Pietele bancare din centrul si estul Europei vor inregistra cresteri in 2015, insa tarile cu un nivel ridicat al imprumuturilor in moneda straina, cum este cazul Romaniei, vor fi mai expuse riscurilor de curs valutar, care pot fi amplificate de scaderea finantarilor din partea bancilor mama.
"Economiile si sistemele bancare din Europa Centrala si de Est (ECE) sunt in curs de recuperare, in ciuda riscurilor majore generate de legaturile comerciale pe care regiunea le are cu statele mari din UE, care sunt afectate de un slab climat macroeconomic. Cu toate acestea, sistemele bancare din tarile ECE cu un nivel ridicat al imprumuturilor in valuta, precum Romania si Ungaria, vor fi, probabil, mai expuse la volatilitatea cursului de schimb in 2015", se arata intr-un raport al Moody's privind perspectivele pietelor bancare europene anul viitor, informeaza Mediafax.
Potrivit raportului, stabilitatea financiara se imbunatateste in majoritatea sistemelor bancare europene, insa sectorul continua sa fie afectat de profitabilitatea scazuta la nivelul bancilor.
"Conditiile macroeconomice fragile vor influenta sectorul bancar european si in 2015, profitabilitatea scazuta la nivelul bancilor indicand ca sectorul ramane structural vulnerabil", arata analistii Moody's.
Agentia de rating estimeaza ca bancile europene vor continua sa isi ajusteze costurile in 2015, iar unele institutii isi vor schimba total modelele de afaceri.
In ceea ce priveste sistemele bancare din... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 17:32
Romania are cel mai putin bancarizata populatie din Europa Centrala si de Est, fiind urmata de Bulgaria si Polonia.
Astfel tara noastra are un grad de bancarizare de 56% in randul populatiei de peste 15 ani, cu mult sub media de 80% a Europei Centrale si de Est.
Piata bancara din regiune a suferit o scadere severa dupa criza bancara din 2008, dar a inceput sa-si revina incepand cu 2010.
Gradul de bancarizare al populatiei s-a marit in ultima perioada si este de asteptat sa creasca si in continuare, tinand cont de potentialul inca neexploatat al unor tari precum Romania, Bulgaria si Polonia, arata un studiu al GfK.
Cele mai utilizate produse bancare sunt conturile curente si cardurile.
Astfel, in prima jumatate a acestui an, in Romania, o treime din romani detineau cel putin un cont curent, iar peste 40% din cetatenii tari detineau un card bancar. Cei mai multi, aproape 39%, detineau un card de debit, iar 4,5% un card de credit.
Comparativ, 47% din populatia Europei Centrale si de Est detine un cont curent, in timp ce aproximativ 50% are un card bancar.
Studiul Financial Market Data Services (FMDS) al GfK masoara obiceiurile bancare ale locuitorilor cu varsta de peste 15 ani din 13 tari ale Europei Centrale si de Est: Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Slovenia, Rusia, Ucraina, Serbia, Macedonia, Bosnia Hertegovina, Bulgaria si Romania.
Esantionul celor chestionati in Romania este de 1000 de persoane, reprezentativ la nivel... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 12:59
MasterCard estimeaza ca romanii vor adopta repede tehnologiile care permit plati contactless cu telefonul mobil.
Gabriel Ghita, business development manager la MasterCard Europe, spune ca firma a investit, deja, milioane de euro in Romania pentru dezvoltarea infrastructurii si a platilor contactless cu cardul.
Gabriel Ghita a raspuns intrebarilor Business24 despre stadiul de dezvoltare a retelei PayPass in Romania si despre investitiile facute de companie in promovarea platilor contactless.
MasterCard a introdus tehnologia PayPass in Romania in urma cu doi ani, timp in care infrastructura pentru plati contactless s-a extins pana la 3.000 de magazine care accepta astfel de plati.
Tehnologia PayPass permite utilizatorilor sa faca plati cu carduri sau dispozitive contactless prin apropierea acestora de un terminal specific. Pentru efectuarea tranzactiei, clientii nu mai trebuie sa dea cardul din mana, iar pentru plati mai mici de 100 de lei nu mai este solicitata introducerea codului PIN sau semnarea chitantei.
Cati romani utilizeaza in acest moment carduri PayPass?
In 2012 erau peste 100.000 de romani care si-au achizitionat un card sau un dispozitiv contactless, pentru ca au simtit nevoia unei modalitati rapide si comode de tranzactionare, la fel de sigura ca un card standard, dar care sa le reduca timpul de stat la casa la hipermaket, la intrarea pe stadion sau in transportul in comun. In momentul de fata sunt patru banci care emit carduri MasterCard... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 10:46
ATE Bank Romania, preluata recent de Piraeus Bank, va fi cumparata partial de cativa investitori romani si capitalizata initial pana la 60 de milioane de euro.
Din 2013 vor fi atrasi mai multi investitori, inclusiv SIF-urile, iar capitalul vor ajunge la 200 milioane euro.
"Negocierile cu cei de la Piraeus sunt intr-o faza foarte avansata. Va fi preluata nu doar licenta ATE bank, ci si o parte din activele si pasivele bancii. Finalizarea tranzactiei este o chestiune de zile", au declarat pentru Mediafax surse familiare cu tranzactia.
In urma cu doua luni a aparut pe piata informatia ca un grup format din peste zece oameni de afaceri, printre care se vehiculau nume precum Gabriel Popoviciu, Gruia Stoica sau Dorel Umbrarescu, la care se alaturau cele cinci societati de investitii financiare, va prelua afacerea ATE Bank in Romania.
Sursele citate au precizat insa ca tranzactia va fi realizata de un numar minim de investitori, urmand ca ulterior sa se deschida posibilitatea si altor oameni de afaceri sa investeasca, inclusiv societatilor de investitii financiare.
Noua banca va fi condusa incepand de anul viitor de fostul vicepresedinte Raiffeisen Bank Marinel Burduja, care ar fi si artizanul negocierilor.
Contactat de Mediafax, Burduja a refuzat sa comenteze. "Deocamdata nu pot sa discut despre acest subiect", a afirmat Burduja.
In contextul evolutiilor de pe piata bancara din ultimii ani, care au ridicat semne de intrebare privind oportunitatea de a avea... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 14:12
Bancile cu capital strain care s-au pozitionat bine pe piata si au obtinut profituri semnificative "vor tine cu dintii" sa ramana in Romania, apreciaza presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, care nu exclude insa iesirea unor institutii mici, care au o pozitie mai buna pe alte piese din regiune.
"Anul asta si anul viitor, daca vor exista schimbari de actionariat in bancile din Romania vor fi mai mult ca urmare a unor decizii din afara tarii, ale actionarilor unor banci din strainatate. Dar nu ma astept ca banci straine sa paraseasca sistemul bancar. Poate o banca mai mica, deschisa in ultimii 7-8 ani, si care n-a reusit sa faca cota de piata ar putea zice ca ma retrag in alte piete unde am reusit....", a spus Ghetea la ZF Bankers Summit12.
Presedintele CEC, care este si presedintele CA al Asociatiei Romane a Bancilor, este sigur ca bancile pozitionate bine, care au o istorie si au realizat profituri, cunosc oportunitatile pietei si nu vor parasi sub nicio forma Romania
"Bancile care au apucat sa faca bani in Romania vor tine cu dintii sa ramana in aceasta piata. Inclusiv cele cu capital grecesc. Ca om care a lucrat intr-o banca elena, pot sa va spun ca ei cred uneori in oportunitatile din Romania mai mult decat noi", a argumentat Ghetea.
Seful ARB a aratat ca daca inainte de criza principala oportunitatea era retailul, in prezent se vorbeste despre alte domenii, care tin de integrarea europeana, cum ar fi fondurile europene, infrastructura sau agricultura.
"Va fi... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 11:29
Problema pietei bancare din Romania este aceea ca tranzactiile se efectueaza in doua valute, respectiv in euro si in lei, si nu se poate anticipa niciodata cum evolueaza piata de lei independent de cea de euro, a declarat miercuri presedintele ING Bank Romania, Misu Negritoiu.
"Piata de lei, atat la depozite, cat si la credite, este judecata prin prisma pietei de euro. Eficientizarea pietei de lei se va face probabil si in functie de ponderea tranzactiilor in economia Romaniei".
"Acum, probabil, pasivele de lei vor fi tot mai bine apreciate si tendinta este sa platesti mai bine depozitele de lei. Injectiile de lei la dobanda de politica monetara sunt pe termen foarte scurt si nu sunt sustenabile. Totodata, portofoliul de credite in lei este pe termen mediu si lung si ar trebui sa fie sustenabil", a mentionat Negritoiu.
Directorul general al ING Bank Romania sustine ca, din pacate, piata romaneasca nu ofera alte instrumente care sa iti puna la dispozitie lei la o dobanda comparabila.
"Daca piata de obligatiuni sau de hartii comerciale ar functiona in Romania, s-ar putea apropia de piata de politica monetara. Nu poti sa aduci depozitele la nivel de politica monetara. Dobanda de politica monetara foloseste mai mult finantarii statului decat finantarii corporatiilor".
"Corporatiile nu se pot finanta in acelasi mediu ca si statul. Eu cred ca pe masura ce se vor indeparta asteptarile ca Romania adopta euro, probabil ca se va pune tot mai mult accent pe piata de... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 16:19
Fondul de investitii PineBridge, care preluase pe piata locala acum doi ani AIG Fund, a cumparat banca locala de talie mica MKB Romexterra, aflata in proces de rebranding in Nextebank, intr-o tranzactie evaluata intre 20 si 30 de milioane de euro, conform unor surse din piata bancara, citate de catre Ziarul Financiar.
MKB Romexterra, care era controlata de grupul maghiar MKB - detinut de banca germana Bayern LB, a fost scoasa la vanzare anul trecut si a fost curatata de creditele neperformante ramanand cu active de numai 1,1 mld. lei (250 mil. euro).
Romexterra a fost infiintata in 1993 la Targu-Mures, de societati de stat din industria petroliera si de gaze si de sindicatele afiliate acestora conduse de Liviu Luca. Pana in prezent, banca a ramas in a doua parte a clasamentului bancar din punctul de vedere al marimii, avand o cota de piata de sub 1%. mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 11:16
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat la RFI ca bancile straine nu se vor retrage din Romania, pentru ca aici este o piata "foarte buna" si vor exista in continuare oportunitati bune de afaceri.
Intrebat fiind daca unele banci ar putea sa plece din Romania, Stolojan a raspuns: "Nu, categoric nu, pentru ca Romania este o piata foarte buna pentru banci".
"Au facut ce-au vrut aici. Amintiti-va ca la inceputul anului 1990 nici un roman nu avea un credit card, nu avea un debit card, cei mai multi aveau un cont de economii la CEC. Deci bancile au intrat pe o piata complet virgina din punct de vedere al serviciilor bancare si au practicat in Romania fel de fel de comisioane, de taxe, pe care n-ar fi indraznit sa le practice in tarile de unde au provenit bancile respective. Au facut intr-adevar profituri foarte bune in Romania", a spus Stolojan.
In opinia acestuia, bancile "nu vor pleca de aici, pentru ca Romania ofera in continuare oportunitati bune de afaceri".
Presedintele Traian Basescu le-a cerut joi bancilor straine sa nu-si diminueze fluxurile de capital catre Romania, spunandu-le ca nu este corect sa faca acest lucru dupa ce au obtinut profituri uriase in tara noastra si ca spera ca Romania nu va plati "lacomia si imprudenta" bancherilor.
Pentru a-si proteja ratingul de credit AAA, Viena a instruit Erste Bank, Raiffeisen Bank International si Bank Austria, o subsidiara a bancii italiene UniCredit, sa-si sporeasca rezervele de capital si sa-si... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 11:26
Banca Nationala a Romaniei a injectat luni in piata bancara 1,143 miliarde lei, printr-o operatiune de tip repo cu scadenta la 7 zile, la o dobanda de 6% pe an, egala cu dobanda cheie.
Pe 7 noiembrie, banca centrala a imprumutat bancilor 409,5 milioane lei, printr-o operatiune de tip repo cu scadenta la 7 zile, tot la o dobanda de 6% pe an.
BNR a afisat in prima parte a zilei de luni un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 5,48% pe an, fata de 5,15% in sedinta precedenta, in timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 5,98% pe an, de la 5,65% in sedinta anterioara. mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 14:05