Criza de mana de lucru in Europa de Est a devenit atat de problematica incat risca sa franeze cea mai dinamica piata a constructiilor de pe continent cu repercusiuni pentru economiile din regiune, in timp ce cresterea nationalismului in tari precum Polonia si Ungaria a generat ostilitati impotriva imigrantilor care ar putea ocupa locurile de munca vacante, transmite Bloomberg.
"Jumatate dintre muncitorii pe care ii am in echipa nu pot sa isi faca treaba, iar cealalta jumatate au nevoie de mai multa pregatire", spune Vasile Kocori, un maistru la firma de constructii Skanska Property Romania care lucreaza in prezent la proiectul de birouri Equilibrium din nordul Bucurestiului. Una din provocarile cu care s-a confruntat Vasile Kocori a fost gasirea de muncitori calificati pentru constructia de cladiri de birouri astfel ca a fost nevoit sa ii atraga de la alte proiecte si sa ii redirectioneze pe cei mai putini experimentati spre alte proiecte din Bucuresti.
Muncitorii din Europa de Est au migrat spre Occident in cautarea unor salarii mai bune in timp ce banii mergeau in directia inversa spre Est si au transformat fostele metropole comuniste precum Bucurestiul, Budapesta sau Varsovia. Exodul care a inceput odata cu extinderea Uniunii Europene in 2004 a ajuns la un total de peste cinci milioane de muncitori din Polonia si Romania iar constructorii din aceste tari au devenit o prezenta frecventa in orase precum Londra, Berlin sau Madrid.
Intrebarea care se pune acum este... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 15:23
Investitiile financiare pentru sosele, strazi, drumuri si cladiri administrative au avut o evolutie uniforma in ultimii sase ani. Cel mai fructuos a fost totusi 2008, cand s-a construit de 3,25 miliarde de euro, se arata intr-o analiza a pietei de constructii, realizata de Trendelligent.
In Moldova si Bucovina exista cea mai buna piata pentru constructii, in conditiile in care companiile care activeaza in aceste regiuni au inregistrat cel mai mare numar de proiecte (in medie trei proiecte/firma), dar au obtinut si cele mai mari contracte, ca valoare (aproximativ cinci milioane euro valoare totala medie a proiectelor implementate in Bucovina, si valoare totala medie de 14,3 milioane euro pentru proiectele realizate in Moldova).
In ceea ce priveste proiectele finantate din fonduri UE, cea mai buna situatie, din punct de vedere al banilor atrasi, este intalnita la firmele din Moldova si Muntenia. Cele aproximativ 22% dintre firmele care deruleaza contracte in Moldova au proiecte finantate din fonduri UE in valoarea totala medie de 27 milioane de euro, iar cele aproximativ 16% firme ce implementeaza proiecte in Muntenia au si proiecte finantate din fonduri UE a caror valoare totala medie se ridica la circa 41,6 milioane euro.
Studiu are la baza date de la Institutul National de Statistica si o ancheta sociala realizata pe un esantion de peste 200 de agenti economici din domeniul constructiilor civile si industriale cu cifra de afaceri de peste un milion de euro, care... mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 12:15
Programele de infrastructura cu fonduri europene si investitiile in agricultura, in special in proiectele de irigatii, constituie un sprijin real pentru piata constructiilor, care ar putea scadea in acest an sub nivelul din 2011, a declarat, duminica, Liviu Neagu, general manager Bergerat Monnoyeur Romania & Moldova.
Bergerat Monnoyeur Romania & Moldova este unul din principalii jucatori pe piata utilajelor pentru constructii din Romania.
Potrivit estimarilor specialistilor, in 2012 piata constructiilor ar putea scedea putin sub nivelul din 2011 in ceea ce priveste afacerilor constructorilor.
"S-au dezvoltat proiectele care au beneficiat de subventiile europene, gen Coridorul 4, proiectele care au fost pe partea de tratare a deseurilor, elemente care au adus vigoare in anumite zone si pentru anumiti constructori.
Din punct de vedere al constructiilor rezidentiale afecteaza mai putin activitatea noastra ca si furnizor de utilaje, distribuitor, dar si acolo este o usoara revigorare in anumite zone, mai ales in zonele cu potential economic deosebit. Din pacate alte investitii mari, majore, nu au fost facute. Sunt unele pe hartie dar sunt intr-un stadiu atat de incipient incat ne temem sa vorbim de ele ca vor fi deschise anul viitor', a spus reprezentantul Bergerat Monnoyeur, citat de Agerpres.
Acesta a subliniat ca proiecetele de infrastructura cu finantare europeana pot ajuta piata constructiilor, iar Romania poate actiona in acest sens, astfel incat sa... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 17:31
Activitatea sectorului de constructii din Romania a scazut in martie cu 8,8% fata de luna precedenta, marcand primul declin lunar din UE, in conditile in care in zona euro s-a inregistrat o crestere de 12,4%, iar la nivelul UE de 11,8%.
Astfel, conform datelor de la Eurostat, cele mai importante scaderi fata de februarie au fost consemnate in Romania (8,8%), Portugalia (6,8%), Spania (1,8%). Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in Germania (30,7%), Franta (17,8%) si Marea Britanie (14,8%).
Raportat la luna martie 2011, constructiile s-au diminuat in Romania cu 9,4%, fata de un declin de 3,8% in zona euro si de 3,9% la nivelul blocului comunitar.
Cele mai mari cresteri au fost consemnate in Suedia (7,9%), Germania (6,3%) si Polonia (2,4%), scaderi majore inregistrandu-se in Portugalia (-16,4%), Slovacia (-11%) si Spania (-10,9%).
Eurostat a prezentat date privind sectorul constructiilor in martie pentru 14 state membre UE. mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 16:50
Activitatea sectorului de constructii din Romania a crescut in februarie cu 5,2% fata de aceeasi luna din 2011, in conditile in care, in zona euro s-a inregistrat un declin de 9,4%, iar la nivelul blocului comunitar de 12,9%.
Cele mai importante cresteri anuale au fost inregistrate in februarie in Polonia (13,4%), Romania (5,2%) si Suedia (3,6%), cele mai mari scaderi consemnandu-se in Slovenia (-27,5%), Italia (-23%) si Germania (-21,4%), potrivit datelor Eurostat.
Raportat la ianuarie 2012, constructiile au crescut in Romania cu 1,7%, fata de o scadere de 7,1% in zona euro si de 3,7% la nivelul blocului comunitar.
O crestere mai mare s-a inregistrat in Marea Britanie, de 5,7%, scaderi importante majore consemnandu-se in Germania (-17,1%), Slovenia (-10,3%) si Italia (-9,9%).
Eurostat a prezentat date privind sectorul constructiilor in februarie pentru 14 state membre UE. mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 16:28
Activitatea sectorului de constructii din Romania a crescut in septembrie cu 2,8% fata de aceeasi luna din 2010, in conditile in care, in zona euro, avansul a fost de 0,4%, iar la nivelul blocului comunitar de 0,6%.
Cele mai importante cresteri anuale au fost inregistrate in septembrie in Polonia (17,1%), Suedia (6,3%) si Olanda (5,2%), cele mai mari scaderi consemnandu-se in Slovenia (-17%), Bulgaria (-11,5%) si Portugalia (-10%), arata datele publicate joi de Eurostat.
Raportat la luna august 2011, constructiile au crescut in Romania cu 1,3%, fata de un declin de 1,3% in zona euro si de 1% la nivelul blocului comunitar.
Cresteri mai mari s-au inregistrat in Slovenia, de 7,8%, Polonia (4,1%) si Slovacia (3,9%), scaderi importante consemnandu-se in Franta (-5,8%), Portugalia (-5,1%) si Marea Britanie (-2,3%).
Eurostat a prezentat date privind sectorul constructiilor in septembrie pentru 13 state membre UE. mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 12:48
Sectorul constructiilor va creste mai rapid decat PIB, la nivel global, in urmatorii zece ani, cand piata de constructii va avansa cu 4.800 miliarde dolari, la 12.000 miliarde dolari, iar cea din Romania se va majora cu 22 miliarde dolari, potrivit unui studiu, precizeaza Mediafax."Romania va contribui cu 22 de miliarde de dolari americani la cresterea sectorului constructiilor in urmatorii 10 ani, a patra cea mai mare contributie din Europa Centrala si de Est, dupa cea a Rusiei, 117 miliarde de dolari americani, Turciei - 81 de miliarde de dolari, si Poloniei - 51 de miliarde de dolari, insa va avea o contributie mai mare la cresterea globala decat cea a Cehiei, 13 miliarde dolari, Bulgariei, 8 miliarde, a Ucrainei, 7 miliarde si a Ungariei, 5 miliarde dolari", se arata intr-un comunicat al PwC Romania.
Piata globala a constructiilor este estimata in prezent la 7.200 miliarde dolari.
Datele sunt incluse in raportul Global Construction 2020, realizat de Global Construction Perspectives si Oxford Economics si finantat de compania de servicii de consultanta PwC.
Potrivit informatiilor anuntate anterior de Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii piata de profil a scazut anul trecut cu 17%, la 9,7 miliarde euro, iar in acest an se va incadra in cel mai bun caz in intervalul 9,5-10 miliarde de euro, urmand sa revina pe crestere in 2012.
"Constructiile vor deveni unul dintre cele mai dinamice sectoare economice in urmatorul deceniu", a declarat in comunicatul PwC Neil... mai mult
Joi, 12 Mai 2011, ora 13:03
Directorul general al Holcim Romania, Markus Wirth, a declarat, intr-un interviu pentru Agentia NewsIn, ca anul 2011 va fi in continuare unul dificil pe piata constructiilor, dar ca spera ca, incepand din 2012, vom avea din nou o crestere, avand in vedere unele masuri de relansare economica, potrivit Newsin."Consideram ca anul 2011 va fi in continuare unul dificil pe piata constructiilor, pentru ca nu avem vizibilitate pe termen scurt in ceea ce priveste investitiile pe care le va realiza statul in infrastructura, un domeniu in care ne aflam cu mult sub media europeana si care este definitorie pentru impulsionarea dezvoltarii economice viitoare.
Sperantele noastre sunt ca incepand cu 2012 vom avea din nou o crestere, avand in vedere unele masuri de relansare economica ce sunt absolut necesare si care ar putea aduce Romania pe acelasi trend de revenire cu alte piete din restul Europei", a afirmat Markus Wirth.
CEO-ul producatorului de materiale de constructii considera totodata ca revenirea la nivelul din 2008 (de dinaintea declansarii crizei economice) ar putea fi atinsa in aproximativ cinci ani, in functie de modul in care va evolua economia locala.
"Avand in vedere contextul economic actual, estimam ca piata cimentului se va reduce anul acesta cu 12-15% fata de anul precedent", a adaugat Markus Wirth.
Acesta a precizat totodata ca volumul vanzarilor de ciment ale Holcim Romania a scazut cu 19% in primele noua luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada a anului... mai mult
Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 00:13
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat joi ca piata constructiilor se va relansa anul viitor, pe fondul stabilizarii economiei, transmite Mediafax."Semnalele sunt ca economia se va stabiliza in 2011 si piata constructiilor isi va reveni anul viitor. Din cauza constrangerilor bugetare nu am reusit sa facem tot ce ne-am fi dorit pentru ca in constructii activitatea sa functioneze normal, dar au fost foarte multe lucruri pe care le-am facut la nivel de reglementari", a spus Udrea, la seminarul Romania Construct Forum, organizat de MEDIAFAX.
Ea estimeaza ca anul viitor se va putea vorbi de o relansare a pietei constructiilor.
"Speram ca odata cu 2011, intrand in vigoare aceste prevederi care sa aduca finantare, sa putem vorbi de o relansare a acestui domeniu", a spus Udrea referindu-se la parteneriatele public-private care urmeaza sa fie lansate de minister anul viitor atat pentru constructia de locuinte cat si pentru cea de drumuri, apa si canalizare.
Piata constructiilor ar putea scadea in acest an cu 35-40%, de la 12,6 miliarde euro in 2009, cand de asemenea a fost consemnat un declin. mai mult
Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 11:38