel putin 25% din valoarea proprietatii. Conditiile nu se aplica si in cazul... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 15:29
Preturile medii solicitate de proprietari la apartamentele vechi de 3 si 4 camere au scazut in martie fata de luna precedenta, in timp ce valoarea garsonierelor si apartamentelor de doua camere a ramas aceeasi, conform raportului lunar de monitorizare imobiliara Anunturiparticulari.ro.
"Martie 2012 se caracterizeaza mai ales printr-o revenire a pietei la valorile medii normale in ceea ce priveste numarul de oferte nou aparute pe piata, dupa un start al anului 2012 in care s-a inregistrat cea mai slaba oferta imobiliara din 2007 pana in prezent", se spune in raport.
Pretul mediu solicitat de proprietari pentru o garsoniera isi pastreaza o valoare constanta, putandu-se vorbi despre o stabilizare a pietei pe acest segment in primul trimestru al anului 2012. Astfel, fata de luna februarie, in martie, unitatile de o camera se mentin in jurul pragului de 36.300 euro. Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, garsonierele au inregistrat o variatie de -4%.
O situatie similara a fost sesizata si pe segmentul apartamentelor de doua camere, unde nivelul preturilor medii se mentine. Diferentele dintre luna februarie si luna martie a anului 2012 sunt la nivelul catorva zeci de euro, stabilizand pretul mediu al unui apartament de doua camere in jurul valorii de 57.200 euro. In urma cu un an, proprietarii acestui tip de unitate solicitau un pret mediu de aproximativ 58.800 euro, cu 3% mai mult decat in prezent.
Modificari de pret de la o luna la alta s-au inregistrat pe... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 17:13
La trei ani dupa criza, pretul imobilelor din Bucuresti au scazut cu 50%. Daca esti in cautarea unui apartament, vezi ce sfaturi iti ofera specialistii si dezvoltatorii contactati de Business24.
Zonele periferice, precum Militari, Berceni si Rahova au ramas cele mai ieftine locatii pentru bucurestenii in cautare de apartamente. Pe masura ce te apropii de centrul Bucurestiului, preturile incep sa creasca.
Potrivit analistilor contactati de Business24, preturile in zonele periferice pornesc de la 1000 de euro/mp, in timp ce in zonele mai scumpe din Capitala, precum Soseaua Nordului sau Primaverii, preturile varieaza intre 1600-25000 de euro/mp.
"Facand o comparatie cu anii trecuti, preturile din 2012 sunt mai mici cu 50% fata de cele din 2008. Metrul patrat in zonele periferice ajunsese in jur de 2000-2200 de euro/mp, iar acum este de 1000 de euro/mp, iar cele din zonele cele mai ravnite au scazut la 2500 euro/mp de la 5000 de euro/mp", a declarat specialistul in imobiliare, doctor Ion Radu Zilisteanu, pentru Business24.
In opinia acestuia, exista inca un stoc destul de mare de unitati locative nevandute, insa cu toate acestea vremea promotiilor au trecut.
"Dezvoltatorii au lasat din pret pe diverse metode de marketing cat au putut de mult. Dezvoltarile imobiliare in rare cazuri s-au facut cu surse financiare proprii, cele mai multe s-au facut cu surse financiare atrase de la banci. In multe cazuri, bancile care au acordat imprumuturile respective, nu au fost... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 18:50
Companiile care vor sa isi schimbe sediul sau cele care si-au planificat sa "atace" anul acesta piata din Romania au de unde alege spatiul pentru sediu. In Bucuresti, se vor da in uz 130.000 de metri patrati de spatii office, potrivit unui studiu publicat de Jones Lang LaSalle.
Printre cladirile cu spatii office, tinta pentru marile afaceri, care isi permit un sediu, se numara UniCredit (in spatele Facultatii de Agronomie), primele doua unitati din AFI Business Park, North Point (langa DN1, zona Aeroport Otopeni), Sky Tower (langa statia de metrou Aurel Vlaicu) si Hermes Business Center (langa statia de metrou Pipera).
Pentru primul proiect, care va face parte din Business Park Cotroceni, compania AFI Europe s-a imprumutat cu 13,4 milioane euro. O suma importanta, dar departe de imprumuturile necesare in capitalele cu cele mai scumpe spatii de birouri.
Pana in 2013, analistii estimeaza ca in cazul suprafetelor mari contractele de pre-inchiriere vor se vor inmulti, in special cererile venind din partea companiilor internationale de pe piata locala, care detin mai multe puncte de lucru.
In prezent, sunt disponibili spre inchiriere aproximativ 300.000 de metri patrati, dintr-un stoc total de peste 2,1 milioane de metri patrati in cladiri de clasa A si B.
Cu toate acestea, temerile privind criza din zona euro scade optimismul specialistilor si in 2012 privind la apetitul companiilor pentru inchirieri de birouri.
"Cererea pentru piata de birouri in Bucuresti... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 18:14
Chiar daca increderea consumatorilor in piata este in scadere pe fondul problemelor din Europa, sunt si produse care vor sfida criza si se vor ieftini in 2012. De la vin pana la PC-uri, vei gasi pe piata si produse ieftine.
Iata care sunt marfurile pentru care vei plati mai putin anul acesta, potrivit CNN Money.
Vinul
Iubitorii de vin mai au un motiv sa ciocneasca un pahar anul acesta. Preturile la vinurile fine vor scadea in mod substantial, potrivit expertului in vinuri Michael Glasby de la Premier Cru, California.
Cresterea dramatica a preturilor la vin din ultimul deceniu a atins punctul maxim.
De exemplu, mult-ravnitul sortiment Chateau Lafite Rothschild din 1982 s-a vandut pentru 700 de dolari o sticla acum cinci ani si pentru 5000 de dolari sticla acum un an.
Expertii spun ca in acest an, preturile sortimentelor fine de vin vor scadea la jumatate, in timp ce vinurile de Burgundia sau alte soiuri din Africa de Sud, America de Sud si Austria vor inregistra scaderi si mai mari, de pana la 60-70%.
Laptop-uri ultraslim
Foarte subtiri si foarte rapide, fara hard-disk sau unitate pentru DVD, laptopurile au fost introduse in sezonul cumparaturilor de vacanta, insa preturile acestora au fost prea ridicate pentru a atrage cumparatorii.
Acest lucru se va schimba in 2012, cand notebook-urile ultra subtiri se vor ieftini, potrivit analistului NPD Stephen Baker. In opinia acesuia, pretul unui astfel de gadget la care multi viseaza va scadea cu 50%.... mai mult
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 11:15
Cu toate ca anul trecut nu a fost marcat de ieftiniri spectaculoase pe piata imobiliara din Romania, 2012 vine cu scaderi de preturi la apartamente. Astfel, valoarea de listare a apartamentelor se prezinta diferit in anumite zone ale tarii.
In ciuda situatiei dificile de piata imobiliara, 2011 a adus o schimbare majora in ceea ce priveste indicele pretului cerut calculat la nivel national, care a coborat sub pragul de 1.000 de euro pe metru patrat util.
Potrivit Indicelui imobiliare.ro, in ultimele 12 luni, preturile apartamentelor din tara s-au diminuat cu aproximativ 4,1%, ajungand la o valoare medie de 991 de euro pe metru patrat la finalul lui 2011.
Potrivit ultimelor statistici, cel mai mare declin al preturilor, de 3,2% fata de luna precedenta, a avut loc chiar in decembrie.
Iata topul marilor orase in functie de cele mai mici preturi la apartamente:
Timisoara
Indicele Imobiliare.ro a crescut cu 2,9% in ultima luna a anului 2011 fata de ultima luna a anului anterior, ajungand pana la valoarea de 810 euro pe metro patrat util.
Pretul pe metru patrat util in decembrie 2011 la apartamentele vechi din Timisoara a crescut cu 2,3% fata de perioada similara a anului 2010. Si apartamentele noi s-au scumpit, ajungand la o valoare de 885 de euro pe metru patrat util.
Brasov
Fata de luna noiembrie 2011, apartamentele din Brasov au inregistrat o crestere de 0,8% in luna decembrie 2011, ajungand la un pret pe metru patrat util de 859 de euro,... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 08:12
Pretul locuintelor va scadea usor, in 2012, asa ca acum este momentul sa cumperi, dar nu este momentul sa vinzi. Desigur, exista si cativa factori care ar putea bulversa stabilitatea care se instaleaza pe piata imobiliara dn Romania, considera analistul imobiliar Radu Zilisteanu.
Un "fenomen extraordinar de genul iesirea unei tari din zona euro sau intrarea in incapacitate de plata" ar putea bulversa socotelile romanilor, explica analistul, care considera, totusi, ca in parametri normali preturile locuintelor se vor stabiliza in 2012.
In plus, Zilisteanu ii sfatuieste pe oamenii de afaceri sa investeasca in imobiliare, intr-un interviu acordat Business 24.
Ce se va intampla cu preturile locuintelor in 2012?
In lipsa unor modificari fundamentale ale parametrilor pietei, respectiv cerere-oferta dar si asteptari, anul 2012 va fi destul de asemanator cu 2011, asta insemnand variatii foarte mici de preturi, de cateva procente, si cel mai probabil in jos, mai ales pentru apartamentele vechi. De asemenea, nu trebuie sa uitam faptul ca noile reglementari ale Bancii Nationale privind creditarea vor conduce la o scadere a cererii solvabile si atunci este foarte probabil ca vom mai asista la usoare scaderi de preturi. Deci vom vedea o stabilizare a pietei imobiliare la nivelul de acum.
Este momentul sa iti cumperi sau sa vinzi o locuinta acum, sau mai asteptam?
Sa vinzi nu, sa cumperi da. Este momentul sa cumperi pentru ca nu trebuie sa uitam ca de la inceputul... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 12:41
Si-a inceput business-ul intr-o garsoniera, insa modelul sau de succes este chiar el insusi. Cu toate ca investitiile imobiliare s-au prabusit in cei 3 ani de criza, piata imobiliara de lux a ramas in picioare.
Regatta, compania imobiliara a omului de afaceri Eduard Uzunov, este unul dintre castigatorii crizei. Criza l-a invatat sa nu se arunce in goana dupa bani, ci sa fie echilibrat si sa puna frumusetea spirituala mai presus de lucrurile materiale. Experienta dobandita in perioade dificile l-a ajutat sa-si impartaseasca ideile de succes cu noii pionieri ai business-ului in imobiliare.
"Sfatuiesc oamenii care au economii sa se uite spre piata imobiliara, fiindca acolo vor fi feriti de inflatie. In situatii de instabilitate financiara si de inflatie, monedele cele mai bune de schimb sunt imobiliarele si aurul", a declarat omul de afaceri Eduard Uzunov, intr-un interviu pentru Business 24.
In viata personala, Eduard Uzunov traieste in stilul irish. Ii place viata, ii place sa iasa cu prietenii, sa iasa la restaurant, dar si la mall. Moda nu mai reprezinta pentru el o prioritate, cu toate ca in trecut era un client fidel al brandurilor Armani, Louis Vuitton sau Pal Zileri. Nu se uita la emisiuni, insa este pasionat de arta.
"Dupa birou, ori ma duc la o Galerie de Arta, ori la un spectacol, la un vernisaj, la o Casa de Licitatii, ori merg la un atelier de artist si stam de vorba. De asemenea, am prieteni in muzica. E deja o traditie faptul ca Regatta a... mai mult
Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 00:00
Daca 2011 a fost un an static, care a adus o probusire a preturilor apartamentelor, anul viitor va continua trendul scaderilor de pret. Prognozele macroeconomice anunta austeritate, situatie care se va reflecta in apetitul cumparatorilor de a achizitiona imobile.
"Ne putem astepta in continuare la scaderi de preturi. Asa cum a fost evolutia in 2011, tot asa va fi si in 2012, vom vedea scaderi mici, procente de o cifra. Avand in vedere situatia economica, evident ca nu ne putem astepta in niciun caz la vreo revenire a pietei imobiliare in 2012", a declarat analistul imobiliar Dr. Ion Radu Zilisteanu, intr-un interviu acordat Business24.
Cum arata radiografia pietei imobiliare din ultimul an?
Tot anul a fost destul de static din punct de vedere al pietei imobiliare. Cand zic asta, ma refer la numarul mic de tranzactii, preturile la un nivel de aproximativ jumatate fata de perioada de dinainte de inceputul crizei si o usoara scadere a cererii solvabile care s-a tradus in scaderi procentuale ale preturilor de vanzare.
In momentul de fata, decizia Bancii Centrale de a modifica regulile de creditare, mai ales in ceea ce priveste descurajarea creditelor in valuta, va micsora si mai mult cererea solvabila. Cei care nu castiga veniturile in euro vor fi nevoiti sa plateasca un avans de 25% in cazul contractarii unui credit ipotecar.
Mai mult, sunt supusi unor scenarii rele in sensul ca este solicitata capacitatea de rambursare a solicitantului in functie de posibile... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 12:33