Dezastru pentru industria bancara din Grecia. Redeschiderea bursei a generat in randul investitorilor o miscare generala de lichidare a actiunilor detinute la bancile grecesti.
In doar trei zile, indicele de piata al sectorului bancar DTR a pierdut 64 de procente din valoare, evoluand de fiecare data spre limita negativa admisa, de 30%, informeaza Market Watch.
La pamant
Teama investitorilor de bancile elene accentueaza criza din sectorul bancar grecesc, institutiile de credit din tara evoluand pe marginea prapastiei de mai bine de sase luni.
Prin comparatie, indicele general Athex Composite a avut pierderi de doar 19% in cele trei zile de la redeschiderea Bursei din Atena.
Dupa o prima zi de tranzactionare incheiata cu un declin general de 23 de procente, unii analisti estimau ca indicele Athex ar fi putut intra pe o usoara crestere daca nu ar fi fost supus presiunilor exercitate de lichidarea actiunilor bancilor elene.
"Bursa s-a redeschis abia de trei zile, asa ca investitorii reanalizeaza riscul reprezentat de bancile din Grecia si de celelalte companii listate.
Nu este un scenariu deloc placut, iar lichidarea de actiuni a fost de dimensiuni considerabile", explica Richard Perry, analist de piata la Hantec Markets.
Cea mai mare pierdere
Panica inregistrata in randul actionarilor din bancile elene este intr-adevar de proportii considerabile.
Indicele DTR a inregistrat, cu aceasta ocazie, cea mai mare pierdere din istoria sa, mult peste... mai mult
Joi, 06 August 2015, ora 10:18
Bancile din Grecia au nevoie de capital suplimentar de circa 6,4 miliarde de euro,avand in vedere nivelul ridicat al creditelor neperformante dupa 6 ani de recesiune, potrivit rezultatelor testelor de stres, publicate de banca centrala elena.
National Bank of Greece, cea mai mare banca greceasca, are nevoie de 2,18 miliarde euro, potrivit raportului Bancii Greciei.
Piraeus Bank, al doilea mare creditor din tara, trebuie sa atraga capital de 425 milioane euro.
Eurobank Ergasias, a treia banca elena, necesita o recapitalizare de 2,95 miliarde euro, iar Alpha Bank are nevoie de 262 milioane euro.
In total, cele mai mari patru banci din Grecia ar trebui sa atraga capital suplimentar de 5,82 miliarde euro.
Cele patru institutii de credit sunt prezente si pe piata romaneasca. Eurobank Ergasias controleaza Bancpost, in timp ce National Bank of Greece detine Banca Romaneasca. Piraeus si Alpha sunt prezente prin subsidiare care preiau numele grupurilor din care fac parte.
Produsul Intern Brut al Greciei a scazut cu aproximativ 25% fata de nivelul din 2008, in urma crizei financiare mondiale si crizei datoriilor de stat declansata la finele nului 2009.
Creditele neperformante au ajuns la peste 30% din soldul total al imprumuturilor.
Somajului a ajuns in luna decembrie la 27,5%, potrivit datelor anuntate vineri de Statistica de la Atena.
Piraeus Bank a anuntat, intr-un comunicat citat de Bloomberg, ca intentioneaza sa atraga 1,75 miliarde euro pentru a... mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 14:01
Bancile elene inchid in fiecare zi lucratoare 2 - 3 filiale, deoarece creditorii locali trebuie sa-si injumatateasca marimea comparativ cu perioada de dinaintea crizei financiare, potrivit unei analize a site-ului ekathimerini.com.
Din 2010 si pana in 2012, bancile si-au redus cu 300 numarul de filiale si cu 5.000 numarul de angajati. Ca rezultat, la sfarsitul anului trecut, in sectorul bancar elen mai erau 3.453 de sucursale si 54.751 de angajati.
Dar aceste tendinte sunt doar la inceput. Conform planurilor de restructurare a celor patru banci de importanta sistemica din Grecia, reteaua lor combinata va scadea cu 1.000 de filiale si vor fi concediati 13.500 de angajati, pana la sfarsitul lui 2017, adica o reducere cu 30% a numarului de filiale si cu 25% a numarului de angajati.
La sfarsitul lui 2012, reteaua combinata a bancilor din Grecia se ridica la 3.350 de filiale.
La sfarsitul primului trimestru din 2013, Piraeus avea cea mai mare retea, de 1.300 de unitati, urmata de Alpha, cu 730 de filiale, Eurobank cu 630 de sucursale, si National Bank of Greece, cu 500 de unitati. Numarul de angajati din cele patru mari banci de importanta sistemica va fi redus cu peste 20%, de la aproximativ 43.000 de persoane in prezent.
Deja Piraeus a anuntat ca 2.182 de angajati vor pleca in urma acceptarii schemei de plecari voluntare, National Bank of Greece vrea sa renunte la 2.000 de persoane, iar Eurobank are ca obiectiv concedierea a 800 de angajati.
In ciuda... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 10:22
ATE Bank Romania, preluata recent de Piraeus Bank, va fi cumparata partial de cativa investitori romani si capitalizata initial pana la 60 de milioane de euro.
Din 2013 vor fi atrasi mai multi investitori, inclusiv SIF-urile, iar capitalul vor ajunge la 200 milioane euro.
"Negocierile cu cei de la Piraeus sunt intr-o faza foarte avansata. Va fi preluata nu doar licenta ATE bank, ci si o parte din activele si pasivele bancii. Finalizarea tranzactiei este o chestiune de zile", au declarat pentru Mediafax surse familiare cu tranzactia.
In urma cu doua luni a aparut pe piata informatia ca un grup format din peste zece oameni de afaceri, printre care se vehiculau nume precum Gabriel Popoviciu, Gruia Stoica sau Dorel Umbrarescu, la care se alaturau cele cinci societati de investitii financiare, va prelua afacerea ATE Bank in Romania.
Sursele citate au precizat insa ca tranzactia va fi realizata de un numar minim de investitori, urmand ca ulterior sa se deschida posibilitatea si altor oameni de afaceri sa investeasca, inclusiv societatilor de investitii financiare.
Noua banca va fi condusa incepand de anul viitor de fostul vicepresedinte Raiffeisen Bank Marinel Burduja, care ar fi si artizanul negocierilor.
Contactat de Mediafax, Burduja a refuzat sa comenteze. "Deocamdata nu pot sa discut despre acest subiect", a afirmat Burduja.
In contextul evolutiilor de pe piata bancara din ultimii ani, care au ridicat semne de intrebare privind oportunitatea de a avea... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 14:12
Doua dintre cele mai mari banci din Grecia, National Bank of Greece (NBG) si EFG Eurobank ar putea fuziona, rezultand astfel cea mai mare institutie de credit de pe piata elena.
O astfel de tranzactie ar avea acordul guvernului de la Atena si cel al Bancii Greciei, potrivit unor surse citate de publicatia locala To Vima.
Alta varianta luata in calcul, scrie publicatia elena, este fuziunea NBG cu EFG Eurobank si Hellenic Postbank, o institutie de credit mai mica, detinuta de stat. Autoritatile elene au decis in august ca Hellenic Postbank nu este viabila.
Bancile elene se afla sub presiune pentru consolidare, astfel incat sa poata rezista mai bine crizei, care le-a lasat dependente de lichiditati de la banca centrala, intrucat accesul la pietele interbancare si Banca Centrala Europeana ramane blocat.
La inceputul saptamanii, grupul francez Credit Agricole a anuntat ca deruleaza negocieri exclusive cu Alpha Bank pentru vanzarea subsidiarei Emporiki Grecia la pretul simbolic de un euro.
Alpha Bank ar putea cumpara Emporiki Bank, pana la sfarsitul anului. Pretul: un euro
Societe Generale a informat, de asemenea, ca se afla in negocieri exclusive cu Piraeus Bank pentru vanzarea diviziei Geniki din Grecia.
Piraeus Bank vrea sa cumpere divizia din Grecia a Societe Generale
Potrivit unor surse citate de Kathimerini in septembrie, NBG, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au discutat in prima parte a anului un plan de a forma o singura institutie de credit, insa... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 14:16
Grupul bancar grec Piraeus Bank a confirmat luni ca este interesata in preluarea bancii de stat ATEbank, in conditiile in care sectorul bancar grec incearca sa se consolideze pentru a face fata crizei datoriilor.
Oficialii Piraeus Bak au precizat ca nu vor oferi alte detalii din cauza unui acord de confidentialitate.
Potrivit presei din Grecia, ATEbank, o banca infiintata in 1929, ar putea fi impartita in doua, iar activele sanatoase ar putea sa fie preluate de National Bank of Greece si Eurobank, care si-au manifestat deja interesul.
Primele patru banci comerciale grecesti (National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank) au primit o injectie de capital in valoare de 18 miliarde de euro in vederea recapitalizarii lor.
Acordul de stergere cu 105 miliarde de euro a datoriilor Greciei convenit cu creditorii privati in luna martie a acestui an a antrenat pentru bancile comerciale grecesti pierderi semnificative in portofoliile lor de obligatiuni guvernamentale.
Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG) este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, alaturi de Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank). mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 18:01
Grupul bancar francez Societe Generale a redus finantarea catre subsidiara din Grecia, Geniki, si analizeaza mai multe strategii privind o posibila iesire de pe piata greaca, au declarat pentru Reuters analistii care s-au intalnit recent cu directorul financiar de la Societe Generale, Bertrand Badre.
Desi expunerea Societe Generale pe Grecia este la un nivel scazut, in special comparativ cu cea a Credit Agricole, care detine banca elena Emporiki, Bertrand Badre a declarat ca Societe Generale este la fel de activa ca si Credit Agricole in cautarea unei strategii de exit.
Societe Generale cauta o iesire
National Bank of Greece, cea mai mare banca comerciala din Grecia, a confirmat luni ca poarta discutii cu Credit Agricole privind o posibila preluare a Emporiki Bank."Este clar ca Societe Generale cauta o usa de iesire", a declarat Alex Koagne de la Natixis, unul din analistii care a luat parte la intalnirea cu Bertrand Badre. Analistul a adaugat ca Bertrand Badre a mai spus si ca Societe Generale si-a redus la zero liniile de finantare catre Geniki.
O purtatoare de cuvant de la Societe Generale a confirmat ca finantarea catre Geniki a fost redusa la un nivel "minim", dar a relativizat declaratiile lui Badre referitoare la o strategie de exit, adaugand ca grupul francez monitorizeaza cu atentie situatia depozitelor la Geniki.
Expunere de 300 de milioane de euro
La randul lor analistii JP Morgan au publicat un raport potrivit caruia, in urma reducerii... mai mult
Sambata, 07 Iulie 2012, ora 11:23
Grecii au retras luni din banci peste 700 milioane de euro, potrivit unor discutii intre presedintele tarii, Karolos Papoulias, si liderii partidelor, in cadrul carora seful statului a transmis un avertisment al bancii centrale ca teama populatiei s-ar putea transforma in panica.
Presedintele elen a fost nevoit sa ceara, marti, organizarea de noi alegeri anticipate in Grecia, dupa ce partidele nu au ajuns la un acord pentru formarea unui guvern, din cauza opozitiei unor formatiuni fata de masurile de austeritate adoptate in cadrul pachetelor de ajutor financiar extern.
Sondajele arata ca stanga radicala va obtine si mai multe mandate decat a castigat la alegerile din 6 mai, situatie care a redus increderea in capacitatea Greciei de a ramane in zona euro, lovind puternic cotatiile pe bursele europene si cursul euro.
Grecii retrag bani din banci aparent din cauza temerilor fata de o devalorizare rapida in cazul in care tara paraseste zona euro, arata transcriptul negocierilor avute luni de Papoulias cu liderii politici.
Presedintele a transmis politicienilor informatia, primita de la seful bancii centrale, George Provopoulos, ca grecii au retras cel putin 700 de milioane de euro din banci pe parcursul zilei.
"Mi-a spus ca nu exista panica, dar exista o teama puternica, care se poate transforma in panica. Retragerile si iesirile pana la ora 16:00, cand am vorbit cu el, se situau la 700 milioane de euro. Provopoulos se asteapta la iesiri totale de circa 800 de... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 13:01
Grecia nu reprezinta cel mai mare risc al UE, "sunt alti pacienti mai bolnavi si cu urmari mult mai mari pentru Uniunea Europeana", a precizat presedintele Traian Basescu in cadrul unei emisiuni televizate.Seful statului a dat exemplul Spaniei care a aplicat masuri similare cu cele aplicate de Romania in 2010 pentru a nu ajunge intr-o situatie in care sa fie nevoita sa se imprumute de pe piata.Traian Basescu a mai precizat ca in 2010 romanii din Spania si Italia au trimis in bancile romanesti jumatate din cat trimiteau inainte de criza.
Prin urmare, intreaga regiune este "contaminata" din cauza Greciei care se afla in dificultati economice. "Daca va uitati la CDS, este un indice dupa care se pot face imprumuturi pe piata bancara internationala, in trei zile, CDS-ul in Romania a crescut de la 230 de puncte la 280. Si nu numai al Romaniei, si al Bulgariei, si al Ungariei, al tuturor tarilor din regiune", a subliniat seful statului.In cazul Romaniei, aceasta nu are o datorie de 80-100% din PIB, ca alte state din UE, ci se mentine la 31-32% datorie din PIB, mai spune Traian Basescu.
"Spre exemplu, anul acesta, Romania plateste circa doua miliarde de euro dobanzi. Grecia numai dobanzi plateste 25 de miliarde de euro, ca sa va dati seama", a conchis seful statului. mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 14:02