Moneda virtuală Bitcoin a devenit ținta unor critici grave venite chiar din partea celei mai importante instituții financiare din Europa. Acesta ar urma să devină irelevant pe piața cripto.
Pe fondul consecințelor larg răspândite pe piețele cripto în urma prăbușirii unui schimb major de cripto, Ulrich Bindseil, șeful diviziei BCE de infrastructură de piață și plăți și Jürgen Schaaf, consilier, aruncă o privire asupra situației în care ne aflăm față de Bitcoin.
Într-o postare pe blogul BCE intitulată ”Ultima rezistenţă a bitcoin”, cei doi experți au spus că, pentru susţinătorii bitcoin, stabilizarea aparentă a preţului său în această săptămână ”semnalează o pauză în drumul către noi culmi”.
”Mai probabil, totuşi, este o ultimă respiraţie indusă artificial înainte de drumul către irelevanţă – şi acest lucru era deja previzibil înainte ca FTX să se prăbuşească şi să trimită preţul bitcoin cu mult sub 16.000 de dolari”, au scris cei doi specialiști.
”Bitcoin este ținta tradițională a jucătorilor speculativi de pe piață”
Analistul economic Christian Năsulea a explicat într-un interviu pentru Ziare.com a dat câteva explicații privind această situație de pe piața criptomonedelor.
”Bitcoin este ținta tradițională a jucătorilor speculativi de pe piață. Și nici nu are întrebuințări secundare cum are Ethereum. Mai precis Blockchain-ul de la Ethereum este... mai mult
Duminica, 04 Decembrie 2022, ora 21:30
Analiștii financiari spun că investiţia în criptomonede poate fi foarte profitabilă, în anumite cazuri de ordinul a sute sau mii de procente. În acelaşi timp presupune şi asumarea unor riscuri ridicate, care se pot dovedi a nu fi potrivite pentru orice investitor.
Astfel sunt mulți care au băgat bani în criptomonede despre care credeau că vor avea ceșteri, unele chiar au avut până la un moment dat, ca acum să se vadă cu cea mai mare parte din investiție pierdută. Unii aleg să aștepte până la un moment dat când piața va reveni. Alții, speriați de situația pe care nu o luaseră în calcul, la momentul investiției văzând doar potențialul profit, aleg să scoată banii chiar dacă ies în pierdere.
Valoarea criptomonedelor a scăzut însă foarte mult în această perioadă și chiar și cele considerate foarte stabile ca Bitcoin sau Ethereum s-au zdruncinat destul de mult. Astfel, rămâne întrebarea: ce facem dacă moneda în care am investit a scăzut foarte mult și nu mai dă semne de redresare?
Ce să faci dacă ai criptomonede care se devalorizează de la un minut la altul
Expertul economic Claudiu Năsui, a explicat într-un interviu acordat Ziare.com, cât de riscant este acum să bagi bani în criptomonede și în ce ai putea investi, totuși, dacă îți dorești neapărat să deții și un astfel de portofoliu.
Cum minimizezi pierderile dacă ai investit într-o critomonedă slabă? ”Vei fi mai mult pe pierdere... mai mult
Duminica, 02 Octombrie 2022, ora 22:10
Proeminentul fond de hedging pentru criptomonede Three Arrows Capital (3AC) a intrat în incapacitate de plată cu un împrumut în valoare de peste 670 de milioane de dolari.
Firma de brokeraj pentru active digitale Voyager Digital a emis o notificare luni dimineaţă, afirmând că fondul nu a reuşit să ramburseze un împrumut de 350 de milioane de dolari în moneda stabilă USDC corelată cu dolarul şi 15.250 de bitcoin, în valoare de aproximativ 323 de milioane de dolari la preţurile de luni.
Criza de solvabilitate a 3AC vine după săptămâni de tulburări pe piaţa cripto, care au redus evaluarea acesteia cu sute de miliarde de dolari.
Bitcoin şi ether au scăzut uşor în ultimele 24 de ore, şi se află cu mult sub maximul lor istoric.
Între timp, valoarea globală a pieţei cripto se situează la aproximativ 950 de miliarde de dolari, în scădere de la vârful de aproximativ 3.000 de miliarde de dolari atins în noiembrie 2021.
Voyager a spus că intenţionează să urmărească recuperarea banilor de la 3AC (Three Arrows Capital).
Între timp, firma de brokeraj a subliniat că platforma continuă să funcţioneze şi să onoreze comenzile şi retragerile clienţilor. Această asigurare este probabil o încercare de a controla teama de contagiune prin intermediul ecosistemului cripto mai larg. ...citeste mai departe despre "Criptomonedele pică în cap. Cum s-a transformat piața" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Iunie 2022, ora 07:55
Este forfotă mare pe piață criptomonedelor, iar interesul oamenilor pentru activele digitale a explodat anul acesta. De la Bitcoin și Ethereum, la Dogecoin și Tether, există o sumedenie de criptomonede diferite, ceea ce poate face copleșitor universul monedelor virtuale chiar și pentru cunoscători.
Am văzut că bitcoin a atins un nou record după mai multe luni, se poartă discuții de reglementare cu impact mare asupra industriei și mai multe achiziții instituționale de la companii importante. Este, realmente, un subiect fierbinte nu numai în rândul mediului de business, ci și rândul oamenilor, în general, de la investitori de calibru (remarcăm impactul pe care îl au declarațiile lui Elon Musk asupra pieței de criptomonede) până la elevul de liceu care are cont de Facebook.
În multe privințe, prima jumătate a anului 2021 a fost ca o „mare descoperire”, este de părere șeful dezvoltării globale Gemini, un cunoscut schimb de criptomonede, Dave Abner, potrivit time.com. „Se acordă o atenție imensă industriei cripto, în acest moment.”
Dar industria este doar la început și evoluează constant, sunt de părere specialiștii în domeniu. Este dificil de prezis în ce direcție se îndreaptă lucrurile pe termen lung, dar în următoarele luni experții sunt canalizați pe subiectele de interes, de la reglementare până la adoptarea instituțională a plăților cu monede virtuale pentru a încerca să obțînă o mai bună... mai mult
Marti, 24 August 2021, ora 04:00
Marti, 22 iunie, piata criptomonedelor s-a prabusit pe fondul mai multor vesti venite dinspre China, dar si din cauza unor decizii luate de autoritatile americane care par ca se indrepta spre o reglementare a tranzactionarii monedelor virtuale.
Ziare.com a calculat cam cati bani ati fi castigat in mai putin de 24 de ore daca ati fi cumparat principalele criptomonede la cotele scazute de ieri, fata de cotele de tranzactionare miercuri, 23 iunie.
Bitcoin
Principala criptomoneda si-a diminuat valoarea ieri pana sub 30.000 de dolari, ajungand undeva la 29.240 de de dolari. Dupa acest nivel, Bitcoin a inceput sa-si revina, iar la ora redactarii acestui material, a ajuns sa depaseasca 34.000 de dolari. Astfel ca profitul pentru vanzarea unui Bitcoin, desi nu o recomandam la aceste cote, ar fi adus vanzatorului un profit frumusel de aproape 5.000 de dolari.
Ethereum
Despre Ethereum se vorbeste tot mai mult ca va ajunge sa depaseasca Bitcoin pentru ca blockchainul sau are o aplicabilitate tot mai mare in lume. La cel mai jos punct al sau de ieri, Ethereum se tranzactiona cu 1.718 dolari, iar astazi, criptomoneda a depasit si 2.000 de dolari, dar in prezent se tranzactioneaza undeva sub acest nivel, adica la 1.997 dolari. Pentru vanzarea unui Ethereum cumparat ieri, astazi ati fi inregistat un profit de 270-280 de dolari.
Binance Coin
Cea de-a treia moneda dupa capitalizare, Binance Coin, cazut ieri pana la 228 de dolari, iar astazi a ajuns undeva la 291 de... mai mult
Miercuri, 23 Iunie 2021, ora 22:50
Pentru prima data de cand au aparut criptomonedele asistam la FOMO (fear of missing out) institutional, iar autoritatile de reglementare devin tot mai prietenoase. Pe de alta parte,
singura certitudine de pana acum este volatilitatea ridicata.
Specialistii estimeaza o perioada plina de oportunitati pentru investitii si speculatii pe piata cripto.
Dovada este chiar evolutia Bitcoin din ultimele doua zile, cand, de la o cotatie mai mica de 30.000 de dolari s-a apropiat de 37.000 de dolari. De asemenea si Ethereum, a doua criptomoneda dupa capitalizare a ajuns aproape de recordurile sale ca valoare.
"Sub stindardul Bitcoin, intreg taramul monedelor virtuale a fost readus in atentie pe parcursul ultimelor luni. Dupa o perioada de conducere clara, in care a atins niveluri duble fata de varful anterior din 2018, Bitcoin a lasat mai mult loc monedei virtuale aflate pe locul al doilea, Ethereum (ETH), cu o capitalizare de 145 de mld. dolari (de aproape 4 ori mai mica decat cea a Bitcoin, de 581 de mld. dolari, date valabile miercuri 27 ianuarie, la ora 12)", a declarat Claudiu Cazacu, consulting strategist in cadrul XTB Romania.
Moneda ETH, dupa ce a atins noi varfuri, a inceput, insa sa alunece la randul sau.
"Piata monedelor virtuale este in continua schimbare. Pentru viitorul mediu si indepartat, dincolo de nevoia de active alternative de refugiu, sau de optimismul unor entuziasti ai tehnologiei, ori de goana speculativa a unor participanti dupa castiguri... mai mult
Duminica, 31 Ianuarie 2021, ora 23:21
Bitcoin a scazut joi, 21 ianuarie, pentru a doua zi consecutiv, cu 8%, pierderile din ultimele 48 de ore fiind de peste 10%. Pe ansamblul pietei criptomonedelor, capitalizarea acesteia s-a redus cu peste 100 de miliarde de dolari, transmite Reuters.
Joi, Bitcoin a coborat cu 8%, la un minim de 31.007 dolari pe unitate, coborand sub nivelul de 32.000 de dolari pentru prima oara din 11 ianuarie, potrivit datelor site-ului CoinDesk.
Cea mai valoroasa criptomoneda din lume a urcat la inceputul acestei luni pana la 41.940 de dolari pe unitate, dar in urmatoarea saptamana a scazut accentuat. Motivul declinului nu este clar, dar investitorii au declarat CNBC ca probabil este o corectie naturala.
Ether, a doua cea mai valoroasa criptomoneda din lume in functie de capitalizare, a scazut cu aproape 9% in ultimele 24 de ore, la 1.182 dolari pe unitate. Moneda a urcat, marti, la un maxim record de 1.439 dolari pe unitate, potrivit datelor Coin Metrics.
Capitalizarea totala a pietei criptomonedelor a pierdut peste 100 de miliarde de dolari in ultimele 48 de ore, coborand de la circa 1.070 miliarde de dolari la 918 miliarde de dolari.
Declaratiile noului secretar al Trezoreriei SUA (echivalentul ministrului de finante in tarile europene), Janet Yellen, dar si temerile investitorilor legate de performantele Bitcoin au tras in jos valoarea criptomonedei.
In primul sau discurs de la nominalizare, Janet Yellen a vorbit despre monedele virtuale afirmand ca acestea sunt... mai mult
Vineri, 22 Ianuarie 2021, ora 08:25
Aproape 170 de miliarde de dolari s-au sters din piata de criptomonede in primele ore ale zilei. Vanzarile masive pot fi generate de scaderea criptomonedelor, care vine dupa un salt urias si poate semnala dorinta investitorilor de a valorifica pretul ridicat.
Valoarea pietei criptomonedelor a fost de 959,53 miliarde de dolari la ora 12.10, in Singapore, in scadere de la 1,1 trilioane de dolari cu o zi mai devreme, noteaza Mediafax.
Pretul Bitcoin, cea mai mare criptomoneda din piata, a scazut cu peste 11% la 35.828,06 dolari. Etherul, a doua criptomoneda din clasament, a scazut cu aproximativ 15%, pana la 1.126,72 dolari.
Bitcoin a crescut cu peste 340% in ultimele 12 luni, iar saptamana trecuta a atins un maxim istoric la putin sub 42.000 de dolari.
Dupa un an 2020 in care valoarea actiunilor diverselor investitii a cazut mai mult decat in timpul crizei din 2008, criptomonedele au inregistrat un castig semnificativ, mai ales daca ne referim la Bitcoin.
Cu toate acestea, analisti financiari din Statele Unite spun ca s-ar putea sa se formeze o bula, in timp ce altii pariaza ca Bitcoin va ajunge si la 100.000 de dolari pana la finele anului acesta sau in 2022.
Citeste si:
Cat de rentabila este investitia in criptomonede. Valoarea colosala la care Bitcoinul este estimat pana la finalul lui 2022
Efectul Trump-Biden asupra banilor europeni. Cum vom resimti in buzunarele noastre criza politica din SUA ...citeste mai departe despre "Valoarea bitcoin scade... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 09:37