Vanzarile de autovehicule au crescut cu 9,5% in Romania, in primele sapte luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2018, iar segmentul autoturismelor ecologice detine o pondere de 3,7% din total, reiese din datele publicate marti de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA).
In acest context, spre deosebire de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene (UE), Romania inregistreaza o crestere continua a pietei in ultimele 12 luni si intr-o singura luna fiind consemnata scadere, respectiv in martie.
Vanzarile de autovehicule in Romania sunt sustinute, in principal, de catre persoanele juridice care acopera 57% din totalul achizitiilor de autoturisme realizate in primele sapte luni din 2019.
Numarul de autoturisme achizitionate de catre persoanele fizice a fost de 42.465 de unitati, cu 28,6% peste procentul raportat in perioada similara a anului trecut. Astfel, ponderea achizitiilor realizate de catre persoanele fizice a crescut, pe ansamblul perioadei analizate, de la 37% in 2018 la 43%, in 2019.
Potrivit sursei citate, in timp ce luna iulie a acestui an consemneaza un volum al vanzarilor de autovehicule in crestere cu 3,1%, comparativ cu luna similara a anului trecut, in primele sapte luni din 2019 se inregistreaza o crestere generala a pietei cu 9,5%, pe un volum total de 115.744 de unitati, dintre care 99.350 sunt autoturisme, in crestere cu 11% raportat la perioada de referinta.
Restul vanzarilor este completat de... mai mult
Marti, 20 August 2019, ora 19:00
Presedintele american Donald Trump a amenintat ca va impune o taxa de 20% pentru masinile importate din Uniunea Europeana.
Este o noua faza din razboiul comercial declansat de SUA cu China, Batranul Continent si alte natiuni.
Reamintim ca, in mai, Trump a ordonat autoritatilor sa faca o investigatie in ceea ce priveste masinile importate din UE, procedura fiind similara cu cea care a condus la conflictul privind industria de aluminiu si otel.
Cu toate ca ancheta nu a fost finalizata, seful SUA s-a grabit sa ameninte pe Twitter.
Based on the Tariffs and Trade Barriers long placed on the U.S. & its great companies and workers by the European Union, if these Tariffs and Barriers are not soon broken down and removed, we will be placing a 20% Tariff on all of their cars coming into the U.S. Build them here!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 23, 2018
Mesajul presedintelui american pare a fi in contradictie cu declaratia lui Wilbur Ross, care conduce Departamentul Comertului, facuta in cadrul unei audieri. El a spus ca inca nu s-a luat o decizie legata de tarifele pe importuri si ca procesul se afla inca intr-o faza incipienta.
Potrivit Business Insider, un purtator de cuvant al institutiei a transmis ca investigatia este inca in desfasurare.
Trump are o fixatie in ceea ce priveste masinile importate. Pur si simplu, el nu intelege de ce toate automobilele destinate consumatorilor americani nu pot fi construite la nivel local.
Problema este ca, daca... mai mult
Duminica, 24 Iunie 2018, ora 00:00
Automobilul se afla in centrul vietii noastre, de zi cu zi, de cateva decenii. Insa este posibil scenariul utopic in care nu doar ca noile tehnologii vor schimba modul in care ne deplasam cu mijloacele de transport, dar vor duce si la o diminuare considerabila a dorintei noastre de a detine o masina?
Da, poate ca intrebarea suna putin ciudat, insa exista multe lucruri care se intampla pe piata auto la nivel global. Vorbim de tendinte care se contureaza din ce in ce mai bine. Astfel, masinile ce folosesc combustibili fosili vor fi in curand interzise in anumite zone, incurajandu-se achizitia celor electrice, mai putin poluante.
De asemenea, in curand, in centrul Parisului, de exemplu, automobilele vor fi interzise cu totul in anumite zile.
Nu in ultimul rand, tinerii incep sa nu isi mai doreasca sa sofeze. Cel putin cei din Marea Britanie, unde numarul celor de pana in 20 de ani care dau examen pentru obtinerea carnetului e mai mic cu 10% fata de anul 1994.
Si sa nu uitam de masinile care se conduc singure, mai ales ca din ce in ce mai multi constructori auto investesc in asa ceva, dar si de "sharing economy" (modelul Uber sau, daca iti place sa conduci, al aplicatiilor care te ajuta sa gasesti masini prin oras, oriunde si oricand ai nevoie).
Ziare.com a stat de vorba despre aceste tendinte cu Daniel Anghel, liderul diviziei Auto din cadrul PwC Romania. El ne-a spus ca piata auto va suferi schimbari radicale pana in anul 2030.
Cum va arata piata auto in... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 07:31
Dupa o crestere exceptionala a productiei vehiculelor, inregistrata la jumatatea anului 2016 (1,02 milioane de unitati vandute, in urcare cu 8,5% pentru perioada Ianuarie - August comparativ cu aceeasi perioada in 2015), 2017 a cunoscut o scadere a productiei de aproape 2%.
Dinamica sanatoasa a exporturilor din aceasta industrie, orientata puternic catre piata europeana (79% dintre vehiculele asamblate in Marea Britanie sunt exportate, dintre care 56% catre celelalte tari ale UE) nu compenseaza scaderea cererii interne generate de o pierdere a increderii consumatorului, se arata intr-un studiu Coface, remis Business24.
Dependenta industriei auto britanice de piata europeana nu se opreste la exporturi. Sectorul importa 56% dintre piesele necesare pentru asamblarea unui vehicul si este bine integrat in lantul valoric european, permitandu-i sa optimizeze costurile, stocurile si timpii de productie.
In paralel, din 2016, s-a observat un declin abrupt al investitiilor furnizorilor si producatorilor auto (o scadere de 36%, comparativ cu media pentru perioada 2011-2015), o tendinta care devine mai pronuntata in 2017, in ciuda lansarilor a 28 de noi modele (toti producatorii de vehicule la un loc) propuse intre 2017 si 2024.
Perspectivele legate de dificultatile si de rezultatul negocierilor Brexit risca sa prejudicieze in continuare interesul tarii pentru investitii straine, inclusiv companiile mama (Tata Motors, BMW, Nissan si PSA) ale unui numar important de marci... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 17:21
In primele trei luni ale anului 2015, piata auto din Romania a cunoscut o usoara crestere pe toate segmentele: masini noi, masini second hand din import si masini reinmatriculate.
Estimarile pentru acest an sunt ca tranzactiile cu autoturisme sa creasca cu 10-15% fata de anul trecut, cel mai important stimulent fiind Programul Rabla, potrivit datelor publicate de DRPCIV si interpretate de Autovit.ro.
In primele trei luni din anul 2015 tranzactiile cu masini noi, dar si cele reinmatriculate au cunoscut cresteri de 8% pe fiecare segment.
De asemenea, piata de masini second hand din import a avut cel mai mare avans procentual dintre cele trei segmente analizate, existand posibilitatea ca totalul anual sa depaseasca 200.000 unitati tranzactionate.
Ce ar putea contribui la cresterea pietei in continuare
"Piata auto ar putea creste ajutata de o revizuire a calculului pentru timbrul de mediu sau o plata esalonata a acestuia.
Astfel, tranzactiile cu masini second hand pe plan intern ar putea reveni la o medie de aproximativ 30.000 unitati vandute pe luna la fel ca in anii anteriori.
De asemenea, aceasta schimbare ar ajuta si la o revenire a pietei masinilor noi.
Evident este ca blocarea tranzactiilor din segmentul second hand nu s-a reflectat in cresterea vanzarilor de masini noi, asa cum se asteptau initiatorii taxei.
Mai mult decat atat, de la introducerea taxei de prima inmatriculare din 2007, piata a scazut constant pana anul trecut", spune Mihai... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2015, ora 15:12
Grupul francez Renault se asteapta ca piata auto din Franta, cea mai mare pentru Dacia, sa se stabilizeze in 2014, dupa scaderile inregistrate in ultimii ani.
Franta a fost anul trecut cea mai mare piata pentru Dacia, fiind urmata la distanta semnificativa de Germania. Vanzarile Dacia in Franta, marca detinuta de grupul Renault, au crescut in pofida evolutiei negative a pietei.
"Atingem un minim. Nu ne mai aflam in scadere, ceea ce este un lucru bun, dar suntem inca la minime istorice, piata europeana aflandu-se la un nivel inregistrat ultima data la mijlocul anilor '90", a declarat vicepresedintele responsabil de vanzari si marketing, Jerome Stoll, pentru postul francez Radio Classique, citat de MarketWatch.
Vanzarile Renault au crescut usor in ultimele luni, a spus el.
Grupul se asteapta, insa, ca piata franceza sa scada in acest an cu 6-7%, a adaugat Stoll.
Franta a dominat in 2012 topul vanzarilor Dacia pe tari, cu 84.522 unitati comercializate, urmata de Germania, cu 46.590 unitati si de Algeria, cu 41.710 vehicule. Topul vanzarilor este continuat de Turcia - 28.964 autovehicule si Italia - 26.832.
Vanzarile Dacia la nivel global au crescut anul trecut cu 4,8% fata de 2011, la 359.822 autovehicule, din care putin peste 6% au fost comercializate in Romania, unde compania s-a mentinut totusi lider, iar cele mai mari piete de desfacere au ramas Franta (23,4%), Germania (13%), Algeria, Turcia si Italia.
Inmatricularile de autoturisme Dacia noi in... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 19:17
Directorul general al grupului auto francez Renault SA, Carlos Ghosn, a estimat sambata ca tendinta de scadere inregistrata de piata euro din Europa ar putea sa continue si in 2014 si 2015, pe masura ce cresterea somajului continua sa afecteze cererea de consum.
"Cred ca in cel mai bun caz, in 2014 si 2015 vom avea o stabilitate a pietei", a declarat Ghosn, care in paralel cu Renault conduce si constructorul auto japonez Nissan Motor Co., controlat in proportie de 43% de Renault. "Realist vorbind, am putea vedea o noua scadere, chiar daca nu atat de violenta si atat de grava cum am avut in ultimii ani dat nu sunt foarte optimist cu privire la situatia din Europa deoarece nu vad care ar putea fi declansatorul pentru inceputul cresterii, in special pentru industria auto", a spus Ghosn.
Acesta a adaugat insa ca piata auto globala va inregistra record dupa record ca urmare a cererii venite de pe pietele emergente, unde numarul de autovehicule pe cap de locuitor este mult mai mic decat in Europa si SUA.
In luna mai inmatricularile de autoturisme in Europa au atins cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani pe masura ce rata somajului a redus cererea pentru autovehicule produse de PSA Peugeot Citroen, Renault, Fiat SpA si General Motors Co.
Liderii politici europeni cauta modalitati pentru a relansa economia in recesiune in conditiile in care rata somajului in zona euro a atins nivelul record de 12,2 % in luna aprilie. "Atata timp cat se discuta despre deficite... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 09:44
Vanzarile de masini la nivel global vor inregistra un avans modest, in 2013, iar piata europeana va fi din nou veriga slaba a acestei industrii, in timp ce noua taxa auto va afecta piata auto din Romania.
Autonet.ca noteaza ca batranul continent s-a confruntat cu numeroase probleme in acest sector, anul trecut, cum ar fi concedieri masive, productivitate scazuta si criza datoriilor suverane, factori care au lovit puternic in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, dar mai ales in Franta, Spania si Italia, potrivit Ziare.com.
Piata masinilor noi inmatriculate in Romania a inregistrat un declin de 17%, ajungand la aproape 61.600 de unitati in primele 11 luni din 2012, comparativ cu aceeasi perioada din 2011.
In schimb, numarul de masini second hand importate in Romania a crescut cu 82% in primele 11 luni din 2012, ajungand la peste 155.900 de unitati, de la cele 85.800 de unitati inscrise in primele 11 luni din 2011. Pentru aceeasi perioada analizata, numarul masinilor reinmatriculate a scazut cu 11%, de la 360.400 la aproximativ 321.000 de unitati, potrivit unei analize Auto.ro.
Volkswagen este lider pe piata importurilor auto second hand cu aproximativ 38.000 de masini inmatriculate in Romania in primele 11 luni din 2012, reprezentand o crestere de 95%, comparativ cu perioada similara din 2011.
Clasamentul este completat de Opel cu 31.100 de unitati, Ford cu 19.600 de unitati, Audi cu aproximativ 9.700 de unitati si BMW cu 8.400 de unitati.
Citeste mai... mai mult
Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 10:56
Numarul de inmatriculari de autovehicule second-hand a inregistrat in vara acestui an o crestere de 147% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 46.217 de unitati.
Numarul reinmatricularilor a scazut in aceeasi perioada cu 10%, ajungand la 89.547 de unitati, de la 99.819 de unitati inregistrate in 2011, conform statisticilor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Volkswagen ramane lider pe piata auto second-hand cu 11.261 masini inmatriculate pentru prima data in Romania in vara acestui an, in crestere de aproape trei ori fata de perioada similara din 2011, urmata de Opel cu 9.124 de unitati, Ford cu 5.883 de unitati, Audi cu 2.898 de unitati si BMW cu 2.562 unitati, potrivit unei analize Auto.ro.
In luna august 2012, s-au inmatriculat pentru prima data in Romania 17.509 de masini second-hand, cu mult peste cele 7.997 de unitati inscrise in circulatie in august 2011. In total, in primele opt luni ale acestui an s-au inmatriculat 151.161 de masini noi si second-hand, reprezentand o crestere de 40% comparativ cu anul trecut cand s-au inmatriculat 107.632 ma?ini.
Inmatricularile de autoturisme noi au inregistrat in Romania o scadere de 29%, ajungand la 18.375 de unitati in vara anului in curs.
Dacia conduce topul inmatricularilor de masini noi cu 4.584 de unitati dar cu 40% mai putine decat anul trecut, in timp ce Volkswagen a inregistrat 2.191 de unitati si Skoda 1.826 de unitati. Urmeaza Renault cu... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 13:27