Gazoductul care urmeaza sa lege Rusia de Turcia pe sub Marea Neagra a inaintat cu 50 de kilometri intr-o luna, conform unei declaratii facute de oficialii de la Moscova.
Prezent la World Petroleum Congress, ministrul adjunct al Energiei din Rusia, Anton Inyutsyn, a anuntat primele progrese facute in constructia primului tronson ce urmeaza sa strabata apele Marii Negre, relateaza Daily Sabbah.
Constructia TurkStream a debutat in luna iunie, rusii tragand sperante sa deschida robinetul livrarilor de gaze catre Turcia si flancul sudiac al UE in cursul anului 2019.
Gazoductul urmeaza sa se ramifice de pe teritoriul Turciei catre Grecia si alte state in regiune, nefiind exclusa nici extinderea retelei catre tarmul italian.
Primul tronson va fi destinat livrarilor de gaze catre piata din Turcia, in vreme ce al doilea va reprezenta varianta pusa la dispozitia tarilor din sudul si sud-estul Europei.
Capacitatea totala a gazoductului este de 31,5 miliarde mc de gaze pe an, distribuita in mod egal pe cele doua tronsoane.
Zilele trecute, Vladimir Putin s-a deplasat la bordul vasului de lansare a conductelor in Marea Neagra, Pioneering Spirit, pentru a inspecta ritmul de lucru. De pe vas, presedintele Rusiei s-a intretinut la telefon cu omologul sau de la Ankara pentru a-i transmite concluziile sale in privinta executiei proiectului.
TurkStream este unul din cele doua proiecte majore ale Rusiei de a aborda in forta piata europeana de energie, un alt gazoduct, Nord... mai mult
Joi, 13 Iulie 2017, ora 06:14
1Tendinta liderilor europeni de a pune capat dominatiei Gazprom pe piata energiei din Uniunea Europeana pare sa nu dea rezultatele scontate, dupa cum anunta chiar unii dintre managerii altor companii energetice din Europa.
Executivii din cadrul BP si Shell sunt de parerere ca gazul rusesc va continua sa detina o cota importanta pe piata de energie din Europa, informeaza Bloomberg.
In mod ironic, de la criza gazului din iarna lui 2009, moment in care Comisia Europeana a decis sa recurga la diversificarea furnizorilor de energie de pe piata europeana, dependenta statelor membre UE de gazul rusesc a continuat sa se intensifice.
Gazprom a raport o cantitate record de gaze naturale exportate anul trecut catre UE, in acest moment detinand o cota de piata de 34% pe aceasta piata.
Saptamana trecuta, executivii companiei Shell au estimate ca Rusia va continua sa fie cel mai mare furnizor de energie de pe piata europeana cel putin pana in 2035, repetand cumva o prognoza similara emisa de BP in luna ianuarie a acestui an.
Un dintre strategiile adoptate de liderii europeni a fost cea a incurajarii importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) de pe piata americana, dar aceasta pare sa nu se materializeze in initiative de amploare.
Dar, chiar si asa, Rusia tot ar continua sa joace un rol major in politica energetica a Uniunii, considera Vladimir Dembretsov, economist sef al CIS si BP pentru Rusia.
"Pentru cel putin doua decenii Rusia va ramane principalul furnizor... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 17:57
Pe fondul razboiului energetic dintre Moscova si Kiev, Europa risca sa ramana paralizata de frig iarna aceasta.
Conducerea Gazprom a anuntat ca este gata sa sisteze livrarile de gaze catre tarile UE, daca Ucraina va recurge la "sifonarea" combustibilului din gazoductele care asigura lagatura intre Moscova si spatiul comuniatar European, anunta agentia TASS.
"Exista un risc in ceea ce priveste tranzitul de gaze catre Europa via Ucraina. In contractul din 2009 am stabilit toate clauzele de forta majora.
Daca Ucraina va incerca sa se alimenteze din gazul destinat tarilor europene, fie vom reduce livrarile cu cantitatea de gaz ilegal trasa din conducte, fie vom efectua reduceri disproportionate.
Dar, la fel de bine, putem recurge si la sistarea livrarilor in cazul oricarei incalcari a acestei claue", a specificat Alexei Miller, directorul general Gazprom.
Alimentarea cu gaze a Ucrainei a devenit o problema spinoasa in relatiile dintre UE si Rusia. De fiecare data cand Kremlinul a incercat sa joace cartea gazului in fata puterii de la Kiev, ucrainenii au beneficiat de sprijin din partea tarilor europene.
Anul acesta insa, Kievul nu a mai incheiat un contract de alimentare cu gaze din Rusia, securitatea energetica a tarii fiind pusa in pericol de complexele jocuri politice care se desfasoara in regiune.
De altfel, tranzitul gazului catre UE via Ucraina ar putea fi o poveste care sa ia sfarsit in 2019, Rusia intentionand sa alimenteze piata energetica din... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:14
Gazprom a incheiat un parteneriat cu doua companii europene pentru livrarea prin magistralele de sub Marea Neagra a gazului destinat pietelor din Grecia si Italia.
Conform agentiei TASS, grecii de la DEPA si italienii de la Edison sunt noii parteneri ai Gazprom in proiectul care vizeaza alimentarea cu gaze din Rusia a retelei interconectoare de gaz Poseidon dintre Turcia, Grecia si Italia.
Anuntul privind semnarea memorandumului intre cele 3 companii a fost facut miercuri, 24 februarie, de reprezentantii Gazprom, care spera astfel sa organizeze o ruta sudica pentru livrarea gazului din Rusia catre UE.
Conform intelegerii tripartite, Gazprom ar urma sa dea o mana de ajutor celor doua companii europene pentru maximizarea rezultatelor retelei interconectoare de gaze dintre Turcia, Grecia si Italia.
"Dezvoltarea capacitatilor intraeuropene de transport de gaz este un punct important in asigurarea livrarilor de gaze, inclusiv a celui din Rusia, pentru toti consumatorii din Europa", a punctat directorul Gazprom, Alexey Miller, prezent la Roma pentru semnarea contractului cu Edison.
Anuntul facut de Gazprom vine intr-un moment in care Grecia a initiat negocieri cu guvernul de la Teheran pentru livrarea de gaz natural lichefiat in terminalele din porturile sale.
Gazul iranian ar urma sa fie introdus in reteaua de transport a gazoductului Trans-Anatolian, care face legatura intre Azerbaidjan, Turcia, Grecia si Italia. mai mult
Joi, 25 Februarie 2016, ora 12:30
Guvernul elen trage sperante de peste un an ca va deveni poarta principala de acces a gazelor naturale pe piata europeana. Visurile Atenei de a specula momentul initierii proiectului Turkish Stream au fost spulberate de tensiunile aparute intre Moscova si Ankara, dar speranta inca nu a murit.
Conform Bloomberg, Grecia ar putea dobandi un rol central in strategia de securitate energetica a Europei folosind interesul Iranului de a-si extinde piata de distributie pana la granita sud-estica a Uniunii Europene.
Ministrul elen al Energiei, Panos Skourletis, a confirmat faptul ca Atena si Teheranul sunt in discutii privind aprovizionarea Greciei cu gaze din Iran.
Din aceasta perspectiva, Grecia ar putea deveni si o poarta de intrare in Europa a gazelor extrase din campurile de sonde ale Iranului. Rezerva iraniana de gaze este una importanta, cel mai mare zacamant aflandu-se in administrarea companiei BP.
In ianuarie, oficialii eleni si cei de la Teheran s-au intalnit pentru a discuta detaliile contractului de achizitie de petrol iranian pentru rafinariile Hellenic Petroleum, unul dintre primele contracte majore pe piata europeana la care Iranul spera inca de la ridicarea sanctiunilor economice impuse de Occident.
Afacerea cu petrol lasa loc si unei colaborari in domeniul livrarii de gaze, recunoaste ministrul Skourletis.
"Ceea ce este sigur e ca Iranul vrea sa vanda gazul natural in forma lichefiata si este interesat in Grecia", a precizat ministrul Energiei de... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 18:05
Arsenalul strategic al Rusiei a inceput sa se diminueze dramatic, dar nu din cauza raidurilor aeriene declansate de Kremlin in Siria. Gazprom, una dintre cele mai eficiente arme de care fosta URSS si Rusia ultimilor decenii au facut uz in mod constant, pare sa isi fi pierdut eficacitatea.
Principala piata de desfacere a gazului rusesc, Europa, este un camp de batalie intre mai multi competitori, iviti in urma tensiunilor aparute intre Bruxelles si Moscova pe tema crizei din Ucraina, iar accesul pe noile piete din Asia nu se dovedeste atat de facil pe cat credeau liderii rusi, relateaza Bloomberg.
Prinsi in corzi
Gazprom pare acum un boxer de categorie supergrea varat in corzi de un adversar pe masura, ceea ce explica tendinta companiei de a da dovada de flexibilitate in abordarea noilor termeni contractuali cu tarile europene.
Dovada o fac proiectele de revitalizare a unor coridoare de transport direct al gazului catre UE, dar si anuntul privind declansarea negocierilor pentru o intelegere amiabila in dosarul privind incalcarea legislatiei antitrust din Europa de catre Gazprom.
"Pozitia Gazprom si a oficialilor rusi a devenit mai flexibila in urma schimbarilor de situatie. Intelegem sa ne aparam punctul de vedere, dar tinem cont si de cerintele partenerilor europeni", a explicat adjunctul ministrului Energiei din Rusia, Alexey Teksler.
Noua abordare reflecta si eforturile depuse de Moscova in a detensiona relatia cu Occidentul pe tema crizei ucrainiene si... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 16:42
1Oficialii de la Kiev si omologii lor de la Riga, Vilnius si Tallin si-au unit fortele pentru a bloca proiectul gazoductului Nord Stream 2 care ar urma sa lege Rusia de Germania pe sub Marea Baltica.
Proiectul Nord Stream 2 a fost anuntat de Gazprom ca o varianta de a evita tranzitul de gaze naturale pe actualul coridor ucrainean, de constructia lui aratandu-se interesate si mai multe firme occidentale, anunta agentia Novinite.
Premierul ucrainean Arseniy Yatsenyuk a tinut sa atraga atentia oficialilor europeni ca Nord Stream 2 ar putea avea efecte nu doar asupra economiei Ucrainei, ci si a securitatii energetice si a stabilitatii financiare ale unor state din UE.
In cadrul unei conferinte de presa sustinuta aluturi de omologii sai din Estonia, Letonia si Lituania, Yatsenyuk a mentionat ca realizarea gazoductului Nord Stream 2 ar insemna reluarea controlului Rusiei pe piata energiei din UE.
"Nord Stream 2 nu ameninta doar supravietuirea Ucrainei si accesul ei la resurse, ci reprezinta un risc pentru diversificarea resurselor energetice din Europa, in special in zona de Sud-Est", a afirmat premierul Ucrainei, citat de Reuters.
Prim ministrii din cele trei tari baltice s-au alaturat apelului facut de colegul lor ucrainean, premierul estonian Taavi Roivas solicitand chiar o verificare pentru a stabili daca noul gazoduct rusesc indeplineste conditiile legislatiei comune pentru a furniza gaze naturale direct pe piata europeana.
In cazul in care Ucraina nu va... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 17:22
Rusia pierde teren in fata Arabiei Saudite in privinta vanzarilor de petrol pe piata europeana. Situatia pune un mare semn de intrebare asupra rezultatului discutiilor dintre Moscova si OPEC pe tema reducerii cotelor de productie in scopul echilibrarii pietei petrolului.
Jucatori de talie mare precum Shell sau Total, dar si actori mai marunti din regiunea sud-estica a Europei par sa prefere intrarile de petrol din Arabia Saudita in rafinariile pe care le detin in detrimentul celor din Rusia, constata agentia Reuters.
Razboiul petrolului se extinde
Actuala prabusire a pietei globale a petrolului a fost declansata de intentia producatorilor americani si a sauditilor de a acapara cat mai mult din piata de desfacere, dar razboiul petrolului tinde sa se extinda acum.
In ultimii ani, Rusia a pompat masive cantitati de petrol pe piata asiatica, acolo unde sauditii se credeau lideri de necontestat. De aceasta data, roata s-a intors, iar Riadul ataca direct influenta Moscovei pe piata europeana, ba chiar si in pietele din fosta URSS.
Nu are de-a face neaparat cu sentimentele europenilor fata de criza din Ucraina, cat cu un adevarat razboi comercial pentru pietele pe care cele doua mari state exportatoare de petrol le revendica in aceasta perioada de criza.
Situatia este in masura sa complice negocierile duse intre Rusia si tarile OPEC, conduse din umbra de Arabia Saudita, pentru scaderea productiei de petrol si redresarea pietei pana la o cotatie avantajoasa a... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 17:56
5Din 2016, Comisia Europeana ar putea verifica la sange contractele inter-guvernamentale semnate de tarile membre UE cu Moscova si alti furnizori de gaze naturale. Anuntul a fost facut de vicepresedintele CE, Maros Sefcovic, seful uniunii energetice din blocul contiunental.
Proiectul unei legi care sa stabileasca conditiile cadru in care tarile Uniunii vor negocia contractele pentru livrarea de gaz este deja in lucru, anunta reporterii Bloomberg.
Variante diverse
"Trebuie sa vedem care este varianta de lucru cea mai avantajoasa", a precizat Sefcovic, referindu-se mai ales la diferentele majore de pret practicate de Gazprom in unele tari din cadrul UE.
"Putem propune reprezentanti ai Comisiei Europene in echipele de negociere, putem impune clauze standard care sa corespunda legislatiei UE sau am putea apela la consultari stranse in perioada negocierilor", a precizat vicepresedintele CE.
In ultimii ani, Polonia, Romania, Cehia, Slovacia si Grecia s-au confruntat cu preturi mai mari decat media europeana, impuse de Gazprom ca urmare a unei politici de sanctiuni dusa de Moscova inpotriva tarilor ex-comuniste devenite membre NATO si UE.
Criza din Ucraina a reliefat nevoia UE de a-si creste gradul de independenta energetica fata de Rusia, care asigura 27% din consumul de gaz natural al Europei.
Pentru a se asigura ca intelegerile cu Rusia nu incalca legislatia care sta la baza crearii uniunii energetice, Comisia Europeana insista sa isi spuna cuvantul inca... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 11:16