Inchiderea pub-urilor si restaurantelor, dar si anularea unor evenimente sportive si festivaluri de genul Oktoberfest au redus cererea pentru malt utilizat la productia de bere si whiskey, astfel ca producatorii de malt si berarii au inchis fabricile sau au redus productia, ceea ce inseamna ca fermierii vor trebui sa isi vanda recoltele de orz mai ieftin pentru a fi utilizate ca nutret pentru animale.
"Ce se intampla acum si cum va evolua situatia? Nu am nicio idee", spune Brett Askew, un fermier britanic care a decis sa opteze pentru cultivarea orzului in speranta ca il va vinde producatorilor de malt.
"Recolta este in pamant si trebuie sa asteptam sa o recoltam. Insa cine o va cumpara?" se intreaba Brett Askew.
Aproape a sasea parte din orzul existent la nivel mondial este utilizat pentru a produce malt, insa aceasta pondere este mai mare in regiunile cu industrii puternice de bere si whiskey, transmite Bloomberg.
Conform datelor publicate de guvernul american, in sezonul viitor stocurile de orz in Uniunea Europeana vor creste cu 14% pana la 6,6 milioane de tone. In paralel, preturile la orz in Franta au coborat recent la cel mai redus nivel de dupa 2015.
Orzul din care se produce malt trebuie stocat in silozuri speciale pentru a-si pastra calitatea, iar in conditiile in care urmatoarea recolta va incepe in jurul lunii iunie, multi cultivatori nu dispun de spatiile necesare pentru a stoca orzul pana cand cererea isi va reveni.
Grupul belgian Boortmalt,... mai mult
Joi, 21 Mai 2020, ora 09:57
Cinci branduri europene de bere vor fi vandute de gigantul Anheuser-Busch InBev catre japonezii de la Asahi, pentru a rezolva problemele legate de legislatia anti-monopol rezultate in urma achizitionarii rivalilor de la SAB Miller.
Printre acestea se numara si berea Pilsner Urquell, considerate reprezentativa pentru traditia berarilor cehi, dar si marci precum Tyskie sau Kozel, din Polonia, respectiv Cehia, informeaza BBC.
Japonezii vor plati 7,3 miliarde de euro pentru a intra in posesia celor cinci marci de bere din estul Europei, facand din aceasta afacerea cea mai mare realizata de concernul nipon in Europa.
In prima parte a acestui an, Asahi a achizitionat alte doua marci de bere, Peroni si Grolsch, de la concernul SAB Miller, in acest moment regiunea europeana fiind a doua piata de desfacere pentru compania producatoare de bere din Japonia.
Executivii companiei afirma ca intentioneaza sa devina un jucator la nivel global, preluarea unor branduri de bere din Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania fiind un prim pas in acest sens.
Afacerea va trebui sa primeasca avizul Comisiei Europene pana la sfarsitul primului semestru al anului viitor. In ciuda anuntului privind achizitia celor 5 marci, actiunile companiei au suferit o scadere de 4,6 procentwe la Bursa din Tokyo. mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 17:51
Volumul pietei berii a atins 14,9 milioane hectolitri in 2014, in scadere cu 8,6% fata de cel inregistrat anul anterior, a declarat, marti, Lucian Ghinea, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei, in cadrul unei conferinte de presa.
De asemenea, nivelul consumului pe cap de locuitor a coborat la 74 litri in 2014, de la 81 litri, ca urmare a presiunii fiscale exercitate asupra sectorului de catre majorarea accizei cu 16% din ianuarie 2013.
In 2014, acciza a mai crescut cu 4,77%, ca urmare indexarii cursului de schimb folosit la calcularea accizei. Reprezentantii berarilor sustin ca din 2008 si pana in prezent acciza a crescut cu 50%.
Salveaza berea! Producatorii se plang de acciza si cer egalitatea berii cu vinul
"Dupa doi ani ...citeste mai departe despre "Cata bere au baut romanii in 2014 - Cum e afectata industria de presiunea fiscala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 16:47
Scaderea pietei berii cu 9% in primele sase luni ale anului in curs a determinat pierderi de 60 de milioane de lei pentru bugetul Romaniei, a anuntat marti, intr-un comunicat, asociatia Berarii Romaniei, care solicita, pentru redresarea pietei, revenirea la un nivel minim de acciza.
Volumul pietei berii a atins doar 7,3 milioane de hectolitri in primele sase luni ale anului in curs, in scadere cu aproximativ 9% fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Ca urmare a contractiei consumului, berarii estimeaza ca bugetul Romaniei a pierdut 60 milioane de lei doar in primul semestru 2014, valoare aferenta accizei si TVA-ului corespunzatoare volumului cu care piata a scazut, transmite Mediafax.
"Pana acum doi ani, evolutia pietei berii a fost corelata cu puterea de cumparare a romanilor, piata reusind la nivelul anului 2012 sa isi restabileasca echilibrul. Din 2013 insa, cand statul a intervenit artificial la nivelul pietei berii prin cresterea accizei in lei cu 16%, continuand in 2014 prin schimbarea cursului de schimb pentru calculul aceleiasi taxe, acest echilibru s-a rupt, piata berii reactionand de atunci printr-o scadere accentuata si continua. In astfel de conditii, orice alt factor conjuctural - cum a fost vremea capricioasa din vara aceasta, isi produce efectele mult mai pronuntat ", a declarat Onno Rombouts, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei.
Sectorul berii contribuie cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe... mai mult
Marti, 07 Octombrie 2014, ora 14:50
Jocurile de culise din industria berii la nivel mondial arata ca piata este cuprinsa de o forfota neobisnuita, dominata de tendinta de impunere a unui lider incontestabil intre eternii rivali AB InBev (ABI) si SAB Miller.
Batalia se duce pe mai multe continente, din moment ce ABI este o firma belgiana care opereaza in Europa, America de Nord si America de Sud, iar londonezii de la Sab Miller isi au baza in Africa de Sud si o piata in continua ascensiune in cateva state cu economia in dezvoltare, printre care si Romania.
Agitatia s-a starnit cand SAB Miller, locul doi in clasamentul mondial al producatorilor de bere, a incercat sa preia prin absorbtie celebra companie olandeza Heineken. Oferta SAB Miller a fost respinsa de olandezi, dar momentul a indicat o ultima incercare disperata a celor de la SAB Miller de a rezista in fata amenintarii de a fi preluati de catre rivalii de la AB InBev. In randul bancherilor se vorbeste deja despre imprumutul de 121 miliarde de dolari pe care ABI vrea sa il contracteze pentru a cumpara compania londoneza, noteaza The Economist.
Industria berii da in clocot
ABI detine 18 procente din piata mondiala a bauturii produse din hamei si strange cam o treime din profit prin prisma brandurilor detinute. Cu toate acestea, pe piata nord americana, compania se confrunta cu o invazie a producatorilor de bere de dimensiuni mici care au sufocat piata locala cu produsele preparate in mod traditional, mult mai ieftine decat renumitul... mai mult
Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 12:59
Vanzarile Carlsberg din Rusia au fost afectate de alunecarea economiei tarii spre recesiune, in timp ce Heineken a scapat mai usor datorita expunerii mai reduse in Europa de Est.
Dependenta Carlsberg fata de Rusia, unde Baltika este, de departe, cea mai populara marca de bere, este un studiu de caz despre cum companiile europene fac fata problemelor aparute intre Moscova si Uniunea Europeana din cauza conflictului din Ucraina, conform Reuters.
Sanctiunile au afectat increderea intr-o economie care se confrunta deja cu o reducere a ritmului de crestere, o lovitura pentru companiile care au investit in Rusia pentru a profita de clasa de mijloc a unei economii emergente.
O companie de brokeraj a spus saptamana trecuta ca firma Carlsberg nu mai este atragatoare pentru investitori, deoarece sanctiunile au afectat statutul sau de firma stabila.
Compania a redus estimarile financiare pentru 2014 si a spus ca vanzarile de bere din Rusia au scazut cu 20% in trimestrul al doilea. Producatorul danez de bere, aflat pe piata de 167 de ani, obtine o treime din profitul sau operational din Rusia.
Directorul financiar al companiei, Jorn Jensen, a spus ca scaderea din Rusia a fost peste estimari. Carlsberg a redus estimarile de doua ori in acest an, iar acum se asteapta sa nu obtina profit operational. Ar putea chiar sa inchida fabrici de bere in estul Europei.
Actiunile Carlsberg au scazut cu 6%.
Heineken o duce mai bine
Heineken a anuntat ca vanzarile sale din... mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 08:38
Piata berii a scazut in primele 8 luni cu 8% fata de aceeasi perioada din 2012, pe fondul cresterii accizei la inceputul anului, iar reducerea consumului de bere are impact inclusiv asupra industriei ospitalitatii, a declarat marti Constantin Bratu, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei.
"Primele opt luni au facut ca piata berii sa ajunga la cel mai redus nivel din 2008, cand s-a atins un varf. Din pacate fiscalitatea sporita din acest an, respectiv cresterea cu 10% a accizei in euro, la care s-a adaugat evolutia cursului de schimb valutar, astfel ca pe total a fost o crestere de 16%, a dus la reducerea consumului cu 8%.
Este foarte mult pentru un sector in care totul este integrat in aceasta tara, iar scaderea va afecta si alte sectoare economice, in primul rand cea ospitaliera", a spus Bratu in cadrul unei conferinte de specialitate.
El a aratat ca lucrurile nu se vor imbunatati, avand in vedere noile masuri fiscale, care vor intra in vigoare in 2014.
"Suntem ingrijorati de presiunea fiscala. Nu poti creste la infinit taxele, nu este o solutie. Autoritatile trebuie sa se concentreze pe cresterea gradului de colectare, iar cresterea economica trebuie sa vina din combaterea evaziunii fiscale, din analiza sectoarelor care creeaza valoare adaugata si dintr-un dialog cu mediul de afaceri", a afirmat Bratu.
In opinia sa, sectorul berii reprezinta un stimul important pentru industria ospitalitatii din Romania, cat si pentru intreaga economie, astfel... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 12:48
Vanzarile de pe piata berii vor continua sa scada cu 10% si in 2011, potrivit Bergenbier, informeaza Mediafax."Piata si-a incetinit scaderea in acest an, iar pana la sfarsitul lui 2011 estimam o diminuare cu o singura cifra.
Criza economica isi face in continuare simtit efectul, iar pentru a reveni la vanzarile dinaintea recesiunii va mai trebui sa treaca ceva timp", a declarat directorul general al Bergenbier, Jens Hoesel.
Compania a lansat marti Staropramen, berea ceha cu cele mai mari vanzari la nivel international.
In Romania, berea Staropramen este produsa la fabrica Bergenbier de la Ploiesti, in ambalaje de sticla de 0,5 litri si 0,33 litri, precum si la doza de 0,5 litri.
Berea lansata marti va costa in retelele de retail intre 2 lei si 3 lei.
In primul trimestru, vanzarile de bere din Romania au scazut cu 2% fata de perioada similara a anului trecut, la 2,8 milioane hectolitri.
Vanzarile au scazut anul trecut cu 3,5%, la 17 milioane de hectolitri. In ultimii doi ani piata berii s-a diminuat cu 16%, vanzarile atingand cota maxima, de 20,2 milioane hectolitri, in 2008. mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 10:02
Pieta berii a scazut in 2010 cu 3,5% fata de anul precedent, atingand un volum total de 17 milioane de hectolitri, ca urmare a contextului economic instabil, arata datele prezentate marti de Asociatia "Berarii Romaniei", potrivit NewsIn.In ultimii doi ani, piata berii a inregistrat o contractie de 16% fata de anul 2008, an in care volumul vanzarilor de bere a atins o cota maxima de 20,2 milioane hectolitri.Consumul de bere pe cap de locuitor in anul 2010 a inregistrat o valoare de 78 de litri, continuand trendul descedent inceput in anul 2009, "demonstrand faptul ca situatia economica a afectat consumatorii si obiceiurile de consum".Membrii Asociatiei "Berarii Romaniei"- Bergenbier, Heineken Romania, Romaqua Group, United Romanian Breweries si Ursus Breweries - au investit 51 milioane de euro anul precedent, iar contributia la bugetul de stat prin diferite taxe (accize, TVA, taxe de personal si contributie la asigurari sociale) a atins pragul de 270 de milioane de euro, in crestere cu 7 milioane de euro comparativ cu anul 2009.
"Berea este o industrie nationala, cele mai recente date statistice demonstrand ca 99% din consumul de bere in Romania este acoperit de productia interna", a declarat presedintele Asociatiei "Berarii Romaniei", Jan Derck van Karnebeek.In acest moment, cele cinci companii membre ale Asociatiei "Berarii Romaniei" ating in hectolitri un volum de 15,3 milioane, cu 4,4% mai putin fata de anul 2009, si ofera un numar de peste 4 100 de locuri de munca in... mai mult
Marti, 22 Martie 2011, ora 11:55