Mediul bancar european nu da semne sa isi fi revenit dupa criza financiara care a zguduit lumea in urma cu opt ani. Numarul institutiilor de credit care se zbat sub povara greselilor trecute este prea mare, dupa cum sustin reprezentantii bancilor centrale din toata lumea.
Oficiali de top din cadrul Trezoreriei SUA, a Bancii Centrale Europene, dar si reprezentantii Fondului Monetar International privesc cu ingrijorare la modul in care subrezenia sistemului bancar european afecteaza economia regiunii, remarca Daily Sabah. Iata si vulnerabilitatile identificate:
Credite neperformante
In Italia se observa cel mai bine cum nivelul ridicat al creditelor neperformante aflate in portofoliul bancilor din "Cizma" afecteaza economia locala.
Procentul ridicat de imprumuturi neperformante pare greu de redus intr-un moment in care economia italiana pare atinsa de anemie, iar acest lucru dezvaluie un adevarat cerc vicios. Fara banii returnati de datornici, bancile italiene nu isi permit sa finanteze alte afaceri, fapt care slabeste economia Italiei si mai mult.
Eliminarea acestor credite din sistem este o adevarata munca de Sisif. Banca Monte dei Paschi incearca sa vanda cu un discount considerabil polite pentru imprumuturi de 27,7 miliarde de euro inainte de trece la recapitalizarea institutiei prin lansarea unei noi serii de actiuni in valoare de 5 miliarde de euro.
In Italia, lucrurile sunt mult mai complicate in ceea ce priveste recuperarea restantelor de la... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2016, ora 14:26
In ciuda mesajelor linistitoare venite pana acum din partea bancilor internationale aflate in Londra, exodul impus de Brexit pare inevitabil.
Cotidianul britanic The Independent dezvaluie ca marile institutii de credit internationale au declansat o vanatoare de spatii de birouri in marile orase din UE pentru a asigura rapid transferul operatiunilor in interiorul blocului continental.
Plan de retragere
Marile institutii de credit iau in calcul scenariul cel mai negru cu privire la Brexit, iar acesta include pierderea statutului de centru bancar global al Londrei si restrictii drastice pe piata financiara din UE.
Negocierile pe tema Brexit ar putea dura aproximativ doi ani, dar bancherii vor sa fie siguri ca isi iau din timp toate masurile de precautie in vederea unei retrageri rapide din Londra. Construirea unor noi sedii, extinderea celor existente sau achizitionarea de noi spatii de birouri reprezinta astfel subiecte de mare actualitate.
"Anul acesta se pun la punct scenariile posibile, se analizeaza optiunile si se fac planuri de rezerva. Unele planuri au nevoie de timp pentru a fi puse in practica si nimeni nu va astepta pana pe 1 ianuarie pentru a descoperi apoi ca nu poate face afaceri", anunta Andrew Gray, omul care analizeaza impactul Brexit in consultanta data de PwC bancilor din Marea Britanie.
Rute diferite
Premierul Theresa May sustine ca va pastra avantaje importante pentru Regatul Unit in relatia cu UE, dar bancherii sunt deja alarmati de... mai mult
Miercuri, 17 August 2016, ora 12:15
Varianta iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana pune pe ganduri intreaga lume financiara din Londra. Orasul ar putea fi retras de pe harta bancara a UE in eventualitatea in care Banca Centrala Europeana ar decide ca Marea Britanie reprezinta un centru financiar offshore.
"Este clar ca, daca Marea Britanie ar fi fost in afara UE, acum am fi beneficiat de aceleasi reguli care sunt impuse unor tari terte, precum Bolivia", a avertizat seful City UK, Chris Cummings, referitor la limitarea accesului pe piete financiare de pe continent, conform The Telegraph.
O perspectiva nelinistitoare
Anterior, Cummings a fost implicat in mai multe operatiunin de lobby in care a militat pentru modificarea legislatiei financiare vizand pietele din tari terte, argumentand ca Europa ar trebui sa manifeste mai multa deschidere spre pietele financiare de pe glob.
"Daca Marea Britanie iese din UE, in acea zi, legislatia va fi aceeasi. Ceea ce, ipotetic, nu va reprezenta o mare problema. Problema cu cadrul legal in domeniu este ca nu ramane stabil pentru multa vreme - inca avem noi reguli de introdus in Marea Britanie, ca si in UE. Ceea ce ne ingrijoreaza este ca acesta legislatie s-ar risipi.
Unii spun ca, odata iesita din UE, Marea Britanie ar fi libera sa inlature o parte din legile europene adoptate. Aceasta insa ar duce la crearea unor diferente in acordurile comerciale si, daca nu vom mai fi considerati ca echivalent al tarilor europene, nu vom mai avea acelasi acces pe... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 13:24
Pietele bancare din centrul si estul Europei vor inregistra cresteri in 2015, insa tarile cu un nivel ridicat al imprumuturilor in moneda straina, cum este cazul Romaniei, vor fi mai expuse riscurilor de curs valutar, care pot fi amplificate de scaderea finantarilor din partea bancilor mama.
"Economiile si sistemele bancare din Europa Centrala si de Est (ECE) sunt in curs de recuperare, in ciuda riscurilor majore generate de legaturile comerciale pe care regiunea le are cu statele mari din UE, care sunt afectate de un slab climat macroeconomic. Cu toate acestea, sistemele bancare din tarile ECE cu un nivel ridicat al imprumuturilor in valuta, precum Romania si Ungaria, vor fi, probabil, mai expuse la volatilitatea cursului de schimb in 2015", se arata intr-un raport al Moody's privind perspectivele pietelor bancare europene anul viitor, informeaza Mediafax.
Potrivit raportului, stabilitatea financiara se imbunatateste in majoritatea sistemelor bancare europene, insa sectorul continua sa fie afectat de profitabilitatea scazuta la nivelul bancilor.
"Conditiile macroeconomice fragile vor influenta sectorul bancar european si in 2015, profitabilitatea scazuta la nivelul bancilor indicand ca sectorul ramane structural vulnerabil", arata analistii Moody's.
Agentia de rating estimeaza ca bancile europene vor continua sa isi ajusteze costurile in 2015, iar unele institutii isi vor schimba total modelele de afaceri.
In ceea ce priveste sistemele bancare din... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 17:32
Romanii vor putea accesa servicii financiare in orice tara din Uniunea Europeana, potrivit unui proiect al Comisiei Europene care prevede asigurarea dreptului la deschiderea unui cont bancar.
Teoretic, si acum este posibil, insa trebuie indeplinite o serie de conditii care difera de la tara la tara si care fac uneori imposibila accesarea serviciilor unei institutii financiare.
Propunerea, care ar putea intra in vigoare in 2014, vizeaza o "modalitate simpla si rapida, care sa le permita titularilor de cont sa treaca la o alta banca sau la un alt furnizor de servicii bancare oriunde in UE", se arata intr-un comunicat de presa al Comsiei.
Aproximativ 25 de milioane de europeni nu au un cont bancar, cu toate ca si-l doresc. Dintre ei, 2,5 milioane de persoane care au solicitat deschiderea unui cont s-au confruntat cu un refuz, din diverse motive. De exemplu, unii solicitanti au fost respinsi pentru ca bancile i-au considerat prea saraci. Cele mai restrictive sunt tarile dezvoltate. In Suedia, spre exemplu, persoanele care doresc sa deschida cont trebuie sa obtina mai intai echivalentul codului numeric personal, proces care dureaza pana la un an si implica resedinta permanenta.
In Franta, un roman trebuie sa prezinte la banca, pentru deschiderea unui simplu cont curent, pe langa actul de identitate sau pasaportul si dovada domiciliului (ultima factura la chirie si ultima factura la energie) si dovada platii impozitelor si taxelor in tara de rezidenta.
In schimb,... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 12:09
Uniunea Europeana risca tot mai mult o continuare a procesului de fragmentare a pietei sale bancare, in timp ce accentuarea vulnerabilitatilor sistemice in zona euro a conturat perspectiva unui "deceniu pierdut" pentru dezvoltarea UE si submineaza realizarea pietei unice pentru serviciile financiare, sustine viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu.
"Turbulentele financiare au aratat ca simpla colaborare in cadrul colegiilor de supraveghere nu este suficienta pentru indeplinirea adecvata de catre institutiile de credit a propriului rol in economie, inclusiv pentru evitarea externalitatilor in
planul politicii monetare unice, unde eficacitatea mecanismului de transmisie ar avea de suferit in cazul unui eventual esec al coordonarii dintre autoritatile nationale de supraveghere", se arata in prezentarea "Sectorul bancar si cresterea economica" de pe pagina de internet BNR, transmite Agerpres.
Potrivit sursei citate, dintre cele trei alternative, respectiv asigurarea stabilitatii financiare, integrarea financiara si mentinerea politicilor financiare, cea de-a treia este cea care se cuvine a fi reconsiderata, solutia fiind crearea Uniunii Bancare.
Supravegherea integrata la nivelul Bancii Centrale Europene (BCE) este necesara pentru asigurarea increderii depline a tuturor statelor membre in calitatea si impartialitatea controlului bancar, premisa a recapitalizarii directe a institutiilor de credit in dificultate din fondurile disponibile... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 16:31
Ministrii de finante ai tarilor membre UE se intalnesc marti la Bruxelles pentru a incerca sa depaseasca impasul in care se afla negocierile pentru uniunea bancara, pe fondul unor diferende puternice pe mai multe probleme.
Cel mai recent conflict aparut in vizorul publicului este cel dintre Franta si Marea Britanie. Guvernatorul bancii centrale a Frantei, Christian Noyer, a declarat recent ca "cea mai mare parte a tranzactiilor cu euro ar trebui sa aiba loc in zona euro", pentru ca BCE sa poata "asigura supravegherea propriei monede".
Londra risca sa piarda statutul de centru al tranzactiilor cu euro
Aceasta declaratie ameninta, astfel, statutul Londrei ca principal centru al tranzactiilor cu euro, iar reactiile din presa britanica au fost puternice. The Telegraph considera afirmatiile lui Noyer drept grosolane si se intreaba ce sanse reale de functionare are uniunea bancara, iar BBC titreaza "Regatul Unit jefuit de uniunea bancara a zonei euro?".
Londra risca sa piarda statutul de centru al tranzactiilor cu euro
Pe langa relatia statelor din afara zonei euro cu noua uniune, exista si dispute legate de tipurile de banci care ar urma sa fie supravegheate de catre Banca Centrala Europeana si modul in care s-ar desfasura propriu-zis activitatea de supraveghere.
Locul bancilor mici in cadrul uniunii
Germania doreste initial ca doar bancile mari sa fie incluse in uniunea bancara si sa cada sub supravegherea BCE, in conditiile in care reglementarile... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 13:24
Liderii europeni s-au angajat vineri, la summit-ul Uniunii Europene, sa accelereze punerea in practica a unor masuri de sustinere a cresterii economice si a pietei muncii, in fata ravagiilor produse de austeritate.
In urma cu o zi, oficialii europeni au decis sa introduca anul viitor un mecanism de supraveghere bancara.
Summit Bruxelles: Acord pe mecanismului de supraveghere bancara in zona euro
La incheierea celei de-a doua zile a summit-ului european, sefii de state si de guverne vor adopta un text care sa reafirme angajamentele unui acord din iunie, care include un pact de crestere de 120 miliarde de euro.
Potrivit proiectului de declaratie, "este esential ca Uniunea Europeana sa faca rapid eforturi maxime pentru punerea in practica a masurilor convenite pentru relansarea cresterii, a investitiilor si a pietei muncii, restabilirea increderii si imbunatatirea competitivitatii".
Declaratiile intervin pe fondul nemultumirii sociale in crestere in fata austeritatii impuse de mai multe tari europene, pentru redresarea finantelor publice afectate de criza datoriilor.
Joi, in prima zi a summit-ului UE, in Grecia au avut loc o greva generala si manifestatii de protest.
Greva generala in Grecia: Transporturile vor fi afectate
Potrivit proiectului de acord, Banca Europeana de Investitii (BEI) va efectua in urmatoarele saptamani o majorare de capital de zece miliarde de euro, astfel ca va ajunge la o capacitate de finantare de 60 de miliarde de euro.
In... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 16:39
Grecia nu reprezinta cel mai mare risc al UE, "sunt alti pacienti mai bolnavi si cu urmari mult mai mari pentru Uniunea Europeana", a precizat presedintele Traian Basescu in cadrul unei emisiuni televizate.Seful statului a dat exemplul Spaniei care a aplicat masuri similare cu cele aplicate de Romania in 2010 pentru a nu ajunge intr-o situatie in care sa fie nevoita sa se imprumute de pe piata.Traian Basescu a mai precizat ca in 2010 romanii din Spania si Italia au trimis in bancile romanesti jumatate din cat trimiteau inainte de criza.
Prin urmare, intreaga regiune este "contaminata" din cauza Greciei care se afla in dificultati economice. "Daca va uitati la CDS, este un indice dupa care se pot face imprumuturi pe piata bancara internationala, in trei zile, CDS-ul in Romania a crescut de la 230 de puncte la 280. Si nu numai al Romaniei, si al Bulgariei, si al Ungariei, al tuturor tarilor din regiune", a subliniat seful statului.In cazul Romaniei, aceasta nu are o datorie de 80-100% din PIB, ca alte state din UE, ci se mentine la 31-32% datorie din PIB, mai spune Traian Basescu.
"Spre exemplu, anul acesta, Romania plateste circa doua miliarde de euro dobanzi. Grecia numai dobanzi plateste 25 de miliarde de euro, ca sa va dati seama", a conchis seful statului. mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 14:02