Dupa transformarile din ultima perioada pentru revenirea in siguranta la birou a companiilor, piata birourilor va fi nevoita sa continue sa se redefineasca, pentru a asigura spatii care promoveaza inovatia si colaborarea in noul context, potrivit consultantilor Colliers International.
Biroul va ramane elementul central al companiilor, dat fiind ca nevoia unei colaborari intense si a interactiunii sociale in sfera profesionala e greu de satisfacut in mediul virtual, efectele acestei perioade fiind asteptate sa se reflecte asupra modului de lucru si a organizarii spatiului de lucru.
"Biroul viitorului va pune accent pe promovarea interactiunii sociale si a colaborarii. Ne asteptam la un nou mod de lucru, care va presupune un mix intre munca de la birou si cea de la distanta, de acasa sau din alte spatii. Cel mai probabil, angajatii vor prefera sa desfasoare remote acele activitati care presupun lucrul concentrat si sa mearga in birou pentru lucrul colaborativ - intalniri cu clientii, sesiuni de brainstorming, intalniri de proiect si asa mai departe. In acest context, credem ca biroul va trece printr-un proces de redefinire, iar accentul va fi pus pe calitatea spatiului si pe experienta angajatilor, promovand identitatea si cultura spatiului", explica Daniela Popescu (foto), Associate Director Office Advisory in cadrul Colliers International Romania.
Majoritatea proprietarilor de spatii de birouri mizeaza pe o piata stabila, cu chirii in stagnare, insa 30% se... mai mult
Joi, 25 Iunie 2020, ora 10:00
Companiile din domeniul imobiliar se asteapta la o crestere a chiriilor pe piata locala de birouri in trimestrul urmator, pentru prima data in ultimii patru ani, avand in vedere ca decalajul dintre cerere si oferta de spatii disponibile se adanceste.
"Datorita, in parte a activitatii puternice de pre-inchiriere in sectorul de birouri, indicele increderii chiriasilor este la cel mai inalt nivel inregistrat comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, in timp ce cererea de spatii ramane evident pozitiva si simtitor mai mare decat cresterea asteptata in totalul spatiului de birouri disponibil in viitorul apropiat. Decalajul dintre cele doua a crescut in ultimul trimestru, ceea ce a rezultat intr-o crestere brusca a asteptarilor asupra evolutiei chiriilor in trimestrul urmator, aceasta tendinta pozitiva inregistrandu-se pentru prima data in ultimii patru ani", releva rezultatele unui sondaj realizat de The Royal Institution of Chartered Surveyors Romania- Institutul Regal al Inspectorilor Acreditati (RICS) in randul a circa 1.000 de companii din domeniul imobiliar din lume.
Astfel, participantii la sondaj considera ca piata chiriilor si gradul de ocupare pe piata de birouri din Romania se consolideaza, dupa o perioada de scadere a interesului pe parcursul ultimilor trei ani.
"Impactul rezultatelor bune inregistrate de sectorul agricol si cel industrial a ajutat economia romaneasca sa inregistreze o crestere de 3,5% a PIB-ului pentru intregul an 2013, acest lucru... mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 16:35
Sectorul IT&C a avut cea mai mare contributie la evolutia pietei birourilor in primul semestru al anului, cand suprafetele inchiriate de companiile din acest domeniu a crescut de peste doua ori, comparativ cu aceeasi perioada din 2012, la 20.900 de metri patrati, reprezentand aproape o treime din totalul inchriat in aceasta perioada.
Domeniul IT&C a fost urmat, in functie de ponderea din totalul suprafetei, de Profesional Services, cu 14% si de Financial Services si Construction&Real Estate, fiecare cu 7% din totalul suprafetei inchiriate in primele sase luni ale acestui an, conform unui raport al ESOP Consulting/CORFAC International.
"Domeniul IT&C aduce si in acest an cel mai mare numar de chiriasi pe piata spatiilor de birouri din Bucuresti. Majoritatea companiilor din acest domeniu se orienteaza catre cladiri noi de birouri si aleg spatii deschise, cu o modularitate crescuta, cu facilitati specifice pentru angajati, care provin din randul tinerilor, studentilor chiar. De aceea, atunci cand se alege zona se opteaza fie pentru apropierea de campusurile studentesti - in Centru-Vest si Vest, fie pentru apropierea de firmele mama sau partenerii strategici de business - in Centru-Nord, Nord, acolo unde s-a creat un pol pentru aceasta industrie", declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting/CORFAC International.
Ca numar de companii, IT&C a crescut de aproape trei ori
Ca numar de companii, domeniul IT&C a inregistrat o crestere de aproape trei... mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 17:38
Piata de birouri din Romania a scazut semnificativ in 2012, pe fondul incertitudinilor economice din intreaga regiune europeana, cu numerosi ocupanti care incearca sa isi reduca costurile operationale, potrivit unui studiu realizat de Cushman & Wakefield privind evolutiile pe piata imobiliara la nivel global.
Proprietarii din Romania au fost nevoiti sa devina din ce in ce mai competitivi in atragerea atentiei chiriasilor, dar chiriile spatiilor din Bucuresti nu au crescut pe parcursul anului.
"Gradul de neocupare pe piata spatiilor de birouri a inregistrat o usoara crestere in anul 2012, ajungandu-se la aproximativ 14,5%. In ceea ce priveste nivelul chiriilor, acestea au inregistrat o usoara crestere, ajungandu-se la un nivel de 18-20 euro/mp/luna in zonele centrale din Bucuresti si in jur 10-12 euro/mp/luna in zonele secundare", a declarat Andrei Birsan, directorul departamentului Birouri, din cadrul Cushman & Wakefield Romania.
Pe parcursul anului 2012 a fost livrat un stoc de aproximativ 100.000 metri patrati de birouri ceea ce inseamna o crestere de aproximativ 5,5% fata de inceputul anului. Cea mai mare parte a noului stoc livrat in 2012 a fost in partea de nord a Bucurestiului - Barbu Vacarescu, Dimitrie Pompeiu si Pipera.
Pentru marile orase din tara nivelul chiriilor a ramas in principiu la nivelul anului 2011, aceasta datorandu-se faptului ca livrarea de noi spatii de birouri a fost relativ mica.
Nivelul chiriilor in zonele centrale din marile... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 12:01
Piata imobiliara de birouri va ramane stabila anul acesta, dar firmele mici si mijlocii vor incepe sa-si restranga spatiul de activitate sau sa orienteze catre preturi mai bune.
"Cred ca va continua tendinta ca unele firme sa-si restranga spatiul in care isi desfasoara activitatea. Fie isi restrang spatiul in care functioneaza, in cadrul aceleiasi cladiri de birouri, fie se muta din zone in care chiria este mai mare, spre zone periferice, in care chiria este in general mai mica. Spre exemplu, in sudul Bucurestiului s-au facut multe cladiri de birouri, fata de acum 5-6 ani", a declarat pentru Business24 analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.
Potrivit acestuia, unii dezvoltatori de cladiri de birouri au incercat sa profite de oportunitatile oferite de criza si au achizitionat terenuri in zonele limitrofe ale Capitalei, obtinand preturi mai mici inclusiv la materialele de constructie si la manopera.
Catre acesti dezvoltatori se vor indrepta firmele mici si mijlocii, care pot pleca de la o chirie de 18 euro pe metru patrat, plus TVA, la care se adauga si cheltuielile de intretinere, la un pret de pana in 12 euro pe metru patrat.
Zilisteanu spune ca printre firmele care vor opta pentru cautarea unor noi spatii se afla companii de consultanta, companii de contabilitate, compani de IT.
"In provincie nu sunt foarte multe optiuni. Acolo, in general, companiile aleg restrangerea spatiului de lucruri", spune Zilisteanu.
Potrivit analistului, rata de neocupare a... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 07:05
Grupul ceh S Group Holding va investi 55 de milioane de euro pentru constructia proiectului de birouri Green Gate in Bucuresti, care se va intinde pe o suprafata de 39 mii de metri patrati. Noul complex de birouri va fi situat in apropierea hotelului Marriott.
Proiectul va avea zece etaje, din care spatiile destinate inchirierii reprezinta 27.000 de metri patrati.
PPF Bank din Cehia contribuie cu 39 milioane de euro dezvoltarea imobilului, in timp ce contributia grupului ceh este de 16 milioane de euro.
Terenul a fost achizitionat in anul 2008, iar in 2010, compania ceha a primit autorizatia de constructie.
Imobilul este dezvoltat de firma Green Gate Development, detinuta de grupul ceh prin intermediul unui vehicul de investitii inregistrat in Cipru.
Constructorul proiectului este firma Bog'Art, iar lucrarile au inceput pe data de 3 septembrie 2012, finalizarea fiind stabilita pentru februarie 2014. Potrivit directorului general al contructorului, Sorin Greu, valoarea contractului este de 29,5 milioane de euro.
Agentul exclusiv de inchiriere a spatiilor este firma The Advisers - The Knight Frank.
Vladimira Novakova, managing director Green Gate Development, a declarat ca a fost foarte dificil sa obtina finantare pentru acest proiect, din cauza conditiilor pe care bancile le impun.
Firma TeamNet, primul chirias al complexului de birouri
Pana in prezent, o suprafata de 9.000 de metri patrati din complexul de birouri a fost pre-inchiriata de... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 16:05
Cererea pe piata de birouri din Bucuresti in primul semestru a fost de 103.000 metri patrati, in timp ce livrarile de spatii noi de birouri au ramas limitate si au totalizat aproximativ 25.000 metri patrati, potrivit unei analize CBRE Romania.
Activitatea de tranzactionare a inregistrat o crestere de peste 30% in al doilea trimestru al anului in comparatie cu primul trimestru din 2012, se arata in raport.
Pana la sfarsitul anului, se anticipeaza ca vor fi livrati 75.000 mp.
In trimestrul al doilea din 2012, au fost tranzactionati 72.000 metri patrati, inregistrandu-se o crestere de 32% in comparatie cu primul trimestru al acestui an.
Volumul total al tranzactiilor de inchiriere la sfarsitul semestrului intai totalizeaza 121.000 mp, dintre care cererea reprezinta 85% (103.000 mp), fiind cu 18% mai mica in comparatie cu aceeasi perioada 2011.
Cererea a fost impartita intre tranzactii de relocare (40%), extinderi (14%) si tranzactii de pre-inchiriere (46%). Aproximativ 18.000 mp reprezinta tranzactii de renegociere si reinnoiri contractuale. Majoritatea tranzactiilor de inchiriere a avut loc in zona de Nord (34%) si in zona Pipera (37%).
Tranzactia medie a fost de 1.250 mp. Cele mai mari tranzactii ca suprafata au fost incheiate de catre Raiffeisen Bank in Sky Tower (23.000 mp) si de Oracle in Floreasca Park (20.000 mp).
Cele mai active companii in semestru I din 2012 au fost cele din sectorul IT & C si Financiar, cu 39% si respectiv 26% din totalul... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 13:37
Piata de birouri din principalele orase din tara are un potential atractiv pentru investitori, arata Raportul despre piata de birouri din principalele sase orase din Romania in 2011, realizat de CBRE.
Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov si Sibiu, sunt, alaturi de Capitala, orasele care prezinta interes pentru companiile aflate in proces de extindere sau relocare.
"Romania este una dintre cele mai atractive tari din Europa Centrala si de Sud-Est din perspectiva pietei de birouri, iar Capitala nu constituie singurul punct de interes al companiilor care cauta sa se extinda sau sa-si relocheze activitatile in tara noastra.
Alaturi de Bucuresti, principalele orase din tara - Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov sau Sibiu - devin din ce in ce mai atractive pentru investitorii straini datorita fortei de munca la un nivel inalt competitiv pe care o ofera si dezvoltarii infrastructurii in urmatorii ani", a declarat Razvan Iorgu, Director General CBRE Romania.
Astfel, la o populatie de 1,942 milioane de locuitori, cu o rata a somajului de circa 2% si un salariu brut mediu de aproximativ 700 de Euro pe luna in 2011, capitala Romaniei avea la finalul anului trecut un stoc de birouri noi moderne de peste 2.1 milioane mp, o rata de neocupare de 14,14% si o chirie prime de 19,5 Euro/mp/luna.
Din punct de vedere economic, Bucurestiul este cel mai prosper oras din tara si unul dintre principalele centre industriale si de transport din Europa de Est.
Cluj-Napoca,... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 18:20
Piata spatiilor de birouri s-a schimbat brusc, considera analistii imobiliari de la Jones Lang LaSalle, de la o piata a proprietarilor s-a ajuns la o piata a chiriasilor. In plus, de la o faza de pre-inchiriere s-a trecut la inchirierea spatiilor deja finalizate."Cererea de spatii de birouri va fi in continuare dominata de catre companiile internationale, care isi muta sediile in imobile moderne, desi criza economica globala a determinat multe companii sa-si revizuiasca politica de expansiune precum si prelungirea procesului decizional", se arata intr-un raport Jones Lang LaSalle. Potrivit acestuia, in 2010 nu se vor livra mai mult de 180.000 de mp de birouri. "Asteptam ca oferta anului 2009 sa atinga 270.000 mp de birouri. Spre deosebire de anul curent, in anul urmator nu se vor livra mai mult de 180.000 mp de birouri. Preluarea de spatii de birouri in 2009 va scadea cu 50-60% fata de anul 2008 -circa 250.000 mp. Estimam o revenire a pietei de inchiriere in anul 2010 odata cu imbunatatirea conditiilor economice in tara, totusi suprafata medie inchiriata va fi mai mica, iar numarul de preinchirieri de spatii largi va fi si mai mic", arata sursa citata. In ce priveste rata de neocupare, analistii citati cred ca aceasta va creste in continuare si in semestrul II 2009 si va descreste pana la sfarsitul semestrului I din 2010. "Atunci estimam ca valoarea scazuta a chiriilor precum si alte facilitati financiare vor stimula interesul chiriasilor pentru cladirile deja... mai mult
Duminica, 18 Octombrie 2009, ora 00:57