Piata romaneasca de capital are cea mai rapida evolutie din Europa, a declarat joi directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ludwik Sobolewski, la conferinta Romania Investor Day, la Londra.
"Modul cum piata romaneasca se schimba cantitativ si calitativ ii permite sa fie considerata, intr-o maniera profesionala, piata europeana cu cea mai rapida evolutie, chiar daca este inca mica si se confrunta cu dificultati", a afirmat Sobolewski.
Seful BVB a subliniat ca nu este vorba de eliminarea unor bariere pentru fluxurile de capital, ci de implementarea unor masuri care creeaza avantaj competitiv pietei romanesti fata de alte piete.
El a mentionat in acest sens doua masuri care, ...citeste mai departe despre "Directorul Bursei de Valori: Romania este piata de capital cu evolutia cea mai rapida din Europa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 17:30
ASF va reduce, de la 1 ianuarie 2015, mai multe cote, tarife si taxe aplicate in piata de capital si in sectorul fondurilor de pensii.
Se va reduce inclusiv din cota din contributiile brute incasate de fondurile de pensii private, precum si din cotele aplicate ofertelor publice de vanzare si cumparare.
Institutia a estimat impactul financiar anual al acestor modificari la 10 milioane de lei. Astfel, cota aferenta sectorului de pensii se modifica de la 0,38% din valoarea contributiilor brute incasate de fondurile administrate privat la 0,3%. Tot pe acest segment, cota lunara de 0,008% din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat se reduce pana la nivelul de 0,0078%.
In cazul fondurilor de investitii, cota aferenta activului net se reduce de la 0,1% cota anuala, echivalentul lunar fiind de 0,008333%, la 0,0078% lunar.
Tariful pe piata de capital aferent contractelor cu instrumente financiare derivate se stabileste la 0,03 lei pe contract fata de 0,08 ...citeste mai departe despre "ASF reduce taxele pentru piata de capital si fondurile de pensii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 Decembrie 2014, ora 11:23
Proiectul de Ordonanta de Urgenta publicat astazi de Ministerul Finantelor Publice vine cu o serie de masuri favorabile si pentru investitorii locali, precum plata mai rapida a dividendelor si incasarea acestora direct in contul de tranzactionare.
Desi controversat, pragul la SIF-uri ar putea avea efecte benefice pentru actionarii acestora, potrivit specialistilor Tradeville.
Dividendele incasate rapid si direct in cont
Proiectul de Ordonanta de Urgenta propus prevede ca plata dividendelor de catre emitenti sa se realizeze prin Depozitarul Central. Totodata, proiectul impune ca termenul de plata a dividendelor sa nu fie mai mare de sase luni, iar in cazul in care adunarea generala a actionarilor nu stabileste data platii dividendelor in acest termen, urmeaza ca acestea sa se plateasca in maximum 30 de zile de la data publicarii hotararii adunarii generale a actionarilor de stabilire a dividendelor in Monitorul Oficial.
"Distribuirea obligatorie a dividendelor prin Depozitarul Central este o masura care priveste debirocratizarea activitatii investitorilor. Tradeville a promovat aceasta solutie inca din 2012, cand a inceput sa incaseze dividende in numele clientilor, demarand un proces de a convinge cat mai multi emitenti de a accepta sa distribuie dividendele direct catre intermediar. Prin trecerea la acest sistem de incasare a dividendelor, se permite virarea mai rapida a banilor, care, astfel, se reintorc in piata, ceea ce poate duce la cresterea rulajelor... mai mult
Marti, 07 Octombrie 2014, ora 15:40
Brokerii pot comite anumite infractiuni financiare, in momentul in care li se ofera sume foarte mari. Practicile frauduloase ale brokerilor sunt posibile in contextul legislatiei pietei de capital, care a fost depasita mereu de aceste ilegalitati, a declarat, marti, Dan Stoicescu, avocat la Constantinof si Asociatii.
"Diferenta dintre un broker corect si unul care incalca legea o constituie pretul. Fiecare broker are o 'limita' de pret care odata depasita il poate face sa comita anumite infractiuni financiare", a spus Stoicescu, care a mentionat "capusarea" contului clientului, care se practica in cazul ordinelor foarte mari pe bursa, al fondurilor de investitii.
Stoicescu a spus ca majoritatea brokerilor au o relatie corecta cu clientii, dar piata de capital autohtona a cunoscut evenimente mai putin placute, in care brokerii si-au fraudat clientii.
"Si acum mai sunt persoane care mai stau in dulap cu certificatele din programul de privatizare in masa (PPM) si cred ca actiunile sunt in cont. De fapt nu mai sunt. Ne-am confruntat cu furtul de actiuni din PPM, au fost infiintate societati de valori mobiliare exclusiv cu scopul "extragerii" actiunilor din aceste certificate", a mentionat avocatul, care a adaugat ca autoritatea de supraveghere -Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare- incearca sa tina pasul cu inventivitatea brokerilor.
Stoicescu a atras atentia si celor care isi deschid conturi discretionare ca brokerii pot tranzactiona excesiv pe aceste conturi,... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 10:46
ING Bank, al doilea intermediar de pe bursa, cu un rulaj de aproximativ 330 milioane de euro pe piata actiunilor, se retrage de pe piata de capital locala.
ING isi va inchide toate operatiunile de brokeraj si conexe (oferte publice, finantari corporative) la nivel mondial, relateaza B1 TV, care mentioneaza ca aceasta decizie care face parte din strategia de business adoptata la nivelul grupului.
"Pentru piata, nu este o veste buna deloc, pentru ca orice plecare a unui nume mare nu este un lucru bun", a declarat Razvan Pasol, director general Intercapital Invest, pentru Business24.
Brokerul spune ca numarul intermediarilor la Bursa a scazut foarte mult, in ultimii ani. In 2008 erau 76 de intermediari, iar acum numarul a coborat pana la 57. Pana la un punct, scaderea numarului este justificata, crede Razvan Pasol, pentru ca numarul de brokeri este prea mare.
"Operatiunile de brokeraj din Europa Centrala si de Est si din Rusia se inchid, cu exceptia Poloniei, unde avem o prezenta solida", a declarat Adrian Simpson, purtatorul de cuvant al ING Commercial Banking din Londra, pentru Bursa.ro.
Grupul ING va pastra operatiunile bursiere din Olanda, Belgia si Luxembourg, a mai precizat Adrian Simpson. Grupul a luat aceasta decizie pentru ca prefera sa diminueze cheltuielile si sa se concentreze pe operatiunile cheie, a explicat Simpson, pentru publicatia amintita.
ING Bank a intermediat, printre altele, listarea Fondului Proprietatea (FP), in consortiu cu... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 07:26
Listarea Facebook la bursa a oferit un impuls puternic pentru actiunile multor companii de IT, in ultimele zile. Zynga, LinkedIn si alte site-uri de acest tip au fost primele care au cules roadele succesului Facebook.
Zynga este "vedeta saptamanii" dupa ce Facebook a sustinut oficial in documentatia depusa pentru Oferta Publica Initiala ca datoreaza producatorului de jocuri sociale 12 procente din veniturile sale din 2011, scrie Forbes.
Respectul castigat s-a facut simtit si in valoarea actiunilor la sfarsitul sesiunii de tranzactionare de joi, cand aceasta crescuse cu 1,76 de dolari, sau 16,6%, pana la 12,36 de dolari. Cresterea vine dupa o scadere continua de la lansarea sa pe bursa, in decembrie, pana acum.
Actiunile LinkedIn, unul dintre competitorii Facebook, au crescut in aceeasi sedinta de tranzactionare cu 4,10 dolari, sau 5,7%, pana la 76,47 de dolari. LinkedIn si-a facut IPO-ul in luna mai a anului trecut.
Renren, site-ul de socializare din China, a inregistrat cresteri in valoarea actiunilor cu 55 de centi, sau 11 procente, pana la 5,56 de dolari. Renren, insa, a avut probleme foarte mari chiar si in incercarea sa de a se lista pe bursa. El a reusit sa faca asta in luna mai 2011, cu o valoare initiala a actiunilor de 14 dolari.
O investitie buna in acest moment ar fi Sina, compania mama a Wibo, serviciul de microblogging asemanator cu Twitter. Actiunile Sina au crescut cu 1,61 de dolari, sau 2,2%, pana la 75,50 de dolari.
Pandora a avut... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 19:10
Va urma o perioada cu intrari mai mari de capital in Romania, iar banca centrala va incerca sa atenueze volatilitatea cursului de schimb, a declarat, miercuri, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de NewsIn."Este probabil sa intram intr-o noua perioada, in care in Romania vor intra masiv capitaluri, suisuri si coborasuri.
Accentuarea situatiei dificile din Grecia ar putea sa tempereze ceea ce spun acum.
Cred insa ca ciclul pe termen mediu este inevitabil o perioada in care vom avea intrari mai mari de capital.
Vom incerca, bineinteles, sa atenuam volatilitatea cursului de schimb.
Dar aceasta nu este un "must", pentru ca nu poti. Trebuie sa spunem societatii, exportatorilor ce poti sa faci, nu poti sa-i duci cu vorba.
Daca intrarile de capital vor fi foarte mari, acumularea de rezerve excedentare (noi avem deja rezerve excedentare) si crearea de lichiditate in lei prin interventii directe este o iluzie", a spus Isarescu, in cadrul unui forum economic.
Potrivit acestuia, BNR va incerca sa descurajeze "volatilitatea extrema a cursului prin alte masuri neortodoxe".
"Vom incerca sa descurajam volatilitatea extrema a cursului prin alte masuri neortodoxe, dar in acelasi timp este foarte important ca ceea ce numim competitivitate a produselor romanesti sa fie asigurata nu numai prin pret, sa fie bazata pe costuri reduse de productie, o promovare corespunzatoare, deschiderea spre noi piete de exporturi.
Reformele structurale sunt esentiale in acest sens, de aceea salutam ceea... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 12:58
"Ma astept ca investitorii sa se uite in piata noastra pentru ca noi am ramas mult in urma atat din punct de vedere al preturilor, cat si din punct de vedere al evaluarilor. Totul este de perceptie. Daca ai un sentiment bun pentru regiune investesti bani, chiar daca pretul este mai mare. Daca ai un sentiment prost, nu investesti nici daca pretul este atractiv. Noi suntem in cel de-al doilea caz" a declarat Mihai Piscan, Head of Retail la EFG Eurobank Securities, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Reprezentantii statului au promis ca in acest an se vor vinde pe bursa pachete minoritare la Petrom, Transgaz si Transelectrica. E posibil sa se razgandeasca? Pentru cine e importanta vanzarea lor acum si ce anume s-ar obtine prin aceste vanzari?
Pana acum toate declaratiile au fost ferme in acest sens.
A fost o singura problema cu Transgaz pentru ca, nemaifiind listat, procedura de listare lua ceva mai mult decat a celor doua companii care deja sunt prezente.
Nu cred ca reprezentantii statului se vor razgandi fiindca e nevoie de cash la buget si cred ca privatizarea prin Bursa e una din cele mai bune surse de venit.
Statul ar obtine cash-ul si investitorii ar obtine alte instrumente lichide ale unor companii bune in care sa-si plaseze disponibilitatea baneasca. E un interes comun.
Entuziasmul si interesul dupa listarea FP s-a stins. Se poate intampla la fel in cazul listarii acestor pachete minoritare?
Interesul se masoara in volume, nu in evolutia pretului.
Din punctul... mai mult
Marti, 01 Martie 2011, ora 01:05
Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) inregistrau cresteri de peste 1% dupa primele schimburi din sedinta de joi, cel mai mare avans fiind inregistrat de indicele sectorului SIF, de aproape 2%, in contextul unei reveniri usoare a pietei de capital din SUA, relateaza NewsIn.Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, crestea cu 1,47%, pana la 5.027,81 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, urca cu 1,21%, la 2.940,70 puncte.
De asemenea, indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), castiga cel mai mult - 1,94% - pana la 27.236,17 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, urca cu 1,33%, ajungand la 10.385,35 puncte.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, inregistra un avans de 1,62%, pana la 504,89 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, urca cu 1,05%, pana la 647,43 puncte. mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 11:17