Romania a atras 3,3 miliarde dolari americani de pe pietele externe de capital dupa ce investitorii s-au aratat interesati de emisiunea de euroobligatiuni lansata in data de 7 iulie 2020 de Ministerul Finantelor Publice.
"Succesul recentei tranzactii denota interesul investitorilor in titlurile emise de Romania in dolari americani, precum si increderea acestora in capacitatea de raspuns a tarii noastre in fata crizei generate de pandemia COVID-19, si in planul de relansare economic pe termen mediu al actualului Guvern. Imprumutul va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finantare in crestere, rezultate din deficitul bugetar si volumul refinantarii datoriei publice", a declarat Florin-Vasile Citu, ministrul Finantelor Publice, citat de Digi24.
"Emisiunea s-a bucurat de o cerere foarte mare din partea investitorilor inainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 8 miliarde USD), dar si la inchiderea tranzactiei cand nivelul cererii s-a mentinut la un nivel record, de 7.4 miliarde USD", potrivit comunicatului Ministerului Finantelor.
Valoarea totala a emisiunii este de 3,3 miliarde USD, cu o subscriere finala de 7,4 miliarde USD, prin participarea unui numar de peste 400 de investitori.
Emisiunea a fost realizata in doua transe, din care 1,3 miliarde USD cu maturitatea de 10 ani lung, cu un randament de 3.045% si o rata de dobanda de 3.00% pe an si 2 miliarde USD cu maturitatea de 30 ani lung, cu un randament de 4,00% si o rata de... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 12:34
Piata romaneasca de capital are cea mai rapida evolutie din Europa, a declarat joi directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ludwik Sobolewski, la conferinta Romania Investor Day, la Londra.
"Modul cum piata romaneasca se schimba cantitativ si calitativ ii permite sa fie considerata, intr-o maniera profesionala, piata europeana cu cea mai rapida evolutie, chiar daca este inca mica si se confrunta cu dificultati", a afirmat Sobolewski.
Seful BVB a subliniat ca nu este vorba de eliminarea unor bariere pentru fluxurile de capital, ci de implementarea unor masuri care creeaza avantaj competitiv pietei romanesti fata de alte piete.
El a mentionat in acest sens doua masuri care, ...citeste mai departe despre "Directorul Bursei de Valori: Romania este piata de capital cu evolutia cea mai rapida din Europa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 17:30
Piata de capital din Romania este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrala si de Est, din cauza comisioanelor ridicate practicate de ASF si BVB, in timp ce Guvernul este mai preocupat de veniturile bugetare decat de investitii, afirma insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania, Duane Butcher.
"Accesul pe piata de capital din Romania ramane dificil. Conform unui studiu recent, deschiderea unui cont de tranzactionare in Romania poate dura pana la sase luni, in timp ce in cele mai multe dintre tarile dezvoltate din Europa Centrala si de Est dureaza cateva ore", a afirmat Butcher, la ceremonia de deschidere a sedintei bursiere cu ocazia aniversarii a trei ani de la listarea Fondului Proprietatea.
Piata de capital din Romania este printre cele mai scumpe din regiune
In plus, diplomatul american a aratat ca piata de capital din Romania este printre cele mai scumpe din regiune, din cauza comisioanelor percepute atat de Bursa de Valori BUcuresti, cat si de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Comisioanele ridicate practicate de ASF au fost abordate si de Fondul Monetar International, iar ultima scrisoare de intentie stabileste in mod expres obligatia institutiei de a publica si transparentiza toate costurile si de a aplica o reasezare a comisioanelor la niveluri rezonabile, conform practicilor internationale.
In paralel, o companie de consultanta va face o analiza a organizarii institutiie, iar in urma raportului se va decide o restructurare a... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 13:41
Piata de capital din Romania a devenit nesigura, in urma noului scandal in care este implicata o firma de brokeraj de pe Bursa de la Bucuresti, care a adus investitorilor un prejudiciu de circa 5,2 milioane de lei. Cine se face vinovat?
Un numar mare de clienti ai firmei de brokeraj SSIF Harinvest din Ramnicu Valcea au constatat ca actiunile pe care le detineau in portofoliile de la Harinvest nu mai exista.
Grav este insa ca nici Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si nici Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), infiintata in acest an prin comasarea supravegherii pietei de capital, a asigurarilor si a fondurilor de pensii, nu au controlat sa vada ce se ascundea in spatele acelor tranzactii cu produse structurate.
"Sunt chestiuni greu de apreciat la nivel teoretic. Am inteles ca si in 2012 a existat un control si s-au emis sanctiuni. Poate ca atunci ar fi trebuit ca ASF sa ia masuri mai drastice" a declarat pentru Business24 avocatul Cristian Dutescu, partner al casei de avocatura Dutescu si Asociatii si specialist in piata de capital.
Legislatia este suficienta si exista parghii legale pentru a se impiedica aceste fraude. Potrivit avocatului, nu trebuie impuse restrictii suplimentare. In acest moment, modul in care se aplica legea ridica multe semne de intrebare.
"Autoritatea trebuie sa fie suficient de decisa, de hotarata si de profesionista ca sa impiedice asemenea fraude" sustine Dutescu.
BVB ar fi trebuit sa se sesizeze de gradul... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 07:00
Bursa de Valori Bucuresti lanseaza un nou indice, BET-BK, al celor mai tranzactionate 25 de actiuni de pe piata, in speranta ca va reusi ca piata de capital sa devina mult mai lichida.
Specialistii sustin insa ca daca se porneste cu aceasta premiza la drum, atunci este un demers sortit esecului.
Bursa de Valori Bucuresti a lansat indicele BET-BK, care va urmari cele mai tranzactionate 25 de actiuni de pe piata si care a fost conceput in colaborare cu administratorii locali de fonduri mutuale.
Indicele BET-BK este un indice de tip benchmark (de referinta) ce va putea fi mai usor de replicat de catre administratorii de fonduri mutuale, respectiv de catre fondurile mutuale de tip index, care investesc dupa structura indicilor bursieri.
BNR - reticenta la volatilitatea pietei de capital
Consultantul financiar Valentin Ionescu a declarat pentru Business24, ca Bursa de Valori Bucuresti are o lichiditate scazuta si ca introducerea de noi indicatori nu are niciun efect in acest sens.
Cauzele sunt mai multe. Putini bani in piata, numarul mic de societati listate, si chiar la acesta, free float-ul este foarte scazut, iar lansarea de noi produse nu ataca esenta problemei: un free float mai mare si largirea numarului de societati listate. "Pe bursa este nevoie de un free float mai mare, care nu tine de companii, si evident, este nevoie de o largire a numarului de societati listate, care nu depinde de BVB", a declarat consultantul financiar.
Valentin Ionescu... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 13:25
Lupta pentru sursele de finantare este o problema pentru orice companie din lume, care vrea sa se dezvolte. La noi insa, lipseste capitalul de risc necesar pentru finantarea investitiilor.
O intreprindere mica convinge mult mai greu o banca sau un fond de investitii sa-i acorde finantare, decat o firma mare. O companie mare are un rulaj important, solicita credite mai mari, are un istoric si este tratata ca un client important al bancii, fiind curtata de ea, intrucat ofera garantii.
Romania are nevoie de capitalul de risc
Pentru finantarea IMM este necesar un capital de risc. La noi, finantarea este practic numai pe baza sistemului bancar, unde avem de-a face numai cu banci mari, cu dobanzi mari, care prefera clienti mari.
Capitalul de risc sunt fondurile de investitii, bancile rareori finanteaza proiecte de investitie, normele nu le permit sa acorde credite decat cu garantii. Fondurile cu capital de risc isi asuma riscuri mai importante, dar si beneficiile pot fi mai importante.
Toata industria IT din Statele Unite s-a ridicat pe baza capitalului de risc, care in Romania nu exista. Fondurile de investitii din Statele Unite sunt, fie specializate pe o anumita industrie, fie universale, care merg pe toata gama.
Societatile de microfinantare, o alternativa
Consilierul financiar Valentin Ionescu a declarat pentru Business24 ca, pentru micii intreprinzatori, cea mai la indemana metoda de a face rost de bani o reprezinta microfinantarea. El sustine ca... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 09:35
Investitia banilor poate sa devina un lucru descurajator, mai ales in contextul actualei situatii a economiei si a pietei de capital. Brokerii contactati de Business24 sustin ca titlurile de stat si depozitele bancare reprezinta doua dintre cele mai putin riscante solutii.
Evident ca, nu exista solutia magica prin care sa nu fii prins descoperit, pentru ca piata de capital si economia mondiala au o anumita dinamica. Totul tine de cat de mult esti dispus sa risti, iar aici poate fi aplicata cu succes zicala, "nu risti, nu castigi".
Investitia depinde de apetitul pentru risc
Adrian Manaila, presedintele societatii de brokeraj Eldainvest din Galati, spune ca in afara de piata de capital investitiile alternative sunt multe. De exemplu, iti poti investi economiile in aur, opere de arta sau chiar filatelie, iar asta depinde de apetitul pentru risc si de background-ul fiecaruia.
Cele mai putin riscante investitii, cel putin in aceste momente de rastriste economica, sunt cele in titluri de stat, sustine Manaila, pe care le poti cumpara de la bursa sau de la banca.
"Daca moneda de care vrei sa te protejezi este euro, atunci ar fi bine sa te indrepti catre bursele straine si sa cumperi obligatiuni corporatiste, ale unor companii solide, ori titluri de stat ale unor tari pe care le consideri mai stabile", sustine presedintele Eldainvest.
El spune ca te poti indrepta catre obligatiuni ale unor companii foarte solide, pentru ca ai toate sansele sa-ti ofere o... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 13:23
Va urma o perioada cu intrari mai mari de capital in Romania, iar banca centrala va incerca sa atenueze volatilitatea cursului de schimb, a declarat, miercuri, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de NewsIn."Este probabil sa intram intr-o noua perioada, in care in Romania vor intra masiv capitaluri, suisuri si coborasuri.
Accentuarea situatiei dificile din Grecia ar putea sa tempereze ceea ce spun acum.
Cred insa ca ciclul pe termen mediu este inevitabil o perioada in care vom avea intrari mai mari de capital.
Vom incerca, bineinteles, sa atenuam volatilitatea cursului de schimb.
Dar aceasta nu este un "must", pentru ca nu poti. Trebuie sa spunem societatii, exportatorilor ce poti sa faci, nu poti sa-i duci cu vorba.
Daca intrarile de capital vor fi foarte mari, acumularea de rezerve excedentare (noi avem deja rezerve excedentare) si crearea de lichiditate in lei prin interventii directe este o iluzie", a spus Isarescu, in cadrul unui forum economic.
Potrivit acestuia, BNR va incerca sa descurajeze "volatilitatea extrema a cursului prin alte masuri neortodoxe".
"Vom incerca sa descurajam volatilitatea extrema a cursului prin alte masuri neortodoxe, dar in acelasi timp este foarte important ca ceea ce numim competitivitate a produselor romanesti sa fie asigurata nu numai prin pret, sa fie bazata pe costuri reduse de productie, o promovare corespunzatoare, deschiderea spre noi piete de exporturi.
Reformele structurale sunt esentiale in acest sens, de aceea salutam ceea... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 12:58
"Ma astept ca investitorii sa se uite in piata noastra pentru ca noi am ramas mult in urma atat din punct de vedere al preturilor, cat si din punct de vedere al evaluarilor. Totul este de perceptie. Daca ai un sentiment bun pentru regiune investesti bani, chiar daca pretul este mai mare. Daca ai un sentiment prost, nu investesti nici daca pretul este atractiv. Noi suntem in cel de-al doilea caz" a declarat Mihai Piscan, Head of Retail la EFG Eurobank Securities, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Reprezentantii statului au promis ca in acest an se vor vinde pe bursa pachete minoritare la Petrom, Transgaz si Transelectrica. E posibil sa se razgandeasca? Pentru cine e importanta vanzarea lor acum si ce anume s-ar obtine prin aceste vanzari?
Pana acum toate declaratiile au fost ferme in acest sens.
A fost o singura problema cu Transgaz pentru ca, nemaifiind listat, procedura de listare lua ceva mai mult decat a celor doua companii care deja sunt prezente.
Nu cred ca reprezentantii statului se vor razgandi fiindca e nevoie de cash la buget si cred ca privatizarea prin Bursa e una din cele mai bune surse de venit.
Statul ar obtine cash-ul si investitorii ar obtine alte instrumente lichide ale unor companii bune in care sa-si plaseze disponibilitatea baneasca. E un interes comun.
Entuziasmul si interesul dupa listarea FP s-a stins. Se poate intampla la fel in cazul listarii acestor pachete minoritare?
Interesul se masoara in volume, nu in evolutia pretului.
Din punctul... mai mult
Marti, 01 Martie 2011, ora 01:05