In ciuda temerilor exprimate de analisti la inceputul actualei crize a petrolului, energia din surse regenerabile nu a pierdut teren in fata combustibililor fosili tot mai ieftini.
Din contra, investitiile in energie verde au inregistrat un nou record in cursul anului trecut si noi capacitati de productie intrate pe piata, anunta agentia Bloomberg.
Contra curentului
329 de miliarde de dolari au fost investiti in 2015 la nivel global in productia de energie din surse regenerabile, iar rezultatul se vede in cei 121 de gigawatti adaugati pietei globale de energie.
In mod normal, o astfel de evolutie nu era asteptata de nimeni, in contextul in care petrolul, gazele naturale si carbunele au atins valori scazute nemaintalnite in ultimul deceniu, iar acesta este doar unul dintre motivele pentru care analistii asteptau un declin al pietei de energie regenerabila.
Al doilea obstacol depasit in acest sector l-a reprezentat stagnarea investitiilor in domeniul energiei verzi in toata Europa.
China, campioana absoluta
Absenta investitiilor europene a fost suplinita insa de avansul inregistrat de sectorul energiei verzi pe piata din China. Gigantica economie asiatica a investit nu mai putin de 111 miliarde de dolari in noi capacitati de producere a energiei din surse regenerabile.
Suma este cu 17% mai mare decat cea alocata de Beijing aceluiasi sector in cursul anului 2014, dar trebuie mentionat ca poluarea aerului in marile metropole ale Chinei a ajuns un motiv... mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 18:35
In ultimii 4 ani, Romania a coborat 22 de pozitii in clasamentul celor mai atractive piete pentru investitii in energie regenerabila, ocupand pozitia 35.
Datele sunt extrase din raportul EY numit "Renewable energy country attractiveness index (RECAI) ".
Daca in 2011, Romania se afla pe locul 13 la nivel mondial intre tarile cele mai atractive pentru astfel de investitii, schimbarile legislative din ultimii patru ani si lipsa predictibilitatii acestora au determinat scaderea accentuata a atractivitatii tarii noastre pentru investitorii in energii verzi, arata un comunicat remis Ziare.com.
Romania se uita spre Ungaria pentru a obtine independenta energetica?
Florin Vasilica, partener si lider al departamentului de asistenta in tranzactii la EY Romania, sustine ca pentru a recupera din terenul pierdut de piata locala in atragerea investitorilor in domeniul energiei, institutiile statului si factorii de decizie trebuie "sa depuna eforturi pentru stabilirea de politici ...citeste mai departe despre "Romania nu mai este paradis pentru energia verde: Cum au gonit alesii investitorii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 14:33
Cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea OUG privind promovarea producerii energiei din surse regenerabile include "informatii eronate", a anuntat miercuri Departamentul pentru Energie, care precizeaza ca autoritatile au respectat procedurile de comunicare in relatia cu CE.
Presedintele Traian Basescu a transmis marti Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind aprobarea Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
"Potrivit Articolului 108 alineatul (3) al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene 'Comisia este informata in timp util pentru a-si prezenta observatiile cu privire la proiectele care urmaresc sa instituie sau sa modifice ajutoarele'. In data de 24 iunie 2013 Comisia Europeana a transmis o scrisoare catre Reprezentanta Permanenta a Comisiei Europene prin care se precizeaza faptul ca nu a fost transmisa nicio prenotificare, in sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat. In data de 3 octombrie 2013, Comisia a revenit cu o noua scrisoare prin care subliniaza necesitatea prenotificarii, obligatie neindeplinita pana in prezent de catre Guvernul Romaniei", a anuntat Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.
Presedintele Traian Basescu considera ca aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013, pana la... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 08:59
Productia de energie regenerabila a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, cand capacitatea totala a proiectelor existente in sistem a depasit 3.757 de MW, cu 60% mai mult decat la sfarsitul anului 2012, potrivit datelor furnizate de Transelectrica.
Astfel, in primele 11 luni din 2013 au fost instalate proiecte regenerabile cu o capacitate de peste 1.400 de MW, care s-au adaugat la cei 2.335 de MW care erau in sistem pana la acea data.
2013, anul in care s-au instalat cele mai multe proiecte de electricitate din surse regenerabile
Prin urmare, 2013 va ramane in istoria sectorului energetic romanesc drept anul cand s-au instalat cele mai multe proiecte de electricitate din surse regenerabile.
Cel mai spectaculos salt a fost inregistrat in domeniul energiei fotovoltaice, unde existau la finele lunii noiembrie 2013 proiecte de 740 de MW, de 15 ori mai mult decat la sfarsitul anului 2012, cand existau panouri fotovoltaice de doar 49 de MW.
In privinta eolienelor, proiectele au ajuns la 2.459 de MW, fata de 1.822 de MW la finele anului 2012.
In sistem mai exista microhidrocentrale de 505 de MW, fata de 405 MW in decembrie 2012, si centrale pe biomasa de 53 de MW, fata de 40 de MW in 2012.
Insa avantul luat de investitiile in productia de energie din surse regenerabile va frana in acest an, dupa ce Guvernul a decis sa reduca subventiile sub forma certificatelor verzi pe care le vor primi proiectele noi. Potrivit Hotararii de Guvern 994/2013,... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 15:18
Pietele emergente au fost marii castigatori din sectorul de energie verde in cursul anului 2012, conform raportului trimestrial Ernst & Young, Renewable energy country attractiveness indices. Cu toate acestea, dupa opt ani de crestere a nivelului investitiilor noi in cadrul sectorului, se pare ca anul acesta va exista o scadere, dupa un an record in 2011.
Performanta noilor piete a fost datorata abundentei resurselor naturale si cererii in crestere pentru energie, se transmite in comunicatul de presa al companiei.
In timp ce primele date sugereaza ca nivelurile investitiilor in energie verde sunt in scadere, acest lucru nu este neaparat un semn rau. Inca exista capacitati importante de energie verde in curs de instalare, insa costurile cu acestea sunt ceva mai mici decat anul trecut. In plus, investitiile si instalatiile pentru energie verde continua sa fie propulsate de activitatea din pietele emergente, aflate in plina expansiune.
Energia verde a inregistrat un rol tot mai important in mixul de energie al marilor companii de pe glob. Pe masura ce corporatiile evalueaza riscurile in ceea ce priveste securitatea energetica, preturile energiei, mediul de reglementare, brand-ul si presiunile din partea partilor interesate, acestea incep sa se concentreze pe optimizarea mixului lor de energie prin cresterea investitiilor si instalarea capacitatilor de energie din surse regenerabile.
Desi ne-am confruntat cu o redresare lenta a crizei financiare globale, tranzitia... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 15:46
Compania italiana de energie ERG Group opereaza in prezent predominant in domeniul petrolului si gazelor, dar ca multi dintre competitorii sai vrea si o felie mai mare din energia verde. Este Europa emergenta locul spre care sa priveasca?
In planurile de investitii pe 2013-2015, in valoare de 500 de milioane de euro, anuntate miercuri, ERG a subliniat o schimbare a prioritatilor spre cresterea activitatilor privind energia eoliana, urmarind expansiunea pe pietele din Romania si Bulgaria. Ambele tari ofera oportunitati de investitii atractive datorita sprijinului statului, dar cat timp va dura acest lucru?, se intreaba Financial Times pe blogul beyondbrics.
Deja cel mai mare producator din Italia, 15% din activele ERG de energie regenerabila se afla in afara Italiei. Directorul executiv al ERG, Luca Bettonte, a declarat intr-un comunicat ca planurile sunt o continuare a eforturilor grupului de "repozitionare a portofoliului sau spre afaceri mai profitabile si mai putin volatile". Vremurile sunt grele pentru rafinarii pe o piata competitiva si volatila lovita de criza zonei euro si a energiei regenerabile, noteaza FT.
In urma achizitionarii de parcuri eoliene in Italia si Germania, de la compania franceza GDF Suez, ERG este acum unul dintre primii zece producatori de energie eoliana din Europa, cu o capacitate instalata de 1.231 MW.
Luni, ERG a anuntat achizitia in valoare de 135 milioane de euro a unui proiect de dezvoltare a energiei eoliene de 84 MW in... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 15:01
Intr-un context in care afacerile in domeniul energiei regenerabile capata amploare, grupul industrial german Siemens vrea sa iasa de pe piata energiei solare, intrucat nu preconizeaza castiguri din aceasta industrie in viitorul apropiat.
Reprezentantii Siemens considera ca doar firmele specializate au sanse sa obtina profit pe acest segment, in conditiile in care piata panourilor solare s-a redus de patru ori, potrivit Deutsche Welle.
Compania cauta cumparatori pentru afacerile din industria panourilor fotovoltaice si pentru Solel, o companie israeliana, cumparata pentru 320 milioane de euro, acum cativa ani.
Siemens Solar si Hydro Divizion au adus venituri de doar 300 milioane de euro, din cauza reducerilor subventiilor germane din aceasta industrie si a cresterii presiunii preturilor de pe aceasta piata.
In ceea ce priveste energia regenerabila, Siemens intentioneaza sa se concentreze pe energia eoliana si pe hidroenergie.
Decizia de a vinde afacerile de sute de milioane de euro din industria energiei solare este pusa si pe seama efortului de a-si restructura activitatea. Siemens, una dintre cele mai mari companii din Germania, a inregistrat o incetinire a cresterii veniturilor in cel de-al patrulea trimestru fiscal, ceea ce demonstreaza ca cererea pentru produsele germane a fost afectata de criza economica.
Siemens ar putea anunta concedieri si inchideri de unitati
Analistii se asteapta ca managementul grupului sa prezinte un plan de reducere a... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 07:21
Investitiile globale in energiile regenerabile au atins nivelul record de 257 miliarde de dolari in 2011, in crestere cu 17% comparativ cu 2010 si cu 94% mai mari decat in 2007, anul de dinaintea crizei financiare globale, potrivit unui raport al Natiunilor Unite.
Raportul publicat de Nations Environment Programme (UNEP) arata ca numai energia solara a atras investitii de 147 miliarde de dolari in 2011, cu 52% mai mari decat in 2011.
"In pofida continuarii crizei economice pe unele piete importante si a continuarii incertitudinilor politice, mai multe capacitati de energie regenerabile au fost instalate anul trecut decat in oricare alt an", a declarat directorul general al UNEP, Mohamed El-Ashry. "Energiile regenerabile sunt responsabile pentru mai mult de 25% din capacitatile globale de generare a energiei (estimate la 5.360 GW in 2011) si au furnizat aproximativ 20,3% din electricitatea globala", a adaugat Mohamed El-Ashry.
In topul tarilor, China a fost responsabila pentru o cincime din volumul total de investitii in energiile regenerabile. In total, China a cheltuit anul trecut 52 miliarde de dolari pentru energii regenerabile. Pe locul secund se situeaza SUA cu investitii de 51 miliarde de dolari, urmata de Germania, Italia si India.
Cu toate acestea, un raport separat al Renewable Energy Policy Network for the 21st Century (REN21), arata ca investitiile in energiile regenerabile sunt in continuare mai mici cu 15% decat cele combustibili fosili. In 2011... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 17:50
Guvernul nu a aprobat inca legea care acorda ajutor de stat prin certificate verzi energiilor regenerabile, deoarece se teme de impactul prea mare in factura la electricitate, a declarat marti Ionel David, public affairs consultant al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), citat de Mediafax."Aceasta lege va fi discutata in coalitia de guvernare, exista temeri la nivel politic ca impactul in pret va fi de 8%. AREE estimeaza ca impactul va fi de doar 4,76%. Am trimis aceste calcule si premierului si ministrului Economiei", a afirmat David intr-un seminar cu tema energiei.
Potrivit calculelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), consumatorii de electricitate din Romania vor plati 10 miliarde de euro in plus la facturi pana in anul 2020, pentru sprijinirea investitiilor in energii regenerabile.
ANRE estima in august, dupa primirea avizului de la CE, ca legea va fi aplicabila in septembrie, lucru care insa nu s-a intamplat. De asemenea, ANRE apreciaza ca pretul energiei electrice achitat de consumatori ar putea creste anul viitor cu 10%, ca urmare a aplicarii legii.
Legislatia sprijina proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investitiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor.
Astfel, un investitor obtine bani atat din vanzarea energiei, cat si din certificatele verzi pe care le... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 11:34