Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/ a anuntat marti ca inmatricularile de autoturisme noi in Europa (UE plus Marea Britanie si tarile EFTA) au inregistrat o scadere de 78,3% in luna aprilie 2020, comparativ cu luna aprilie 2019, acesta fiind cel mai mare declin inregistrat de la debutul publicarii datelor statistice in 1990.
Un numar de 292.182 de autoturisme au fost inmatriculate in luna aprilie 2020 in Uniunea Europeana, Marea Britanie si tarile EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia), comparativ cu 1,345 milioane de autoturisme inmatriculate in luna aprilie 2019, informeaza Reuters.
ACEA subliniaza ca vanzarile de autoturisme au inregistrat scaderi de doua cifre in toate pietele din UE, in frunte cu Italia si Spania unde inmatricularile au scazut cu 97,6%, respectiv 96,5%. In cele doua tari au fost vandute 4.279, respectiv 4.163 de autoturisme in luna aprilie 2020, adica mai putin decat cele 4.321 de autoturisme vandute in Romania, unde piata auto a inregistrat o scadere de 50,3%. Conform cifrelor ACEA, doar pietele auto din Danemarca si Suedia au avut o contractie mai mica decat cea din Romania.
In ceea ce priveste marii producatori auto, in aprilie vanzarile Volkswagen Group au scazut cu 75%, in timp ce Renault si PSA Group au raportat un declin al vanzarilor de 79,5% respectiv 82,4%. Producatorii de automobile de lux au suferit si ei o scadere a vanzarilor in luna aprilie, livrarile BMW inregistrand un declin de 69,7% iar... mai mult
Marti, 19 Mai 2020, ora 10:36
Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/ a anuntat marti ca vanzarile de autoturisme noi in Europa (UE plus tarile EFTA) au inregistrat o crestere de 8,6% in luna octombrie 2019 comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cea mai dinamica piata auto fiind cea din Romania, unde inmatricularile de autoturisme noi au inregistrat o crestere de 58,1% in ritm anual, transmite Reuters.
Un numar de 1,214 milioane autoturisme au fost inmatriculate luna trecuta in Uniunea Europeana si tarile EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia), comparativ cu 1,083 milioane autoturisme inmatriculate in luna octombrie 2018.
Inmatricularile de autoturisme noi au crescut in aproape toate statele UE, exceptand Ciprul si Marea Britanie. Patru din cele cinci mari piete au inregistrat cresteri solide, in frunte cu Germania (12,7%), Franta (8,7%), Italia (6,7%) si Spania (6,3%), in timp ce in Marea Britanie s-a inregistrat un declin de 6,7%.
In Romania, in luna octombrie 2019 au fost inmatriculate 10.649 autoturisme, in crestere cu 58,1% comparativ cu 6.736 unitati in luna octombrie a anului trecut. In primele 10 luni ale anului curent, in Romania au fost inmatriculate 134.698 autoturisme, in crestere cu 18,9% in ritm anual, in timp ce piata auto din Europa a inregistrat un declin de 0,7% in primele zece luni ale anului.
In ceea ce priveste marii producatori auto, luna octombrie a fost marcata de o revenire semnificativa a cererii pentru autoturismele Volkswagen,... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 10:46
Piata auto chineza - cea mai mare din lume - a inregistrat si in octombrie o scadere a vanzarilor de 4%, fiind a 16-a luna consecutiva de declin, dupa un recul de 5,2% in septembrie si de 6,9% in august, arata datele publicate luni de Asociatia Producatorilor Auto din China (CAAM), transmite Reuters.
Luna trecuta, s-au livrat in China 2,284 milioane de vehicule. In urma reducerii subventiilor la achizitionarea de automobile electrice si hibride, vanzarile pe acest segment au coborat cu 45,6% in octombrie, dupa un declin de 34,2% in septembrie, a patra luna consecutiva de scadere.
CAAM se asteapta ca anul acesta livrarile de vehicule electrice si hibride sa creasca, dar intr-un ritm mai lent, la 1,5 milioane, fata de 1,6 milioane previzionate anterior.
Septembrie si octombrie, cunoscute ca "septembrie de aur si octombrie de argint" de specialistii auto chinezi, sunt percepute ca perioadele de varf ale sezonului pentru vanzari, clientii revenind in mod traditional sa faca achizitii dupa perioada verii.
"Exista un decalaj intre vanzarile de pana acum si nivelul de anul trecut, deci conform tendintei am putea inregistra la finalul anului o scadere a livrarilor de automobile electrice si hibride", a apreciat Chen Shihua, asistent al secretarului general al CAAM.
In iulie, Asociatia Producatorilor Auto din China estima ca piata auto a tarii va inregistra anul acesta un declin al vanzarilor de 5%, la 26,68 milioane de vehicule.
Anul trecut, livrarile au... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 11:26
Vanzarile de autovehicule au crescut cu 9,5% in Romania, in primele sapte luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2018, iar segmentul autoturismelor ecologice detine o pondere de 3,7% din total, reiese din datele publicate marti de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA).
In acest context, spre deosebire de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene (UE), Romania inregistreaza o crestere continua a pietei in ultimele 12 luni si intr-o singura luna fiind consemnata scadere, respectiv in martie.
Vanzarile de autovehicule in Romania sunt sustinute, in principal, de catre persoanele juridice care acopera 57% din totalul achizitiilor de autoturisme realizate in primele sapte luni din 2019.
Numarul de autoturisme achizitionate de catre persoanele fizice a fost de 42.465 de unitati, cu 28,6% peste procentul raportat in perioada similara a anului trecut. Astfel, ponderea achizitiilor realizate de catre persoanele fizice a crescut, pe ansamblul perioadei analizate, de la 37% in 2018 la 43%, in 2019.
Potrivit sursei citate, in timp ce luna iulie a acestui an consemneaza un volum al vanzarilor de autovehicule in crestere cu 3,1%, comparativ cu luna similara a anului trecut, in primele sapte luni din 2019 se inregistreaza o crestere generala a pietei cu 9,5%, pe un volum total de 115.744 de unitati, dintre care 99.350 sunt autoturisme, in crestere cu 11% raportat la perioada de referinta.
Restul vanzarilor este completat de... mai mult
Marti, 20 August 2019, ora 19:00
Piata auto din Romania s-a revigorat constant in ultimii cinci ani, iar ultima analiza realizata de platforma online Autovit.ro, pe baza informatiilor furnizate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, arata din nou cifre record pentru prima jumatate a acestui an.
Au fost 6 luni in care s-au realizat peste 600.000 de tranzactii cu masini, la fel ca in vremurile bune de dinaintea crizei economice. Spre deosebire de acea perioada, cand piata masinilor noi genera valorile cele mai mari, in prezent reinmatricularile (tranzactiile cu masini second-hand pe plan intern) stau cel mai bine.
Dacia - cea mai dorita marca auto de pe piata masinilor noi
Piata masinilor noi a crescut cu 19% si a ajuns la cel mai bun nivel din ultimii 11 ani. Ianuarie si iunie au fost cele mai bune luni, cu 14.000 de unitati, iar aprilie a fost cea mai slaba luna, cu sub 9.000 de masini. Iunie a fost a treia cea mai buna luna din ultimii 10 ani.
Logan si Duster de la Dacia au fost cele mai vandute modele, iar Renault Clio si Skoda Octavia au fost cele mai vandute modele de import. In total, cele cinci marci din top 5 detin 60% din piata totala de masini noi.
Declinul diesel-ului pe piata masinilor noi va continua, urmand trend-ul european unde apar tot mai multe interdictii si taxe pentru masinile pe motorina. Datele APIA din Romania arata ca in cinci luni din 2019 diesel-ul a avut 25% din piata masinilor noi, in timp ce acum un an ponderea acestora era de... mai mult
Marti, 30 Iulie 2019, ora 13:22
Numarul inmatricularilor de autoturisme noi in Uniunea Europeana (excluzand Malta) a crescut cu 31,2% in august, la 1,13 milioane, in timp ce Romania a raportat cel mai semnificativ avans, arata datele publicate miercuri de Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).
Piata auto din Romania a inregistrat o crestere de 112,9% in august, fiind inmatriculate 25.546 de autoturisme, fata de 12.001 vehicule in perioada similara din 2017. Cresteri semnificative s-au inregistrat luna trecuta si in Polonia (64,3%) si Lituania (58,5%).
In mod obisnuit, august este luna cu cele mai scazute vanzari pe parcursul unui an, dar piata auto europeana a raportat un avans semnificativ, de 31,2%, la 1,13 milioane de vehicule. Cea mai probabila explicatie pentru aceasta crestere exceptionala o reprezinta introducerea noilor proceduri mai stricte de testare a poluarii (WLTP), care se aplica tuturor masinilor inmatriculate de la 1 septembrie. Prin urmare, unii producatori auto au oferit clientilor vehicule la preturi atractive inaintea datei de 1 septembrie. Ca rezultat, in multe state europene au fost inregistrate cresteri de peste 10% ale vanzarilor, se arata in comunicatul ACEA.
Toti producatorii trebuie sa isi testeze vehiculele utilizand WLTP, inainte ca acestea sa fie puse in vanzare. Insa, noua procedura armonizata la nivel mondial de testare a vehiculelor usoare (WLTP), bazata pe date obtinute in conditii reale de drum, a generat emisii mai mari de dioxid de carbon... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 11:33
Presedintele american Donald Trump a amenintat ca va impune o taxa de 20% pentru masinile importate din Uniunea Europeana.
Este o noua faza din razboiul comercial declansat de SUA cu China, Batranul Continent si alte natiuni.
Reamintim ca, in mai, Trump a ordonat autoritatilor sa faca o investigatie in ceea ce priveste masinile importate din UE, procedura fiind similara cu cea care a condus la conflictul privind industria de aluminiu si otel.
Cu toate ca ancheta nu a fost finalizata, seful SUA s-a grabit sa ameninte pe Twitter.
Based on the Tariffs and Trade Barriers long placed on the U.S. & its great companies and workers by the European Union, if these Tariffs and Barriers are not soon broken down and removed, we will be placing a 20% Tariff on all of their cars coming into the U.S. Build them here!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 23, 2018
Mesajul presedintelui american pare a fi in contradictie cu declaratia lui Wilbur Ross, care conduce Departamentul Comertului, facuta in cadrul unei audieri. El a spus ca inca nu s-a luat o decizie legata de tarifele pe importuri si ca procesul se afla inca intr-o faza incipienta.
Potrivit Business Insider, un purtator de cuvant al institutiei a transmis ca investigatia este inca in desfasurare.
Trump are o fixatie in ceea ce priveste masinile importate. Pur si simplu, el nu intelege de ce toate automobilele destinate consumatorilor americani nu pot fi construite la nivel local.
Problema este ca, daca... mai mult
Duminica, 24 Iunie 2018, ora 00:00
Inmatricularile de autoturisme noi in Europa (UE plus tarile EFTA) au scazut cu 5,2% in martie 2018 comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, aceasta fiind prima scadere inregistrata in 2018, din cauza incetinirii cererii pe unele piete si a continuarii declinului pietei din Marea Britanie, arata datele publicate miercuri de Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).
Un numar de 1,836 milioane de autoturisme au fost inmatriculate in martie 2018 in Uniunea Europeana si tarile EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia), comparativ cu 1,837 milioane autoturisme inmatriculate in luna similara din 2017.
ACEA subliniaza insa ca cifrele din luna martie 2018 sufera si de pe urma unei baze de comparatie nefavorabile, avand in vedere vanzarile record inregistrate in martie 2017, informeaza Reuters.
"Dinamica incepe sa incetineasca pe anumite piete, in special in Marea Britanie, unde vanzarile au scazut cu 15,7% in luna martie", subliniaza ACEA.
In Germania, cea mai mare piata auto din Europa, inmatricularile cu crescut cu 3,4%, iar piata din Italia a inregistrat o scadere de 5,8%.
In pofida declinului inregistrat in luna martie, pe ansamblul primului trimestru piata auto din Europa a inregistrat un avans de 0,6% pana la 4,282 milioane de autoturisme. ACEA mentioneaza performantele solde inregistrate de noile state membre UE, unde cererea a crescut cu 11,9% in primul trimestru al anului.
Piata din Romania a inregistrat o crestere de 17,5% in... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 11:06
Automobilul se afla in centrul vietii noastre, de zi cu zi, de cateva decenii. Insa este posibil scenariul utopic in care nu doar ca noile tehnologii vor schimba modul in care ne deplasam cu mijloacele de transport, dar vor duce si la o diminuare considerabila a dorintei noastre de a detine o masina?
Da, poate ca intrebarea suna putin ciudat, insa exista multe lucruri care se intampla pe piata auto la nivel global. Vorbim de tendinte care se contureaza din ce in ce mai bine. Astfel, masinile ce folosesc combustibili fosili vor fi in curand interzise in anumite zone, incurajandu-se achizitia celor electrice, mai putin poluante.
De asemenea, in curand, in centrul Parisului, de exemplu, automobilele vor fi interzise cu totul in anumite zile.
Nu in ultimul rand, tinerii incep sa nu isi mai doreasca sa sofeze. Cel putin cei din Marea Britanie, unde numarul celor de pana in 20 de ani care dau examen pentru obtinerea carnetului e mai mic cu 10% fata de anul 1994.
Si sa nu uitam de masinile care se conduc singure, mai ales ca din ce in ce mai multi constructori auto investesc in asa ceva, dar si de "sharing economy" (modelul Uber sau, daca iti place sa conduci, al aplicatiilor care te ajuta sa gasesti masini prin oras, oriunde si oricand ai nevoie).
Ziare.com a stat de vorba despre aceste tendinte cu Daniel Anghel, liderul diviziei Auto din cadrul PwC Romania. El ne-a spus ca piata auto va suferi schimbari radicale pana in anul 2030.
Cum va arata piata auto in... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 07:31