Doctrina.Biz, prima platforma online de marketing dedicata profesionistilor din sanatate, a inregistrat in 2018 o cifra de afaceri de 220.000 euro, ceea ce plaseaza Romania pe locul 2 ca venituri in randul tarilor europene in care activeaza Doctrina, pe primul loc fiind tara de origine, Slovenia.
Numarul de proiecte dezvoltate de Doctrina in Romania anul trecut a crescut cu 10% fata de 2017, pe fondul diversificarii serviciilor digitale si consolidarii audientei.
"Platforma Doctrina permite medicilor si farmacistilor acces direct la informatii despre patologii si produse farmaceutice, prin intermediul continutului video.
Acoperim, dupa primii ani de functionare, 70% dintre farmacistii si asistentii de farmacie din Romania. Anul trecut am triplat si numarul medicilor inscrisi in platforma.
De asemenea, am diversificat serviciile catre productie, consultanta si alte unelte de digital marketing, astfel incat prezentarile disponibile in platforma sa fie cat mai performante si mai interesante pentru audienta, specialistii din industria sanatatii", declara Doru Mircea, Fondator si Business Development Manager Doctrina Romania.
Digitalizarea comunicarii in farma, inca la inceput
In prezent, sunt peste 8000 de farmacisti si respectiv 7000 de asistenti de farmacie inregistrati ca utilizatori pe Doctrina.
Anul trecut, 44% dintre farmacistii inregistrati si 50% dintre asistentii de farmacie au urmarit complet cel putin o prezentare de produs sau brand farmaceutic... mai mult
Marti, 05 Martie 2019, ora 11:43
Piata farmaceutica din Romania va inregistra afaceri record in 2018, apetitul romanilor pentru pastile si tratamente fiind stimulat de campaniile publicitare din massmedia si de situatia de criza din sistemul sanitar, estimarile mergand spre atingerea pragului de 50 de miliarde de lei.
In tentativa de a-si gasi singuri solutii pentru problemele de sanatate, romanii apeleaza tot mai frecvent la farmacii, iar aceasta tendinta se vede in datele financiare, se arata intr-o analiza de specialitate remisa vineri AGERPRES.
Potrivit analizei Keysfin, care a luat in calcul datele financiare ale companiilor producatoare si distribuitoare de medicamente, afacerile acestora au evoluat sustinut in ultimii ani, de la 37,92 miliarde de lei in 2012, la 47,87 miliarde lei in 2017, estimarile pentru 2018 mergand spre 50 de miliarde de lei.
Cresterea preturilor la medicamente, pe fondul valului de inflatie din acest an, va influenta in sens ascendent cifra de afaceri din acest sector, estimarile noastre indicand aproximativ 49,77 miliarde lei.
Nu este exclus ca aceasta cifra sa fie depasita, evolutia vremii cu efectele sale urmand sa influenteze in mod substantial aceasta estimare, spun analistii.
Cresterea afacerilor a fost insotita si de o evolutie semnificativa a profitabilitatii.
Daca in 2012, firmele din industria farma raportau un profit total de 1,65 miliarde de lei, in 2017 s-a ajuns la 2,38 miliarde lei, iar in 2018, expertii estimeaza un nivel cu 54% mai mare fata... mai mult
Vineri, 30 Martie 2018, ora 14:33
Sunt cel putin 3 mari provocari pe care un jucator in piata farmaceutica din Romania trebuie sa le ia serios in seama: propriul produs, pacientul roman si nu in ultimul rand piata farmaceutica.
Dar sa le luam pe rand:
Daca ne referim la produsul pe care il promovezi, atunci trebuie sa recunoastem ca au trecut vremurile in care orice produs avea sansa sa ajunga blockbuster. Astazi ai nevoie de un produs cu o eficienta terapeutica demonstrata, recunoscuta de ghidurile internationale si a carui siguranta, tolerabilitate sunt deosebite.
Insa degeaba toate acestea daca nu sunt indeplinite alte trei conditii: sa te regasesti pe lista de compensare, sa activezi intr-un domeniu terapeutic important (precum cel oncologic, de transplant sau cardiovascular) si sa fi protejat prin licenta de aparitia genericelor.
Evident ca genericele isi au rolul lor in reglarea mecanismelor pe baza carora functioneaza piata farmaceutica si asigura accesul unei marje mai mari de populatie la terapii care altfel, datorita costurilor, poate nu ar fi avut acces, dar ca om de marketing, implicat in promovarea unui produs original, trebuie sa ai in vedere si acest aspect. Chiar in acest an am asistat, spre exemplu, in piata de psihiatrie, la scaderea dramatica, dar normala, a vanzarilor unui produs original odata cu pierderea licentei acestuia si aparitia primelor generice ale respectivei molecule.
In plus, pentru a promova cu succes un astfel de produs, vei avea mereu nevoie de o echipa... mai mult
Marti, 30 Decembrie 2014, ora 16:47
O revenire pe o evolutie pozitiva a pietei farmaceutice va fi strans legata de generozitatea pe care o va avea noua lista de compensare, atat de mult asteptata.
In lipsa acesteia sau in contextul in care se va continua adaugarea sporadica a una, doua molecule la lista deja existenta, vorbim de o scadere a acestei piete generale, in cel mai optimist caz, de o stagnare.
Evident ca vor exista si domenii terapeutice care vor putea inregistra o evolutie usor pozitiva, dar acestea vor fi doar cazuri punctuale, dictate de conjuncturi sau situatii particulare.
Tot legat de noua lista de compensare, trebuie mentionat ca aceasta va cuprinde si o serie de medicamente care se vor incadra in categoria produselor compensate pe baza unor contracte cost-volum incheiate intre firmele ce detin autorizatiile de punere pe piata a produselor respective si autoritatile statului.
Faptul ca inca nu au fost stabilite nici forma contractului si nici normele, metodologia de negociere, incheiere si monitorizare a implementarii si derularii acestui tip de contract va constitui inca o frana in recastigarea unei evolutii pozitive a acestei piete.
Daca luam in considerare si faptul ca datorita preturilor minime practicate in aceasta piata (reglementarile actuale prevad ca pretul la medicamente se calculeaza in prezent pe baza pretului minim din 12 tari membre ale UE), medicamentele din Romania au ajuns sa fie mult mai pretabile pentru export paralel decat sa fie dedicate consumului... mai mult
Marti, 30 Decembrie 2014, ora 16:41
Marii jucatori din industria farmaceutica si-au schimbat semnificativ strategiile ca urmare a introducerii taxei clawback in urma cu 3 ani. Au preferat sa exporte mai mult, astfel ca, afacerile se mentin pe un trend ascendent, fapt la care contribuie si piata. Analistii Tradeville apreciaza ca titlurile companiilor listate la BVB merita cumparate.
Adoptata in anul 2011, taxa clawback se aplica in industria farmaceutica romaneasca pentru ca producatorii de medicamente sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma de bani variabila in functie de veniturile realizate. Desi modificata pentru a fi mai prietenoasa cu contribuabilii, ramane controversata, iar noul proiect privind taxa clawback lansat in discutie publica de autoritati nu cuprinde solicitarile venite din partea industriei. La trei ani de la introducerea acestei taxe, ea nu a rezolvat deficitul bugetului de sanatate, ba mai mult, este, in opinia reprezentantilor industriei, o frana in dezvoltarea companiilor producatoare de medicamente generice prin diminuarea productiei locale, amanarea investitiilor in dezvoltare si chiar reducerea de personal.
Cu toate acestea, potrivit firmei de cercetare si studii de piata Cegedim Romania, piata farmaceutica romaneasca ar putea creste cu 2,7% in acest an, fata de 2013. Compania estimeaza pana in 2018 o crestere medie anuala de 4,8%. Studiul Cegedim atrage atentia asupra faptului ca rentabilitatea nu va creste in acelasi ritm cu vanzarile, ca... mai mult
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 14:36
Distribuitorul de medicamente ADM Farm vizeaza consolidarea indicatorilor financiari, la nivel de profitabilitate si cash flow, astfel incat sa treaca pe crestere incepand de anul viitor, dupa ce in ultimii doi ani afacerile i-au scazut.
Distribuitorul s-a confruntat cu o perioada dificila in urma cu doi ani, cand unul dintre fondatori, Dragos Pop, a decedat.
"Ceea ce ne intereseaza in momentul de fata este sa ne consolidam indicatorii financiari, sa crestem calitatea acestora pe partea de profitabilitate, marja si cash flow, astfel incat sa punem compania pe crestere de anul viitor. Nu ne propunem cresteri agresive. Intr-o piata care stagneaza de atata timp, cresterile mari vin daca iei din cota de piata a competitorilor si asta inseamna sa transformi businessul intr-unul de discount. Nu ne intereseaza acest model", a declarat directorul general al companiei, Adrian Samson, care a preluat aceasta functie in august.
El a aratat ca distribuitorul vizeaza parteneriate puternice cu un numar de furnizori pe care sa se poata concentra.
"Vrem sa facem un profit onest. Intr-o piata care stagneaza vrem un business stabil, este un indicator mai important decat cresterea", a mai spus Samson.
ADM Farm are in prezent 3.500 de clienti farmacii
ADM Farm are in prezent 3.500 de clienti farmacii, 80% din vanzari fiind realizate catre farmaciile independente, iar restul de 20% catre retele.
Distribuitorul a avut anul trecut afaceri in scadere cu aproape 10%, la 695... mai mult
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 10:50
Romania nu este pregatita pentru liberalizarea pietei farma, care ar insemna mai multe farmacii, crede Robert Popescu, directorul general al grupului A&D Pharma, care detine reteaua Sensiblu, explicand ca Romania se afla intre primele tari din Europa dupa numarul de farmacii la mia de locuitori.
Legea farmaciei ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2015.
"Cu o farmacie la 2.500 de locuitorii, Romania este intre primele patru tari din Europa dupa acest criteriu. In Romania ar trebui sa fie o farmacie la 3.500 de locuitori. Romania nu este pregatita pentru liberalizare. Cel mai bun exemplu pe care pot sa-l dau este cel al Ungariei, care in 2010 a facut ce ar urma sa facem noi. Este vorba despre o liberalizare a pietei in care au aparut multe farmacii, iar intr-un an si jumatate o buna parte din acestea dar si alte farmacii au dat faliment. Pana la urma Ungaria a reintrodus criteriul demografic, iar problemele create de aceasta liberalizare au avut costuri semnificative", a declarat Popescu, care este presedinte al Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutic din Romania (ADRFR), la ZF Pharma&Health Summit '14.
ADRFR cere mentinerea criteriului demografic
De altfel, potrivit lui Robert Popescu, piata farmaciilor este liberalizata doar in trei piete europene.
"Circa 80% dintre statele europene au criteriul demografic, geografic, de proprietate. Au introdus bariere de intrare pe piata", a mai spus Popescu.
Membrii Asociatiei Distribuitorilor si... mai mult
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 08:50
Glenmark Pharmaceuticals Romania si-a dublat volumul de vanzari in ultimii doi ani de activitate, inregistrand o cifra de afaceri de 30 milioane de lei, au anuntat miercuri reprezentantii companiei.
Romania se situeaza pe primul loc in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste dinamica afacerilor companiei Glenmark Pharmaceuticals. Celelalte tari cheie din regiune in care este prezenta compania sunt: Polonia, Cehia si Slovacia.
Glenmark Pharmaceuticals Romania si-a dublat volumul de vanzari in ultimii doi ani de activitate, cifra de afaceri situand compania pe locul 41 din totalul pietei farmaceutice.
In anul fiscal anterior (aprilie 2010 - martie 2011), compania a inregistrat o cifra de afaceri de 30 milioane de lei.
In prezent, Glenmark detine 1,5% cota de piata in segmentul cardiovascular.
Glenmark Pharmaceuticals Ltd (GPL) este o companie farmaceutica de renume pe piata indiana, fondata in 1977, care detine in prezent 12 facilitati de fabricare in 4 tari.
In prezent, compania are 13 molecule noi in dezvoltare, 6 aflandu-se in teste clinice. mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 16:03
Orasul Nadlac va deveni un nou punct de pe harta producatorilor de medicamente din Romania. O companie italiana a anuntat ca va investi 50 de milioane de euro intr-o fabrica din localitatea aradeana. Mari companii din domeniu au deja 13 fabrici la noi in tara.Conform autoritatilor din orasul Nadlac, in viitoarea fabrica vor lucra aproximativ 500 de persoane, unitatea urmand a fi construita pe un teren de 3,5 hectare. Se pare ca lucrarile de constructie vor incepe in acest an, iar in 2012 vor fi produse primele medicamente "made in Nadlac".
Compania are sediul in orasul italian Brescia si apartine oamenilor de afaceri Ricardo Butano si Mariano Dinacio.
Fabrica italiana se va alatura celor 13 fabrici detinute deja in Romania de producatori precum: Labormed, Actavis, Biofarm, Zentiva, Magistra, Europharm, Hemopharm, Polisano, Sandoz, Atibiotice, Helcor, Terapia-Ranbaxy si Gedeon-Richer.
Dintre acestea, opt companii sunt membre ale APMGR (Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania). Acestea au creat 7.500 de locuri de munca, dupa ce, in 2010, au fost restructurate 500 de posturi.
Cum arata cele mai importante fabrici
Una dintre cele mai mari fabrici de medicamente din Romania este cea detinuta de Terapia-Ranbaxy la Cluj-Napoca, cel mai mare producator de generice din tara dupa cifra de afaceri.
Cum era de asteptat, punctul de productie cel mai fierbinte este Bucurestiul. Aici a fost deschisa in 2007 fabrica Labormed. Investitia a fost de 19 milioane de euro... mai mult
Vineri, 20 Mai 2011, ora 17:18