Sectorul de e-commerce din Romania a depasit pragul de 4,3 miliarde de euro la finalul anului 2019, cu 20-22% mai mult decat in 2018 cand valoarea comertului online a fost estimata la aprox. 3,6 miliarde de euro, potrivit estimarilor ARMO (Asociatia Romana a Magazinelor Online).
Ritmul de crestere 2019 vs. 2018 a fost mai redus comparativ cu 2018 vs. 2017, cand rata de crestere de la un an la altul a fost de aprox. 30%.
Valoarea de peste 4,3 miliarde de euro face referire la toate tranzactiile generate din Romania atat catre comerciantii autohtoni, precum si catre magazinele online din afara granitelor tarii.
"Daca facem o medie, inseamna ca romanii au cheltuit pentru cumparaturi online aprox. 12 milioane de euro in fiecare zi a anului trecut, in crestere de la 9,86 milioane euro - media zilnica inregistrata in 2018", spune Andrei Radu, CEO & Founder GPeC.
"Insa, potrivit Eurostat, doar 23% din populatia Romaniei a facut cumparaturi online in 2019, ceea ce ne situeaza pe penultimul loc din Uniunea Europeana, devansand doar Bulgaria cu 22% - fapt care ne arata ca e-commerce-ul romanesc mai are mult loc de crestere", adauga el.
Cifra de 4,3 miliarde euro reprezinta strict segmentul e-tail, adica produsele fizice (tangibile) care au fost cumparate prin internet. Nu sunt incluse serviciile, biletele de avion, vacantele si calatoriile, rezervarile hoteliere, biletele la spectacole sau la diferite evenimente, plata facturilor la utilitati, continutul download-abil... mai mult
Luni, 03 Februarie 2020, ora 17:35
Asociatia Romana pentru Smart City, liderul industriei Smart City din Romania, lanseaza cel mai important demers national de dezvoltare a comunitatilor creativ-inteligente, Carta Romania 2030.
Initiativa incurajeaza factorii decizionali din Romania, autoritatile centrale si locale, sa-si asumare valori si deziderate comune pentru progresul societatii.
Lansarea va avea loc pe 11 decembrie, la Palatul Parlamentului, in cadrul celei de-a 4-a editii a Galei Smart City Industry Awards, evenimentul de premiere a tuturor actorilor implicati in dezvoltarea industriei de Smart City din Romania.
Numerosi ministri, secretari de stat si zeci de primari din toata tara sunt asteptati miercuri, 11 decembrie, pentru a-si asuma directii clare de dezvoltare a tarii pentru urmatorii 10 ani.
Romania are nevoie de lideri responsabili, care sa conduca orase si comunitati competitive si inovative, pentru o aliniere accelerata la nivelul de prosperitate al tarilor din vest. Demersul va primi sustinere si din partea mediului academic, societatatii civile, corpului diplomatic acreditat la Bucuresti si mediului economic.
Scopul demersului Carta Romania 2030 este de a facilita transformarea comunitatilor in adevarate orase inteligente, sustenabile si durabile, in care toti cetatenii sa aiba acces neingradit la cele mai bune servicii oferite de catre institutiile statului, pentru o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii.
La Gala Smart City Industry Awards sunt asteptate peste... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 14:46
Asociatia Romana pentru Smart City, liderul industriei Smart City din Romania, lanseaza cel mai important demers national de dezvoltare a comunitatilor creativ-inteligente, Carta Romania 2030. Initiativa incurajeaza factorii decizionali din Romania, autoritatile centrale si locale, sa-si asumare valori si deziderate comune pentru progresul societatii.
Lansarea va avea loc pe 11 decembrie, la Palatul Parlamentului, in cadrul celei de-a 4-a editii a Galei Smart City Industry Awards, evenimentul de premiere a tuturor actorilor implicati in dezvoltarea industriei de Smart City din Romania.
Numerosi ministri, secretari de stat si zeci de primari din toata tara sunt asteptati miercuri, 11 decembrie, pentru a-si asuma directii clare de dezvoltare a tarii pentru urmatorii 10 ani. Romania are nevoie de lideri responsabili, care sa conduca orase si comunitati competitive si inovative, pentru o aliniere accelerata la nivelul de prosperitate al tarilor din vest. Demersul va primi sustinere si din partea mediului academic, societatatii civile, corpului diplomatic acreditat la Bucuresti si mediului economic.
Scopul demersului Carta Romania 2030 este de a facilita transformarea comunitatilor in adevarate orase inteligente, sustenabile si durabile, in care toti cetatenii sa aiba acces neingradit la cele mai bune servicii oferite de catre institutiile statului, pentru o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii.
La Gala Smart City Industry Awards sunt asteptate peste 300 de... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 14:05
Piata de comunicare din Romania este bogata, matura si profesionista, insa are zone neexploatate, crede Catalina Rousseau, Presedinte & CEO al BDR Associates Strategic Communication Romania & Republica Moldova.
Un pionier al comunicarii din Romania, Catalina Rousseau este de parere ca managementul reputatiei si PR-ul personal vor exploda in viitorul apropiat.
"Vedem zilnic cum se prabusesc imaginea, reputatia, credibilitatea unor oameni care pana ieri erau lideri de opinie sau lideri in business, persoane decizionale, caderea lor publica influentand grav si reputatia companiei sau institutiei", explica antreprenorul, intr-un interviu acordat Business24.
"Pionieratul este cel mai potrivit cuvant pentru a plasa BDR in era de constructie a ceea ce azi numim industrie de comunicare", spune Catalina Rousseau despre compania pe care a infiintat-o in anii '90 si care a inregistrat o cifra de afaceri de 1.200.000 de euro in 2014.
Care este povestea companiei BDR Associates, pe care ati fondat-o in 1995?
Numele agentiei a fost inspirat de titlul campaniei de comunicare pe care am condus-o impreuna cu un coleg american, la mijlocul anilor'90.
Se numea "Buna dimineata, Romania" si a facut istorie, fiind primul exercitiu de comunicare strategica de o asemenea amploare, in noua Romanie.
Lucram la Deloitte, iar proiectul fusese castigat de biroul din Washington, pentru mai multe piete din lume. Finantarea venea de la guvernul american, prin USAID.
Pentru Romania,... mai mult
Sambata, 30 Mai 2015, ora 00:00
4Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu 17,5% in primele opt luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2012, ajungand la 530.314, a anuntat Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
Astfel, numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu peste 79.000 fata de aceeasi perioada a anului 2012, se arata intr-un comunicat al ANCPI.
La nivel national, in luna august, au fost inregistrate 67.571 tranzactii imobiliare, cu 6.595 mai putine fata de luna precedenta si cu 2.637 mai multe comparativ cu luna august 2012.
Cele mai multe tranzactii imobiliare in primele opt luni au fost inregistrate in Bucuresti - 37.544, Timis - 32.700 si Arad - 27.941, iar cele mai putine in Teleorman - 3.144, Bistrita-Nasaud - 4.221 si Gorj - 5.288.
In perioada ianuarie - august 2013, numarul operatiunilor de cadastru si carte funciara la nivel national a fost de peste 3,3 milioane, cu 329.437 mai mult fata de intervalul similar al anului trecut. Cele mai multe operatiuni de cadastru si carte funciara au fost inregistrate in Bucuresti - 219.777, Timis - 198.428, Cluj - 154.769. Cele mai putine operatiuni de cadastru si carte funciara au fost inregistrate in judetele Salaj - 31.756, Olt - 35.566 si Covasna - 35.625.
Judetele in care s-au inregistrat mai putine operatiuni de cadastru si carte funciara comparativ cu primele opt luni ale anului trecut sunt Mures, cu o diferenta de 32.021, Gorj, cu o diferenta de 646 si Arges, cu o diferenta de 578.... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 12:14
Productia de titluri publicate de editurile romanesti a crescut semnificativ in 2012, in medie fiind editate 91,86 de carti, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat prin programul Proedit in beneficiul Uniunii Editorilor din Romania (UER), informeaza un comunicat.
Ca pondere, cea mai mare parte dintre edituri au publicat intre 1 si 30 de titluri (44%), 17% dintre edituri au publicat peste 120 de titluri, iar 16% dintre editurile chestionate declara ca au publicat intre 31 si 60 de titluri, scrie Mediafax.
Editurile cuprinse in esantion au avut in mare parte (61%) o cifra de afaceri sub 500.000 de lei, in timp ce 17% dintre ele au inregistrat venituri intre 500.000 de lei si un milion de lei. Ponderea editurilor a caror cifra de afaceri a fost intre un milion de lei si 15 milioane de lei este de 16%, iar cele cu o cifra de afaceri cuprinsa intre 15 milioane de lei si 30 de milioane de lei este de 4%. Doar pentru 2% dintre edituri cifra de afaceri aferenta anului 2012 depaseste 30 de milioane de lei.
De asemenea, 42% dintre editurile care au intrat in esantion au inregistrat profit din activitatea de editare pe parcursul anului 2012. 57% dintre acestea au inregistrat un profit situat sub pragul de 10.000 de lei, iar in 57% dintre cazuri activitatea de editare a fost sursa principala a profitului inregistrat.
Principalele probleme ale editurilor romanesti
Cele mai mari probleme cu care se confrunta productia editoriala din Romania sunt lipsa fondurilor,... mai mult
Luni, 19 August 2013, ora 15:27
Vanzarile de carte din Romania au suferit o lovitura puternica odata cu izbucnirea crizei, in 2008, insa piata s-a stabilizat in ultima perioada, gratie supermarketurilor, targurilor si platformelor online.
Marin Vidrascu, director executiv la editura Litera, a precizat in cadrul unui interviu acordat Ziare.com ca titlurile destinate copiilor au fost cel mai putin afectate de criza, insa romanele de fictiune se vand, in continuare, cel mai bine.
In plus, in ciuda tendintelor globale, cartile digitale au o cota de piata de doar 3,5%, in conditiile in care cea europeana este aproape de trei ori mai mare.
Cea mai mare problema a acestei piete din Romania ar fi legata de distributie. In plus, romanii nu o duc prea bine astfel incat sa isi permita "moftul" de a cumpara o carte.
Cum au fost vanzarile de carte in 2012, comparativ cu anul precedent? Ce schimbari au avut loc in prima jumatate din 2013?
Industria mondiala de carte are o cifra de vanzari de 100 de miliarde de dolari, din care SUA le revin 45 miliarde de dolari, iar Europei, 30 de miliarde. In acest peisaj, piata de carte din Romania se afla la o valoare de 60 de milioane de euro. Este o piata mica, daca o privim comparativ cu altele din Europa.
Piata de carte din Romania este si atipica, avand multe suisuri si coborasuri. Acum 10 ani existau aproape 3.000 de firme inregistrate la Registrul Comertului cu domeniul principal "editare de carte". Dintre ele, cam 300 erau active, in sensul ca editau cel... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 08:20
Romania a reusit sa sparga monopolul detinut de Rusia, dupa ce autoritatile de la Cairo au decis sa cumpere 60.000 de tone de grau romanesc prin compania Toepfer International, anunta NewsIn.Egiptul importa anual 10 milioane de tone de grau.Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a organizat a treia licitatie in zece zile pentru a cumpara 240.000 de tone de grau.
Rusia a castigat la aceasta licitatie un nou contract de funizare a 180.000 de tone din aceasta cantitate.
De la inceputul lunii iulie, de cand Moscova a ridicat interdictia pentru exporturile de grau, Egiptul a cumparat deja 900.000 de tone de grane numai de la Rusia.Totusi, pretul mai mare cerut de Rusia pentru grau a pus in ecuatie si Romania pentru restul de 60.000 de tone din comanda Egiptului.Cu un pret de 262,50 de dolari tona, fara taxe de transport, graul romanesc oferit de Toepfer a egalat sau a batut cele mai ieftine propuneri in ceea ce priveste graul rusesc, iar Romania a intrat in carti si in ceea ce priveste pretul de transport, scrie Agrimoney.com.Victoria la licitatie era de mult asteptata de Romania, care in urma cu un an era pe punctul de a fi plasata pe lista furnizorilor aprobati de Egipt, dar seceta din zona Marii Negre a determinat pana la urma autoritatile egiptene sa evalueze mai precaut tranzactiile in aceasta regiune.In ceea ce priveste victoria pe piata din Iordania, luna trecuta, ea a fost facilitata de emergenta in Romania a unei ambitioase familii libaneze cu... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 09:33
Vanzarile de carte in Romania au scazut cu 30-35% in anul 2009, comparativ cu 2008, din cauza crizei economice, a declarat Mihai Penescu, presedintele Uniunii Editorilor din Romania si directorul editurii All.
Efectele crizei economice mondiale asupra industriei cartii din Romania constituie unul dintre punctele de discutie ale editorilor de carte, reuniti la Colocviile Uniunii Editorilor din Romania (UER), eveniment care se desfasoara vineri si sambata, la Sinaia, informeaza Mediafax.
Potrivit lui Mihai Penescu, presedintele Uniunii Editorilor din Romania (UER) si director al editurii All, piata de carte din Romania a fost estimata, in 2009, la circa 70 de milioane de euro, in scadere cu 30-35% fata de 2008.
"Estimarea noastra privind piata de carte in 2008 a fost de 200 de milioane de euro, potrivit pretului din librarii.
In 2008, pentru toata piata de carte a fost un varf. In 2009, piata de carte a scazut cu 30-35% fata de 2008", a spus Mihai Penescu.
El a precizat ca, pentru 2010, editurile se asteapta la "o stagnare sau la o usoara crestere" a pietei de carte din Romania.
Totodata, Mihai Penescu a spus ca in Romania se publica anual intre 8.000 si 10.000 de titluri de carte.
"Numarul de titluri a crescut in ultima vreme, pentru ca sunt foarte multe edituri de nisa si edituri locale care publica tiraje extrem de mici, 200 - 300 de exemplare, si le distribuie cu forte proprii, fara sa aiba o distributie nationala propriu-zisa", a explicat Penescu.
Daca in... mai mult
Sambata, 13 Martie 2010, ora 15:41