Segmentele digitale vor fi cele mai dinamice componente ale pietei media si divertismentului din Romania in urmatorii 5 ani, conform raportului PwC Global Entertainment & Media Outlook 2018-2022 (GEMO).
"Intreaga piata de media si divertisment din Romania ar putea inregistra un ritm mediu anual de crestere de 7,4%, ajungand la venituri totale de 3,7 miliarde de dolari in 2022. Din aceasta suma, aproximativ o jumatate o reprezinta cheltuielile pentru accesul la internet, care vor inregistra o rata medie de crestere anuala estimata de 11,6% la orizontul anului 2022, ajungand la peste 1,8 miliarde de dolari", mentioneaza PwC intr-un comunicat remis AGERPRES.
Spre comparatie, la nivelul Europei Centrale si de Est (ECE) piata de media si divertisment va avea un ritm mediu de crestere de aproximativ 7,1% si va ajunge la venituri totale de aproximativ 83 de miliarde de dolari.
Segmentul serviciilor de acces la internet va genera venituri de aproximativ 30,5 miliarde de dolari cu o crestere medie anuala de 10,3%, comparativ cu 6,6% la nivel global.
Atat in Romania cat si in Europa Centrala si de Est, dar si la nivel global, accesul la internet reprezinta segmentul care aduce cele mai mari venituri de pe piata de media si divertisment. In Romania ponderea acestui segment va creste de la 38%, in 2017 la 47% in 2022, in vreme ce in ECE aceasta se va majora de la 31% la 36% (la nivel global, va evolua de la 26% la 29%).
O usoara crestere este previzionata pentru... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 13:45
Piata de publicitate online a fost de 45,5 milioane de lei in primul semestru al acestui an, industria telecom mentinandu-si suprematia in ceea ce priveste sumele investite in publicitatea online autohtona in prima jumatate a lui 2013.
Potrivit celui mai recent studiu ROADS, industria telecom isi mentine suprematia in ceea ce priveste sumele investite in publicitatea online autohtona in prima jumatate a anului 2013, contribuind cu 7,3 milioane de lei la o piata de 45,5 milioane de lei.
Conform celei mai recente editii a studiului ROADS, valoarea pietei de publicitate online pe primul semestru al anului in curs a fost de 45,5 milioane de lei, cu 2% mai putin comparativ cu primul semestru al anului 2012.
Topul celor mai mari industrii investitoare este completat la distanta de sectorul bancar (4,4 milioane lei) si auto (4,2 milioane lei).
In privinta formatelor, cele embedded raman de departe cele mai utilizate in publicitatea online in primul semestru al anului 2013, urmate la o distanta considerabila de interruptive formats.
"Legat de dinamica pietei masurate in cadrul studiului, se observa o tendinta de scadere, atat fata de semestrul similar (S1) al anului trecut (2%), cat si fata de cea de-a doua jumatate a anului - S2 2012 (fata de care s-a inregistrat o scadere de 12%). Tinand cont de valoarea raportata de grupul de referinta, scaderea pietei este si mai abrupta - 23% fata de S2 2012 si 17% fata de S1 2012", se spune in comunicat.
Potrivit sursei... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 13:00
Piata locala de publicitate pe telefonul mobil va ajunge anul acesta la o valoare de aproximativ 10 milioane de euro, iar cel mai folosit canal de comunicare ramane, in continuare, SMS-ul.
"Toate serviciile de publicitate pe telefonul mobil vor forma anul acesta o piata de 10 milioane de euro", a declarat pentru Business24 Dan Virtopeanu, managing partner in cadrul agentiei Breeze Mobile, parte a Leo Burnett Group Romania.
Acesta a estimat ca la nivel national sunt intre 15 si 16 milioane de utilizatori unici de telefonie mobila, adica persoane care au cel putin un telefon mobil. Dintre acestia, in jur de sapte milioane de utilizatori folosesc Internetul mobil in Romania, spun Dan Virtopeanu.
"Am luat in calcul doar persoanele care folosesc telefonul mobil pentru Internet", spune Dan Virtopeanu. Utilizatorii care se conecteaza la Internet prin intermediul unor conexiuni 3G, Wi-Fi sau alte metode de conectare pentru dispozitive mobile, sunt in jur de 1,4 milioane.
Cum se face publicitate pe telefonul mobil in Romania
"SMS-ul ramane la putere. Anul trecut a reprezentat 80% din piata de publicitate pe mobil, anul acesta ponderea va mai scadea, datorita penetrarii smartphone-urilor, care vor permite si alte forme de campanii publicitare", spune Dan Virtopeanu.
Penetrarea smartphone-urilor pe piata locala este in crestere constanta, iar anul acesta va depasi o rata de 20%.
In 2013, dupa SMS, urmatorul canal cel mai folosit pentru publicitatea pe mobil va... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 14:46
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata media, suspectand o posibila intelegere a multinationalelor, care s-ar fi inteles sa imparta conturile clientilor si sa excluda firmele locale mici.
Sesizarea a fost depusa in urma cu trei saptamani de un jucator de pe aceasta piata, iar in cursul saptamanii trecute, Consiliul a efectuat controale inopinate in 13 locatii ale unor firme care activeaza pe aceasta piata, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, pentru Hotnews.ro. Durata medie a unei astfel de investigatii este de doi ani.
Se pare ca subiectul investigatiei ar fi Clubul de Media, format din 10 agentii de media Brand (Programming Network, Initiative Media, MEC Romania, MediaCom, Mindshare, Optimedia, Starcom MediaVest Group, United Media, Universal McCann, Zenith Romania).
Consiliul Concurentei isi propune, printre altele, sa dezvolte un Ghid de reguli de organizare a unei licitatii, cu criterii de selectie a castigatorilor.
Legea Concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei.
Companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor. mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 16:20
Un nou studiu arata ca 70% din companiile de publicitate planuiesc sa-si creasca bugetele pentru investitii in mobile market.
Bugetele de publicitate nu trebuie crescute pentru segmentul "mobile", scrie Mashable, ci banii trebuie cheltuiti eficient, potrivit unei strategii bine puse la punct.
"O multime de marci cheltuie extrem de multi bani pe piata de aplicatii mobile", spune Scott Forshay, specialist in e-marketing in cadrul Acquity Group.
Bani aruncati pe geam /b>
Cheltuielile pe piata de publicitate mobila din SUA sunt prognozate sa ajunga la 2,6 miliarde de dolari, in acest an, fiind incluse si campaniile care se afiseaza pe ecran, dar si cele propagate prin intermediul SMS-urilor.
Alte estimari prognozeaza ca publicitatea mobila prin intermediul terminalelor smartphone va ajunge la 5,04 miliarde de dolari pana in anul 2015. "Din cele 2,6 miliarde de dolari cheltuite, cred ca vreo 2,5 miliarde de dolari au fost aruncate pe apa smabetei", a declarat Forshay.
Marcile isi schimba strategiile de promovare catre consumatorii aflati in permanenta miscare, care isi poarta mereu dispozitivele mobile cu ei. Si strategia este una normala. "Intreaga noastra viata este stocata in dispozitivele mobile", a declarat specialistul.
De la poze la notari in calendar si date personale, le oferim merketerilor o ocazie unica, pe care nu au avut-o pana acum:acces nelimitat la datele personale. Totusi, acestia trebuie sa fie extrem de precauti cum vor face acest... mai mult
Sambata, 07 Iulie 2012, ora 12:03
Banii se revarsa pur si simplu pe piata de publicitate mobila, numai anul trecut aceasta ajungand la o valoare de 5,3 miliarde de dolari. Totusi, nu toate reclamele si actiunile de promovare isi ating scopul.
Unele dintre campaniile si spoturile publicitare sunt de-a dreptul hilare, cateva incurajandu-te sa-ti folosesti telefonul mobil, fix exact acolo unde semnalul lipseste. Insa, unele chiar te lasa cu gura cascata. De exemplu, stii ce inseamna "showrooming"? Si daca stii, ai idee cum poti sa-l previi? BusinessInsider a alcatuit un top al celor frecvente gresei de marketing pe piata mobile.
Banner cu cod QR, in statia de metrou, acolo unde semnalul lipseste
Michael Collins, CEO la agentia de publicitate Joule, a declarat ca a vazut un cod QR pus pe un autobuz: "Cum sa te gandesti, ca publicitar, ca cineva va sta sa fotografieze codul QR, aflat pe un autobuz in permanenta miscare?", se intreaba, siderat Collins.
De asemenea, prin SUA, dar si prin Romania, exista bannere cu coduri QR in metrou, acolo unde semnalul wireless este greu de gasit.
Aplicatia sau reclama te trimite intr-un singur loc: site-ul firmei cu pricina
Specialistii sustin ca aplicatiile pentru mobil trebuie sa fie noi si mai ales exclusive. Utilizatorii adora sa descopere continut nou in lumea mobila. Insa, daca intra de pe mobil, fix pe un site web simplu, mai mult ca sigur ca nu va da si a doua oara click pe aplicatia respectiva.
Absenta cupoanelor de reduceri
Cumparatorii isi... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 18:33
Afacerile Google pe segmentul publicitatii online ar putea ajunge anul acesta la 4,5 miliarde de dolari, in crestere cu 80% fata de anul trecut, cand veniturile Google din acest domeniu au fost de 2,5 miliarde de dolari, potrivit companiei de cercetare Gene Munster.
Estimarea include si business-ul pe care Google il are cu sistemul de operare Android, care include smartphone-uri si tablete. Google furnizeaza reclame si cautare pe aceste dispozitive.
Andy Rubin, senior vice president in cadrul diviziei de continut digital la Google, declara la Mobile World Congress, saptamana trecuta, ca Google are parte de aproximativ 850.000 de activari pe zi de dispozitive cu Android. El a spus ca in piata exista peste 300 de milioane de smartphone-uri Android.
Piper Jaffray, analist in cadrul Gene Munster, a declarat ca numarul de smartphone-uri cu Android ar putea ajuta compania Google cu pana la 10% din vanzarile totale in 2012, in crestere cu 7% fata de 2011.
Potrivit reprezentantilor companiei de cercetare, 50% din vanzarile totale ale Google din segmentul mobile vor veni din sectorul dispozitivelor Android, in crestere cu 30% fata de 2011. Venitul mediu per dispozitiv Androiid va creste de la cinci dolari la 6,5 dolari in 2012.
Publicitatea pe mobil in Romania
In Romania, piata de mobile advertising era in crestere cu 50% in 2010.
Potrivit lui Dan Virtopeanu, mobile marketer si fost director general al Voxline Communications, piata de publicitate pe mobil din... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 12:26
Mohammad Gawdat, vicepresedinte Google pentru pietele emergente, spune ca obiectivele Google Romania nu sunt legate in mod absolut, in primii doi, trei ani de activitate, de nivelul veniturilor.
"Perioada de 2-3 ani in care veniturile nu se afla in topul prioritatilor este valabila pentru Romania, in tarile din Africa, de exemplu, perioada este de zece ani", a declarat oficialul Google intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.
Gawdat spune ca Google nu s-a uitat la indicatorul venituri in Orientul Mijlociu decat dupa cinci ani de prezenta pe acea piata.
"Ceea ce vrem sa facem in Romania - daca vreti sa rezum obiectivele intr-o fraza, atunci aceasta ar fi ca noi urmarim sa organizam informatiile si sa le facem universal valabile. Cum sa faci acest lucru_ Sunt multiple arii. Un exemplu - ne uitam la disponibilitatea produselor si serviciilor pe piata, la disponibilitatea in limba romana a anumitor servicii, la cat de actualizate sunt hartile, ce date sunt afisate pe aceste harti, daca serviciile bazate pe locatie sunt disponibile etc", a spus vicepresedintele Google.
Oficialul Google nu a oferit informatii despre cota companiei americane pe piata locala, dar a afirmat ca exista inca loc de crestere.
Potrivit informatiilor din piata, veniturile Google sunt estimate la cateva milioane de euro pe an, in timp ce intreaga piata de publicitate online a fost estimata intre 20 si 24 de milioane de euro la nivelul anului 2010. mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 20:28
Liviu Rogojinaru, Presedinte A.P.I.I.R
APIIP a luat fiinta la inceputul anului 2004, avand ca membri fondatori 52 dintre cele mai importante companii din Industria de Publicitate romaneasca.
APIIP este o asociatie deschisa catre toate firmele din Industria de Publicitate.
Principalele domenii reprezentate in cadrul Asociatiei sunt:
- productie publicitara;
- printing;
- promotionale;
- materiale si echipamente.
•Piata de publicitate in 2010: scadere de 15%
•Care sunt cele mai eficiente metode de promovare
•Participarea la targuri si expozitii, pana in 10.000 de euro in Romania
"Una dintre cele mai eficiente metode de promovare o reprezinta participarea la targuri si expozitii. O firma care are potential ar trebui sa participe la targuri. In Romania, inscrierea costa pana in 10.000 euro, iar in strainatate suma platita este de aproximativ 25.000 euro", a declarat Liviu Rogojinaru, presedinte A.P.I.I.R.
mai mult
Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 03:04