Presedintele american Donald Trump spune ca va face public in curand planul sau pentru dereglementarea sectorului de energie, fapt ce ar putea duce la exporturi masive de petrol si gaze din Statele Unite.
Pentru moment, oferta va fi prezentata liderilor prezenti la summitul G20 de la Hamburg, cu dedicatie speciala pentru tarile europene care cauta alternative la gazul furnizat de Rusia, anunta Reuters.
Pana la vizita sa in Germania, Donald Trump va poposi vreme de o zi si in Varsovia, unde se va intalni cu liderii tarilor din regiunea Europei centrale si de Est, acestia manifestand si cea mai mare ingrijorare fata de jocul politic pe care Moscova il practica prin intermediul Gazprom.
Rick Perry, secretarul american pentru Energie, a confirmat deja existenta unor discutii in acest sens intre tarile din regiunea CEE, ca si cu Ucraina, care ar dori sa importe carbune de pe piata americana.
In acelasi timp, Perry sustine ca Statele Unite vor sa tina pasul dezvoltarii din punct de vedere "tehnologic si economic" cu noutatile din industria nucleara, "In caz contrar, China sau Rusia vor suplini rapid absenta noastra pe aceasta piata", a explicat oficialul american.
Masurile vizate de administratia Trump includ o reducere a taxelor, ba chiar si acordarea de subventii pentru producatorii de energie, marii beneficiari urmand sa fie firmele care reusesc sa exporte o buna parte din surplusul de combustibil existent in acest moment pe piata din SUA. mai mult
Marti, 27 Iunie 2017, ora 06:14
8Importatorii turci de gaz rusesc se plang ca au fost luati prin surprindere, in februarie, de scumpirea combustibilului livrat de Gazprom, care a redus in acelasi timp si cantitatea livrata in Turcia, fara niciun avertisment.
Enerco, unul dintre importatori, afirma ca nivelul livrarilor de gaz a scazut fara nicio explicatie inca din 24 februarie subliniind ca o astfel de masura unilaterala adoptata de Gazprom contravine legii, informeaza Hurriyet Daily News.
Reprezentantii Enerco se plang si de faptul ca rusii au majorat pretul gazelor livrate in Turcia, in ciuda unui acord de renegociere a tarifului semnat cu importatorii turci in primavara anului trecut.
"Toate companiile importatoare, inclusiv noi, am convenit sa revizuim pretul gazelor impreuna cu Gazprom Export in aprilie 2015. Prin aceasta masura, pretul a scazut fata de cel trecut in contract.
A fost o negociere cu efect permanent, nu temporar, si niciuna dintre parti nu poate modifica aceasta intelegere fara acordul celeilalte parti din contract.
Gazprom Export a cerut o renegociere a pretului gazelor la finalul anului trecut. Contractul permite acest lucru, dar o astfel de cerinta trebuie negociata, convenita de comun acord sau dusa in fata unei curti de arbitraj, in ultima instanta", a comunicat Enerco.
Negocieri intrerupte
Reprezentantii companiei turcesti sustin ca nu inregistreaza datorii catre furnizorul de gaze din Rusia si nu inteleg cum s-a ajuns in situatia de acum.
"Nu exista... mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 11:40
1Proiectul gazoductului Nord Stream 2 urmeaza sa primeasca un raspuns final de la Comisia Europeana pana la sfarsitul acestei luni, iar un partener din consortiul international creat sub umbreala Gazprom are deja planuri mari legate de aceasta investitie.
Compania austriaca OMV si-a facut calculele si pare decisa sa se implice in constructia tronsonului care va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltica. "Ne pastram pozitia de jucator important pe piata de energie din Europa Centrala si de Sud-Est", a argumentat directorul executiv Rainer Seele, citat de agentia TASS.
Un proiect de miliarde
Calculele efectuate de austrieci arata ca al doilea tronson de transport al gazului dintre Rusia si Germania ar necesita o investitie totala de 10 miliarde de euro.
Consortiul international care se va ocupa de constructia gazoductului este format din Gazprom (51%), OMV (10%), BASF/ Wintershall (10%), E.On (10%), Shell (10%) si Engie (9%).
Nord Stream 2 ar urma sa devina operational in 2019, moment in care Moscova intentioneaza sa renunte la transportul gazelor naturale catre Europa prin intermediul retelei ucrainiene.
Capacitatea noului gazoduct este proiectata la 55 miliarde de metri cubi de gaz, punctul de livrare urmand sa fie Greifswald, acelasi ca si pentru gazul expediat prin intermediul gazoductului Nord Stream 1, inaugurat in 2011.
Mize economice si spaime politice
Pentru OMV, intrarea in consortiu pare sa fie una dintre cele mai inspirate decizii din... mai mult
Joi, 18 Februarie 2016, ora 11:24
2Oficialii de la Kiev si omologii lor de la Riga, Vilnius si Tallin si-au unit fortele pentru a bloca proiectul gazoductului Nord Stream 2 care ar urma sa lege Rusia de Germania pe sub Marea Baltica.
Proiectul Nord Stream 2 a fost anuntat de Gazprom ca o varianta de a evita tranzitul de gaze naturale pe actualul coridor ucrainean, de constructia lui aratandu-se interesate si mai multe firme occidentale, anunta agentia Novinite.
Premierul ucrainean Arseniy Yatsenyuk a tinut sa atraga atentia oficialilor europeni ca Nord Stream 2 ar putea avea efecte nu doar asupra economiei Ucrainei, ci si a securitatii energetice si a stabilitatii financiare ale unor state din UE.
In cadrul unei conferinte de presa sustinuta aluturi de omologii sai din Estonia, Letonia si Lituania, Yatsenyuk a mentionat ca realizarea gazoductului Nord Stream 2 ar insemna reluarea controlului Rusiei pe piata energiei din UE.
"Nord Stream 2 nu ameninta doar supravietuirea Ucrainei si accesul ei la resurse, ci reprezinta un risc pentru diversificarea resurselor energetice din Europa, in special in zona de Sud-Est", a afirmat premierul Ucrainei, citat de Reuters.
Prim ministrii din cele trei tari baltice s-au alaturat apelului facut de colegul lor ucrainean, premierul estonian Taavi Roivas solicitand chiar o verificare pentru a stabili daca noul gazoduct rusesc indeplineste conditiile legislatiei comune pentru a furniza gaze naturale direct pe piata europeana.
In cazul in care Ucraina nu va... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 17:22
Rusia pierde teren in fata Arabiei Saudite in privinta vanzarilor de petrol pe piata europeana. Situatia pune un mare semn de intrebare asupra rezultatului discutiilor dintre Moscova si OPEC pe tema reducerii cotelor de productie in scopul echilibrarii pietei petrolului.
Jucatori de talie mare precum Shell sau Total, dar si actori mai marunti din regiunea sud-estica a Europei par sa prefere intrarile de petrol din Arabia Saudita in rafinariile pe care le detin in detrimentul celor din Rusia, constata agentia Reuters.
Razboiul petrolului se extinde
Actuala prabusire a pietei globale a petrolului a fost declansata de intentia producatorilor americani si a sauditilor de a acapara cat mai mult din piata de desfacere, dar razboiul petrolului tinde sa se extinda acum.
In ultimii ani, Rusia a pompat masive cantitati de petrol pe piata asiatica, acolo unde sauditii se credeau lideri de necontestat. De aceasta data, roata s-a intors, iar Riadul ataca direct influenta Moscovei pe piata europeana, ba chiar si in pietele din fosta URSS.
Nu are de-a face neaparat cu sentimentele europenilor fata de criza din Ucraina, cat cu un adevarat razboi comercial pentru pietele pe care cele doua mari state exportatoare de petrol le revendica in aceasta perioada de criza.
Situatia este in masura sa complice negocierile duse intre Rusia si tarile OPEC, conduse din umbra de Arabia Saudita, pentru scaderea productiei de petrol si redresarea pietei pana la o cotatie avantajoasa a... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 17:56
5E.ON si RWE AG, cele doua mari companii energetice din Germania, traverseaza cea mai neagra perioada din istoria lor recenta, iar situatia pare sa se inrauteasca si mai mult, dupa cum admit directorii executivi ai celor doua firme.
Scaderea consumului de energie si dezvoltarea sectorului energetic din surse regenerabile au subminat atat de mult puterea celor doua companii de top din Germania, incat anul acesta veniturile lor vor fi la limita.
Conducerile celor doua companii sustin ca se pregatesc pentru un val de revolte ale salariatilor, potrivit Wall Street Journal.
Prabusire dramatica
Pentru ambii giganti energetici ai Germaniei, caderea suferita in ultimii ani este dezastruoasa.
Nu demult, cele doua companii manifestau ambitii de jucatori pe piata globala, E.ON implicandu-se pana in 2010 in diverse proiecte derulate in afara granitelor.
De atunci si pana in prezent, piata lor s-a diminuat ingrijorator. RWE a ajuns la o cota de 14 miliarde de euro, pierzand aproape 50% din cifra de afaceri detinuta in 2010, dupa ce guvernul german a anuntat noile taxe pentru energie nucleara.
In aceeasi perioada, E.ON a pierdut 36% din cota sa de piata, cifra de afaceri din prezent fiind limitata la 28,1 miliarde de euro.
Pentru anul trecut, compania a anuntat pierderi nete de 3,2 miliarde de euro, iar noua strategie prevede divizarea companiei in doua entitati distincte: una actionand in sectorul energiei verzi, cealalta mergand in continuare pe combustibilii... mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 17:35
1Romania urca in clasamentul mondial al atractivitatii pentru afacerile din industria energiei regenerabile, in ciuda schimbarilor legislative care au avut loc in ultimul an. Astfel, tara noastra a urcat un loc in topul EY - Renewable energy country attractiveness index (RECAI), ocupand in prezent pozitia 32.
In functie de tehnologie, Romania se claseaza pe locul 28 in indexul energiei eoliene si tot pe 28 in indexul energiei solare fotovoltaice. In schimb, ocupa locul al 36-lea la energie produsa din biomasa.
"Mentinerea interesului investitorilor pentru Romania, in urcare de pe locul 33 pe locul 32 la nivel global, arata ca in ciuda unei legislatii in reasezare, sectorul energiei regenerabile ramane in continuare atractiv, in comparatie cu alte state din Sud Estul Europei. Indicele RECAI include atat componente legate de tipurile de tehnologii (eolian, solar, altele), cat si componente legate de factori macro si microeconomici, zone unde Romania se afla in urma altor state din regiune", a spus Andrei Benghea-Malaies, Director Executiv in cadrul departamentului de Asistenta in Afaceri, EY Romania.
Semnale optimiste pe piata internationala in 2014
In pofida unei scaderi de 11% a investitiilor globale in energie regenerabila in 2013, exista semnale optimiste in piata date de abundenta oportunitatilor de pe noile piete, de noile tehnologii si de noile surse de capital, se arata in raportul trimestrial EY - Renewable energy country attractiveness index (RECAI).... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 14:13
Compania italiana de energie ERG Group opereaza in prezent predominant in domeniul petrolului si gazelor, dar ca multi dintre competitorii sai vrea si o felie mai mare din energia verde. Este Europa emergenta locul spre care sa priveasca?
In planurile de investitii pe 2013-2015, in valoare de 500 de milioane de euro, anuntate miercuri, ERG a subliniat o schimbare a prioritatilor spre cresterea activitatilor privind energia eoliana, urmarind expansiunea pe pietele din Romania si Bulgaria. Ambele tari ofera oportunitati de investitii atractive datorita sprijinului statului, dar cat timp va dura acest lucru?, se intreaba Financial Times pe blogul beyondbrics.
Deja cel mai mare producator din Italia, 15% din activele ERG de energie regenerabila se afla in afara Italiei. Directorul executiv al ERG, Luca Bettonte, a declarat intr-un comunicat ca planurile sunt o continuare a eforturilor grupului de "repozitionare a portofoliului sau spre afaceri mai profitabile si mai putin volatile". Vremurile sunt grele pentru rafinarii pe o piata competitiva si volatila lovita de criza zonei euro si a energiei regenerabile, noteaza FT.
In urma achizitionarii de parcuri eoliene in Italia si Germania, de la compania franceza GDF Suez, ERG este acum unul dintre primii zece producatori de energie eoliana din Europa, cu o capacitate instalata de 1.231 MW.
Luni, ERG a anuntat achizitia in valoare de 135 milioane de euro a unui proiect de dezvoltare a energiei eoliene de 84 MW in... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 15:01
Investitiile globale in energiile regenerabile au atins nivelul record de 257 miliarde de dolari in 2011, in crestere cu 17% comparativ cu 2010 si cu 94% mai mari decat in 2007, anul de dinaintea crizei financiare globale, potrivit unui raport al Natiunilor Unite.
Raportul publicat de Nations Environment Programme (UNEP) arata ca numai energia solara a atras investitii de 147 miliarde de dolari in 2011, cu 52% mai mari decat in 2011.
"In pofida continuarii crizei economice pe unele piete importante si a continuarii incertitudinilor politice, mai multe capacitati de energie regenerabile au fost instalate anul trecut decat in oricare alt an", a declarat directorul general al UNEP, Mohamed El-Ashry. "Energiile regenerabile sunt responsabile pentru mai mult de 25% din capacitatile globale de generare a energiei (estimate la 5.360 GW in 2011) si au furnizat aproximativ 20,3% din electricitatea globala", a adaugat Mohamed El-Ashry.
In topul tarilor, China a fost responsabila pentru o cincime din volumul total de investitii in energiile regenerabile. In total, China a cheltuit anul trecut 52 miliarde de dolari pentru energii regenerabile. Pe locul secund se situeaza SUA cu investitii de 51 miliarde de dolari, urmata de Germania, Italia si India.
Cu toate acestea, un raport separat al Renewable Energy Policy Network for the 21st Century (REN21), arata ca investitiile in energiile regenerabile sunt in continuare mai mici cu 15% decat cele combustibili fosili. In 2011... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 17:50