Sectorul de e-commerce din Romania a depasit pragul de 4,3 miliarde de euro la finalul anului 2019, cu 20-22% mai mult decat in 2018 cand valoarea comertului online a fost estimata la aprox. 3,6 miliarde de euro, potrivit estimarilor ARMO (Asociatia Romana a Magazinelor Online).
Ritmul de crestere 2019 vs. 2018 a fost mai redus comparativ cu 2018 vs. 2017, cand rata de crestere de la un an la altul a fost de aprox. 30%.
Valoarea de peste 4,3 miliarde de euro face referire la toate tranzactiile generate din Romania atat catre comerciantii autohtoni, precum si catre magazinele online din afara granitelor tarii.
"Daca facem o medie, inseamna ca romanii au cheltuit pentru cumparaturi online aprox. 12 milioane de euro in fiecare zi a anului trecut, in crestere de la 9,86 milioane euro - media zilnica inregistrata in 2018", spune Andrei Radu, CEO & Founder GPeC.
"Insa, potrivit Eurostat, doar 23% din populatia Romaniei a facut cumparaturi online in 2019, ceea ce ne situeaza pe penultimul loc din Uniunea Europeana, devansand doar Bulgaria cu 22% - fapt care ne arata ca e-commerce-ul romanesc mai are mult loc de crestere", adauga el.
Cifra de 4,3 miliarde euro reprezinta strict segmentul e-tail, adica produsele fizice (tangibile) care au fost cumparate prin internet. Nu sunt incluse serviciile, biletele de avion, vacantele si calatoriile, rezervarile hoteliere, biletele la spectacole sau la diferite evenimente, plata facturilor la utilitati, continutul download-abil... mai mult
Luni, 03 Februarie 2020, ora 17:35
Vanzarile de bunuri de folosinta indelungata au crescut in primele trei luni cu aproape 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 386 milioane euro, cel mai bun trimestru intai din ultimii patru ani, cu cea mai crestere pe segmentul telecom si cea mai mare scadere pe foto, potrivit GfK.
"Cea mai mare crestere in valoare (aproximativ 33%) a fost generata de sectorul Telecom care a atins 117 milioane euro, detinand astfel titlul de cel mai mare sector. De un bun inceput de an au avut parte si pietele de electronice, electrocasnice mici si mari, acestea inregistrand rate de crestere pozitive comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Pietele de echipamente foto, IT si imprimante, multifunctionale si consumabile sunt singurele care au inregistrat scaderi comparativ cu T1 2013, cea mai mare fiind pentru piata foto (aproape -40%)", arata rezultatele studiului GfK TEMAX pentru Romania.
Segmentul smartphones a continuat sa inregistreze cresteri considerabile de doua cifre, in timp ce telefoanele mobile clasice pierd in continuare mult teren. Produsele care au contribuit semnificativ la cresterea pietei de telecom au fost cele ce permit conexiuni 3G si chiar 4G, cele care incorporeaza o camera de minim 5MP si cu dimensiuni mari ale ecranelor (mai mari de 4 inch). Urmand aceasta tendinta, phablet-urile continua si ele sa lupte pentru a atrage atentia consumatorilor, arata sursa citata.
Electronicele si electrocasnicele sunt cautate
Piata electrocasnicelor mari... mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 13:02
Compania japoneza Sharp va deschide pana la finele lunii septembrie un birou in Romania, ale carui obiective sunt pe termen mediu atingerea unei cote de 5% pe piata produselor electronice si vanzari de 8-10 milioane de euro, a declarat presedintele Sharp Electronics Europa de Est, Jacek Klekowski.
"In prezent, vanzarile Sharp in Romania se situeaza sub acest obiectiv, cifra fiind sub potentialul brandului, unul premium. Rezultatele mai putin bune ale Sharp in Romania sunt efectul neintelegerii specificului acestei piete de catre firma care se ocupa cu distributia produselor noastre, care coordona operatiunile de la Viena", a spus Klekowski.
Vanzarile companiei japoneze in Romania reprezinta in prezent mai putin de 2% din piata produselor electronice.
Oficialul Sharp a adaugat ca decizia privind deschiderea unui birou Sharp in Romania a luat in calcul dimensiunea pietei locale si dinamica Produsului Intern Brut (PIB).
"De ce Romania? In primul rand, Romania are peste 20 milioane de locuitori, iar populatia este relativ tanara comparativ cu alte state din Europa de Vest. De asemenea, numarul conexiunilor la Internet se apropie de 10 milioane, iar dinamica investitiilor si a Produsului Intern Brut (PIB) este crescatoare", a afirmat Klekowski.
El a evitat sa prezinte valoarea investitiei Sharp pentru deschiderea biroului in Romania, care va coordona si operatiunile din Bulgaria.
"Politica companiei nu permite prezentarea cifrei. Va asigur insa ca fondurile... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 14:10
Gorenje Romania, parte a grupului Gorenje din Slovacia, cu o cifra de afaceri de afaceri de 12 milioane de euro anul trecut, mizeaza pe o crestere a cifrei de afaceri cu 10% anul acesta, pana la 13 milioane de euro.
Reprezentantii managementului spun ca estimarile au la baza strategia de extindere a portofoliului cu produse noi, dar si volumul exporturilor.
In Romania, vanzarea electrocasnicelor mari reprezinta 70% din afacerile companiei, asa cum explica directorul general al diviziei pe plan autohton, Damir Drazetic. Succesul intalnit pe plan local i-a determinat pe reprezentantii Gorenje sa lanseze un nou produs, mai exact un model de aparat frigorific cu tehnologia IonAir, care va contribui la atingerea unui volum de vanzari de cel putin 4.000 de bucati de aparate frigorifice in 2013.
Aparatele frigorifice, 15% din vanzarile Gorenje
"In acest moment 70% din afacerile companiei pe plan autohton sunt realizate de vanzarile de electrocansicele mari, iar dintre acestea, 15% din livrari sunt reprezentate de aparatele frigorifice", potrivit directorului general al diviziei din Romania, Damir Drazetic.
Acesta a mai spus ca, in Romania, Gorenje detine o cota de piata cuprinsa intre 3% si 10%, in functie de categoriile de produse, a mai spus Drazetic.
El anticipeaza ca lansarea noii game de frigidere va avea un impact pozitiv in business-ul companiei pe plan local. Pentru cresterea cifrei de afaceri de anul acesta, grupul se bazeaza si pe politica de... mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 20:00
Piata bunurilor de folosinta indelungata a inregistrat o crestere cu 4,7% in trimestrul al doilea al anului curent fata de acelasi interval din 2012, urmand tendinta din primele trei luni ale anului.
La nivelul primului semestru din 2013, cresterea a fost de 4,3% fata de intervalul ianuarie-iunie 2012, piata bunurilor de folosinta indelungata ajungand la 699 milioane de euro, se arata in studiul GfK Temax.
Sectorul telecom a avut o crestere cu 17% in al doilea trimestru al anului fata de acelasi interval din 2012, primele trei luni, valoarea totala nesubventionata fiind estimata la 99 milioane euro. Evolutia s-a datorat in principal segmentului smartphone, in timp ce telefoanele mobile continua sa scada.
Segmentul electrocasnicelor mici: 24 milioane de lei
Pe segmentul electrocasnicelor mici s-a inregistrat, in perioada analizata, o crestere cu 8,7%, la 24 milioane de euro, iar la nivelul primelor sase luni, cresterea a fost de 4,7% fata de primul semestru din 2012.
In acelasi timp, sectorul electrocasnicelor mari a avut o crestere de aproape 5% fata de al doilea trimestru din 2012, ajungand la 73 milioane de euro, in timp ce la nivelul primelor sase luni, acest sector a crescut cu 1,7%.
Principalii factori de crestere de pe aceasta piata raman electrocasnicele incorporabile, precum cuptoarele si plitele, dar si masinile de spalat vase, hotele si congelatoarele, segmente ce au inregistrat rate de cresteri de doua cifre in al doilea trimestru din 2013.... mai mult
Luni, 19 August 2013, ora 16:27
Cele mai mari vanzari din piata de electronice din Romania, in trimestrul trei, le-au inregistrat sectoarele Telecom, Imprimante si Multifunctionale si Electronice, potrivit unui studiu GfK.
Piata de IT a fost relativ stabila, in timp ce sectorul Foto a inregistrat o scadere rapida. Atat electrocasnicele mici cat si electrocasnicele mari au avut inca un trimestru dificil, scazand cu 7%, respectiv 9.9%.
Studiul Gfk desfasurat pe domenii:
Telecom
Valoarea totala a pietei de telefoane mobile si smartphone-uri a inregistrat in al treilea trimestru al anului 2012 o crestere semnificativa de 12.3% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, insumand 53 milioane de euro.
Datorita portofoliului variat de produse, segmentul de telefoane smartphone a reusit sa determine o crestere a valorii pietei de telecom. Desi piata este dominata de telefoanele ce incorporeaza sistemul de operare Android, s-a constat o crestere si pentru cele cu Windows Phone.
Telefoanele de tipul mobilephones raman dominante in ceea ce priveste volumul pe piata totala de telecom si in trimestrul al treilea al anului 2012.
Imprimante
Piata de imprimante si multifunctionale ramane stabila in jurul valorii de 7 milioane de euro si in cel de-al treilea trimestru al anului 2012, inregistrand o crestere de 5.1% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. Cresterea a fost asigurata deopotriva de cresterea pietei de imprimante "single function" (+9%), dar si de cea a pietei de... mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 12:43
Piata de anvelope din Romania a scazut cu 16% in primele sapte luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand se consemna un avans de 130%, fata de 2010.
Cea mai importanta diminuare fiind consemnata pe segmentul turismelor, respectiv 19% din total, a declarat, luni, Alina Ghica, director marketing Michelin Romania si Balcani.
In primele sapte luni ale acestui an, pe piata anvelopelor din Romania s-au vandut 1,65 milioane de unitati, fata de 2,02 milioane de unitati, valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, conform Agerpres.
Cele mai multe au reprezentat anvelope de vara (aproape un milion de unitati), restul fiind consemnate in categoria anvelopelor de iarna.
In 2011, pe piata de anvelope din Romania s-au vandut 3,2 milioane de unitati, in crestere cu 28% fata de anul 2010, au anuntat reprezentantii Michelin.
Potrivit sursei citate, cele mai importante scaderi s-au inregistrat la anvelopele destinate turismelor (19%) si la camionete (7%), in timp ce singurul segment care a crescut (7%) a fost reprezentat de anvelopele pentru SUV-uri si autovehicule 4x4.
In 2011, Guvernul a decis obligativitatea echiparii autoturismelor cu anvelope de iarna. Pe fondul acestei legi, piata anvelopelor a inregistrat un avans de 130% in primele sapte luni ale anului 2011, comparativ cu aceeasi perioada din 2010.
Soferii sunt obligati prin lege sa echipeze masinile cu anvelope de iarna
Incepand cu data de 1 noiembrie 2012, in... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 17:00
Vanzarile de laptopuri si tablete au crescut in primul trimestru, reprezentand insa o exceptie pe piata bunurilor de folosinta indelungata, care a suferit o scadere usoara , de 1%, in primele trei luni ale anului 2012, potrivit GfK.
"Primul trimestru a adus o scadere usoara, de 1%, fata de acelasi trimestru al lui 2011. Cel mai mare sector, IT, a fost singurul care a inregistrat o usoara crestere (3,2%) fata de T1 2011. Sectorul electronicelor a fost relativ stabil - cu 0,2%. Si pietele foto si electrocasnice mici s-au apropiat de performanta din 2011 cu rate de crestere negative de -1% si -1,3%. In schimb, electrocasnicele mari, echipamentele de birou si telecom au dat semne mai putin incurajatoare in T1 2012", se arata in analiza GfK TEMAX in Romania.
In primul trimestru din 2011, vanzarile de bunuri de folosinta indelungata au fost de 300 milioane euro.
Piata de IT a avut o valoare de 101 milioane euro, iar categoriile de produse care au mentinut sectorul pe crestere au fost laptopurile si tabletele.
Piata de electronice a stagnat, in timp ce sectorul electrocasnice a inregistrat scaderi
In primul trimestru, piata de electronice a stagnat, la 62 milioane euro, evolutie diferita de startul puternic din T1 2011, dar conditiile meteo nefavorabile au influentat comportamentului consumatorului.
In cadrul sectorului de electronice s-au inregistrat rate de scadere de doua cifre pentru mai toate categoriile, cu exceptia televizoarelor, a consolelor video si a... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 19:28