Comisia Europeana a salutat acordul la care au ajuns statele membre ale UE cu privire la masurile detaliate necesare pentru simplificarea normelor in materie de TVA pentru vanzarile online de bunuri, masuri care asigura totodata faptul ca pietele online contribuie la lupta impotriva fraudei fiscale, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Noile norme convenite marti vor asigura introducerea armonioasa a noilor masuri privind TVA pentru comertul electronic convenite in decembrie 2017, care vor intra in vigoare in ianuarie 2021. Noile norme ar trebui, de asemenea, sa ajute statele membre sa recupereze pierderile de venituri fiscale anuale de cinci miliarde de euro din acest sector - cifra care ar urma sa se ridice la sapte miliarde de euro pana in 2020.
Comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si uniune vamala, Pierre Moscovici, a declarat: "Pas cu pas, eliminam lacunele care duc la pierderea veniturilor fiscale, privand tarile Uniunii de fonduri care ar putea fi utilizate pentru servicii si investitii publice. In acelasi timp, aducem normele in materie de TVA in secolul XXI, adaptandu-le la o economie din ce in ce mai digitala si globalizata. Companiile ar trebui sa se poata bucura de o tranzitie lina catre sistemul mai amplu al TVA pentru comertul electronic in 2021".
Companiile din tari terte, inclusiv cele care utilizeaza depozite sau asa-numitele "centre de executare a comenzilor" in UE, pot vinde bunuri consumatorilor din... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 14:10
Noul regulament propus de Comisia Europeana, care elimina geoblocarea nejustificata in mediul online in intreaga Uniune, intra in vigoare in data de 3 decembrie 2018.
Europenii nu vor trebui sa se mai teama ca un site web le va bloca accesul sau ii va redirectiona doar pentru ca ei - sau cardurile lor de credit - provin dintr-o alta tara. Oriunde s-ar afla in UE, vor avea acces la bunuri si servicii online, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Cu aceasta ocazie, vicepresedintele pentru piata unica digitala, Andrus Ansip, a declarat: "In 2015, 63% dintre site-uri nu permiteau efectuarea de achizitii dintr-o alta tara a UE. Prin urmare, aproape doua treimi dintre consumatorii care doreau sa faca cumparaturi online intr-o alta tara nu puteau sa faca acest lucru. La data de 3 decembrie punem capat acestei practici. Ne dorim o Europa fara bariere, fapt ce presupune, printre altele, eliminarea barierelor din calea comertului online".
La randul sau, comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, Elzbieta Bienkowska, a afirmat ca, dupa eliminarea tarifelor de roaming si introducerea noilor norme privind protectia datelor si a posibilitatii ca cetatenii sa aiba acces la continutul lor online atunci cand se afla intr-un alt stat membru, eliminarea geoblocarii nejustificate aduce mai aproape o piata unica digitala reala pentru toti europenii, cu avantaje atat pentru cetateni, cat si pentru intreprinderi.
De asemenea, Comisarul... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 11:26
Febra cumparaturilor a cuprins din nou Romania, la inceput de primavara, si, pentru ca timpul nu ne mai permite sa strabatem magazinele, online-ul este cea mai la indemana solutie.
Formata atat din marii retaileri care livreaza orice intr-o singura zi, cat si din micile magazine online nisate, aceasta este solutia salvatoare: mica piata de e-commerce care prinde contur in Romania.
E drept ca nu suntem inca la nivelul altor state europene, in ceea ce priveste comertul online, dar tocmai acest aspect ascunde un potential urias, spune Doina Vilceanu, Business Development Manager ContentSpeed, intr-un interviu acordat Business24.
De curand, Iulian Stanciu de la eMag a declarat ca in 2018 preconizeaza ca se vor deschide 7.000 de magazine online. "Online e mai simplu", explica Doina Vilceanu intr-o analiza a pietei romanesti de e-commerce.
Potrivit Eurostat, Romania se afla in 2016 pe ultimul loc din UE la capitolul vanzari online. Cum au evoluat lucrurile in 2017? Am depasit necesitatea de "a vedea si a pune mana" atunci cand facem cumparaturi?
Intr-adevar, comertul online este foarte slab dezvoltat in Romania comparativ cu alte tari din Europa si nu numai. Insa, tocmai de aceea, potentialul este urias.
Comisia Europeana a publicat ultimul raport DESI, in care Romania figureaza pe ultimul loc.
Indicele DESI (Digital Economy and Society Index) reprezinta gradul de digitalizare al economiei si al societatii fiecareia din cele 28 de tari ale Uniunii Europene.... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 16:30
In mod paradoxal, tara cu cea mai performanta retea de transmisie a datelor din UE nu reuseste sa starneasca apetitul consumatorilor pentru comertul online.
Doar 18% dintre romani au facut cumparaturi de pe site-uri anul trecut, dupa cum informeaza un comunicat de presa al agentiei de marketing si comunicare Perceptum.
Este cel mai mic procent din Uniunea Europeana, conform statisticilor oficiale, pana si vecinii bulgari avand un public mai consistent - 27%.
Nu este totul pierdut, in conditiile in care potentialul pietei e-commerce din Romania este departe de a fi exploatat la adevarata sa valoare, dar acest lucru va necesita si noi strategii de vanzari si promovare, pentru a profita de avantajele comertului pe multiple canale, dupa cum estimeaza Raluca Ghilea, director executiv Perceptum.
"Cifrele biroului european de statistica arata ca, in Romania, comertul electronic este inca departe de potential, atat din perspectiva cumparatorilor, cat si a retailerior.
Pana in 2020, este posibil ca 80% din vanzari sa se faca fara a intra in contact cu un comerciant. Aceasta tendinta este evidenta, dar ea nu va duce la disparitia magazinelor fizice, dimpotriva. Ele vor ramane cele mai bune canale de consolidare a brandului.
Asta se intampla deja peste ocean si in multe state europene, unde companii mari au decis sa investeasca in reteaua de magazine, simultan cu strategia de vanzari online", explica directorul agentiei.
Datele colectate pana acum au dat la... mai mult
Luni, 27 Martie 2017, ora 15:59
La sase luni dupa aplicarea noii legislatii comune privind TVA-ul aplicat in comertul electronic din UE, piata digitala de pe continent este pe punctul de a se scufunda in haos.
Mii de afaceri mici derulate in mediul online au disparut, blocarea clientilor in functie de zona geografica este o practica din ce in ce mai agresiva, iar proiectul pietei digitale unice din Europa risca sa se faca tandari, relateaza portalul EUObserver.
TVA la consumator
Initial, s-a crezut ca stabilirea TVA-ului in functie de locatia clientului va fi o masura benefica, eliminand afacerile care profitau de deschiderea unor puncte de lucru in tari cu un TVA mic.
Acum insa, membrii Comisiei Europene si majoritatea parlamentarilor europeni recunosc ca micile afaceri din mediul online au picat victima acestei masuri.
Vreme de opt ani, membrii CE si statele membre ale Uniunii au ignorat complet microintreprinderile din mediul online in evaluarile de impact facute in domeniu.
Pentru afaceristii de talie mica din mediul online european recomandarile au fost sa nu vanda direct consumatorilor, ci doar prin intermediul unor platforme, asa cum comertul in afara granitelor tarii a fost interzis pentru acestea, desi internetul nu are granite.
Regulile par simple in teorie dar de dovedesc extrem de complicate in realitate.
Majoritatea companiilor mici cu activitate in comertul electronic nu reusesc sa obtina toate datele necesare pentru a dovedi prestarea serviciului intr-o anumita... mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 14:20
Bruxellesul deschide o ofensiva impotriva site-urilor americane care folosesc datele internautilor europeni, anuntand ca, dupa Google, alte platforme online sunt vizate de potentiale investigatii privind nerespectarea legislatiei din domeniul concurentei.
Anuntul reprezinta un prim pas facut in directia impunerii unei legislatii restrictive in domeniul comertului online, ca urmare a presiunilor facute de Germania si Franta pentru adoptarea unei pozitii mai ferme in fata unor companii precum Google sau Amazon, anunta postul american CNBC.
Speriati de messenger
O ciorna a proiectului legislativ care va asigura crearea unei piete digitale unice este pe punctul de a fi definitivata in cursul acestei saptamani, in document aratandu-se cum platformele online afiseaza discretionar rezultatele cautarii si cum sunt folosite datele utilizatorilor de internet.
Planul de a limita ascensiunea site-urilor americane pe piata europeana va afecta serviciile unor canale video online precum Netflix sau pe cele ale serviciilor de mesagerie instant WhatsApp si Skype, devenite rivale ale companiilor media si de telecomunicatii din UE.
Airbnb si Uber ar putea fi alte doua companii care sa intre in vizorul inspectorilor de concurenta din UE, pentru folosirea abuziva a pozitiei dominante in piata.
Intensificarea controalelor impotriva companiilor americane de pe piata digitala din Europa a generat o serie de reactii acide de la Washington, inclusiv presedintele Barack Obama... mai mult
Luni, 04 Mai 2015, ora 11:34
Google ar putea modifica radical modul in care afiseaza rezultatele cautarilor pentru a corespunde cerintelor legislatiei anti-monopol din Europa, iar acest lucru ridica noi provocari pentru compania americana.
"Pe masura ce Google dezvolta noi si noi produse nu va mai avea posibilitatea de a le promova prin intermediul motorului de cautare, ceea ce va declansa o lupta pentru evaluarea superioara a rezultatelor afisate, la fel ca pentru produsele care nu apartin companiei", afirma vicepresedintele Outsell, Randy Giusta, intr-un interviu al postului american NBC.
Criterii superioare
"Dupa mai multe chixuri date cu produsele recente ale firmei, lovitura aceasta ar putea sa fie benefica atat pentru Google, cat si pentru clienti, pe masura compania va trebui sa ridice stacheta serviciilor oferite", mai spune Giusta.
Punctul esential al acuzatiilor aduse de oficialii europeni vizeaza tocmai afisarea preferentiala a produselor si serviciilor companiei pe motorul de cautare Google.
Astfel, daca vei cauta "smartphone" vei observa ca oferta Google Shopping se plaseaza in fata uneia de la Amazon.
La fel, in cazul rezervarii unui loc pe o cursa aeriana, firma isi impinge in fata ofertele de pe Google Flights in detrimentul mult mai popularelor oferte ale Expedia.
Google nu a activat pe piata europeana in totala necunostinta de cauza fata de corsetul legislativ din domeniul concurential din UE, dar ultimele auzatii pot fi determinante pentru soarta companiei.... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2015, ora 17:53
Toate operatiunile de comert electronic din Uniunea Europeana vor fi supravegheate de inspectorii de concurenta ai Comisiei Europene, pana in vara anului viitor.
Anuntul a fost facut de comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager, care spera ca masura va elimina barierele din comertul online dintre cele 28 de state membre.
Vestager a anuntat ca a luat masura controlului extins timp de un an dupa ce a observat o serie de obstacole puse in calea dezvoltarii comertului electronic din UE.
Printre acestea se umara si restrictiile aplicate de unele companii pentru cetatenii altor state europene, relateaza agentia Reuters.
Mai exact, la ultimul control efectuat in piata online in ultimul trimestru al anului 2013, Philips, Samsung si retailerul german Media Saturn au fost prinsi practicand preturi diferentiate la acelasi produs pentru clientii din zone diferite ale Europei.
Piete locale
Conform datelor statistice prezentate de CE, unul din doi europeni a efectuat cumparaturi online in cursul anului trecut.
Cu toate acestea, doar 15% dintre bunuri au fost achizitionate dintr-un alt stat membru UE.
"Este timpul sa dam deoparte barierele din comertul electronic, una dintre componentele de baza ale unei Piete Digitale Unice reale. Sper sa avem rezultatele preliminare ale controlului la mijlocul anului viitor.
Este o perioada lunga, dar care reflecta scopul acestei investigatii", a spus Margrethe Vestager.
Autoritatea pentru concurenta din... mai mult
Joi, 26 Martie 2015, ora 17:04
Economia bazata pe internet creeaza 2,6 locuri de munca pentru fiecare loc de munca "offline", iar comertul online ar putea genera castiguri de 204 miliarde de euro, au afirmat reprezentantii Uniunii Europene.
In cazul in care comertul electronic ar reprezenta 15% din comertul cu amanuntul iar obstacolele din calea pietei interne ar fi eliminate, castigurile pentru consumatori s-ar putea ridica la 204 miliarde de euro, adica 1,7% din PIB-ul european, spun reprezentantii UE.
Cu toate acestea, Comisia Europeana a constatat ca exista numeroase probleme care impiedica intreprinderile si consumatorii sa se implice pe deplin in serviciile online: normele aplicabile raman adesea necunoscute sau nesigure, ofertele sunt lipsite de transparenta si dificil de comparat, iar platile, ca si modalitatile de livrare, sunt adesea costisitoare si neadaptate.
Din aceste motive, Comisia a adoptat o strategie care contine 16 actiuni concrete care vizeaza dublarea, pana in 2015, atat a ponderii comertului electronic in cadrul vanzarilor cu amanuntul (aceasta fiind in prezent de 3,4%), cat si a ponderii economiei bazate pe internet in cadrul PIB-ului european (aceasta situandu-se in prezent sub 3%).
Comertul si serviciile online ar putea reprezenta, pana in 2015, peste 20% din valoarea cresterii economice si din numarul net al locurilor de munca create in anumite state membre (de exemplu, Franta, Germania, Regatul Unit sau Suedia).
"In situatia dificila prin care trece Europa,... mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 18:37