Un nou studiu emis de Instititutul International pentru Cercetari de Pace din Stockholm (SIPRI) arata ca aproape trei sferturi din vanzarile de armament efectuate intre 2011-2015 au fost disputate intre aceiasi 5 mari actori.
O cerere masiva de arme venita din partea tarilor emergente din Asia, ca si cursa inarmarii in care s-a lansat Arabia Saudita, au alimentat veniturile companiilor din SUA si Rusia care isi disputa aproape 60% din piata, topul primilor 5 exportatori fiind completat de China, Franta si Germania, aminteste IB Times.
Competitie acerba
Firmele din industria de aparare din SUA si companiile controlate de guvernul de la Moscova par principalii beneficiari ai tensiunilor ivite in diverse regiuni, exportul de arme din cele doua tari acoperind 58% din cererea globala.
In special Rusia pare sa fi folosit razboiul din Siria pe post de reclama la capacitatile sale de lupta, lucru recunoscut si de reprezentantii industriei de profil in aceasta tara.
Intr-un articol al agentiei TASS, unul dintre oficialii diplomatei militare din Rusia a admis ca 2016 ar putea fi un an de cotitura pentru sectorul aeronautic al industriei de Aparare, Moscova mizand deja pe comenzi ferme pentru avioanele de lupta Suhoi.
24 de avioane Suhoi 35S vor fi livrate spre sfarsitul acestui an Chinei, contractul incheiat intre Moscova si Beijing atingand valoarea de 2 miliarde dolari.
India ar putea recurge si ea la o comanda pentru 40 de avioane Suhoi 30MKI, singura... mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 12:30
2Nivelul comertului cu arme a crescut in 2014 pentru al saselea an consecutiv, conform unui studiu efectuat de expertii companiei americane de cercetare IHS.
Valoarea totala a cheltuielilor de aparare din lumea intreaga a crescut cu 13 procente, pana la suma de 64,4 miliarde de dolari.
Din acest punct de vedere, producatorii de armament pot sta linistiti, in top aparand mereu clienti noi dispusi sa plateasca sume ridicate pentru modernizarea arsenalului din dotare, informeaza ziarul The Independent.
Topul agresivitatii
Anul trecut, sauditii au plusat cu aproape un miliard de dolari mai mult decat guvernul Indiei in programul de modernizare a tehnicii militare din tara.
6,5 miliarde de dolari a cheltuit Arabia Saudita pe armamentul achizitionat in 2014, ocupand si primul loc in topul importatorilor de arme din lumea intreaga.
Riadul a recurs anul trecut la o crestere a investitiilor in armament modern cu 54%, surclasand India in topul marilor cumparatori de arme din lume.
Regatul din Orientul Mijlociu este secondat de India, cu un buget de achizitii de 5,6 miliarde de dolari si de China care a important tehnica de lupta in valoare de 2,6 miliarde USD.
Emiratele Arabe Unite si Taiwanul detin pozitiile 4 si 5 in clasament, fiecare cu cate 2,2 miliarde de dolari, in timp ce Australia le urmeaza, cu un buget de 2 miliarde destinat noilor arme.
Topul celor mai mari vanzatori de tehnica militara
In tabara cealalta, "premiantii" sunt, in ordine, SUA si... mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 16:14
Turneul eurasiatic al presedintelui chinez Xi Jinping, cu o oprire de trei zile la Moscova, are ca scop cimentarea parteneriatului dintre Rusia si China sub forma unei aliante militare.
Observatorii internationali sunt de parere ca aceasta miscare are ca scop crearea unui front comun in fata parteneriatului strategic mentinut pe flancul Asiatic de Statele Unite si Japonia, arata publicatia Business Insider.
Parada de forte
Presedintele chinez a inclus Rusia pe lista destinatiilor sale din cadrul turneului eurasiatic alaturi de Kazahstan si Belarus.
Cel mai probabil, la Moscova vor fi puse la punct detaliile cooperarii in privinta importurilor de gaz ale Chinei de pe piata din Rusia, cooperarea in domeniul aviatiei si proiectul "Drumul Matasii", prin care China vrea sa dezvolte infrastructura de transport si energetica intre Asia si Europa.
Insa, punctul principal in programul oficial al presedintelui Xi ramane participarea la parada aniversara din Piata Rosie.
Evenimentul de pe 9 mai va marca implinirea a 70 de ani de la victoria impotriva nazismului, un bun pretext pentru transformarea parteneriatului militar dintre cele doua tari intr-o alianta de facto.
Ministrul Apararii din China a anuntat ca fortele navale ale celor doua state vor efectua luna aceasta un exercitiu comun in Mediterana.
In total, noua vase militare vor fi implicate, printre care si fregatele anti-piraterie care patruleaza coasta Somaliei.
Desi oficialul de la Beijing a negat... mai mult
Joi, 07 Mai 2015, ora 16:34