In numai sase luni, leul romanesc a ajuns de la statutul de paria la cel de moneda favorita pe piata de capital, pe masura ce situatia politica interna mai stabila si perspective nu chiar atat de sumbre pentru zona euro au linistit investitorii de pe pietele emergente, potrivit unei analize publicate sambata pe un blog afiliat Wall Street Journal.
Pe aproape tot parcursul anului trecut, Romania a trait sub semnul tulburarilor politice, care au inclus luni de certuri aprige intre presedintele Traian Basescu si coalitia de la guvernare condusa de Victor Ponta si care au culminat cu tentativa esuata de a-l demite pe seful statului. Nesiguranta a lovit puternic leul, care s-a depreciat la niveluri record in raport cu euro, pe masura ce investitorii renuntau la activele romanesti.
Insa alegerile legislative din decembrie 2012 s-au incheiat cu o victorie clara a coalitiei de centru-stanga a premierului Victor Ponta, iar acesta si presedintele au ajuns la un armistitiu.
In ultima luna, mai putin impovarat de problemele politice, leul a reusit sa castige teren in fata monedei euro, iar investitorii de pe pietele in curs de dezvoltare raman increzatori.
De la inceputul acestui an, moneda nationala s-a apreciat patru sedinte consecutive in fata euro ajungand la cel mai mic nivel din aprilie 2012, de 4,3753 lei/euro.
Curs valutar: Euro a coborat sub pragul psihologic de 4,4 lei
Vineri, insa, leul s-a depreciat, BNR afisand un curs de referinta de 4,3802 lei/euro,... mai mult
Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 12:27
Disputele privind plafonul de indatorare din Statele Unite, precum si cresterea economica sub asteptari din aceasta tara, alaturi de dificultatile intampinate in stoparea crizei datoriilor din zona euro s-au reflectat pana la urma si in pietele financiare, bursele din toata lumea inregistrand pierderi majore joi si vineri. Desi piata bursiera din Romania nu este foarte dezvoltata, romanii vor fi afectati la un alt nivel: cursul de schimb euro - leu.
Potrivit analistului economic Mircea Cosea, chiar daca nu avemo moneda importanta precum dolarul sau euro, Romania are o economie puternic "eurizata", astfel incat va exista un impact negativ, in cateva zile sau o saptamana, atat pe bursa, cat si pe cursul de schimb valutar. "Bursa la noi nu reprezinta mare lucru, deci nu trebuie sa ne sperie, dar cursul va fi in pericol si aici ramane de vazut cum va juca Banca Nationala a Romaniei. E foarte greu de spus cat ar putea scadea", a declarat Mircea Cosea. "Nu trebuie sa eliminam rolul Bancii Nationale, care ar putea sa echilibreze cursul prin piata bancara, dar cu rezultate destul de mediocre. Rezerva bancii a scazut si ea, deci nu poate sa riste foarte mult. Banca nu a vrut sa modifice dobanda de referinta, deci instrumentele de lucru ale bancii sunt pur comerciale, pe piata", a explicat analistul. Bursele din Asia urmeaza SUA in prapastie. Vine randul celor din Europa? Valul scaderilor majore a inceput in New York, indicele Dow Jones inchizand ziua de joi (deja vineri... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 12:27
Ruperea coalitiei a avut efecte imediate pe pietele financiare, actiunile si moneda nationala inregistrand scaderi puternice, a declarat joi, pentru NewsIn, presedintele Bursei din Sibiu (Sibex), Teodor Ancuta, care estimeaza ca economia nu isi va reveni mai devreme de mijlocul anului 2010, informeaza NewsIn."Primele semnale in economie sunt deprecierea leului si scaderea pietei de capital. Sunt convins ca anul acesta este unul ratat, dar ma tem ca nu cumva sa ratam si anul 2010. Abia dupa ce situatia se va stabiliza din punct de vedere politic vom putea sa speram la o revenire", a explicat Ancuta.El este de parere ca moneda nationala nu se va deprecia peste nivelul de 4,40 lei/euro, pana la finalul anului, dar prognozele sunt dificil de facut in acest moment."Totul depinde de cat de repede se va stabiliza sistemul politic. Fara stabilitate nu vom putea face nimic", spune presedintele Sibex, care aprecieaza ca un guvern de tehnocrati ar fi potrivit in acest moment.
Ancuta previzioneaza ca economia romaneasca nu va da semne de revigorare mai devreme de jumatatea anului viitor."Tara nu este pe un drum bun si pana in iunie 2010 nu exista sanse de revenire. Asta in conditii normale, dar criza politica poate adanci acest termen", sustine Teodor Ancuta.Investitorii au taxat puternic actiunile de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in sedinta de joi, pe fondul tensiunilor politice, presiunea la vanzare resimtindu-se cel mai mult pe sectorul SIF, care a incheiat cu o pierdere de... mai mult
Vineri, 02 Octombrie 2009, ora 09:35