Gazoductul care urmeaza sa lege Rusia de Turcia pe sub Marea Neagra a inaintat cu 50 de kilometri intr-o luna, conform unei declaratii facute de oficialii de la Moscova.
Prezent la World Petroleum Congress, ministrul adjunct al Energiei din Rusia, Anton Inyutsyn, a anuntat primele progrese facute in constructia primului tronson ce urmeaza sa strabata apele Marii Negre, relateaza Daily Sabbah.
Constructia TurkStream a debutat in luna iunie, rusii tragand sperante sa deschida robinetul livrarilor de gaze catre Turcia si flancul sudiac al UE in cursul anului 2019.
Gazoductul urmeaza sa se ramifice de pe teritoriul Turciei catre Grecia si alte state in regiune, nefiind exclusa nici extinderea retelei catre tarmul italian.
Primul tronson va fi destinat livrarilor de gaze catre piata din Turcia, in vreme ce al doilea va reprezenta varianta pusa la dispozitia tarilor din sudul si sud-estul Europei.
Capacitatea totala a gazoductului este de 31,5 miliarde mc de gaze pe an, distribuita in mod egal pe cele doua tronsoane.
Zilele trecute, Vladimir Putin s-a deplasat la bordul vasului de lansare a conductelor in Marea Neagra, Pioneering Spirit, pentru a inspecta ritmul de lucru. De pe vas, presedintele Rusiei s-a intretinut la telefon cu omologul sau de la Ankara pentru a-i transmite concluziile sale in privinta executiei proiectului.
TurkStream este unul din cele doua proiecte majore ale Rusiei de a aborda in forta piata europeana de energie, un alt gazoduct, Nord... mai mult
Joi, 13 Iulie 2017, ora 06:14
1Turcia ar putea sa se implice mai mult in afirmarea sa ca hub energetic pentru regiunea din sud-estul Europei crede un oficial din cadrul International Energy Charter.
Urban Rusnak, secretarul general al organizatiei, indeamna liderii de la Ankara sa ia in serios rolul de hub energetic al Turciei si sa investeasca nu doar in retele de tranzit ale petrolului si gazului, ci si in capcitati de stocare, relateaza Hurriyet Daily News.
Turcia s-a remarcat deja ca un punct de tranzit important pe harta energetica a regiunii, dar poate avea un rol mult mai important in securitatea energetica a zonei din sud-estul Europei, dupa cum a afirmat Rusnak, cu ocazia Forumului International Energy Charter de la Ashgabat.
"Turcia a devenit un laborator in care se investeste, produce si comercializeaza o serie de resurse energetice", a explicat Urban Rusnak, facand referire si la diversificarea productie de energie din tara.
Pentru a deveni un adevarat hub energetic insa, Turcia va trebui sa investeasca si in capacitati masive de stocare a energiei, sporindu-si astfekl importanta pe piata de energie din sud-estul Europei, crede oficialul din domeniul Energie.
Tratatul Energy Charter care functioneaza la nivel european include 52 e state semnatare, plus reprezentantii UE si ai Agentiei Europene pentru Energie Atomica (Euratom), dar rolul sau ar putea sa se schimbe in curand.
"Cautam sa dam afacerilor din domeniul energiei o dimensiune globala, nu doar regionala, astfel incat... mai mult
Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 09:13
Importatorii turci de gaz rusesc se plang ca au fost luati prin surprindere, in februarie, de scumpirea combustibilului livrat de Gazprom, care a redus in acelasi timp si cantitatea livrata in Turcia, fara niciun avertisment.
Enerco, unul dintre importatori, afirma ca nivelul livrarilor de gaz a scazut fara nicio explicatie inca din 24 februarie subliniind ca o astfel de masura unilaterala adoptata de Gazprom contravine legii, informeaza Hurriyet Daily News.
Reprezentantii Enerco se plang si de faptul ca rusii au majorat pretul gazelor livrate in Turcia, in ciuda unui acord de renegociere a tarifului semnat cu importatorii turci in primavara anului trecut.
"Toate companiile importatoare, inclusiv noi, am convenit sa revizuim pretul gazelor impreuna cu Gazprom Export in aprilie 2015. Prin aceasta masura, pretul a scazut fata de cel trecut in contract.
A fost o negociere cu efect permanent, nu temporar, si niciuna dintre parti nu poate modifica aceasta intelegere fara acordul celeilalte parti din contract.
Gazprom Export a cerut o renegociere a pretului gazelor la finalul anului trecut. Contractul permite acest lucru, dar o astfel de cerinta trebuie negociata, convenita de comun acord sau dusa in fata unei curti de arbitraj, in ultima instanta", a comunicat Enerco.
Negocieri intrerupte
Reprezentantii companiei turcesti sustin ca nu inregistreaza datorii catre furnizorul de gaze din Rusia si nu inteleg cum s-a ajuns in situatia de acum.
"Nu exista... mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 11:40
1Arsenalul strategic al Rusiei a inceput sa se diminueze dramatic, dar nu din cauza raidurilor aeriene declansate de Kremlin in Siria. Gazprom, una dintre cele mai eficiente arme de care fosta URSS si Rusia ultimilor decenii au facut uz in mod constant, pare sa isi fi pierdut eficacitatea.
Principala piata de desfacere a gazului rusesc, Europa, este un camp de batalie intre mai multi competitori, iviti in urma tensiunilor aparute intre Bruxelles si Moscova pe tema crizei din Ucraina, iar accesul pe noile piete din Asia nu se dovedeste atat de facil pe cat credeau liderii rusi, relateaza Bloomberg.
Prinsi in corzi
Gazprom pare acum un boxer de categorie supergrea varat in corzi de un adversar pe masura, ceea ce explica tendinta companiei de a da dovada de flexibilitate in abordarea noilor termeni contractuali cu tarile europene.
Dovada o fac proiectele de revitalizare a unor coridoare de transport direct al gazului catre UE, dar si anuntul privind declansarea negocierilor pentru o intelegere amiabila in dosarul privind incalcarea legislatiei antitrust din Europa de catre Gazprom.
"Pozitia Gazprom si a oficialilor rusi a devenit mai flexibila in urma schimbarilor de situatie. Intelegem sa ne aparam punctul de vedere, dar tinem cont si de cerintele partenerilor europeni", a explicat adjunctul ministrului Energiei din Rusia, Alexey Teksler.
Noua abordare reflecta si eforturile depuse de Moscova in a detensiona relatia cu Occidentul pe tema crizei ucrainiene si... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 16:42
1Conducerea companiei rusesti Gazprom a decis sa reduca la jumatate dimensiunea proiectului Turkish Stream care urma sa transporte gaze naturale catre Uniunea Europeana, via Turcia.
"In acest moment, capacitatea maxima de transport a gazoductului Turkish Stream este prevazuta la 32 de miliarde de metri cubi pe an. Este o pozitie realista pe care urmeaza sa o negociem cu partenerii turci", a afirmat directorul general Gazprom, Alexei Miller, citat de Novinite.
Noua proiectie facuta de compania din Rusia reduce la jumatate capacitatea initiala de transport a gazoductului, 63 de miliarde metri cubi pe an, lasand un semn de intrebare daca gazoductul va inainta in flancul sudic al UE.
Investitia initiala, care prindea toate cele patru tronsoane ale gazoductului, se ridica la aproximativ 11,4 miliarde dolari, fara TVA, si urma sa ajunga la granita dintre Turcia si Grecia, asigurand distributia gazelor si catre alte tari din flancul sud-estic si central al Europei.
Este de asteptat ca redimensionarea proiectului Turkish Stream sa reduca cu aproximativ 40% costurile gazoductului.
O parte din gazul livrat prin Turkish Stream va fi destinat strict pietei din Turcia, iar aceasta tara se dovedeste al doilea mare consumator de gaz rusesc din zona europeana, dupa Germania.
Anul trecut, Gazprom a livrat pe piata din Turcia 27,4 miliarde metri cubi de gaz prin intermediul a doua gazoducte: Blue Stream si Trans-Balkan, ultimul traversand teritoriile Ucrainei, Moldovei si... mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 13:44
Constructia gazoductului Turkish Stream ar putea fi amanata pana in 2016, ca urmare a crizei politice de la Ankara.
Anuntul a fost facut de presedintele Gazprom, Alexei Miller, dupa ce compania din Rusia anuntase ca va construi pentru moment doar tronsonul de furnizare a gazelor pentru piata din Turcia, relateaza cotidianul Hurriyet Daily News.
Lipsa unui acord guvernamental intre Moscova si Ankara pe proiectul gazoductului Turkish Stream tine in continuare blocata investitia prin care Gazprom planuia sa intre pe piata de energie din sudul Europei.
Inalti oficiali de la Ankara au confirmat ca intre cele doua state nu se inregistreaza progrese facute in acest proiect.
"Nu putem sa mergem inainte cu negocierile in acest moment. Rusia a lasat negocierea pretului intre Gazprom si operatorul local BOTAS ca o conditie necesara inaintea semnarii acordului guvernamental.
Si noi am vazut acest lucru ca pe un punct preliminar. Cum alegerile din iunie nu au adus un nou guvern in fruntea Turciei, discutiile au fost inghetate. Nu s-a renuntat la proiect, doar a fost inghetat", afirma Sefa Sadik Aytekin, un secretar de stat din Ministerul Energiei de la Ankara.
Aytekin afirma ca pretentiile turcilor in privinta discountului acordat de Gazprom la pretul gazelor naturale au crescut de la 6% la 10,25%.
"Unele prevederi ale acordului am fi vrut sa le negociem separat", a mai spus secretarul de stat turc in cadrul unui forum pe teme energetice din capitala Turciei.
La... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 18:00
Austriecii ar putea sa se racordeze la Turkish Stream daca Grecia, Ungaria, Macedonia si Serbia semneaza un memorandum in privinta construirii unui gazoduct comun conectat la reteaua de transport gaze dintre Rusia si Europa.
Ministrii de externe ai celor patru state sunt asteptati sa se intalneasca in septembrie pentru a discuta pasii premergatori realizarii unui studiu de fezabilitate, a comentat un oficial al companiei maghiare FGSZ, citat de Novinite.
Varianta Tesla
Conform unor surse din ministerul de Externe de la Budapesta, o prima discutie pe acest subiect a avut loc pe 25 iunie, delegatii celor 4 state convenind ca extensia balcanica sa poarte numele Tesla.
Gazoductul Tesla ar urma sa functioneze ca o extensie a culoarului Turkish Stream, un gazoduct cu 4 tronsoane proiectat sa transporte gaze naturale prin Turcia pana la granita elena.
De acolo, Tesla ar putea prelua anual 27 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru a alimenta piata de energie din sudul si centrul continentului.
In cazul in care va obtine acordul tuturor partilor implicate, gazoductul Tesla ar putea fi dat in functiune in 2019.
Traseul sau strabate 1400 de kilometri prin Grecia, Macedonia, Serbia si Ungaria, putand fi prelungit pana la statia Baumgarten, in apropierea Vienei.
Surse din cadrul companiei de gaze FGSZ sustin ca pretul estimativ al investitiei este de 4,5 miliarde de euro. O decizie finala va fi luata abia in primavara anului viitor, eventualele... mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 11:26
Gazprom le-a cerut furnizorilor de conducte sa suspende livrarile pentru gazoductul Turkish Stream, dupa cum a dezvaluit o sursa din randul acestora.
Amanarea se dovedeste un nou obstacol in calea realizarii gazoductului care urma sa asigure devierea retelei de transport a gazelor naturale din Rusia catre Europa de pe teritoriul ucrainean pe cel al Turciei, arata cotidianul Hurriyet Daily News.
"Am primit o informare de la Gazprom prin care ni se cere sa suspendam livrarile", a declarat un important furnizor de conducte de gaz pentru Reuters.
Grupul de presa RBC din Rusia a anuntat la inceputul acestei saptamani, ca oficialii Gazprom au decis sa suspende pe perioada nedefinita lucrarile la noua retea de transport a gazelor naturale, citand un document intern.
In aceasta situatie, furnizorii de echipamente ai Gazprom: Severstal, Chelpipe, OMK si TMK ar putea inregistra pierderi estimate la 120 de miliarde de ruble, aproximativ, 2,1 miliarde de dolari.
Gazprom a initiat lucrarile la coridorul sudic de transport, cu o lungime totala de 25.06 km, pentru a creste cantitatea de gaze maturale livrata pe piata din Turcia.
Reprezentantii companiei au declarat ca lucrarile respecta graficul de executie. Conform proiectului conceput de Gazprom, Turkish Stream ar urma sa evolueze pe patru linii principale, fiecare dintre acestea avand o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi/an.
Prima artera a gazoductului urma sa deserveasca exclusiv piata din Turcia, avand... mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 17:44
E.ON si RWE AG, cele doua mari companii energetice din Germania, traverseaza cea mai neagra perioada din istoria lor recenta, iar situatia pare sa se inrauteasca si mai mult, dupa cum admit directorii executivi ai celor doua firme.
Scaderea consumului de energie si dezvoltarea sectorului energetic din surse regenerabile au subminat atat de mult puterea celor doua companii de top din Germania, incat anul acesta veniturile lor vor fi la limita.
Conducerile celor doua companii sustin ca se pregatesc pentru un val de revolte ale salariatilor, potrivit Wall Street Journal.
Prabusire dramatica
Pentru ambii giganti energetici ai Germaniei, caderea suferita in ultimii ani este dezastruoasa.
Nu demult, cele doua companii manifestau ambitii de jucatori pe piata globala, E.ON implicandu-se pana in 2010 in diverse proiecte derulate in afara granitelor.
De atunci si pana in prezent, piata lor s-a diminuat ingrijorator. RWE a ajuns la o cota de 14 miliarde de euro, pierzand aproape 50% din cifra de afaceri detinuta in 2010, dupa ce guvernul german a anuntat noile taxe pentru energie nucleara.
In aceeasi perioada, E.ON a pierdut 36% din cota sa de piata, cifra de afaceri din prezent fiind limitata la 28,1 miliarde de euro.
Pentru anul trecut, compania a anuntat pierderi nete de 3,2 miliarde de euro, iar noua strategie prevede divizarea companiei in doua entitati distincte: una actionand in sectorul energiei verzi, cealalta mergand in continuare pe combustibilii... mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 17:35
1