Piata farmaceutica romaneasca va incheia acest an cu o crestere de maxim 2% in valoare si stagnare in volum, estimeaza presedinte APMGR, Dragos Damian, care precizeaza insa ca, daca sunt luate in considerare exporturile paralele, industria inregistreaza de fapt o scadere cu pana la 10%.
"Estimez o crestere de 1,5% maxim 2% in valoare si stagnare in unitati. De fapt este o scadere cu circa 8-10%, pentru ca analizele de piata arata ca o parte din exportul paralel, cel practicat prin farmacii, nu poate fi separat in calcul si apare ca vanzare pe piata locala, desi medicamentul pleaca in realitate la export", a declarat Dragos Damian, care detine si functia de director general al producatorului Terapia Ranbaxy.
El a enumerat printre alte cauze care afecteaza piata termenele lungi de plata si riscul de neincasare, lipsa de finantare pe zona medicamente, clawback, aparitia replicilor generice la o serie de blockbustere (medicamente cu vinzari de peste un miliard de dolari anual - n.r.), accesul precar la servicii medicale, scaderea disponibilului de co-plata al pacientilor si scumpirea necontrolata a medicamentele fara prescriptie.
"Punctele tari initiate in sistem in 2013 sunt reducerea termenelor de plata si anularea riscului aparitiei arieratelor, implementarea e-retetei, introducerea in dezbatere publica a pachetului de baza, demiterea managerilor de spital care administreaza deficitar disponibilul de fonduri, masurile de standarde de cost si de achizitii... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2013, ora 18:10
Mediplus, Polisano si Farmexim, trei dintre cei mai mari distribuitori farmaceutici din Romania, sunt alaturi de fabricile Europharm, Sandoz si Infomed Fluids in top 10 al celor mai mari exportatori de medicamente in 2012, potrivit datelor INS.
Astfel, Mediplus, parte a grupului A&D Pharma, se afla pe primul loc in ierahia exportatorilor romani de medicamente, urmat de fabrica Europharm Brasov a britanicilor de la GSK, care ar putea fi inchisa daca nu se gaseste un cumparator, si de Polisano, distribuitor deinut de omul de afaceri sibian Ilie Vonica, arata o analiza Mediafax.
Extinzand clasamentul, pe locul patru se regaseste compania TMF Management, reprezentantul fiscal al producatorului de generice Sandoz, al elvetienilor de la Novartis, care detine doua unitati de productie de antibiotice la Targu Mures, si pe cinci firma Picara Trading din Bucuresti.
Aceasta din urma, infiintata in 2005 si detinuta de Cristina Paun si Razvan Andrei Picu, figureaza cu o autorizatie din partea Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) de fabricatie partiala (ambalare si etichetare), inclusiv pentru medicamente care detin autorizatie pentru import paralel/distributie paralela in state ale UE.
Locurile 6-10
In esalonul 6-10, se regasesc in ordine Vileus Med-Com, GlaxoSmithKline (GSK), SDS Inter Pharma, Farmexim, controlat de omul de afaceri Ovidiu Buluc, si producatorul de solutii perfuzabile Infomed Fluids Bucuresti, reprezentanta din... mai mult
Marti, 20 August 2013, ora 14:47
Piata farmaceutica romaneasca a atins in primele trei luni 3,05 miliarde lei (696,6 milioane euro), in crestere cu 4,3% comparativ cu perioada similara din 2012, dar in scadere cu 2,5% fata de trimestrul anterior, potrivit datelor Cegedim, care mentine prognoza de plus 1,4% pentru intregul an.
In euro, piata a urcat cu 3,6%.
"Desi comparativ cu trimestrul unu din 2012 suntem inca pe crestere, reducerea valorii trimestriale de la 3,13 miliarde lei la 3,05 miliarde lei arata clar tendinta de gripare a pietei farmaceutice, din pacate din cauza constrangerilor si nu a nevoilor. Prognoza ramane modesta, deoarece la nivelul ultimelor 12 luni rata de crestere este marginala: +0,2% in volum, +2,2% in zile de tratament si +4,5% in lei, respectiv 0,0% in euro", a declarat Petru Craciun, directorul general al firmei de cercetare si studii de piata Cegedim Romania.
El a precizat ca Cegedim mentine prognoza de crestere de 1,4% in lei pentru intreg anul 2013, ceea ce ar putea insemna o scadere in euro sau dolari, in functie de evolutia cursurilor de schimb.
"In conditiile termenelor de plata prelungite, la nivel de ansamblu problema finantarii este esentiala, iar la nivelul companiilor (de la cele mai mici, farmaciile, pana la cele mai mari, companiile producatoare) supravietuirea este o strategie de interes. Autoritatile raman cu misiunea de a gasi concomitent solutii atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu, ceea ce nu pare fezabil la nivelul actual de finantare in... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2013, ora 12:09
Piata farmaceutica romaneasca s-a situat anul trecut la 2,63 miliarde euro, in crestere cu 3,1% fata de 2011, potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania, care estimeaza pentru 2013 o posibila scadere a valorii in moneda europeana.
"Dificultatile din piata au inceput sa afecteze si cele mai puternice companii, iar prognoza ramane modesta la nivel de ansamblu pentru 2013, o crestere de 1,4% in lei insemnand probabil o scadere in euro sau dolari.
Problema cea mai importanta nu este insa neaparat la nivelul companiilor, desi problemele companiilor s-au inmultit, ci la calitatea si disponibilitatea medicamentelor pentru pacienti, ca si a serviciilor medicale in general.
Finantarea pietei prin claw-back nu este sustenabila, iar noile autoritati au dificila misiune de a gasi solutii atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu", a declarat, intr-un comunicat, Petru Craciun, director general Cegedim Romania.
In lei, cresterea pentru anul trecut a fost de 8,3%, putin sub prognoza Cegedim de 8,9%, valoarea pietei atingand 11,71 miliarde lei.
"Reducerea ratei trimestriale de crestere de la 5,2% in trimestrul trei la 3,9% in trimestrul patru, combinata cu rata anuala de crestere de 8,3% in lei pentru intreg anul 2012, putin sub prognoza de 8,9%, arata clar tendinta de temperare a pietei farmaceutice, insa din cauza evolu?iei constrangerilor si nu a nevoilor", a aratat Craciun.
Comparativ cu ritmurile de crestere din ultimele cinci... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 16:44
Alvogen a anuntat, joi, preluarea in luna decembrie de la fondul Advent, a producatorului de medicamente generice Labormed, care va deveni centrul afacerilor grupului american in Europa Centrala si de Est.
"Labormed va deveni centrul de excelenta al grupului in regiunea Europei Centrale si de Est si va servi ca sediu central al Alvogen in regiune. In completare, fabrica Labormed va constitui baza de productie, cercetare si dezvoltare, vanzari si marketing pentru intreaga regiune", se arata intr-un comunicat al Alvogen.
Portofoliul Labormed, axat pe produse destinate sistemului cardiovascular si sistemului nervos central, precum si pe OTC-uri ca analgezice, vitamine, probiotice si medicamente impotriva racelii si a tusei, completeaza portofoliul Alvogen destinat in special oncologicelor si produselor cu circuit inchis (administrate in spitale).
"Obiectivul nostru principal in ceea ce priveste achizitiile strategice este de a gasi noi oportunitati pentru a ne mari portofoliul de produse si capacitatea de productie, precum si de a ne extinde si dezvolta pe alte piete cheie. Preluarea Labormed se incadreaza perfect in strategia noastra, reprezentand un alt pas important in dezvoltarea afacerii in regiunea Europei Centrale si de Est, o piata-cheie pentru noi, in care generam deja o treime din totalul veniturilor noastre. Aceasta achizitie ne creaza noi si bogate oportunitati in piata farmaceutica din Europa Centrala si de Est", a declarat Robert Wessman, presedinte si... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 16:15
Piata de fuziuni si achizitii din Romania poate fi caracterizata ca una nesemnificativa la nivel global pana in acest moment, determinata in fapt de comportamentul pasiv al antreprenoriatului local, potrivit unui raport al firmei de consultanta Parker Lewis.
"Ca regula a acestei piete, se asteapta venirea investitorilor din exterior, cei locali fiind concentrati cu precadere numai pe piata interna, doar in anumite situatii dorind sa investeasca in exterior. Un catalizator important de promovare a Romaniei pe piata internationala de M&A vor fi tranzactiile companiilor nationale, care ulterior inglobate in cele internationale, vor putea reprezenta un punct de referinta pentru industria locala de fuziuni si achizitii", se arata in raport.
Lipsa de experienta a managementului companiilor din Romania, care intampina dificultati reale in a comunica si intelege intentiile, comportamentul si strategia
grupurilor financiare de calibru ce doresc sa se extinda catre Europa de Est prin achizitia de jucatori locali, au reprezentat adevarate "baricade" in concretizarea
unora dintre cele mai importante tranzactii din piata.
Care sunt cele mai vanate industrii
Potrivit raportului, in aceste conditii, investitorii institutionali si fondurile de investitii cauta cu precadere achizitia de credite garantate de catre companii viabile sau proprietati ce pot genera un venit sustenabil pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani.
"Cele mai performante industrii din Romania sau... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 13:14